Το ‘21 μέσα από τα μάτια των Γάλλων

ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΤΗΚΕ ΧΘΕΣ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΣΤΟ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟ Η ΕΚΘΕΣΗ «ΑΠΟ ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ» -Η ΧΡΥΣΑ ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗ ΠΑΡΑΣΗΜΟΦΟΡΗΘΗΚΕ ΜΕ ΤΟΝ «ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΦΟΙΝΙΚΑ»

Δημοσίευση: 14 Ιουλ 2021 21:03

Τους στενούς δεσμούς που παραδοσιακά υπήρχαν μεταξύ της Γαλλίας και της Ελλάδας

ήρθε να πιστοποιήσει για άλλη μια φορά η έκθεση «Από αγάπη για την Ελλάδα» που αποτυπώνει την Ελληνική Επανάσταση από την πλευρά της Γαλλίας, εγκαινιάστηκε χθες το βράδυ στο Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας παρουσία του μορφωτικού ακόλουθου της Γαλλικής Πρεσβείας και διευθυντή του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδας, κ. Patrick Comoy και της γενικής πρόξενου της Γαλλίας στη Θεσσαλονίκη, κ. Sandrine Mouchet. Η έκθεση, η οποία είναι καρπός της συνεργασίας του Γαλλικού Ινστιτούτου Λάρισας με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας και με τη στήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας, προβάλλει πτυχές του Αγώνα του ‘21 από τη σκοπιά των γαλλικών μέσων εκείνης της εποχής, γιατί όπως ειπώθηκε από τη διευθύντρια του Γαλλικού Ινστιτούτου Λάρισας κ. Χρύσα Βουλγαράκη «είναι πραγματικά σπουδαίο να ανακαλύπτεις τον δικό σου πολιτισμό μέσα από έναν ξένο πολιτισμό».
Βάση της κοινής δράσης χρησιμοποιείται η ψηφιακή έκθεση «Για την Ελλάδα από αγάπη!», μια έκθεση για την Ελληνική Επανάσταση του 1821, που έγινε σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας (BNF) και τη δημοσιογραφική της ιστοσελίδα RetroNews που «κουμπώνει» αρμονικά με την έκθεση του Διαχρονικού Μουσείου που εγκαινιάστηκε προ ημερών «Η Επιστροφή των Μουσών».
Την εκδήλωση άνοιξε η οικοδέσποινα της βραδιάς κ. Σταυρούλα Σδρόλια που χαιρετίζοντας ανέφερε ανάμεσα σε άλλα ότι «Ανάμεσα στα πολλά κεφάλαια της έκθεσης επιλέξαμε να προβάλουμε στοιχεία του κινήματος του Διαφωτισμού που έχουν μεγάλη σημασία για τη Θεσσαλία καθώς εδώ γεννήθηκαν οι σπουδαιότεροι εκπρόσωποι του Νεοελληνικού Διαφωτισμού όπως ο Ρήγας Βελεστινλής». Ακολούθως τον λόγο πήρε ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού κ. Νίκος Λιούπας που σημείωσε ότι «Η Θεσσαλία μας συνδέεται με τη Γαλλία από τα χρόνια του Διαφωτισμού καθώς οι Θεσσαλοί λόγιοι μετέδωσαν τις ιδέες του Διαφωτισμού στον υπόδουλο ελληνισμό από τα μέσα του 18ου αι., συμβάλλοντας στην πνευματική και εθνική αφύπνιση του γένους».
Η κ. Χρύσα Βουλγαράκη με τη σειρά της είπε ότι «Με την ψηφιακή αυτή έκθεση ...θελήσαμε να αποδώσουμε τον αντίκτυπο, τις διάφορες θεωρήσεις, το κοινό αίσθημα που προκλήθηκαν στην Ευρώπη από την Ελληνική Επανάσταση. Από το 1821, παντού στη Γαλλία, στην Αγγλία, στη Γερμανία, το άγγελμα της Επανάστασης, που εμπνέεται κυρίως από τις ιδέες της Γαλλικής Επανάστασης, διαδίδεται και εξαπλώνεται. Μια τάση φιλελληνική κινητοποιεί τόσο την κοινή γνώμη όσο και τη συστράτευση, στο πλευρό των εξεγερμένων Ελλήνων, ρομαντικών νέων και παλαίμαχων στρατιωτών που σπεύδουν να πολεμήσουν για την ελληνική υπόθεση». Ο κ. Πατρίκ Κομουά στον σύντομο χαιρετισμό του μεταξύ άλλων θα σημειώσει ότι «Ο Τύπος έπαιξε πολύ μεγάλο ρόλο στη δημιουργία κινημάτων αλληλεγγύης έτσι ώστε να δοθεί μία άλλη διάσταση της Ελληνικής Επανάστασης στην Ευρώπη. ...Κι αυτή η έκθεση που εγκαινιάζεται απόψε δείχνει την έντονη αγάπη που υπάρχει μεταξύ της Ελλάδας και της Γαλλίας», ενώ η κ. Σαντρίν Μουσέ στάθηκε στις σχέσεις που παραδοσιακά ενώνουν την Ελλάδα και τη Γαλλία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην έκθεση υπάρχουν γαλλικές εκδόσεις της εποχής της Επανάστασης που ασχολούνται με τη Θεσσαλία, δάνειο από τη Συλλογή του Νίκου Παπαθεοδώρου, καθώς και η βιβλιοθήκη του γνωστότερου Θεσσαλού εμπόρου της εποχής, του Γεωργίου Σβαρτς, με σημαντική παρουσία έργων του Γαλλικού Διαφωτισμού, δάνειο των κληρονόμων του, της οικογένειας Ευθύμιου και Χαράλαμπου Δογάνη. Μετά το πέρας των ομιλιών ακολούθησε ξενάγηση σε ομάδες των 10 ατόμων.
Στα εγκαίνια της έκθεσης παρευρέθηκαν η βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Λίτσα Λιακούλη, ο δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης, ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Πάνος Σάπκας, η διευθύντρια του Λαογραφικού Μουσείου Λάρισας Φανή Καλοκαιρινού, ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Γιώργος Δοδοντσάκης, η καλλιτεχνική διευθύντρια του Θεσσαλικού Θεάτρου Κυριακή Σπανού, η διευθύντρια της Ισραηλιτικής Κοινότητας Λάρισας Αλίνα Μωυσή, ο διευθύνων σύμβουλος της «Ε» Γιώργος Μιχαλόπουλος, εκπρόσωποι της Μητρόπολης Λάρισας, της 1ης Στρατιάς, του ΑΤΑ και της Αστυνομίας, σύσσωμο το προσωπικό του Γαλλικού Ινστιτούτου Λάρισας και αρκετός κόσμος.                   

  Θ.Α.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass