Η Λάρισα τιμά τον «πολίτη του κόσμου» Φιλόλαο Τλούπα

*ΕΓΚΑΙΝΙΑΖΕΤΑΙ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 28 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ Η ΕΚΘΕΣΗ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΛΑΡΙΣΑΣ-ΜΟΥΣΕΙΟ Γ.Ι. ΚΑΤΣΙΓΡΑ

Δημοσίευση: 26 Σεπ 2024 12:21

Της Νατάσας Πολυγένη«Mοναδική εμπειρία σύνδεσης, διασύνδεσης και διαλόγου με το έργο του Φιλόλαου Τλούπα» χαρακτήρισε ο δήμαρχος Λαρισαίων Θ. Μαμάκος την έκθεση-αφιέρωμα στη ζωή, το έργο και τις δημιουργίες του διεθνώς καταξιωμένου Λαρισαίου γλύπτη, του Φιλόλαου που θα ανοίξει τις πύλες της το προσεχές Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου στη Δημοτική Πινακοθήκη-Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα.

Στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχωρήθηκε χθες το πρωί στη Πινακοθήκη ο δήμαρχος Λαρισαίων αλλά και η αντιπρόεδρος της Πινακοθήκης κ. Κατερίνα Κόσσυβα, ο επιμελητής της έκθεσης-εικαστικός Ανδρέας Γιαννούτσος και η κόρη του Φιλόλαου κ. Ιζαμπέλ Τλούπα αναφέρθηκαν στα έργα που επιλέχθηκαν για τη συγκεκριμένη έκθεση, στη ζωή και τη διαδρομή του καλλιτέχνη, αλλά και στο πώς αυτή η παραγωγή ανοίγει νέους δρόμους στην πόλη επανασυνδέοντας το χθες, με το σήμερα και το αύριο.
«Ο μοναδικός τρόπος που τα έργα του σπουδαίου αυτού δημιουργού «συνομιλούν» με το αστικό περιβάλλον και τον δημόσιο χώρο, αλλά και οι μικρότερης κλίμακας δημιουργίες του αποκαλύπτουν την πολύπλευρη προσωπικότητα ενός κορυφαίου, διεθνώς διακεκριμένου γλύπτη της Διασποράς, συμπολίτη μας και πολίτη του κόσμου. Μέσα και από αυτή τη μεγάλη παραγωγή της Πινακοθήκης μας, η Λάρισα επανασυνδέεται δυναμικά με την πολιτιστική και πολιτισμική της κληρονομιά. Και η γενέτειρα του Φιλόλαου τιμά το έργο του σπουδαίου αυτού δημιουργού, με την επετειακή ετούτη αφιερωματική εκδήλωση για τα 100 χρόνια από τη γέννησή του.
Η Δημοτική μας Πινακοθήκη, με διαρκή εξέλιξη και τεράστια προσφορά στην εικαστική αισθητική παιδεία όλων των Λαρισαίων -και όχι μόνον- είναι ένας πολύβουος οργανισμός παραγωγής πολιτισμού, με πολλαπλό ρόλο καλλιτεχνικής αλληλεπίδρασης και διαλόγου με τους πολίτες. Ανοίγει δρόμους, κυριολεκτικά και μεταφορικά, δρόμους πολιτισμού, δρόμους γνώσης, δρόμους που συνδέουν το σήμερα με το αύριο της πόλης μας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μαμάκος.
«Ο Φιλόλαος άφησε το αποτύπωμά του στην ιστορία της τέχνης της γλυπτικής. Του αξίζει κάθε τιμή από τη γενέθλια πόλη» τόνισε η αντιπρόεδρος της Πινακοθήκης κ. Κατερίνα Κόσσυβα και υπογράμμισε ότι στόχος είναι η έκθεση αυτή να αποτελέσει την αφορμή για κατανόηση της αξίας του έργου του και τη φιλοσοφίας του.
«Φιλοδοξούμε να αναδείξουμε την προσφορά του Φιλόλαου στην ανανέωση της γλυπτικής τόσο μορφολογικά όσο και ιδεολογικά. Γιατί ο Φιλόλαος δημιουργούσε έργα που δεν κοσμούσαν απλά τον χώρο, αλλά που εξέφραζαν τον τόπο και την ιστορία του. Είναι καταπληκτικό αυτό που έκανε ο Φιλόλαος στη Γαλλία, με τη συνδρομή του κράτους και της αυτοδιοίκησης. Γλυπτά έργα στα σχολεία, στις βιβλιοθήκες, στα πάρκα, στους δημόσιους χώρους! Θεωρούσε πως τα έργα τέχνης, που εκτίθενται σε δημόσιους χώρους, πρέπει να υπηρετούν και μια άλλη σκοπιμότητα, να είναι «τοπόσημα», δηλαδή στοιχεία αντιπροσωπευτικά της ταυτότητας και της ιστορίας μιας πόλης. Ένα τέτοιο «τοπόσημο» είναι το μνημείο Εθνικής Αντίστασης του Φιλόλαου στο Αλκαζάρ. Είναι έργο συνδεδεμένο με την ιστορία της Λάρισας.
Η συμβολή της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας- Μουσείου Γ.Ι. Κατσίγρα είναι σημαντική στο θέμα της καλλιέργειας της αισθητικής, της συνομιλίας και της εξοικείωσης με τα έργα της σύγχρονης τέχνης που εκτίθενται στα μουσεία και στους δημόσιους χώρους. Έτσι μαθαίνουν οι νέοι να εκτιμούν την τέχνη, να σέβονται τα έργα τέχνης και να μην τα βανδαλίζουν. Το παράδειγμα του Φιλόλαου πρέπει να μας εμπνεύσει, αν θέλουμε να αναβαθμίσουμε το δημόσιο χώρο» πρόσθεσε ακόμη.
Ο επιμελητής της έκθεσης Ανδρέας Γιαννούτσης έκανε λόγο για μια έκθεση-οφειλή στον «πολίτη του κόσμου» Φιλόλαο Τλούπα και στο διεθνώς αναγνωρισμένο, σύγχρονο, μνημειακού χαρακτήρα έργο του, κοινωνικό αποτύπωμα ενός εγνωσμένου κύρους, εμπνευσμένου γλύπτη και καλλιτέχνη. Ο κ. Γιαννούτσος, ανέλυσε, το σκεπτικό βάσει του οποίου κινήθηκε, για την επιλογή αλλά και τον τρόπο παρουσίασης των έργων που θα φιλοξενηθούν στην έκθεση, τονίζοντας ότι για τον ίδιο αποτέλεσε μια τρομακτική διαδικασία που τον έκανε να ξεπεράσει τον εαυτό του. Χαρακτηριστικά σημείωσε μεταξύ άλλων «Ο Φιλόλαος καταξιωμένος παγκόσμια δημιουργός τιμάει την πόλη μας σε όλες τις γειτονιές του κόσμου. Είναι ένας πολίτης της πόλης και πολίτης του κόσμου. Υπάρχει μια υποχρέωση που καλύπτει αυτή η έκθεση, μια οφειλή που την είχαμε από παλαιότερα. Είναι μια τεράστια φυσιογνωμία και η παρουσίαση των έργων του ήταν τρομακτική, νομίζω ότι ξεπέρασα τις δυνατότητές μου. Ήθελα να δημιουργήσω μια κιβωτό μνήμης, πλούσια σε πληροφορία, πυκνότητα και τεκμηρίωση. Με ενδιέφερε να δημιουργήσω ένα ταξίδι δράσης και ζωής».
Τη συγκίνηση και τη χαρά της για τη διοργάνωση της έκθεσης εξέφρασε η κόρη του Φιλόλαου, Ιζαμπέλ και εξέφρασε την ευχή οι κάτοικοι της πόλης αλλά και οι επισκέπτες να γνωρίσουν καλύτερα το έργο του και να τον ανακαλύψουν σε όλες του τις όψεις.
«Στη Γαλλία και στο εξωτερικό, είναι ιδιαίτερα γνωστός για τα μεγάλα του γλυπτά από ανοξείδωτο χάλυβα στους δημόσιους χώρους και τις υδατοδεξαμενές της Βαλάνς.
Εδώ, θα εκτεθούν και άλλα έργα. Διότι ο Φιλόλαος ήταν ένας άνθρωπος που λάτρευε τη δουλειά του, δεν έπαυε ποτέ να δουλεύει, ευτυχής, και που θεωρούσε τον εαυτό του καλλιτέχνη-χειροτέχνη. Τα καλοκαίρια στην Ελλάδα, μάζευε ξύλα στην παραλία, φθαρμένα από το κύμα, ή δούλευε στον τόρνο του μαραγκού που ήταν του πατέρα του, και δημιουργούσε ξύλινους πίνακες, γεμάτα ποίηση και χιούμορ.
Τη δεκαετία του 60, έφτιαξε διάφορα κιβώτια, καθρέφτες, αντικείμενα της καθημερινής ζωής, από ανοξείδωτο ατσάλι, παράξενα ζώα από πηλό εμπνευσμένα από τη φαντασία του, και όλα αυτά τα δημιούργησε, ας πούμε, στις ελεύθερες ώρες του, όταν δεν είχε να δουλέψει πάνω σ’ ένα μνημειακό γλυπτό. Αυτά τα έργα είναι μία άλλη όψη του Φιλόλαου, πιο οικεία, πιο παιχνιδιστική. Στην έκθεση αυτή θα δούμε και σχέδια, αυτά που ζωγράφισε πριν μπει στην Καλών Τεχνών ή την εποχή των σπουδών του και τα πρώτα χρόνια στο Παρίσι, δηλαδή πριν αφιερωθεί οριστικά στην γλυπτική. Και αυτά τα σχέδια, κάτι λένε για τον άνθρωπο Φιλόλαο».
Η ΕΚΘΕΣΗ
Τα εγκαίνια της έκθεσης-αφιερώματος στον Φιλόλαο Τλούπα θα γίνουν το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου στις 7.30 μ.μ., στην αίθουσα «Ειρήνης Κατσίγρα» της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας - Μουσείου Γ.Ι. Κατσίγρα.
Η έκθεση περιλαμβάνει έργα από όλες τις περιόδους της καλλιτεχνικής παραγωγής του καλλιτέχνη, τόσο των έργων της δημόσιας γλυπτικής και της μεγάλης κλίμακας μνημειακού χαρακτήρα όσο και των γλυπτών του συνθέσεων με βιομηχανικά υλικά, όπως το πλυμένο σκυρόδεμα και τον ανοξείδωτο χάλυβα όσο και έργων μικρότερης κλίμακας του εργαστηρίου, κατασκευών από πηλό, ξύλο, σίδηρο ή ανοξείδωτο χάλυβα. Θα εκτεθούν επίσης χαρακτηριστικά του έργα σε πηλό και ξύλο οι περίφημες «Γκογκότες», ζωόμορφα πλάσματα του μύθου και έργα που απεικονίζουν θαλασσινά τοπία τα οποία συνέθεσε από ξύλα που τα έχει λειάνει η θάλασσα, μακέτες και έργα σε σίδηρο αλλά και ανοξείδωτο χάλυβα, χρηστικά αντικείμενα της καθημερινότητας φιάλες, κούπες, καρέκλες κ.α., κοσμήματα.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass