ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΧΘΕΣ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ «ΕΦΟΔΟΣ ΣΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ»

Ο ανατρεπτικός, ευφυής Θανάσης Λάλας

Δημοσίευση: 10 Φεβ 2018 22:04

Της Νατάσας Πολυγένη
Οι συνεντεύξεις των Έλι Βίζελ, Μάριο Βάργκας Λιόσα, Ναντίν Γκόρντιμερ, Γκύντερ Γκρας, Ντέρεκ Γουώλκοτ, Ντόρις Λέσινγκ, Τζον Νας, Κενζαμπούρε Όε, Οκτάβιο Πας, Σιμόν Πέρες, Χάρολντ Πίντερ, Ιλιά Πριγκοζίν, Ζοζέ Σαραμάγκου, Αμάρτια Σεν, Άντριου Σκάλι, Ουόλε Σογίνκα, Ντέσμοντ Τούτου, Ααρών Τσιχανόβερ, Ντάριο Φο, Σέιμους Χίνι, Ρόουλντ Χόφμαν, Οδυσσέα Ελύτη, Γιώργου Σεφέρη περιλαμβάνονται στο νέο βιβλίο του Θανάση Λάλα με τίτλο «Έφοδος στον Ουρανό» - Συνομιλώντας με 21+2 πρόσωπα που βραβεύτηκαν από τη Σουηδική Ακαδημία με Νόμπελ. Το βιβλίο παρουσιάστηκε χθες το βράδυ στο Θέατρο ΟΥΗΛ από τον ίδιο το συγγραφέα, τον ποιητή Κώστα Λάνταβο, τον μηχανικό Βασίλη Μίχο και τον δημοσιογράφο Λάμπη Ταγματάρχη.


Ο συγγραφέας του βιβλίου Θανάσης Λάλας, άνοιξε την εκδήλωση καλωσορίζοντας το αναγνωστικό κοινό της Λάρισας, που βρέθηκε στην παρουσίαση και αναφέρθηκε στους λόγος που τον οδήγησαν στην έκδοση του συγκεκριμένου βιβλίου. Ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Πάνος Σάπκας, σε σύντομο χαιρετισμό του, χαρακτήρισε τον συγγραφέα άνθρωπο φαινόμενο, όπως ακριβώς ήταν και οι άνθρωποι που συνομίλησε μαζί τους. «Πάντα αναρωτιόμουν τι κάνει αυτές τις συναντήσεις - συνεντεύξεις του Λάλα μοναδικές. Η αξία των συνομιλητών; Η ικανότητα του Λάλα να του ανοιχτούν, να εξομολογηθούν; Και ποια είναι αυτή η ικανότητα; Μια ιδιαίτερη τεχνική; Κατάλαβα, όταν ο Λάλας άφησε τη δημοσιογραφία κι ασχολήθηκε με τη ζωγραφική. Στα έργα του μου φανερώθηκε ένα παιδί. Με πάθος, περιέργεια, φαντασία, χιούμορ, που ό,τι έκανε το έκανε με την καρδιά του. Ένα παιδί με φτερά. Πάντα έτοιμο για έφοδο στον ουρανό. Κι όπως έχει πει ο ίδιος «Τα πράγματα, όταν τα κάνεις από ψυχής και με πάθος, μεταμορφώνονται σε πολιτισμό» είπε χαρακτηριστικά.
Ο ποιητής Κώστας Λάνταβος, αναφέρθηκε στην ευφυΐα του Θανάση Λάλα και παρουσίασε χαρακτηριστικά αποσπάσματα των συνεντεύξεων που περιέχονται στο βιβλίο. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στις αρετές του Θανάση Λάλα ως δημοσιογράφου, τονίζοντας, ‘ότι οι συνεντεύξεις του ξεχωρίζουν όχι γιατί ήταν μακροσκελείς ή γιατί δημοσιεύονταν σε μια από τις εγκυρότερες εφημερίδες της χώρας, αλλά για το περιεχόμενό τους, για τον μοναδικό πλούτο, γνώσης, σοφίας και πείρας ζωής ανθρώπων που έβαλαν την προσωπική τους πινελιά στο πολιτιστικό και όχι μόνο γίγνεσθαι του 20ού κυρίως αιώνα.
Πράξη ανατρεπτική χαρακτήρισε την έκδοση του βιβλίου ο μηχανικός Βασίλης Μίχος, ο οποίος με τη σειρά του παρουσίασε συγκεκριμένα αποσπάσματα συνεντεύξεων που περιέχονται στο βιβλίο. Ο κ. Μίχος μίλησε για την ποιότητα των ανθρώπων που χαρακτηρίζει τους ανθρώπους που παρουσιάζονται στις συνεντεύξεις, οι οποίοι συμβάλλουν στην επανατοποθέτηση υψηλών εννοιών στα βάθρα από τα οποία αποκαθηλώθηκαν τα τελευταία χρόνια. Η σοφία, η υπηρέτηση του γενικού κσλού, η αριστεία, η καλλιέργεια, η προσπάθεια αποκτούν εξαιτίας τους το μέγεθος αξίας που τους πρέπει, είπε χαρακτηριστικά.
Ο δημοσιογράφος αλλά και επιστήθιος φίλος του Θανάση Λάλα, Λάμπης Ταγματάρχης, δήλωσε θαυμαστής του Θ. Λάλα «Έχουμε δουλέψει μαζί, είμαστε πολύ φίλοι και δεν μπορώ να είμαι αντικειμενικός. Ξέρω όμως πολύ καλά πώς γράφει και αναγνωρίζω ότι κάνει καλύτερη δουλειά από εμένα» σημείωσε ενώ μεταξύ άλλων υπογράμμισε ότι ο Θανάσης Λάλας έχει αλλάξει την αρχιτεκτονική-δομή των συνεντεύξεων και έχει κατορθώσει αυτό να αφορά στον κόσμο. Ο Θανάσης Λάλας είχε την ευκαιρία να μοιραστεί τις εμπειρίες του από αυτές τις συνομιλίες με το αναγνωστικό κοινό και να υπογράψει αντίτυπα του βιβλίου του.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass