ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΟΜΕΝΩΝ ΕΓΚΛΕΙΣΤΩΝ ΤΗΣ ΦΥΛΑΚΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

Βαθιά συγκινητικό και ανθρώπινο το «εκ προμελέτης»

Δημοσίευση: 19 Δεκ 2017 22:45

Βαθιά συγκινητικό και ανθρώπινο το βιβλίο «εκ προμελέτης» που έγραψαν οι εκπαιδευόμενοι έγκλειστοι της φυλακής της Λάρισας και παρουσιάστηκε χθες το απόγευμα στο θέατρο ΟΥΗΛ, σε μια εκδήλωση που ξεχείλιζε ανθρωπιά. Οι συγγραφείς απουσίαζαν αλλά ήταν εκεί με τον νου και τη γραφή τους. Όλα όσα θέλουν να πουν, τα έγραψαν.

Σύντομο χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Πάνος Σάπκας, ο οποίος αναφέρθηκε κυρίως στον σπουδαίο ρόλο που έχει το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων « Οι κρατούμενοι δεν είναι σκουπίδια, είναι άνθρωποι. Στερούνται ήδη της ελευθερίας τους, που είναι το σημαντικότερο. Γιατί πρέπει να στερούνται και τα υπόλοιπα; Ένα Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας είναι πολύτιμο από πολλές απόψεις. Επιτρέπει την επανασύνδεση των κρατουμένων με την εκπαιδευτική διαδικασία που εγκατέλειψαν ή δεν μπήκαν σε αυτή ποτέ. Απαλύνει τα δεινά της κράτησης, ενώ οι ίδιοι οι κρατούμενοι επανατοποθετούνται σε σχέση με τον κόσμο. Τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας μεταμορφώνουν το σενάριο της ζωής των κρατουμένων. Πόσο μάλλον ένα Σχολείο σαν αυτό των Φυλακών της Λάρισας που κάθε άλλο παρά τυπικά λειτουργεί. Το σωφρονιστικό σύστημα θα έπρεπε να εστιάζει στην επανένταξη των κρατουμένων και όχι στην τιμωρία τους. Αυτό το δύσκολο έργο φαίνεται να το έχει αναλάβει στην προκειμένη περίπτωση το σχολείο». Ο κ. Σάπκας, έκλεισε τον χαιρετισμό του με την ευχή το σχολείο να συνεχίσει το έργο του με την ίδια δύναμη και κουράγιο.

Ο διευθυντής του ΣΔΕ των Φυλακών κ. Γιώργος Τράντας μίλησε για δεύτερες ευκαιρίες, για τη δουλειά που γίνεται μέσα στο σχολείο αλλά και για τη γνωριμία των εκπαιδευόμενων με τη γραφή.

Η υπεύθυνη της εκπαιδευτικής δράσης του εργαστηρίου «Δημιουργική Γραφή» κ. Καλλιόπη Πασιά, μίλησε για όλο εκείνο το χρονικό διάστημα που χρειάστηκε οι σκέψεις να γίνουν λέξεις και να αποτυπωθούν στο χαρτί. Η συγγραφέας κ. Αγγελική Δαφτσίδου έκανε λόγο για ένα βαθιά συγκινητικό και ανθρώπινο πόνημα, που για την ίδια ήταν μια αποκάλυψη-έκπληξη η ανάγνωσή του. Ο σκηνοθέτης-ηθοποιός Κώστας Λαμπρούλης αναφέρθηκε στην εξαιρετική δουλειά που γίνεται στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας των Φυλακών, ενώ για το βιβλίο είπε ότι συγκινεί με τις αλήθειες και είναι το καλύτερο δώρο που θα μπορούσε να πάρει κανείς για τις γιορτές. Κείμενα του βιβλίου διάβασαν η Παναγιώτα Τσιανογιάννη, δικηγόρος - ηθοποιός και η Μαρία Μπούρπουλα - ηθοποιός. Έπαιξαν οι μουσικοί: Νικόλαος Νασίκας, Ρίζος Ματθαίος, Νίκος Νικολαΐδης.

Παρουσιάστρια της εκδήλωσης ήταν η δημοσιογράφος κ. Κωνσταντίνα Καρυδάκη, η οποία μίλησε για όλα εκείνα τα θαυμαστά, όπως τα χαρακτήρισε, που συμβαίνουν τα τελευταία χρόνια στο 2ο ΣΔΕ και που οφείλονται στην έμπνευση και ανθρωπιά του διευθυντή του Γιώργου Τράντα.

«Είναι ένα σχολείο που θα ζήλευε ο καθένας, ένα σχολείο με απίστευτη εξωστρέφεια -ακούγεται οξύμωρο- φυλακές -εξωστρέφεια- κι όμως, δημιουργικότητα, ακόμη και πρωτοπορία! Τα ΣΔΕ ήταν και είναι η απόδειξη πως είναι δυνατό το σκοτάδι να γίνει φως, το καλό να νικήσει το κακό, η Κόλαση να γίνει Παράδεισος» είπε χαρακτηριστικά.

Την εκδήλωση διοργάνωσαν η Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων, το 2ο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Λάρισας, ο Σύλλογος «Διέξοδος» για τον σωφρονισμό και την επανένταξη και η «Πόλη που μαθαίνει».

Το κόστος του βιβλίου «εκ προμελέτης» είναι το συμβολικό ποσό των 5 ευρώ και όλα τα έσοδα από τη διάθεσή του θα καλύψουν ανάγκες του 2ου Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας (φυλακής) και του Συλλόγου η «Διέξοδος» για τον σωφρονισμό και την επανένταξη, που έχει έδρα στη Λάρισα. Για να προμηθευθεί κανείς το βιβλίο μπορεί να απευθυνθεί στο Σχολείο, στο τηλ. 2410-671065 και στο mail: mail@sde-df-laris.lar.sch.gr. Επίσης, για τους φίλους στη Λάρισα, το βιβλίο διατίθεται από το βιβλιοπωλείο «Αχιλλέας Καλτσάς» (Παπαναστασίου 7 - έναντι ΕΛΤΑ).

Της Νατάσας Πολυγένη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass