Κεραμική, μοντελισμός και φωτογραφία στη Ραψάνη

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΥΤΟΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

Δημοσίευση: 19 Αυγ 2021 11:00

Το τελευταίο τριήμερο των αυγουστιάτικων δράσεων του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας - «Ξενώνας Ραψάνης» του Α.Π.Θ., σε συνεργασία με τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Ραψάνης πλησιάζει, με το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων να παραμένει αμείωτο.
Σήμερα Πέμπτη 19 Αυγούστου και ώρα 19.00 θα ξεκινήσει από την κεντρική πλατεία της Ραψάνης ένας διαφορετικός φωτογραφικός περίπατος.

Απαραίτητος εξοπλισμός μια φωτογραφική μηχανή (κινητού, compact, dslr, κ.α.) και καλή διάθεση. Στόχος θα είναι η φωτογραφική αποτύπωση του χωριού, με τη βοήθεια και τις συμβουλές μελών της Φωτογραφικής Λέσχης Λάρισας, σε συνεργασία με την Ομάδα Περιπατητών Ραψάνης. Η Φωτογραφική Λέσχη Λάρισας ιδρύθηκε το 1996 και από τότε διοργανώνει κάθε χρόνο εκπαιδευτικούς κύκλους για την ιστορία, την τέχνη και την τεχνική της φωτογραφίας, εκθέσεις, εκδηλώσεις και δράσεις σε συνεργασία με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς.
Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες για τη Φωτογραφική Λέσχη Λάρισας εδώ: https://fll.gr/.
Την Παρασκευή το πρωί από τις 10.00 έως τις 14.00 θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση «Γνωρίζοντας τον στατικό μοντελισμό» στον χώρο συνεδριάσεων στην είσοδο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Ραψάνη, σε συνεργασία με τη Λέσχη Στατικού Μοντελισμού Λάρισας. Η Λέσχη Στατικού Μοντελισμού Λάρισας, γεννήθηκε ως ιδέα μιας μικρής παρέας παιδιών (όχι στην ηλικία, αλλά στην καρδιά) στις αρχές του 2013 και αναγνωρίστηκε ως σύλλογος στις 9 Μαΐου 2014. Σκοπός της Λέσχης η διάδοση του στατικού μοντελισμού, δηλαδή της κατασκευής και συναρμολόγησης υπό κλίμακα μοντέλων και διοραμάτων, ως πιστών αντιγράφων των πραγματικών, καθώς και της ανάπτυξης, μέσω της ενασχόλησης αυτής, συναφών δεξιοτήτων και τεχνών. Στις δραστηριότητες της Λέσχης περιλαμβάνονται επίσης εκθέσεις στατικού μοντελισμού, συμμετοχή σε εκθέσεις στατικού μοντελισμού ανά την Ελλάδα, και εκτός Ελλάδας, σεμινάρια μοντελισμού και τεχνικών μοντελισμού, παρουσιάσεις τεχνικών / μυστικών μοντελισμού και νέων μοντέλων.
Την ίδια ημέρα το βράδυ στις 19.00 στην κεντρική πλατεία Ραψάνης θα γίνουμε «Μικροί επίδοξοι ξυλουργοί», μαζί με τον ξυλουργό κ. Γιάννη Δουμακή και τα «Σουρούκια»*. Μικροί και μεγάλοι θα επιχειρήσουμε με την καθοδήγηση του κ. Δουμακή να κατασκευάσουμε μικρά σπιτάκια / καταφύγια για πουλιά. Ακόμη, θα γνωρίσουμε το εργαστήριο ανοιχτών τεχνολογιών «Τζουμέικερς»**.
*Τα «Σουρούκια» της Ραψάνης είναι μια νεοσύστατη ομάδα ανθρώπων (ανοιχτή σε νέα μέλη), που αποτελείται από άτομα που ζουν και εργάζονται στην κοινότητα της Ραψάνης ή που έχουν καταγωγή από το χωριό και το επισκέπτονται περιοδικά, καθώς ζουν και εργάζονται σε άλλους τόπους.
Αφορμή της σύστασης της ομάδας είναι η αγάπη και το ενδιαφέρον για την κοινότητα της Ραψάνης και η διαμόρφωση ενός κοινού προβληματισμού σχετικά με την παρούσα συνθήκη και την αναζήτηση και σχεδιασμό προτάσεων για δράσεις / δραστηριότητες με στόχο την ενεργοποίηση της κοινοτικής ζωής του τόπου και τις δυνατότητες βιωσιμότητας του χωριού στη σύγχρονη εποχή.
** «Οι Τζουμέικερς» είναι ένα ανοιχτό εργαστήριο στο οποίο μια κοινότητα ανθρώπων συνεργατικά σχεδιάζει και κατασκευάζει εργαλεία για αγροτική παραγωγή μικρής κλίμακας.
Οραματιζόμαστε τη δημιουργία τέτοιων χώρων σε χωριά και πόλεις, όπου οι κάτοικοι θα παίρνουν την τεχνολογία στα χέρια τους. Αυτοί οι χώροι μπορεί να υποστηρίζονται από τους Δήμους ή/και από πολυσυμμετοχικούς συνεταιρισμούς. O σκοπός των Τζουμέικερς είναι κοινωνικός και όχι κερδοσκοπικός. Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα: https://www.tzoumakers.gr/.
Τέλος, το Σάββατο 21 Αυγούστου και ώρα 19.00 θα πραγματοποιηθεί το εργαστήρι «Με συλλαβές από πηλό, Της γης το αλφαβητάρι» από τον κεραμίστα κ. Γιάννη Ψαρά στην κεντρική πλατεία Ραψάνης. Με συλλαβές από πηλό θα πλάσουμε όνειρα, μορφές και σχήματα, συνθέτοντας το αλφαβητάρι του κόσμου, με την πιο κοινή γλώσσα, όμοια σε κάθε γωνιά του πλανήτη, σε κάθε πολιτισμό την γλώσσα της γης. Στο τελευταίο μας εργαστήρι μαθαίνουμε να μιλάμε με χώμα και νερό. Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του «Ξενώνα Ραψάνης» www.xenonasrapsanis.gr.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass