ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ ΤΟΥ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΟΥ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΥ ΜΟΝΤΕΛΟΥ

Τα παράλια θέλουν σταθερή κάλυψη υγείας

Δημοσίευση: 01 Αυγ 2016 12:00
Ένα τροχαίο ατύχημα πριν από μερικές μέρες στα παράλια της Λάρισας, ανέδειξε τις ελλείψεις στην υγειονομική κάλυψη μιας ολόκληρης περιοχής, καθώς τα περιφερειακά ιατρεία Μεσαγγάλων (φωτ.) και Σωτηρίτσας εφημερεύουν μόνο τα Σαββατοκύριακα. Κι όμως, στο πρόσφατο παρελθόν, είχε δοκιμαστεί και πετύχει ένα άλλο μοντέλο λειτουργίας των ιατρείων Ένα τροχαίο ατύχημα πριν από μερικές μέρες στα παράλια της Λάρισας, ανέδειξε τις ελλείψεις στην υγειονομική κάλυψη μιας ολόκληρης περιοχής, καθώς τα περιφερειακά ιατρεία Μεσαγγάλων (φωτ.) και Σωτηρίτσας εφημερεύουν μόνο τα Σαββατοκύριακα. Κι όμως, στο πρόσφατο παρελθόν, είχε δοκιμαστεί και πετύχει ένα άλλο μοντέλο λειτουργίας των ιατρείων

Ένα τροχαίο ατύχημα που σημειώθηκε πρόσφατα κοντά στο περιφερειακό ιατρείο Σωτηρίτσας διατηρεί στην επικαιρότητα το αίτημα των τοπικών φορέων και αρχών να επανεξεταστεί η υγειονομική κάλυψη των παραλίων της Λάρισας, ιδιαίτερα αλλά όχι μόνο κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου.

Ο τραυματισμός νεαρού οδηγού της μοτοσικλέτας που ανατράπηκε μετά τη σύγκρουσή του με Ι.Χ. αυτοκίνητο αποδείχθηκε πολύ σοβαρός, καθώς ο 26χρονος εξακολουθεί να νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, έχοντας πάντως διαφύγει τον κίνδυνο.

Θυμίζουμε ότι η διοίκηση της 5ης ΥΠΕ αποφάσισε φέτος να λειτουργήσουν με 24ωρη εφημερία και μόνο τα ιατρεία στα Μεσάγγαλα και τη Σωτηρίτσα, τα τέσσερα Σαββατοκύριακα από τα μέσα Ιουλίου μέχρι τα μέσα Αυγούστου. Αυτά τα Σαββατοκύριακα έμεινε και θα παραμείνει κλειστό το ιατρείο στο Στόμιο, ενώ τις καθημερινές και τα τρία ιατρεία λειτουργούν μόνο μέχρι το μεσημέρι.

Οι δήμαρχοι Αγιάς και Τεμπών, Αντώνης Γκουντάρας και Κώστας Κολλάτος διαμαρτυρήθηκαν έντονα με κοινή τους επιστολή προς τον διοικητή της 5ης ΥΠΕ, Νέστορα Αντωνίου, αλλά δεν υπήρξε στο μεσοδιάστημα καμία αντίδραση από την πλευρά της υγειονομικής περιφέρειας.

Όλοι αντιλαμβάνονται ότι δεν είναι δυνατό να υπάρχει γιατρός ή ασθενοφόρο σε κάθε σημείο, ανά πάσα στιγμή. Μεταξύ αυτού όμως και αυτού που ισχύει το φετινό καλοκαίρι στις τουριστικές περιοχές του νομού, υπάρχει ένα δοκιμασμένο σχέδιο που λειτούργησε άψογα στο πρόσφατο παρελθόν και το οποίο ανεξήγητα εγκαταλείφθηκε.

Αναζητήσαμε τα δημοσιεύματα της εφημερίδας τα σχετικά με το θέμα, τα προηγούμενα καλοκαίρια, εντός του ασφυκτικού οικονομικού και όχι μόνο πλαισίου που όριζαν και ακόμα ορίζουν τα μνημόνια.

Έτσι, από το καλοκαίρι του 2010, όταν διοικητής στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας ήταν ο Κώστας Καραμπάτσας, διαμορφώθηκε ένα θερινό πλάνο υγειονομικής κάλυψης των παραλίων, που προέβλεπε για σαράντα έως και 45 μέρες, από τις αρχές Ιουλίου μέχρι και τον Δεκαπενταύγουστο, καθημερινή 24ωρη εφημερία με ιατρούς (έναν γενικό και τον αγροτικό ή δεύτερο γενικό αν ο αγροτικός απουσίαζε) και νοσηλευτές στα τρία παραλιακά Περιφερειακά Ιατρεία του νομού (Μεσάγγαλα, Στόμιο, Σωτηρίτσα), χωρίς παράλληλα να αναστέλλεται το ιατρικό και νοσηλευτικό έργο στα όμορα Κέντρα Υγείας Αγιάς και Γόννων.

Είχαν προηγηθεί από τον Ιούνιο ευρύτατες διαβουλεύσεις με τους δημάρχους, τους διευθυντές των Κέντρων Υγείας, τους επικεφαλής Ιατρικής και Νοσηλευτικής Υπηρεσίας αλλά και με το ΕΚΑΒ, η συμβολή του οποίου με ευέλικτες μετακινήσεις ασθενοφόρων και πληρωμάτων ήταν καθοριστική για τη σωστή εφαρμογή του σχεδίου δράσης. Παράλληλα, οι δήμαρχοι είχαν δεσμευτεί, όπως και έπραξαν, για την κάλυψη του μετακινούμενου υγειονομικού προσωπικού σε ξενοδοχειακή και υλικοτεχνική υποδομή. Εκείνο που οι συγκεκριμένοι παράγοντες διευκρίνιζαν, παρουσιάζοντας στους δημοσιογράφους το θερινό τους πλάνο, ήταν ότι η υγειονομική κάλυψη των παραλίων του νομού έπαιρνε σάρκα και οστά μόνο με εξορθολογισμό των υφιστάμενων ανθρώπινων και υλικών πόρων. Δεν χρειάστηκε με άλλα λόγια να ζητηθούν επιπλέον προσωπικό ή χρήματα για τις εφημερίες.

Στα ίδια ρεπορτάζ γινόταν ειδική αναφορά στη συνδρομή των κινητών μονάδων υγείας, υπεύθυνος των οποίων ήταν ο αναπληρωτής διοικητής του ΓΝΛ, Θανάσης Μπαντούλης.

Τα επόμενα χρόνια, η αρμοδιότητα των Κέντρων Υγείας και των Περιφερειακών Ιατρείων πέρασε στις Υγειονομικές Περιφέρειες, αλλά το μοντέλο υγειονομικής κάλυψης που είχε εφαρμοστεί πετυχημένα, δεν άλλαξε, παρά μόνο τα πρόσωπα που το διαχειρίστηκαν.

Έτσι, ανέλαβαν δράση ο διοικητής της 5ης ΥΠΕ Λάζαρος Μακρής και ο διοικητής των διασυνδεόμενων νοσοκομείων της Λάρισας, Θανάσης Μητσιός, πάντα με την αγαστή συνεργασία των ίδιων υγειονομικών και αυτοδιοικητικών παραγόντων.

Προφανώς, με τον Αύγουστο να ξεκινάει, δεν είναι δυνατό να αλλάξει κάτι στα περιφερειακά ιατρεία τη φετινή περίοδο αιχμής της τουριστικής κίνησης. Επειδή όμως υπάρχει μια γενικότερη ανησυχία για το πώς θα ρυθμιστεί η λειτουργία των ιατρείων και το υπόλοιπο διάστημα, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το ιατρείο στο Στόμιο, θα πρέπει να υπάρξει διάλογος και συνεννόηση όλων των εμπλεκόμενων πλευρών, προκειμένου να μην προκύψουν στο μέλλον σοβαρά προβλήματα που θα επιμερίσουν και τις σχετικές ευθύνες...

Μενέλαος Κατσαμπέλας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass