ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΧΘΕΣ Ο ΝΕΟΣ ΜΑΓΝΗΤΙΚΟΣ ΤΟΜΟΓΡΑΦΟΣ

Σε τροχιά ανάπτυξης το ΓΝΛ με έργα 2 εκ. ευρώ

* Ερχεται νέος εξοπλισμός σε ΜΕΘ, ΜΑΦ και χειρουργεία

Δημοσίευση: 22 Δεκ 2016 12:07

Με θετικό πρόσημο κλείνει το 2016 για το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, καθώς αναβαθμίζεται σημαντικά η λειτουργία του αλλά και το επίπεδο υπηρεσιών δημόσιας υγείας που μπορεί να προσφέρει.

Καταρχήν, παρουσιάστηκε χθες στους δημοσιογράφους ο νέος μαγνητικός τομογράφος, αξίας 940.000 ευρώ που εγκαταστάθηκε ήδη και ξεκίνησε τη λειτουργία του, ένα δεκαήμερο νωρίτερα από τον στόχο που είχε θέσει η διοίκηση του νοσοκομείου, καθώς πραγματοποίησε ήδη τις τρεις πρώτες τομογραφίες.

Παράλληλα, μετά από ταχύτατες και συντονισμένες προσπάθειες των αρμοδίων, εντάχθηκαν τις προηγούμενες μέρες στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων δύο έργα συνολικού ύψους 900.000 ευρώ, που αναβαθμίζουν ραγδαία τον εξοπλισμό του «Κουτλιμπάνειου».

Πρόκειται ειδικότερα για την αγορά εξοπλισμού στον αναισθησιολογικό και χειρουργικό τομέα, καθώς και εξοπλισμού για τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας αλλά και τη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας του νοσοκομείου.

ΣΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ Ο ΜΑΓΝΗΤΙΚΟΣ ΤΟΜΟΓΡΑΦΟΣ

Την περασμένη Τρίτη έβγαλε τις τρεις πρώτες τομογραφίες ο μαγνητικός τομογράφος, ο οποίος ξεκίνησε μ’ αυτόν τον τρόπο τη λειτουργία του, λίγες μόλις ημέρες αφότου μεταφέρθηκε στο ΓΝΛ και … δέκα μέρες νωρίτερα από τη δέσμευση της διοίκησης περί πρώτης τομογραφίας στις 31 Δεκεμβρίου.

Τo έργο, προϋπολογισμού 940.000 ευρώ, είχε ξεκινήσει με το προηγούμενο ΕΣΠΑ, αλλά απεντάχθηκε για λόγους μη έγκαιρης ολοκλήρωσης διαγωνιστικής διαδικασίας του. Μετά την ένταξή του στο ΠΕΠ Θεσσαλίας 2014-2020 από τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστό, με τη νέα διοίκηση οι υπηρεσίες του Νοσοκομείου προχώρησαν ταχύτατα στις διαδικασίες συμβασιοποίησης και τελικά επιτεύχθηκε ο στόχος για την ολοκληρωμένη λειτουργία και την αποπληρωμή του έργου πριν το τέλος του 2016.

Όπως είναι γνωστό, η αγορά μαγνητικού τομογράφου αποτελούσε πάγιο αίτημα των φορέων υγείας της περιοχής και ήταν μία προσπάθεια που ξεκίνησε από το 2011.

Ο μαγνητικός τομογράφος είναι μοντέλο 1,5 Tesla, υψηλής τεχνολογίας με δυνατότητες πρόσθετων εξετάσεων, όπως η αναίμακτη μέτρηση σιδήρου σε ήπαρ και καρδιά, μέσω της οποίας μειώνονται οι επιπλοκές σε ασθενείς με μεσογειακή αναιμία και ηπατολογικά προβλήματα. Σημαντικό είναι επίσης το γεγονός ότι πλέον το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας είναι το πρώτο και μοναδικό στην Ελλάδα δημόσιο νοσοκομείο στο οποίο θα γίνονται αντίστοιχες μετρήσεις, καθώς μέχρι σήμερα γίνονταν μόνο σε δύο ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη αντίστοιχα!

Αξίζει να τονιστεί ότι δεν θα ξεκινήσει το επόμενο εικοσαήμερο η διαδικασία των ραντεβού για τον μαγνητικό τομογράφο, καθώς συνεχίζεται η εκπαίδευση του προσωπικού, αλλά ήδη καλύπτονται οι ανάγκες ασθενών του νοσοκομείου.

ΔΥΟ ΝΕΑ ΕΡΓΑ ΣΤΟ Π.Δ.Ε.

Εν τω μεταξύ, όπως ανακοίνωσε ο διοικητής των νοσοκομείων της Λάρισας, Παναγιώτης Νάνος, υπογράφηκε από τον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξη Χαρίση, η ένταξη στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων δύο έργων που αφορούν στην αγορά νέου εξοπλισμού για τον αναισθησιολογικό – χειρουργικό τομέα (515.000 ευρώ) καθώς και για τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας – Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας του ΓΝΛ (376.000 ευρώ).

Ειδικότερα, με το πρώτο έργο ανανεώνεται και αναβαθμίζεται σημαντικά ο χειρουργικός τομέας του ΓΝΛ, καθώς θα μπορούν πλέον να λειτουργούν δύο επιπλέον χειρουργικά τραπέζια, 6 για την ακρίβεια από 4 που λειτουργούν μέχρι σήμερα, αυξάνοντας ουσιαστικά κατά 50 % τον χειρουργικό χρόνο.

Με το δεύτερο έργο αναβαθμίζεται και συμπληρώνεται η λειτουργία της εντατικής θεραπείας. Όπως είναι γνωστό, με τη λειτουργία της Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας το προηγούμενο διάστημα, η εντατική θεραπεία ενισχύθηκε με 8 επιπλέον κρεβάτια, τα οποία σε συνδυασμό με τη ΜΕΘ αναπτύσσουν σημαντικά την προσφορά υπηρεσιών του Γενικού Νοσοκομείου, όχι μόνο σε επίπεδο Λάρισας αλλά και ευρύτερα σε ολόκληρη τη Θεσσαλία.

Η εγκατάσταση και λειτουργία του νέου εξοπλισμού, μετά την άμεση συμβασιοποίηση στην οποία θα προχωρήσει η διοίκηση του νοσοκομείου, προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί σε τρεις μήνες από σήμερα.

«Με τις συγκεκριμένες εξελίξεις αλλά και ορισμένες άλλες που αναμένονται το αμέσως επόμενο διάστημα, το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας μπαίνει σε μια νέα τροχιά ανάπτυξης», σημείωσε χαρακτηριστικά ο διοικητής των νοσοκομείων της πόλης, Παναγιώτης Νάνος.

Στη χθεσινή παρουσίαση, τον συνόδευαν ο αναπληρωτής διοικητής του ΓΝΛ, Δημήτρης Λιόλιος, ο διευθυντής της ιατρικής υπηρεσίας των ΜΕΘ και ΜΑΦ, Απόστολος Κομνός και ο διευθυντής της τεχνικής υπηρεσίας του νοσοκομείου, Χάρης Αποστολίδης.

Μενέλαος Κατσαμπέλας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass