ΟΙ ΝΟΣΗΛΕΥΤΕΣ ΕΣΥ ΓΙΑ ΥΠΕΡΩΡΙΕΣ-ΝΥΧΤΕΡΙΝΑ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ

Περιμένουν 7 μήνες και ακόμα να πληρωθούν

* Εξώδικη διαμαρτυρία του συλλόγου

Δημοσίευση: 04 Νοε 2016 8:51

Τα δεδουλευμένα τους που αφορούν σε υπερωριακή εργασία, νυχτερινά και αργίες του προηγούμενου επταμήνου, τα οποία δεν τους έχουν ακόμα καταβληθεί, ζητούν τα μέλη του Συλλόγου Νοσηλευτών ΕΣΥ νομού Λάρισας που εργάζονται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, με εξώδικη δήλωση – διαμαρτυρία τους προς τον διοικητή του νοσοκομείου, Παναγιώτη Νάνο.

Τα μέλη του συλλόγου αναφέρουν ότι το σχετικό κονδύλι έχει πιστωθεί στον προϋπολογισμό του ΠΓΝΛ από τον περασμένο Μάρτιο, αλλά μέχρι σήμερα δεν τους έχει ενταλματοποιηθεί – όπως έχει συμβεί αντίθετα με τους νοσηλευτές του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας – παρά το γεγονός ότι ο διοικητής είχε δημοσίως δεσμευθεί ότι το σχετικό ποσό θα τους έχει καταβληθεί μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Μιλώντας στην «Ε», τα μέλη του συλλόγου – Βαγγέλης Γεωργίου (πρόεδρος), Αθηνά Θεοχάρη (γραμματέας), Απόστολος Κοτσής (μέλος) και Κυριακή Λάλα (μέλος) – επισημαίνουν ότι καθυστερήσεις στην καταβολή των εξαιρέσιμων είναι συνηθισμένες μεν αλλά δεν είχαν ποτέ κατά το παρελθόν φτάσει τους επτά μήνες, κάτι που σημαίνει ότι οφείλονται σε κάθε νοσηλευτή κατά μέσο όρο 700 ευρώ.

Της εξώδικης διαμαρτυρίας που στάλθηκε προχθές είχε προηγηθεί έγγραφο προς τη διοίκηση, με το οποίο ζητούσαν να μάθουν τους λόγους της καθυστέρησης, χωρίς όμως να πάρουν καμία απάντηση. «Ο κόσμος είναι πλέον αγανακτισμένος», τονίζουν χαρακτηριστικά. «Ξέρεις τι είναι να ξενυχτάς δουλεύοντας και να γυρίζεις στο σπίτι χωρίς χρήματα;». Έτσι κι αλλιώς, τα εισοδήματά τους, μετά τις περικοπές του 2015, έχουν μειωθεί σε επικίνδυνο βαθμό, με αποτέλεσμα «η κρίση να έχει χτυπήσει και το σπίτι του νοσηλευτή».

Όλα αυτά συμβαίνουν το ίδιο διάστημα που η πανθομολογούμενη υποστελέχωση προσωπικού και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, έχει οδηγήσει τα μέλη του συλλόγου να καταβάλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες να διεκπεραιώσουν τα καθήκοντά τους.

«Ο αριθμός των νοσηλευτών είναι μειωμένος αριθμητικά, οπότε ο φόρτος εργασίας είναι πολύ μεγάλος, δουλεύουμε στο διπλάσιο από αυτό που δουλεύαμε στο παρελθόν και τελικά μένουμε και απλήρωτοι» επισημαίνουν.

Επιπρόσθετα, το γεγονός ότι η υποστελέχωση αφορά στο σύνολο του προσωπικού, δηλαδή και στο βοηθητικό προσωπικό ή στους βοηθούς θαλάμου, εξαναγκάζει τους νοσηλευτές να επωμίζονται αλλότρια καθήκοντα, ακόμα και σε επιτροπές προμηθειών όπως αναφέρουν.

Οι τεράστιες ελλείψεις που υπάρχουν αναγκάζουν τους νοσηλευτές να είναι ταυτόχρονα γιατροί, βοηθοί θαλάμου, τραυματιοφορείς και … νοσηλευτές, σημειώνουν χαρακτηριστικά.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΞΩΔΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ – ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ

«Όπως γνωρίζετε, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, κατά παράβαση της διάταξης αυτής, δεν έχουν καταβληθεί στους Νοσηλευτές ΤΕ και ΠΕ, οι δεδουλευμένες αργίες και νυχτερινές βάρδιες των μηνών Απριλίου, Μαΐου, Ιουνίου, Ιουλίου, Αυγούστου και Σεπτεμβρίου 2016.

Σύμφωνα με το άρθρο 41 του ισχύοντος Υπαλληλικού Κώδικα «1. Ο υπάλληλος έχει δικαίωμα σε μισθό. Ο μισθός καθορίζεται σε μηνιαία βάση και έχει σκοπό την αξιοπρεπή διαβίωση του υπαλλήλου. 2.Οι κάθε είδους πρόσθετες αποδοχές ή απολαβές των υπαλλήλων δεν μπορεί να είναι κατά μήνα ανώτερες από το σύνολο των αποδοχών της οργανικής τους θέσης. 3. Η αξίωση του υπαλλήλου για τον μισθό αρχίζει από την ανάληψη της υπηρεσίας…».

Από τις διάταξη αυτή προκύπτει σαφώς ότι ο υπάλληλος έχει δικαίωμα καταβολής μισθού για την εργασία που παρείχε και η αξίωση του ξεκινά από το χρόνο παροχής της εργασίας αυτής. Είναι αυτονόητο, ότι η καταβολή στο προσωπικό της αμοιβής που αντιστοιχεί σε παρασχεθείσα εργασία, στην υπερωριακή απασχόληση, και στην απασχόληση κατά τη διάρκεια της νύχτας ή ημερών αργίας αποτελεί δικαίωμα του εργαζομένου και υποχρέωση της διοίκησης.

Περαιτέρω, σύμφωνα με το άρθρο με το άρθρο 20 του Νόμου 4354/2015, όπως τροποποιήθηκε μεταγενέστερα και ισχύει σήμερα: «Α. Αποζημίωση για εργασία καθ’ υπέρβαση του υποχρεωτικού ωραρίου… Η υπερωριακή απασχόληση του προσωπικού εγκρίνεται με απόφαση του καθ’ ύλην αρμόδιου Υπουργού, στην οποία αναφέρονται σαφή και συγκεκριμένα στοιχεία που δικαιολογούν την ανωτέρω υπερωριακή εργασία… Για το προσωπικό των Ν.Π.Δ.Δ. και των Ν.Π.Ι.Δ. η απόφαση καθιέρωσης υπερωριακής εργασίας εκδίδεται από το Διοικητικό Συμβούλιο ή το όργανο διοίκησης ή το εξουσιοδοτημένο από αυτό όργανο. Στις αποφάσεις αυτές καθορίζεται ο αριθμός των υπαλλήλων, το χρονικό διάστημα και οι ώρες υπερωριακής απασχόλησής τους μέσα στα όρια των πιστώσεων του Προϋπολογισμού τους, μη επιτρεπομένης της επιβάρυνσης του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων…. Β. Αποζημίωση για εργασία προς συμπλήρωση του υποχρεωτικού ωραρίου. 1. Επιτρέπεται η καθιέρωση εργασίας με αποζημίωση κατά τις νυχτερινές ώρες ή κατά τις Κυριακές και εξαιρέσιμες ημέρες, προς συμπλήρωση της υποχρεωτικής εβδομαδιαίας, για υπαλλήλους που ανήκουν σε υπηρεσίες που λειτουργούν, βάσει νόμου, είτε όλες τις ημέρες του μήνα είτε σε δωδεκάωρη ή εικοσιτετράωρη βάση, με τη διαδικασία και προϋποθέσεις της παραγράφου Α1 του παρόντος»

Αναφορικά με τις υπερωρίες και την εργασία κατά τις νυχτερινές ώρες και τις Κυριακές και εξαιρέσιμες ημέρες, η απόφαση για την πραγματοποίηση τους έχει ήδη εκδοθεί και οι ώρες υπερωριακής απασχόλησης και απασχόλησης προς συμπλήρωση του υποχρεωτικού ωραρίου, έχουν σύμφωνα με την ανωτέρω διάταξη ενταχθεί στα όρια των πιστώσεων του Προϋπολογισμού.

Επειδή επομένως το ΠΓΝ Λάρισας, ως εργοδότης, έχει ήδη καταστεί υπερήµερο έναντι των απασχολουµένων νοσηλευτών και νοσηλευτριών εν σχέσει µε την καταβολή των χρηµατικών ποσών, που αντιστοιχούν στην αµοιβή για την παροχή υπερωριακής εργασίας για τους ανωτέρω μήνες.

Επειδή παραβιάζεται η κείμενη Νομοθεσία και καθυστερεί υπέρμετρα η αποζημίωση των νοσηλευτών που εργάζονται καθ΄ υπέρβαση του ωραρίου τους, σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία, προκειμένου να συνεχιστεί η εύρυθμη λειτουργία του Νοσοκομείου, στηρίζοντας με όλες τους τις δυνάμεις το υποστελεχωμένο Σύστημα Υγείας και αν μη τι άλλο πρέπει να ανταμείβονται εγκαίρως και προσηκόντως.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ

και µε τη ρητή επιφύλαξη παντός νομίμου δικαιώματός µας

-Διαµαρτυρόµαστε εντόνως για την µη εισέτι καταβολή στο νοσηλευτικό προσωπικό των ανωτέρω χρηµατικών ποσών για την παρασχεθείσα υπερωριακή εργασία στα προαναφερθέντα χρονικά διαστήµατα

- Αιτούµαστε όπως προβείτε άµεσα σε κάθε εκ του Νόµου προβλεπόµενη ενέργεια προκειµένου να καταστεί εφικτή η καταβολή των οφειλοµένων υπερωριακών αµοιβών στους δικαιούχους αυτών».

Μενέλαος Κατσαμπέλας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass