ΚΑΚΩΣ ΕΙΣΗΓΕΙΤΟ ΘΕΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥΣ, ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΕΓΓΡΑΦΟ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ

Το Υπ. Υγείας επιρρίπτει ευθύνες στην επιτροπή ελέγχου των κλινικών

* Και στέλνει το μήνυμα στις Περιφέρειες: Εάν ιδιωτική κλινική στεγάζεται σε κτίριο το οποίο αδυνατεί να καταστεί αυτοτελές και ανεξάρτητο, η κλινική οφείλει να μεταστεγαστεί

Δημοσίευση: 18 Μαρ 2017 22:25
Τμήματα του τρισέλιδου εγγράφου του γενικού γραμματέα του Υπ. Υγείας με το οποίο αποσαφηνίζονται πολλά για τη λειτουργία των ιδιωτικών Κλινικών Τμήματα του τρισέλιδου εγγράφου του γενικού γραμματέα του Υπ. Υγείας με το οποίο αποσαφηνίζονται πολλά για τη λειτουργία των ιδιωτικών Κλινικών

Ευθύνες στην τριμελή επιτροπή ελέγχου των ιδιωτικών κλινικών της Λάρισας, διότι εισηγείτο θετικά για τη χορήγηση άδειας ή βεβαίωσης καλής λειτουργίας, επιρρίπτει το υπ. Υγείας.

Με έγγραφο που υπογράφει ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου κ. Γεώργιος Γιαννόπουλος, περιγράφονται οι όροι και προϋποθέσεις για τη «λειτουργία Ιδιωτικής Κλινικής σε κτίριο αυτοτελές και ανεξάρτητο», και σημειώνεται επί λέξει: «Η άδεια ίδρυσης και λειτουργίας χορηγείται, μόνον εφόσον, έχει, προηγουμένως, διαπιστωθεί από την αρμόδια επιτροπή ότι πληρούνται όλοι οι προβλεπόμενοι από τον νόμο όροι και οι προϋποθέσεις για την έκδοσή της.

Ως εκ τούτου, δεν θα έπρεπε να υπάρχει θετική εισήγηση των επιτροπών στις οικείες Δ/νσεις Υγείας για χορήγηση άδειας ή Βεβαίωσης Καλής Λειτουργίας, για ιδ. κλινικές που στεγάζονται σε κτίρια στα οποία αναπτύσσονται και άλλου είδους δραστηριότητες, καθόσον δεν πληρούνται οι διατάξεις του άρθρου 5 του ΠΔ/ 235/00, όπως ισχύει».

Παράλληλα το υπ. Υγείας συστήνει τις αρμόδιες Διευθύνσεις Υγείας των Περιφερειών, εφόσον οι επιτροπές διαπιστώνουν κατά τον έλεγχο παραβάσεις, να ορίσουν εύλογο χρονικό διάστημα συμμόρφωσης ώστε το κτίριο να καταστεί αυτοτελές και ανεξάρτητο και καταλήγει σημειώνοντας: εάν ιδιωτική κλινική στεγάζεται σε κτίριο το οποίο αδυνατεί να καταστεί αυτοτελές και ανεξάρτητο, η κλινική οφείλει να μεταστεγαστεί, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από τις ισχύουσες διατάξεις.

Το έγγραφο του Υπ. Υγείας (Γεν. Δ/νση Ανθρωπίνων Πόρων και Διοικ. Υποστήριξης, Δ/νση Ανάπτυξης Μονάδων Υγείας, Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών), που αναρτήθηκε στη «Διαύγεια», έρχεται να ενισχύσει το χθεσινό αποκαλυπτικό δημοσίευμα της «Ε». Έχει παραλήπτες τις Διευθύνσεις Δημόσιας Υγείας των Περιφερειών της χώρας και τις Επιτροπές Ελέγχου των Ιδιωτικών Κλινικών και αποτελεί απάντηση σε έγγραφο της Διεύθυνσης Υγείας της Περιφέρειας Θεσσαλίας (στάλθηκε στις 20 Φεβρουαρίου 2017), ως απόρροια της έκθεσης της Επιτροπής Ελέγχου Ιδιωτικών Κλινικών (σ.σ.: σημεία της δημοσίευσε χθες η «Ε») και εξώδικη δήλωση- διαμαρτυρία που επισυνάπτονταν στο έγγραφο.

Τα σημαντικότερα σημεία του τρισέλιδου εγγράφου, το οποίο κοινοποιείται στην Εισαγγελία Πρωτοδικών, τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, είναι τα ακόλουθα:

- Η έννοια του αυτοτελούς και ανεξάρτητου κτιρίου, όπως αυτό αναφέρεται στις διατάξεις του άρθρου 8 του ΠΔ247/91, είναι η ύπαρξη ιδιαίτερης εισόδου και η μη ύπαρξη άλλων δραστηριοτήτων στους ορόφους του κτιρίου, στο οποίο στεγάζεται ιδ. κλινική.

- Για αλλαγές στις κλινικές, απαιτείται έκδοση νέας άδειας ίδρυσης και λειτουργίας της κλινικής. Η κλινική πρέπει να πληροί στο σύνολό της τους όρους και τις προϋποθέσεις του Π.Δ 235/00 και όχι μόνο το τμήμα ή ο χώρος που γίνεται η αλλαγή.

- Για τις κλινικές που λειτουργούσαν πριν την έναρξη ισχύος των σχετικών Π.Δ. «δύνανται, καταρχήν, να συνεχίσουν τη λειτουργία τους με τα ίδια τμήματα, τις μονάδες και τα εργαστήρια που διέθεταν και με τον ίδιο αριθμό κλινών, υποχρεούμενες να ζητήσουν από τον αρμόδιο Νομάρχη (Περιφερειάρχη στη συνέχεια), εντός της καθοριζόμενης προθεσμίας (άρθρο 19 του ΠΔ 235/2000), την έκδοση νέας άδειας λειτουργίας.

Προκειμένου, όμως, να γίνει επέκταση, ή μείωση του αντικειμένου τους, καθώς επίσης, αύξηση ή μείωση ή ανακατανομή των κλινών τους οι ανωτέρω κλινικές υποχρεούνται να ζητήσουν από τον αρμόδιο Νομάρχη, πέραν της άδειας λειτουργίας και νέα άδεια ιδρύσεως».

Το συμπέρασμα των ανωτέρω συμπυκνώνεται στη θέση του Υπ. Υγείας ότι «οι κλινικές οι οποίες αναθεώρησαν την άδεια ίδρυσης τους, όφειλαν να λειτουργούν σε αυτοτελές και ανεξάρτητο κτίριο, όπως αυτό προβλέπεται από το άρθρο 5 του Π.Δ. 235/2000».

Μάλιστα το υπ. Υγείας συμπεριλαμβάνει στο έγγραφό του σχετική απόφαση (υπ’ αριθμ. 24/2014) της Επιτροπής Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας στην οποία, μεταξύ άλλων, αναγράφεται «για τη νόμιμη λειτουργία της κλινικής ως γενικής απαιτείτο (όπως δέχθηκε το Διοικητικό Εφετείο) κτίριο «αυτοτελές» και «ανεξάρτητο», δηλαδή χρησιμοποιούμενο εν όλω και αποκλειστικά ως κλινική».

ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ – ΕΛΕΓΧΟΙ

Σε ό,τι αφορά τον έλεγχο των Ιδιωτικών Κλινικών από τις συσταθείσες επιτροπές, το υπ. Υγείας σημειώνει: «Ο έλεγχος από την επιτροπή (άρθρο 4 του ΠΔ/τος 247/91) είναι υποχρεωτικός και πραγματοποιείται τακτικά μεν μία φορά το χρόνο τουλάχιστον, έκτακτα δε όταν το επιβάλλουν ειδικοί λόγοι. Μετά την κατάθεση του πρακτικού ελέγχου της παραπάνω επιτροπής, οι αρμόδιες υπηρεσίες εκδίδουν Βεβαίωση Καλής Λειτουργίας της ιδ. Κλινικής, η οποία ισχύει για τρία χρόνια. Κατά το χρονικό διάστημα της τριετούς ισχύος της Βεβαίωσης Καλής Λειτουργίας διενεργείται ο ετήσιος υποχρεωτικός έλεγχος από την αρμόδια επιτροπή ελέγχου. Σε περίπτωση που διαπιστωθούν παραβάσεις κατά τον έλεγχο, η Βεβαίωση Καλής Λειτουργίας ανακαλείται και παύει να ισχύει μετά την παρέλευση του χρονικού διαστήματος που είχε ορίσει η επιτροπή για συμμόρφωση στις υποδείξεις της».

Όπως αναφέρεται στην έκθεση ελέγχου των δύο επιθεωρητών του ΣΕΥΥΠ που δημοσίευσε χθες η «Ε», εντοπίστηκαν παραβάσεις σε Κλινική της Λάρισας που δεν βεβαιώθηκαν από την τριμελή επιτροπή, μεταξύ των οποίων και η μη ικανοποίηση του όρου λειτουργίας σε ανεξάρτητο και αυτοτελές κτίριο.

«Ως εκ τούτου», αναφέρει το έγγραφο του υπ. Υγείας, «δεν θα έπρεπε να υπάρχει θετική εισήγηση για χορήγηση άδειας ή Βεβαίωσης Καλής Λειτουργίας…»

ΤΙ ΜΕΛΕΙ ΓΕΝΕΣΘΑΙ

Το ερώτημα πλέον που τίθεται είναι τι μέλει γενέσθαι από εδώ και στο εξής. Πέραν βεβαίως από τις ευθύνες της τριμελούς επιτροπής, τίθεται το ζήτημα της λειτουργίας των Ιδιωτικών Κλινικών, εκείνων δηλαδή που στεγάζονται σε κτίρια που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις του «ανεξάρτητου και αυτοτελούς».

Είναι προφανές ότι απαιτείται πολιτική παρέμβαση, με την πρωτοβουλία (τουλάχιστον ως ένα βαθμό) να ανήκει στην Περιφέρεια Θεσσαλίας. Όπως αναφέραμε και στο χθεσινό δημοσίευμα, οι πληροφορίες μας θέλουν τον περιφερειάρχη να ενημερώνει τον Υπ. Υγείας αναζητώντας λύση στο ζήτημα.

Είτε στην κατεύθυνση να δοθεί χρόνος συμμόρφωσης στους κλινικάρχες που θα προσαρμόσουν τις Κλινικές στις προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος είτε να εκδοθεί νέο Προεδρικό Διάταγμα που θα «καλύψει» νομικά τις περιπτώσεις αυτές. Κάτι όμως που μετά το χθεσινό έγγραφο του υπ. Υγείας φαντάζει δύσκολο.

Σε αντίθετη περίπτωση θα πρέπει να αναζητήσουν άλλα κτίρια για να μετεγκατασταθούν.

 

Δημήτρης Χατζηευθυμίου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass