ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΠΟΥ ΕΝΙΣΧΥΣΑΝ ΤΗ ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΧΑΡΤΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

Η πολιτιστική άνοιξη της Λάρισας

Μετράμε αντίστροφα για την έλευση του 2018 κάνοντας αναδρομή στα κορυφαία πολιτιστικά γεγονότα που άφησαν το στίγμα τους τη χρονιά που φεύγει.

Δημοσίευση: 31 Δεκ 2017 23:00

ΑΠΡΙΛΙΟΣ

Άριες στο ΟΥΗΛ

Την επιθυμία τους να αποπερατωθεί το Δημοτικό Θέατρο ΟΥΗΛ εξέφρασαν οι συντελεστές της όπερας «Οι Γάμοι του Φίγκαρο», με μια πρωτότυπη κίνηση-παρέμβαση στο γιαπί του θεάτρου.

Η Συμφωνική Ορχήστρα υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Χρήστου Κτιστάκη, η χορωδία αλλά και οι σολίστες Μυρτώ Παπαθανασίου, Μυρσίνη Μαργαρίτη, Δώρα Μπάκα, Κατερίνα Οικονόμου, Δέσποινα Πούρικα, Γιάννης Κουκουτάρας, Αστέριος Τσέτσιλας, Μάριος Σαραντίδης, Αρκάδιος Ρακόπουλος και Απόλλωνας Δέλιος, παρουσίασαν δύο αποσπάσματα της όπερας «Οι Γάμοι του Φίγκαρο», επιδιώκοντας με αυτή τους την ενέργεια να κινητοποιήσουν τους εμπλεκόμενους φορείς, ώστε σύντομα η πόλη να μπορεί να απολαμβάνει τον πολιτισμό που της αξίζει.

 

ΜΑΙΟΣ

Όπερα στην Κεντρική πλατεία Λάρισας

Εκατοντάδες Λαρισαίοι που δεν κατάφεραν να παρακολουθήσουν την πραγματικά μοναδική, για τα δεδομένα της πόλης, παραγωγή της όπερας «οι Γάμοι του Φίγκαρο» που ανέβηκε τον Απρίλιο στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας, είχαν την ευκαιρία να την απολαύσουν στην Κεντρική πλατεία. Ανταποκρινόμενοι στην απαίτηση του κοινού και καθώς η προσθήκη επιπλέον παραστάσεων δεν ήταν εφικτή, ο Δήμος και η Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών διοργάνωσαν σε συνεργασία με τη Victoria Cinemas Mobile αυτή την πρωτότυπη προβολή της παράστασης μέσω γιγαγοντοοθόνης στο κέντρο της Λάρισας και μάλιστα δωρεάν για όλους. Λαρισαίοι όλων των ηλικιών γέμισαν από νωρίς τις καρέκλες που στήθηκαν στο κέντρο της πλατείας, ενώ δεν ήταν λίγοι εκείνοι που στάθηκαν ακόμη και όρθιοι προκειμένου να απολαύσουν το μοναδικό αυτό θέαμα, δίνοντας το πιο θερμό τους χειροκρότημα.

 

ΙΟΥΛΙΟΣ

Χρυσή για τρίτη φορά η InDONNAtion

INDONNATION1

Ένα ακόμη χρυσό μετάλλιο, το τρίτο στη βραχεία πορεία της, κέρδισε η γυναικεία χορωδία του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας, InDONNAtion, υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Δημήτρη Κτιστάκη. Η χορωδία πήρε μέρος στον διαγωνισμό της Interkultur στο Grand Prix of Nations & 3rd European Choir Games 2017 που διεξήχθη στη Ρίγα της Λετονίας.

«Ήταν μια καταπληκτική στιγμή για εμάς. Τόσο η εμφάνισή μας όσο και η διάκριση» δήλωσε μιλώντας στην «Ε» ο Δημήτρης Κτιστάκης, εμπνευστής και δημιουργός της χορωδίας. «Είμαστε απολύτως ικανοποιημένοι για το αποτέλεσμα. Παρουσιάσαμε ένα πολύ δύσκολο πρόγραμμα και καταφέραμε να διακριθούμε ανάμεσα σε περισσότερες από 150 χορωδίες από όλη την Ευρώπη. Ερμηνεύσαμε πέντε κομμάτια, ανάμεσά τους και μια 12φωνη σύνθεση του Χρήστου Σαμαρά, που έχει γραφτεί αποκλειστικά για την InDONNAtion. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του συνόλου είναι η πρωτότυπη χορογραφημένη προσέγγιση της χορωδιακής μουσικής. Την εμφάνισή μας συνόδευσε στο πιάνο η Φρόσω Κτιστάκη, τις χορογραφίες επιμελήθηκε η Φαίη Σούκου ενώ ένα από τα τραγούδια παρουσιάστηκε συνοδεία κρουστών από τις Στεφανία Ματθαίου, Σταυρούλα Σαϊνίδου και Φρόσω Κτιστάκη».

Όσο για τους επόμενους στόχους της InDONNAtion είναι οι Ολυμπιακοί Χορωδιακοί Αγώνες που θα γίνουν στη Νότια Αφρική τον Ιούλιο του 2018.

 

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ

Η αέναη επιστροφή του Ιπποκράτη στη Λάρισα

Η Λάρισα τιμά για πρώτη φορά τον Ιπποκράτη, ο οποίος έζησε, άσκησε το επάγγελμα του γιατρού και πέθανε κοντά στην πόλη το 377 π.Χ.

2.500 χρόνια μετά επιστρέφει στη Λάρισα μέσα από μια σημαντική εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Λαρισαίων, η Περιφέρεια Θεσσαλίας, το Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και ο Σύλλογος «Ο Ιπποκράτης στη Λάρισα», υπό την αιγίδα του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας και της Προεδρίας της Δημοκρατίας.

Η εκδήλωση με τίτλο «Ιπποκράτης – Η αέναη επιστροφή» πραγματοποιήθηκε στο κατάμεστο από κόσμο προαύλιο του Μύλου του Παππά.

Το έργο «αιώνιο σώμα» – CORPUS AETERNUM παρουσιάστηκε σε παγκόσμια πρώτη εκτέλεση, από τη χορωδία της ΕΡΤ υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Δημήτρη Κτιστάκη. Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο διακεκριμένος Λαρισαίος καρδιοχειρουργός Σωτήρης Πράπας, εκπρόσωπος του Διεθνούς Ιπποκράτιου Ιδρύματος Κω.

 

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ

Αρχαιολογικό μνημείο στα Τέμπη

ARXAIA TEMPH

Το ελληνιστικό και βυζαντινό συγκρότημα στη θέση «Χάνι της Κοκκώνας» στην Κοιλάδα των Τεμπών, που ανακαλύφθηκε κατά τις ανασκαφές για τη διάνοιξη των σηράγγων, άνοιξε επίσημα τις πόρτες του στο κοινό.

Ένα νέο μνημείο τεράστιας αρχαιολογικής σημασίας εγκαινιάστηκε παρουσία πλήθους κόσμου και των αρχών του τόπου. Σε ένα οικόπεδο 5 στρεμμάτων αναδεικνύεται η ιστορία και προϊστορία της περιοχής και πιστοποιείται η ιερότητά της κατά τους αρχαίους και βυζαντινούς χρόνους.

Ο διευθυντής του Υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών, κ. Ιωάννης Καρνέσης, ανακοίνωσε ότι ο χώρος θα απαλλοτριωθεί σύντομα, προκειμένου και στα επόμενα χρόνια να παραμείνει δημόσιος και να μπορούν να τον χαίρονται οι επισκέπτες. Στη σύντομη ομιλία του, αναφέρθηκε και στο έργο της διάνοιξης των σηράγγων που έγινε η αφορμή για να έρθουν στο φως τα καταπληκτικά αυτά ευρήματα και στις ταχύτατες διαδικασίες που έγιναν τόσο από το Υπουργείο όσο από και την Εφορεία Αρχαιοτήτων προκειμένου και η κατασκευή να μην καθυστερήσει, αλλά και οι ανασκαφές να γίνουν όπως πρέπει. Το 2008 βρέθηκαν οι πρώτες αρχαιότητες. Σε μια έκταση πέντε στρεμμάτων, αναδεικνύεται το ιστορικό παρελθόν της Κοιλάδας των Τεμπών, σε διάφορους χρόνους, από την ελληνιστική εποχή, τον 3ο αιώνα π.Χ. μέχρι και τον 12ο αιώνα, τους μεσοβυζαντινούς χρόνους. Η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως ένα οικοδομικό συγκρότημα που περιλαμβάνει αρχαίο ιερό (4ος -3ος αιώνας π.Χ.) της θεάς Κυβέλης στο οποίο συλλατρευόταν με την θεά Αρτεμη, εργαστήρια παραγωγής διαφόρων προϊόντων που εξυπηρετούσαν τις ανάγκες προσκυνήματος των οδοιπόρων στις θεές, ένα βυζαντινό ναό του 12ου αιώνα, τάφους και ένα πανδοχείο, βυζαντινής επίσης εποχής.

 

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ

Το ΥΠΠΟ στηρίζει το Λαογραφικό Μουσείο

SYNEDRIO GOYRGIVTH

Την πρόθεση του Υπουργείου Πολιτισμού να στηρίξει το Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας «Γιώργος και Λένα Γουργιώτη» και να ξεκινήσει άμεσα τη συνεργασία μαζί του, ιδιαίτερα σε εκπαιδευτικά προγράμματα, ανακοίνωσε από τη Λάρισα η υπουργός Πολιτισμού κ. Λυδία Κονιόρδου. Κηρύττοντας την έναρξη του τριήμερου συνεδρίου που ήταν αφιερωμένο στη μνήμη του Γιώργου και της Λένας Γουργιώτη, των μεγάλων ευεργετών της πόλης και των οραματιστών και ιδρυτών του μουσείου, η υπουργός δεν έκρυψε τη συγκίνησή της, καθώς όπως ανέφερε στη σύντομη ομιλία της, η προσφορά τους στον λαϊκό πολιτισμό είναι ανεκτίμητη και είναι χρέος όλων και ιδιαίτερα της πολιτείας, να τιμά τους ανθρώπους που ευεργέτησαν τη χώρα.

 

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2017

Η Κυριακή Σπανού νέα καλλιτεχνική διευθύντρια του Θεσσαλικού

SPANOY1 

Χαρά και τιμή ένιωσε η Κυριακή Σπανού στο άκουσμα της είδησης ότι επιλέχθηκε ως καλλιτεχνική διευθύντρια για το Θεσσαλικό Θέατρο.

Μιλώντας στην «Ε» συγκινημένη η Κυριακή Σπανού δήλωσε: «Είναι μεγάλη τιμή και χαρά για μένα να υπηρετήσω το ιστορικό Θεσσαλικό Θέατρο. Γνωρίζω την πορεία του και όλες τις υπέροχες παραστάσεις που έχει ανεβάσει. Για μένα είναι μια μεγάλη πρόκληση και στόχος μου είναι να εργαστώ με όλες μου τις δυνάμεις για να γίνει το καλύτερο για την πόλη. Γνωρίζω ότι η Λάρισα είναι μια πόλη με τρομερό δυναμισμό και τεράστια παιδεία. Συνήθως αυτό συμβαίνει στις πόλεις από τις οποίες περνά ποτάμι».

Για την επιλογή της από το ΔΣ του Θεσσαλικού αναφέρει «Ήταν μια καθαρή και ανοιχτή διαδικασία. Αισθάνομαι ότι τόσο η δημοτική αρχή όσο και η αντιπολίτευση αντιμετώπισαν το ζήτημα αυτό με θάρρος και τόλμη. Είμαι περήφανη και συγκινημένη. Ακόμη και το γεγονός ότι επέλεξαν μια γυναίκα για τη θέση δείχνει κάτι. Στην ιστορία των ΔΗΠΕΘΕ στην Ελλάδα ελάχιστες γυναίκες πέρασαν. Αυτό από μόνο του είναι κάτι σημαντικό. Χαρά και τεράστια ευθύνη νιώθω».

 

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ

Το Λύκειο Ελληνίδων μάγεψε και την Αθήνα

Θρίαμβος! Η παράσταση του Λυκείου Ελληνίδων Λάρισας στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών μάγεψε και συγκλόνισε.

Η επιτυχία ήταν δεδομένη αφού σχεδόν μια εβδομάδα πριν την παράσταση είχαν εξαντληθεί τα εισιτήρια (συνολικά κόπηκαν 1.700). Την ημέρα της εμφάνισης μάταια κόσμος περίμενε μήπως και βρεθεί κάποια θέση. Η εμπειρία ήταν μοναδική και για τους θεατές αλλά και για τους ίδιους τους χορευτές. Η Λάρισα με το Λύκειο των Ελληνίδων κατέκτησε και την πρωτεύουσα. Στη σκηνή του Μεγάρου Μουσικής ανέβηκαν 270 χορευτές παρουσιάζοντας το συγκλονιστικό υπερθέαμα «Αέρας, γη, νερό, φωτιά! Στοιχεία αχάλαστα».

Το Λύκειο Ελληνίδων της Λάρισας για άλλη μια φορά απέδειξε ότι δικαίως τόσα χρόνια φέρει τον τίτλο «πρεσβευτής πολιτισμού», αφού σε κάθε εμφάνισή του κλέβει τις εντυπώσεις. Για την εμφάνιση στο Μέγαρο Μουσικής ο υπεύθυνος χορού του Λυκείου των Ελληνίδων Λάρισας κ. Δημήτρης Τσιπλακούλης, οι χορευτές, οι μουσικοί, οι τραγουδιστές δούλεψαν σκληρά επί μήνες και το αποτέλεσμα τους δικαίωσε. Να φανταστεί κανείς ότι στην αποστολή συμμετείχαν και 30 γυναίκες, οι αφανείς ηρωίδες του Λυκείου, οι οποίες ήταν επιφορτισμένες με το ντύσιμο των χορευτών.

Το Μέγαρο Μουσικής σείστηκε από τα χειροκροτήματα του κόσμου. Με «όπλα» την αγάπη για την παράδοση, το ταλέντο, τις εντυπωσιακές φορεσιές και τα μοναδικά κοσμήματα, που ενισχύουν και ολοκληρώνουν κάθε εμφάνιση, το Λύκειο Ελληνίδων κατέκτησε το αθηναϊκό κοινό. Η αγωνία και το άγχος μηνών για την παρουσίαση ενός άρτιου προγράμματος, προσεγμένο και στην παραμικρή λεπτομέρεια, μετατράπηκε σε ευτυχία και περηφάνια για τους συμμετέχοντες.

 

Φαντασμαγορική έναρξη του «Πάρκου των Ευχών»

PARKO EYXVN2

Φαντασμαγορική και απολύτως συνυφασμένη με τη μαγεία των Χριστουγέννων υπήρξε η επίσημη τελετή έναρξης του «Πάρκου των Ευχών».

Μυρωδιά καραμέλας και σοκολάτας, ξωτικά να υποδέχονται τους επισκέπτες στα παραμυθένια κουκλόσπιτα, ένας Άγιος Βασίλης με μια τεράστια αγκαλιά και για τα καλά και για τα άτακτα παιδιά, ένα πολικό εξπρές έτοιμο για το μεγάλο χριστουγεννιάτικο ταξίδι του, μουσικές, εργαστήρια, μια πανέμορφη παγωμένη λίμνη και δεκάδες παιδιά, μικρά και μεγάλα, ενθουσιασμένα να φωτογραφίζονται στο παραμυθένιο σκηνικό. Τα «εγκαίνια» του πάρκου έγιναν πανηγυρικά με τη Φιλαρμονική του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας που σεργιάνιζε στο «Πάρκο των Ευχών» παιανίζοντας εορταστικά τραγούδια και η μεγάλη στιγμή ήρθε με τη συναυλία του Μύρωνα Στρατή και της Μαλού που ξεσήκωσαν το κοινό. Ο δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης καλωσόρισε τους επισκέπτες στο «Πάρκο των Ευχών», ευχήθηκε για τις γιορτές και αναφέρθηκε στο πλούσιο πρόγραμμα των εκδηλώσεων που θα πραγματοποιούνται καθημερινά από το πρωί έως αργά τη νύχτα μέχρι και τον Γενάρη. Επίσης, κάλεσε τους Λαρισαίους να στηρίξουν αυτή τη μεγάλη προσπάθεια η οποία θα γίνει θεσμός και θα είναι το μεγαλύτερο χριστουγεννιάτικο πάρκο της Ελλάδος.

Στη συνέχεια παρέδωσε το κλειδί του «Πάρκου των Ευχών» στον Άγιο Βασίλη και πυροτεχνήματα έκαναν τη νύχτα μέρα.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass