Η Λάρισα πιάνει το νήμα από το παρελθόν και κάνει άλμα στο μέλλον

* ΤΟΝΙΣΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΦΩΤΗΣ ΤΖΑΤΖΑΚΗΣ ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΤΥΟ ΑΡΧΑΙΟΥ ΔΡΑΜΑΤΟΣ * ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΗΚΑΝ ΕΠΙΣΗΣ Ο ΟΡΕΣΤΗΣ ΤΑΤΣΗΣ, Ο ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΑΝΟΣ ΚΑΙ Ο ΧΑΡΗΣ ΦΛΕΟΥΡΑΣ, ΕΝΩ ΔΙΑΒΑΣΤΗΚΕ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΛΑΚΗ ΛΑΖΟΠΟΥΛΟΥ

Δημοσίευση: 04 Σεπ 2024 12:00

«Η Λάρισα, η πόλη με το μοναδικό ενταγμένο αρχαίο θέατρο σε αστικό ιστό στην Ελλάδα, το μεγαλειώδες Α’ Αρχαίο Θέατρο, πιάνει το νήμα από το παρελθόν και επιχειρεί το άλμα προς το μέλλον» τόνισε χθες ο πρόεδρος του Θεσσαλικού Θεάτρου και αντιδήμαρχος Εξωστρέφειας κ. Φώτης Τζατζάκης μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου για την τέταρτη συνάντηση του Διεθνούς Δικτύου Αρχαίου Δράματος που φέτος έχει θέμα «Προσεγγίσεις του αρχέτυπου μύθου».

Στη συνέντευξη Τύπου τοποθετήθηκαν επίσης ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Θεσσαλικού Θεάτρου κ. Ορέστης Τάτσης, ο σπουδαίος Λαρισαίος θεατράνθρωπος Κώστας Τσιάνος που θα κάνει εργαστήρια σε φοιτητές και πολίτες για τα χορικά της Εκάβης και της Ηλέκτρας, ο ηθοποιός Χάρης Φλέουρας, ενώ διαβάστηκε μήνυμα και του συμβούλου του Θεσσαλικού Θεάτρου Λάκη Λαζόπουλου. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Διεθνές Δίκτυο Αρχαίου Δράματος θα διεξαχθεί την περίοδο 5-10 Σεπτεμβρίου, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας, στο πλαίσιο της ειδικής Προγραμματικής Σύμβασης με το Υπουργείο Πολιτισμού.
Ανοίγοντας τη συνέντευξη Τύπου ο κ. Τζατζάκης σημείωσε ότι «Το Θεσσαλικό Θέατρο έχει τη χαρά να πραγματοποιεί - σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας - την τέταρτη συνάντηση του Διεθνούς Δικτύου Αρχαίου Δράματος με θέμα “Προσεγγίσεις του αρχέτυπου μύθου”. Ένα πρόγραμμα γεμάτο εργαστήρια και διαλέξεις για τη Μήδεια, την Ηλέκτρα, την Αντιγόνη καθώς και σύγχρονες μεταγραφές της παγκόσμιας δραματουργίας. Μαθήματα και δράσεις θα πραγματοποιηθούν στους υπέροχους χώρους του Θεσσαλικού Θεάτρου, του Β’ Αρχαίου θεάτρου και του Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας. Μία ομάδα καταρτισμένων και καταξιωμένων εισηγητών, οι οποίοι θα μεταλαμπαδεύσουν τις γνώσεις τους στους προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές/τριες των Τμημάτων Θεατρικών Σπουδών των Πανεπιστημίων Πελοποννήσου και Πατρών, αλλά και στους Λαρισαίους και μη πολίτες που επιθυμούν να παρακολουθήσουν τα εργαστήρια υποκριτικής, κίνησης και τις εξαιρετικές διαλέξεις δραματουργικής ανάλυσης και φιλοσοφίας. Η Λάρισα, λοιπόν, η πόλη με το μοναδικό ενταγμένο αρχαίο θέατρο σε αστικό ιστό στην Ελλάδα, το μεγαλειώδες Α’ Αρχαίο Θέατρο, πιάνει το νήμα από το παρελθόν και επιχειρεί το άλμα προς το μέλλον. Ευχόμαστε ότι το πρόγραμμα θα αποζημιώσει τους συμμετέχοντες και θα τους προσφέρει πλούσιες εμπειρίες επί των θεμάτων που θα αναλυθούν, αλλά και όμορφες εικόνες της πόλης μας». Δεν παρέλειψε δε, να ευχαριστήσει μια σειρά ανθρώπων.
Εν συνεχεία ο Ορέστης Τάτσης ανέφερε ότι «Μέσα από το Διεθνές Δίκτυο Αρχαίου Δράματος παρέχουμε τη δυνατότητα τόσο στους φοιτητές όσο και στους πολίτες να συμμετέχουν στη δυναμική του αρχαίου δράματος και να παρακολουθήσουν τη μεταλλαγή και τη μετάλλαξή του ανά τους αιώνες. Έχουμε τη χαρά να συνεργαζόμαστε με αξιόλογους δημιουργούς, οι οποίοι θα μεταδώσουν το πνεύμα της αρχαιοελληνικής δραματουργίας τόσο διά μέσου των αρχαίων κειμένων όσο και των μεταγραφών τους. Πέρα από την πολύ σημαντική για εμάς συνεργασία με τα Πανεπιστήμια του Ναυπλίου και των Πατρών, κύριο μέλημά μας είναι η συμμετοχή των πολιτών, γιατί μόνο έτσι το θέατρο μπορεί να ανακαλύψει εκ νέου την πρωταρχική του σημασία. Ελπίζουμε το Δίκτυο Αρχαίου Δράματος να συμβάλει στην κατάρτιση των συμμετεχόντων και στη συνάντηση των πολιτών με το θέατρο και την πόλη».
Με τη σειρά του ο Κώστας Τσιάνος αναφέρθηκε στα χορικά που θα διδάξει σημειώνοντας ότι «Στη συνάντηση του Δικτύου Αρχαίου Δράματος θα ασχοληθούμε με δύο χορικά των τραγωδιών «Ηλέκτρα» και «Εκάβη» του Ευριπίδη σε μετάφραση και χορογραφία Κώστα Τσιάνου και μουσική αντίστοιχα του Νίκου Ξυδάκη και Χρήστου Λεοντή. Η μουσική και η χορευτική κίνηση στηρίχθηκε στη λαϊκή μας παράδοση. Οι λαϊκοί χοροί έφτασαν σ’ εμάς από χιλιάδες χρόνια πριν και πολλοί από αυτούς διατηρούν έναν αρχέγονο τελετουργικό χαρακτήρα και μια ολοκληρωμένη έκφραση συναισθημάτων, διαφορετικών για κάθε περίσταση. Συχνά παρατηρούμε χορούς που έχουν τη μορφή μιμοδράματος με ολοφάνερα θεατρικά στοιχεία. Η συναισθηματική συμπύκνωση, η συμμετρία, η λιτότητα, η αυστηρή καθαρή γραμμή, είναι χαρακτηριστικά των λαϊκών μας χορών που βρίσκουν συγκλονιστική αντιστοιχία με τις αρχές του αρχαίου δράματος.
Ο αρχετυπικός χαρακτήρας πολλών λαϊκών χορών βοηθάει να αισθανθούμε πως η «χρυσή κλωστή» τους χάνεται σε πανάρχαιους χρόνους».
Ο Χάρης Φλέουρας σημείωσε ότι «Θα ήθελα να ευχαριστήσω το ιστορικό Θεσσαλικό Θέατρο για τη χαρά και την τιμή που μου κάνει να παρευρίσκομαι σε αυτή την εκδήλωση. Είναι μεγάλη η χαρά να συνεργάζομαι με τον Κώστα Τσιάνο, γιατί πέρα από ένας υπέροχος σκηνοθέτης είναι και ένας μεγάλος δάσκαλος. Ελπίζω το Διεθνές Δίκτυο Αρχαίου Δράματος να συνεχιστεί για πολλά πολλά χρόνια και να γίνει θεσμός. Ευχαριστώ τέλος τον Ορέστη Τάτση που μου έκανε την τιμή να συμμετέχω κι εγώ».
ΠΑΡΩΝ ΣΤΙΣ ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ
Το μήνυμα του Λάκη Λαζόπουλου ανέφερε:
«Χαιρετίζω, τους ανθρώπους που θα συμμετέχουν είτε ως θεατές είτε ως καλλιτεχνικοί διδάσκαλοι και δημιουργοί στο δίκτυο Αρχαίου δράματος. Θέλουμε τη συμμετοχή όλων σας! Η αρχαιοελληνική δημιουργία μάς φανερώνει τα πρώτα μας πατήματα, τα αρχέγονα και πρωτεύοντα της ψυχής μας. Ευχαριστούμε τα πανεπιστήμια Ναυπλίου και Πατρών για τη συνεργασία μας. Είμαστε ακόμα στην αρχή του έργου μας, του έργου που θα παράγει το Θεσσαλικό Θέατρο. Δηλώνω παρών στις διαδικασίες και διεργασίες. Παρών στις αποφάσεις. Ακολουθούμε παράλληλα τα ήδη δρομολογημένα και τα ενισχύουμε. Δεν είμαστε εδώ για να καταργήσουμε τους προηγούμενους ούτε για να αρχίσουμε να καυχιόμαστε για ένα μέλλον που δεν έχει ακόμα αρχίσει να διαμορφώνεται. Το Θεσσαλικό Θέατρο είναι ζων οργανισμός, όπου όλα και όλοι έχουν θέση, με σημαία μας την ελευθερία της Τέχνης. Πρώτα απ’ όλους και όλα όμως θέση έχετε εσείς! Οι πολίτες της πόλης, οι θεατές μας».
Θανάσης Αραμπατζής

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass