Με το βλέμμα ψηλά για την Αυγουστιάτικη Πανσέληνο

* ΔΩΡΕΑΝ ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΕ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΕΙΑ *ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 19 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ *ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΟΛΟΓΙΟΜΟ ΦΕΓΓΑΡΙ ΤΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ

Δημοσίευση: 17 Αυγ 2024 14:30

Επιμέλεια: Νατάσα Πολυγένη

Το ολόγιομο φεγγάρι του Αυγούστου, η Πανσέληνος του Οξύρυγχου είναι το γεγονός για το οποίο προετοιμάζονται πυρετωδώς τούτες τις μέρες οι Δήμοι της χώρας.

Η Αυγουστιάτικη Πανσέληνος θα κάνει την εμφάνισή της την ερχόμενη Δευτέρα 19 Αυγούστου και περισσότεροι από εκατό αρχαιολογικοί χώροι, ιστορικοί τόποι, μουσεία και μνημεία, σε ολόκληρη τη χώρα, θα υποδεχθούν το κοινό κάτω από το φως της Πανσελήνου. Εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σε πάνω από πενήντα αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, ενώ άλλοι τόσοι θα παραμείνουν ανοιχτοί για το κοινό με ελεύθερη είσοδο.
Η Πανσέληνος του Αυγούστου έχει πάρει το όνομά της από τους ιθαγενείς κατοίκους της Αμερικής που τη συγκεκριμένη μέρα ψάρευαν το συγκεκριμένο ψάρι, γνωστό και ως μουρούνα. Μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι ανά την Ελλάδα ετοιμάζουν εκδηλώσεις για την βραδιά εκείνη.
Οι εκδηλώσεις που προγραμματίζονται για εκείνη τη βραδιά στη Λάρισα αλλά και σε άλλες περιοχές είναι:

* Στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας - Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα
Τη Δευτέρα 19 Αυγούστου, στις 9 μ.μ., τη βραδιά του αυγουστιάτικου φεγγαριού, η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας- Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα συμμετέχει στο φετινό εορτασμό των εκδηλώσεων σ’ όλους τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία της χώρας, με μια εκδήλωση αφιερωμένη στο δωρητή της, Γ. Ι. Κατσίγρα.
Το μουσικό σκέλος της βραδιάς, που χωρίζεται σε δυο μέρη, αναμένεται να μας ταξιδέψει σε μουσικούς κόσμους διαφορετικούς. Στο Α’ μέρος, θα ακουστούν τραγούδια της Ανατολικής Ρωμυλίας, τόπος καταγωγής του Γ. Ι. Κατσίγρα. Προλογίζει η πρόεδρος του Συλλόγου «Ανατολική Ρωμυλία Ν. Λάρισας», κα. Τάνια Μεχτερίδου. Στο Β’ μέρος, θα ακουστούν τραγούδια σχετικά με το φεγγάρι και τη δημοτική μας παράδοση, από τους μουσικούς Φανή Μπαρμπή, Γιώργο Δεληγιάννη, Ρήγα Μακρόπουλο, Απόστολο Κουνή και Ζήση Γεωργαλιό, οι οποίοι συμμετέχουν εθελοντικά στην εκδήλωση.
Παράλληλα, και καθώς το φεγγάρι θα ανατέλλει πάνω από την Πινακοθήκη, θα παρακολουθήσουμε ένα μαγευτικό χορευτικό δρώμενο από τη Σχολή Μπαλέτου Μάχης-Ιωάννας Λαγού, υπό τη διδασκαλία της Ρούλας Πίκουλα και της Νάντιας Σάββα.
Να σημειωθεί ότι, πριν την εκδήλωση, οι εκθεσιακοί χώροι της Πινακοθήκης θα είναι ανοιχτοί για τους επισκέπτες, ενώ κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα λειτουργεί το καφέ της Πινακοθήκης, προσφέροντας ποτά και αναψυκτικά.

*Στο Διαχρονικό Μουσείο
Ο Σύλλογος Φίλων Διαχρονικού Μουσείου και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας, στο πλαίσιο του εφετινού εορτασμού για την Πανσέληνο,  οργανώνουν μία ξεχωριστή βραδιά ποίησης και μουσικής, που θα πραγματοποιηθεί στον αύλειο χώρο του Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας, την Τρίτη 20 Αυγούστου 2024 και ώρα 9 μ.μ.  Η παράσταση  θα περιλαμβάνει:
- Ποίηση με θέμα την Σελήνη, που θα παρουσιάσουν τα μέλη του Συλλόγου μας, Θωμάς Μπεχλιβάνης και Χριστίνα Ηλιάδη.
- Συναυλία τζαζ και μπλουζ μουσικής με τους μουσικούς Δημήτρη Τσιλικόπουλο (κιθάρα), Χρήστο Κορομηλά (κοντραμπάσο), Ρούλα Πίκουλα  (φωνή). Οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να περιηγηθούν στον χώρο απολαμβάνοντας μια ρομαντική ατμόσφαιρα με μελωδίες που θα μας ταξιδέψουν.
Το Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας, όπως κάθε χρόνο, θα είναι ανοιχτό από το πρωί μέχρι το βράδυ, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Ο αρχαιολογικός χώρος θα είναι επισκέψιμος από τις 8 τις 11.30μ.μ..  Πληροφορίες: 6996 189 905.

*Στο Κάστρο της Βελίκας
Την Πανσέληνο του Αυγούστου θα χαρούν όσοι το επιθυμούν στο Κάστρο της Βελίκας τη Δευτέρα 19 Αυγούστου, συντροφιά με το μουσικό πρόγραμμα της Billie Kark.
Σ’ ένα ειδυλλιακό τοπίο, ο Δήμος Αγιάς, η Περιφέρεια Θεσσαλίας και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας, διοργανώνουν μια μοναδική βραδιά που συνδυάζει την ιστορία, τον πολιτισμό και την μαγεία του Αυγουστιάτικου φεγγαριού, στις 9:00 το βράδυ, καλώντας τον κόσμο να ζήσει μια μοναδική στιγμή στο φως της πανσελήνου με θέα το Αιγαίο.
Η Billie Kark είναι μια νέα καλλιτέχνιδα, της οποίας το μουσικό όραμα είναι να αφήνει ελεύθερη τη φαντασία της για να δημιουργεί κάτι ασυνήθιστο και απροσδόκητο. Συνδέει δύο πολύ διαφορετικά μουσικά είδη, την ηλεκτρονική μουσική και το ελληνικό παραδοσιακό τραγούδι. Πειραματίζεται με ενδογενή στοιχεία, όπως η πολυφωνία, οι ελληνικοί στίχοι, οι ιδιωματισμοί και μερικές φορές τοπικά όργανα. Πράγματα όπως η φύση, η λαογραφική παράδοση και η μαγεία είναι η πηγή της έμπνευσής της και τα αγαπημένα της θέματα είναι η ελευθερία, ο θάνατος και η αναγέννηση.

*Αστροπαρατήρηση στην Κουτσουπιά
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κουτσουπιάς σε συνεργασία με την Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος με έδρα τον Βόλο οργανώνει μια αξέχαστη εμπειρία παρατήρησης του έναστρου ουρανού και του ολόγιομου φεγγαριού με το τηλεσκόπιο που θα στηθεί για τον σκοπό αυτό δίπλα στο κύμα, στη πλατεία της Κουτσουπιάς τη Δευτέρα 19 Αυγούστου στις 9 το βράδυ.

 

ΜΥΘΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΣΕΛΗΝΟ ΤΟΥ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

Η Πανσέληνος του Αυγούστου μοιάζει μεγαλύτερη και λαμπερότερη. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι στη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών ο Ήλιος βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο της ετήσιας φαινόμενης τροχιάς του στον ουρανό, ενώ αντίθετα η Σελήνη βρίσκεται σχετικά πιο κοντά στον ορίζοντα. Σε αυτή τη θέση η πανσέληνος μπορεί να συγκριθεί με διάφορα άλλα χαρακτηριστικά που βρίσκονται εκεί, όπως δέντρα, κεραίες και διάφορα κτίσματα. Με αυτόν τον τρόπο ο εγκέφαλος του παρατηρητή παρασύρεται να πιστέψει ότι η Πανσέληνος είναι μεγαλύτερη, ενώ επανειλημμένες μετρήσεις έχουν αποδείξει ότι το μέγεθος της δεν διαφέρει καθόλου από ώρα σε ώρα.
Από την άλλη, όντως υπάρχει διαφορά του μεγέθους της Σελήνης ανάλογα με το αν βρίσκεται στο περίγειό της (δηλαδή στο κοντινότερο σημείο της τροχιάς της γύρω από τη Γη) ή στο απόγειό της (στο πιο μακρινό σημείο), κάτι που συμβαίνει μια φορά κάθε μήνα. Το πλησιέστερο περίγειο της Σελήνης φέτος θα είναι στις 3 Δεκεμβρίου (356.794 χιλιόμετρα), ενώ το μεγαλύτερο απόγειο ήταν στις 11 Μαΐου (406.512 χιλιόμετρα). Αυτό όμως δεν έχει σχέση με το πόσο μεγάλη φαίνεται η Σελήνη, όταν βρίσκεται κοντά στον ορίζοντα, κάτι που οφείλεται αποκλειστικά και μόνο σε οπτική απάτη.
Ο μύθος για το μεγαλύτερο αυγουστιάτικο φεγγάρι δεν είναι ο μοναδικός. Υπάρχουν και άλλοι μύθοι που έχουν καλλιεργηθεί κατά καιρούς στους διάφορους λαούς, μεταξύ των οποίων η σύνδεση της έξαρσης της «τρέλας» τη μέρα της πανσελήνου, εξ ου και η λέξη «σεληνιασμός», αλλά και η σύνδεσή του φεγγαριού με την επιληψία. Στατιστικές μελέτες όμως που έγιναν επανειλημμένα και έχουν δημοσιευθεί σε επιστημονικά περιοδικά (Annals of Emergency Medicine, Journal of Emergency Nursing, Journal of Toxicology and Psychological Report) αποδεικνύουν ότι δεν υπάρχει καμιά απολύτως σχέση ανάμεσα στη συμπεριφορά του ανθρώπου και στην πανσέληνο.
Μύθος είναι, επίσης, ότι τη μέρα της Πανσελήνου γεννιούνται περισσότερα παιδιά ή ότι υπάρχουν περισσότερα ατυχήματα, παρ’ όλα αυτά οι μύθοι αυτοί δεν λένε να «πεθάνουν» έως σήμερα. Ένας άλλος μύθος αφορά τον χρωματισμό της Πανσελήνου που ορισμένοι τον θέλουν μερικές φορές να είναι «μπλε». Κάτω από ορισμένες σπάνιες συνθήκες πράγματι η χροιά της Σελήνης παίρνει ένα γαλαζωπό χρώμα (αντί του κανονικού γκρίζου), όταν π.χ. στην ατμόσφαιρα υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση σκόνης από κάποια πρόσφατη μεγάλη έκρηξη ηφαιστείου, όπως συνέβη με την έκρηξη του ηφαίστειου Κρακατόα το 1883.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass