Οι Λαρισαίοι αγαπούν την καλή λογοτεχνία...

«ΙΔΙΑΙΤΕΡΟ ΑΝΑΓΝΩΣΤΙΚΟ ΕΤΟΣ ΤΟ 2021» ΑΝΑΦΕΡΕΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΩΝ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ ΣΤΗΝ «Ε» ΠΕΛΟΣ ΤΣΙΑΡΑΣ - ΜΕΡΙΚΑ ΑΠΟ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΠΟΥ ΞΕΧΩΡΙΣΑΝ ΤΟ ’21

Δημοσίευση: 31 Δεκ 2021 21:14

Του Θανάση Αραμπατζή

Σε μια υβριδική χρονιά, που σχεδόν το μισό έτος τα βιβλιοπωλεία ήταν κλειστά και οι παραγγελίες γίνονταν μόνο διαδικτυακά ή τηλεφωνικά, οι Λαρισαίοι απέδειξαν για άλλη μια φορά ότι τους αρέσει το διάβασμα. «Το 2021 ήταν μια πολύ ιδιαίτερη χρονιά» θα πει στην «Ε» ο πρόεδρος της Ενωσης Βιβλιοπωλών Λάρισας και ιδιοκτήτης του βιβλιοπωλείου Prosperus κ. Πέλος Τσιάρας, για να συνεχίσει λέγοντας ότι «τα βιβλιοπωλεία της Λάρισας, αλλά και γενικότερα της Ελλάδος, ζήσαμε καταστάσεις και κληθήκαμε να αντεπεξέλθουμε σε πρωτόγνωρα δεδομένα». «Η κατάσταση άρχισε να ομαλοποιείται σιγά-σιγά από το καλοκαίρι. Η αγορά του βιβλίου θα μπορούσαμε να πούμε ότι κινήθηκε καλά» θα σημειώσει ο κ. Τσιάρας, ενώ στην ερώτηση τι διάβασαν οι Λαρισαίοι θα τονίσει ότι: «Διάβασαν τα πάντα... Μυθιστορήματα, δοκίμια, έρευνες, βιογραφίες, αλλά αυτό που μπορώ να πω με σιγουριά είναι ότι οι Λαρισαίοι αγαπούν την αστυνομική λογοτεχνία».


Η «Ε» παρουσιάζει σήμερα -με τη βοήθεια του κ. Τσιάρα- μερικές από τις εκδόσεις του 2021 που αγάπησαν πιο πολύ οι Λαρισαίοι.

Απόψεις ενός κλόουν, του Χάινριχ Μπελ
(Εκδόσεις «Πόλις»)
Ο Χανς Σνηρ, γόνος πλούσιας και ισχυρής οικογένειας, εγκαταλείπει το πατρικό του σπίτι, αηδιασμένος από την ψευτιά και την υποκρισία των δικών του και των «ισχυρών» που τους περιστοιχίζουν, και διαλέγει το μόνο επάγγελμα που τον αντιπροσωπεύει: γίνεται κλόουν.

Ο δόκτωρ Ψ ανάμεσα στους άλλους,
του Σωτήρη Παστάκα (Εκδόσεις «Κέδρος»)
Συνηθισμένος να θέτει σε εφαρμογή την ενσυναίσθηση (empathy) στη σχέση με τους ασθενείς του, βάζοντας τον εαυτό του στη θέση τους συνεχώς (μια άσκηση που τον έκαψε ως ψυχίατρο), ο δόκτωρ Ψ νιώθει την ασυνείδητη ανάγκη να δει τον ίδιο μέσα από τα μάτια των άλλων.

Americana, του Ντον ΝτεΛίλο
(Εκδόσεις «Γκούτεμπεργκ»)
Το Americana (1971), το πρώτο μυθιστόρημα του κορυφαίου Αμερικανού συγγραφέα Ντον ΝτεΛίλο, αποτυπώνει το νευρωτικό τοπίο της σύγχρονης ζωής και την αποσύνθεση του αμερικανικού ονείρου.

Το πέρασμα του μακελάρη, του Τζον Γουίλιαμς
(Εκδόσεις «Γκούτεμπεργκ»)
Ενα μυθιστόρημα αυτογνωσίας που η ιστορία του διαδραματίζεται στα τέλη του 19ου αιώνα στην Αμερική, σε μια φανταστική πόλη-ορμητήριο κυνηγών, το Πέρασμα του Μακελάρη, και στα άγρια βουνά της περιοχής, όπου κάθε μέρα χιλιάδες βουβάλια σφάζονται για το δέρμα τους.

Σάγκι Μπέιν, του Ντάγκλας Στιούαρτ
(Εκδόσεις «Μεταίχμιο»)
Αρχές της δεκαετίας του 1980. Η Γλασκόβη βρίσκεται σε παρακμή, οι πολιτικές της Θάτσερ έχουν βυθίσει ολόκληρες οικογένειες στην ανεργία, κι όλοι προσπαθούν με κάθε τρόπο να επιβιώσουν.

Ο εφιάλτης, του Χανς Φαλάντα
(Εκδόσεις «Γκούτεμπεργκ»)
ΓΕΡΜΑΝΙΑ 1945: Σε μια επαρχιακή πόλη υπό σοβιετική διοίκηση και στο κατεστραμμένο Βερολίνο, ένας συγγραφέας και η γυναίκα του, κυριευμένοι από φόβο και ενοχές, προσπαθούν απελπισμένα να επιβιώσουν.

Ο χορευτής του νερού, του Τα-Νεχίσι Κόουτς
(Εκδόσεις «Ικαρος»)
Ο Χαϊράμ Γουόκερ γεννιέται στη σκλαβιά σε μια φυτεία της Βιρτζίνια. Είναι προικισμένος με μια ανεξήγητη δύναμη που θα ανακαλύψει -σχεδόν άντρας- όταν θα διακινδυνεύσει να χάσει τα πάντα σε μια προσπάθεια να δραπετεύσει.

Η Σεβαστή, του Κώστα Λάνταβου
(Εκδόσεις «Αρμός»)
Δεν θα απείχαμε πολύ από την πραγματικότητα, αν λέγαμε πως και οι εποχές αλλάζουν, μα πάντα ίδιες μένουν. Ήθη και συμπεριφορές διαφοροποιούνται μεν, αλλά καθώς αφορούν ανθρώπους, σε ένα ποσοστό παραμένουν πεισματικά αμετακίνητες.

Η Ανωμαλία, του Ερβε Λε Τελιέ
(Εκδόσεις «Opera»)
Το αεροπλάνο γνωρίζει δέκα ατελείωτα δευτερόλεπτα ελεύθερης πτώσης προτού εισχωρήσει στο χειρότερο σημείο του σωρειτομελανία, στα νοτιοδυτικά της στήλης, παίρνοντας μιαν απίστευτη κλίση, μια γωνία τριάντα μοιρών όπως του επιβάλλει το σύστημα αυτόματης πλοήγησης που υποκαθιστά το χειριστήριο.

Κόκκινες ψυχές, του Πολ Γκρεβεγιάκ
(Εκδόσεις «Πόλις»)
Μόσχα, ΕΣΣΔ. Ο πολιτισμός έχει τεθεί στην υπηρεσία του κράτους. Ο Βλαντίμιρ Κατούτσκοφ και ο Πάβελ Γκολτσένκο, στα είκοσί τους, γνωρίζονται τυχαία ένα βράδυ. Ο πρώτος είναι λογοκριτής στην Γκλαβλίτ, την υπηρεσία που αποφασίζει τι θα κυκλοφορήσει και τι όχι. Ο δεύτερος είναι μηχανικός προβολής στον κινηματογράφο της Γκοσκινό της Κρατικής Επιτροπής Κινηματογράφου, όπου συχνάζουν οι αξιωματούχοι του Κόμματος.

Χωράει όλη η αρχαιότητα στο ασανσέρ,
του δρ. Θεόδωρου Παπακώστα
(Εκδόσεις Key Books»)
Τι πήρε στις αποσκευές της μια Μινωίτισσα πριγκίπισσα για να πάει στην Αίγυπτο; Πώς περνούσε την ώρα του όταν βαριόταν ένας Μυκηναίος δημόσιος υπάλληλος; Πώς τραυμάτισε το πόδι του ένας κένταυρος; Πώς ένας άσεμνος χορός οδήγησε τυχαία στη δημιουργία της Δημοκρατίας;

Το Τούνελ, του Γουίλιαμ Χ. Γκας
(Εκδόσεις «Καστανιώτη»)
Το «Τούνελ», ένα βιβλίο που διαμορφωνόταν επί τριάντα χρόνια, εμφανίστηκε στο λογοτεχνικό προσκήνιο το 1995 και αμέσως χαιρετίστηκε ως ένα αδιαμφισβήτητο αριστούργημα των σύγχρονων γραμμάτων.

Ο Τζίμης στην Κυψέλη, του Χρήστου Χωμενίδη
(Εκδόσεις «Πατάκη»)
Ο Τζίμης στην Κυψέλη είναι το ρέκβιεμ όσων ανεπαισθήτως μένουν πίσω, σε έναν κόσμο που αλλάζει ραγδαία. Η επί του φοβερού βήματος απολογία ενός καλού ανθρώπου που απλώς τον ξεπερνάει η εποχή.

Περί της εαυτού ψυχής, του Ισίδωρου Ζουργού
(Εκδόσεις «Πατάκη»)
Στα πρώτα χρόνια της βασιλείας του Μανουήλ Α’ Κομνηνού, σε μια ερημική ακτή της Προποντίδας, ο Σταυράκιος Κλαδάς αναθυμάται τη μακρόχρονη ζωή του.

Περί Φύσεως. Η κληρονομιά ενός επίμονου κηπουρού, του Λουκρητίου
σε μετάφραση Θεόδωρου Παπαγγελή
(Εκδόσεις «Γκούτεμπεργκ»)
Ένα σύμπαν κατάστικτο από άπειρους κόσμους που γεννιούνται, ακμάζουν και πεθαίνουν, μια θεωρία για την εξέλιξη των ειδών που προαναγγέλλει τον Δαρβίνο, μια θεολογία που ιχνογραφεί την Περί Θεόν αυταπάτη.

Γυναίκες που τρέχουν με τους λύκους,
της Κλαρίσα Πίνκολα Εστές
(Εκδόσεις «Κέλευθος»)
Η Κλαρίσα Πίνκολα Εστές, ως cantadora, «φύλακας παλιών ιστοριών», ψυχαναλύτρια και ακτιβίστρια, γεφυρώνει με μαεστρία τον κόσμο του απώτατου παρελθόντος με τη σύγχρονη εποχή. Σκοπός της είναι μέσα από παραμύθια, αρχετυπικούς μύθους και ιστορίες διαφορετικών πολιτισμών να ανασύρει την Άγρια Γυναίκα, την αδάμαστη, που συγγενεύει ψυχικά με τους λύκους.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass