Χώρεσε 100 φωτογραφίες σε... μία

Ο ΛΑΡΙΣΑΙΟΣ ΕΙΚΑΣΤΙΚΟΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΑΠΟΥΣΗΣ, ΣΥΜΠΕΡΙΛΗΦΘΗΚΕ ΣΕ ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ - ΠΩΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΙ ΣΤΗΝ «Ε» ΤΗΝ ΤΕΧΝΙΚΗ ΤΟΥ

Δημοσίευση: 16 Οκτ 2022 21:31

Του Κώστα Γκιάστα
Εκατό φωτογραφίες σε μια κατάφερε να χωρέσει ο Λαρισαίος εικαστικός, Δημήτρης Λαπούσης και μάλιστα η τεχνική του αυτή στη φωτογραφική πράξη έφερε καρπούς, αφού το αποτέλεσμά του τον δικαίωσε και εντάχθηκε σε διεθνές περιοδικό Πειραματικής Φωτογραφίας.
Πιο συγκεκριμένα, η σειρά φωτογραφιών του που φέρει τον τίτλο “This is not a stallion...” επιλέχθηκε ανάμεσα από πολλές άλλες συμμετοχές, να συμπεριληφθεί και να παρουσιαστεί στο πρώτο τεύχος του εξαμηνιαίου περιοδικού Καλλιτεχνικής και Πειραματικής Φωτογραφίας της «Νο Name Collective Gallery», με έδρα το Λονδίνο.
Συνολικά διακρίθηκαν 10 φωτογράφοι από Ιταλία, ΗΠΑ, Κίνα και Ελλάδα, παρουσιάζοντας τη δουλειά τους, μέσα από 10 φωτογραφίες. Ο Δημήτρης Λαπούσης εξηγώντας την προσπάθειά του στην «Ε» τόνισε πως πειραματίζεται ψηφιακά με την πολυεπιπεδότητα και τη διαφάνεια στη φωτογραφική του δουλειά και, συμπιέζοντας τον χώρο και τον χρόνο, αποτυπώνει διαχρονικές “υβριδικές” αναπαραστάσεις ανθρώπων, ζώων, αντικειμένων, συναισθημάτων, καταστάσεων, εννοιών. Πιο συγκεκριμένα, το portfolio “This is not a stallion...” απεικονίζει 12 οικόσιτα ζώα, τα οποία όμως παρότι μπορούμε να τα αναγνωρίσουμε, δεν… υπάρχουν στην πραγματικότητα και γίνεται πιο σαφής «Σε κάθε πορτρέτο ζώου έχουν χρησιμοποιηθεί 100 διαφορετικές φωτογραφίες των ζώων αυτών, με διαφορετικές ράτσες από όλο τον κόσμο, μεγαλωμένα σε διαφορετικά περιβάλλοντα και υπό διαφορετικές συνθήκες, αναπαριστώντας θα μπορούσαμε να πούμε την «πλατωνική» ιδέα της αγελάδας, του σκύλου, της πάπιας και άλλων ζώων».
Εξηγώντας στην «Ε» την τέχνη της Πειραματικής φωτογραφίας διευκρίνισε πως αυτή εξελίχθηκε με την ιστορία της φωτογραφίας γενικότερα. Παλιότερα, φωτογράφοι και εικαστικοί έκαναν «επεμβάσεις» πάνω στο ίδιο το φιλμ, σήμερα αυτοί οι πειραματισμοί γίνονται κατά βάση ψηφιακά.
«Έχει να κάνει με τα διάφορα πειράματα που κάνουμε για να πετύχουμε το τελικό αποτέλεσμα, στο πλαίσιο της εικαστικής αναζήτησης και έκφρασης» λέει και κάπως έτσι γεννήθηκε και η δική του δουλειά βάζοντας επί της ουσίας την μια φωτογραφία πάνω στην άλλη στον ψηφιακό καμβά. Ως καθηγητής ζωγραφικής που ασχολείται με τη φωτογραφία δυσκολεύεται να διαλέξει αν δημιούργησε έναν φωτογραφικό πίνακα ή μια... ζωγραφική φωτογραφία. Όπως και να’ χει όμως το αποτέλεσμα τον δικαίωσε.
Το αποτέλεσμα της ψηφιακής επεξεργασίας που ακολουθεί ο Δημήτρης Λαπούσης στα έργα του κάθε φορά, αποτελεί και για τον ίδιο μια «αποκάλυψη», καθώς μέχρι την τελευταία σχεδόν στιγμή δεν μπορεί να το γνωρίζει. Το τελευταίο διάστημα έργα του έχουν διακριθεί για την πρωτοτυπία της ιδέας και την εικαστική πληρότητά τους και έχουν εκτεθεί στην Ελλάδα (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Ηράκλειο, Χανιά κλπ) και το εξωτερικό σε φυσικές και online γκαλερί (Κύπρος, ΗΠΑ κλπ). Αξίζει να σημειωθεί πως πριν λίγους μήνες ένα ακόμα έργο του Δημήτρη Λαπούση, «Ο πάτερ φαμίλιας», διακρίθηκε στις 25 καλύτερες φωτογραφίες στην κατηγορία «Character Study» του Διεθνούς Διαγωνισμού Φωτογραφίας The international Portrait Photographer of the Year - 2022, με έδρα την Αυστραλία. Οι 101 καλύτερες φωτογραφίες και των τεσσάρων κατηγοριών του διαγωνισμού (Portrait Story, Family sitting, Character Study και Environmental Portrait) έχουν συμπεριληφθεί σε έντυπο λεύκωμα.
Ολόκληρο το περιοδικό μπορείτε να το «ξεφυλλίσετε» ψηφιακά στη διεύθυνση https://en.calameo.com/read/006574650471052accb1e.

LAPOYSHS.jpg

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΑΠΟΥΣΗΣ

O Δημήτρης Λαπούσης είναι απόφοιτος του Τμήματος Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (2007), όπου σπούδασε με υποτροφίες από το ΙΚΥ για άριστη επίδοση. Έκτοτε, μελέτησε την τεχνική της αγιογραφίας, μαθητεύοντας στο Τμήμα Αγιογραφίας της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας (2010). Είναι διπλωματούχος Μονωδίας (κλασικό τραγούδι) από το Δημοτικό Ωδείο Λάρισας (2019). Τα τελευταία 9 χρόνια, εργάζεται ως καθηγητής εικαστικών στα εργαστήρια των Λεσχών Πολιτισμού του Δήμου Λαρισαίων. Είναι μέλος της Ελληνικής Φωτογραφικής Εταιρείας και του Συλλόγου Εικαστικών Ν. Λάρισας. Πριν λίγο καιρό, ολοκλήρωσε με Άριστα τον προπτυχιακό κύκλο σπουδών της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με κατεύθυνση τη Ζωγραφική και τη Φωτογραφία. Έχει παρουσιάσει τη δουλειά του σε 2 ατομικές εκθέσεις (Χαλκιδική και Λάρισα), σε ομαδικές εκθέσεις (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Κόρινθος, Τήνος, Ιωάννινα, Βόλος, Ηράκλειο, Χανιά, Λεμεσός και αλλού), καθώς και σε ψηφιακές gallery. Έχει διακριθεί σε πανελλαδικούς και διεθνείς εικαστικούς διαγωνισμούς, ενώ έργα του βρίσκονται σε ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass