Η αξία της Θράκας παγκοίνως γνωστή...

Ο ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΠΑΝΟΣ ΣΑΠΚΑΣ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟΝ ΛΑΡΙΣΑΪΚΟ ΕΚΔΟΤΙΚΟ ΟΙΚΟ

Δημοσίευση: 08 Ιουλ 2021 21:02

Θέση για το θέμα που ανέκυψε μετά το άρθρο του εκδότη του περιοδικού «Athens Review of Books»

Μανώλη Βασιλάκη με το οποίο καταφέρεται εναντίον του τοπικού εκδοτικού οίκου ΑΜΚΕ Θράκα παίρνει μέσω ανακοίνωσής του ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Πάνος Σάπκας. Ο κ. Σάπκας στην ανακοίνωσή του κάνει λόγο για «ψευδείς ειδήσεις» και «ειρωνικά σχόλια», αλλά και εκφράζει τη θλίψη του «που έγκριτα ΜΜΕ χρησιμοποιούν αναλήθειες συνδυασμένες με υποτιμητικούς χαρακτηρισμούς, ακυρώνοντας τον κόπο και το μεράκι νέων ανθρώπων με όραμα και έργο», ενώ αναφερόμενος στην αξία και την αποτελεσματικότητα της Θράκας σημειώνει ότι «είναι παγκοίνως γνωστή και αποπνέει σεβασμό, θαυμασμό και εμπιστοσύνη».
Αναλυτικά η ανακοίνωση του κ. Πάνου Σάπκα που τιτλοφορείται «Για τη Θράκα...» αναφέρει ότι: «Μετά τη δημοσίευση ψευδών ειδήσεων για το ποσό επιδότησης από το Υπ. Πολιτισμού και ειρωνικών σχολίων όπως “το ποσό ξοδεύτηκε για τσίπουρο και μεζέδες”, για τις εκδόσεις Θράκα, με καταφανή σκοπό τη στοχοποίηση και υποβάθμισή τους, νιώθουμε την ανάγκη να τοποθετηθούμε δημόσια για έναν φορέα με τον οποίο συνεργαζόμαστε άψογα από την αρχή της θητείας μας. Αλλά και να εκφράσουμε τη θλίψη μας που έγκριτα ΜΜΕ χρησιμοποιούν αναλήθειες συνδυασμένες με υποτιμητικούς χαρακτηρισμούς, ακυρώνοντας τον κόπο και το μεράκι νέων ανθρώπων με όραμα και έργο.
Γιατί το έργο της Θράκας είναι απτό και όχι αποκύημα φαντασίας (Πανθεσσαλικό Φεστιβάλ Ποίησης, ευρωπαϊκό λογοτεχνικό πρόγραμμα κυκλικών διαμονών «Το καταφύγιο του Οδυσσέα», βραβείο Θράκα, κ.λπ).Τη δράση τους περιέγραψε ο εκδότης-λογοτέχνης Θάνος Γώγος σε δική του απάντηση. Δεν θεωρούμε ότι χρειάζεται να επεκταθούμε, γιατί η αξία και η αποτελεσματικότητα της Θράκας είναι παγκοίνως γνωστή και αποπνέει σεβασμό, θαυμασμό και εμπιστοσύνη. Η αφοσίωση και η συνέπειά τους, η προσήλωση στον στόχο τους να συμβάλλουν στη διάδοση της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας στο εγχώριο αναγνωστικό κοινό αλλά και σε αυτό του εξωτερικού, η φιλοσοφία τους να δίνουν ευκαιρίες σε νέους λογοτέχνες, έκανε φορείς όπως ο Δήμος Λαρισαίων-Αντιδημαρχία Πολιτισμού & Επιστημών, Περιφέρεια Θεσσαλίας, Γαλλικό Ινστιτούτο Λάρισας, Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας, εταιρείες συγγραφέων, εκδοτικούς οίκους και πρεσβείες, να έχουν άριστη και ευδόκιμη συνεργασία μαζί τους. Είναι λυπηρό για τη χώρα, όταν τέτοιου είδους δημοσιεύματα, δημιουργούν εντυπώσεις που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα κι ακόμα χειρότερα μπορεί να αποτελέσουν πρόσκομμα σε προσπάθειες για τις οποίες έπρεπε να αισθανόμαστε ευγνώμονες.
Όμως, για τη Θράκα δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση. Απόδειξη το τσουνάμι υποστήριξης που σηκώθηκε αμέσως, τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι όλα είναι προϊόν παρεξήγησης και θα υπάρξει επανόρθωση. Το 9ο Πανθεσσαλικό Φεστιβάλ Ποίησης που θα πραγματοποιηθεί από τις 23-27 Αυγούστου 2021 μπορεί να αποτελέσει πεδίον δόξης λαμπρόν».

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΘΡΑΚΑΣ
Ο εκδότης της Θράκας και λογοτέχνης Θάνος Γώγος απαντώντας στο δημοσίευμα του «Athens Review of Books» είχε γράψει ανάμεσα σε άλλα στην ιστοσελίδα της «Θράκας» ότι: «Γιατί σας ενοχλεί τόσο πως μια πολυετής προσπάθεια νέων από την περιφέρεια ανταμείβεται με λογοτεχνικά βραβεία και με επιχορηγήσεις για δράσεις που έχουν την καθολική αποδοχή μίας ολόκληρης πόλης, και μεγάλου μέρους του χώρου της ποίησης στη χώρα μας.
Εμείς ζητάμε από τους υγιείς φορείς στον χώρο του βιβλίου μια ειλικρινή και εποικοδομητική συζήτηση γύρω από αυτά τα δημοσιεύματα, που θυμίζουν εκείνα των κίτρινων φυλλάδων, κι όχι σοβαρά άρθρα έγκριτων εφημερίδων. Το περιεχόμενό τους δεν παρέχει πληροφόρηση, ούτε κριτική σκέψη. Είναι βασισμένο στις ψευδείς ειδήσεις και στη συκοφάντηση. Ανεξαρτήτως εξελίξεων, εμείς θα συνεχίσουμε να τυπώνουμε ποιοτικά βιβλία. Σύντομα, θα γιορτάσουμε τα 10 χρόνια του Φεστιβάλ μας. Θα συνεχίζουμε να καλούμε στη Λάρισα ποιητές από το εξωτερικό εγνωσμένης αξίας. Θα συνεχίσουμε να τους φέρνουμε σε επαφή με τους μαθητές της πόλης μας. Θα συνεχίσουμε να δίνουμε δωρεάν βιβλία στους μαθητές και στους πολίτες της Λάρισας, και θα συνεχίσουμε να στέλνουμε νέους ποιητές στο εξωτερικό και να προωθούμε το έργο τους, όπως κάναμε μέχρι σήμερα. Από τη Λάρισα έως το Κάρντιφ, από το Βελιγράδι και το Ζάγκρεμπ έως το Πόρτλαντ, η «Θράκα» και οι νέοι/ες ποιητές/ριες της χώρας θα είναι παρόντες/ούσες» αναφέρει ο Θάνος Γώγος. 

Θ.Α.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass