ΤΟ ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΔΩΣΕ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑΣ

Μέχρι 29 Δεκεμβρίου η ρύθμιση χρεών

* «Ουρές» χθες στις Εφορίες της Λάρισας από οφειλέτες που έσπευσαν να προλάβουν τη ρύθμιση

Δημοσίευση: 21 Νοε 2008 3:14 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 14:59
«Δεν παρατείνεται η προθεσμία για ρύθμιση ληξιπρόθεσμων χρεών» διαμήνυε με μια λιτή ανακοίνωση την περασμένη Τρίτη 18 Νοεμβρίου, το οικονομικό επιτελείο. Σήμερα, δυο ημέρες μετά και ενώ εξέπνεε η προθεσμία και στις Εφορίες επικρατούσε «πανικός», όρισε νέα καταληκτική ημερομηνία, την 29η Δεκεμβρίου. Βέβαια η παράταση της προθεσμίας αποτελούσε αίτημα του επιχειρηματικού κόσμου, αλλά η προθεσμία δε δόθηκε γιατί το ΥΠΟΙΟ κατανόησε ξαφνικά τα σοβαρά προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζει η αγορά, αλλά αντελήφθη ότι η συμμετοχή του κόσμου να υπαχθεί στη ρύθμιση ήταν μικρή και τα έσοδα που προσδοκούσε να συγκεντρώσει είναι κάτω από τα αναμενόμενα.
 Πάντως επειδή οι φορολογούμενοι θεωρούσαν ότι δεν επρόκειτο να δοθεί παράταση έσπευσαν χθες στις Εφορίες να ρυθμίσουν τα χρέη τους. Ενδεικτικά στις Εφορίες της Λάρισας, σήμερα υποβλήθηκαν περί τα 600 αιτήσεις, όσες δηλαδή συγκεντρώθηκαν όλες τις υπόλοιπες ημέρες.
Αναφορικά με την παράταση να σημειώσουμε πως η προθεσμία υποβολής της αίτησης για υπαγωγή στη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων χρεών και καταβολής της πρώτης δόσης αυτής ή της εφάπαξ εξόφλησης της οφειλής λήγει πλέον στις 29/12. H δεύτερη δόση θα καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης και οι επόμενες μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επόμενων μηνών, χωρίς να απαιτείται ιδιαίτερη ειδοποίηση του οφειλέτη.
Όσοι οφειλέτες υπαχθούν στη ρύθμιση μπορούν να εξοφλήσουν τα χρέη τους ως και σε 24 μηνιαίες δόσεις, απολαμβάνοντας έκπτωση ως και 100% των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής και 50% των πρόσθετων φόρων και των πάσης φύσεως προσαυξήσεων.
Σε κάθε περίπτωση πάντως το ενδιαφέρον για τη ρύθμιση χρεών, αν εξαιρεθεί η χθεσινή ημέρα, είναι περιορισμένο στη Λάρισα και όσοι έσπευσαν για διακανονισμό των οφειλών ήταν μικροοφειλέτες των 10.000 - 15.000. «Ένας στους δέκα οφειλέτες του Δημοσίου έχει αποδεχθεί τη ρύθμιση» έλεγε χαρακτηριστικά εφοριακός επισημαίνοντας την απουσία των μεγαλοοφειλετών.
Για ποιο λόγο, όμως, το έκτακτο αυτό μέτρο έχει αποτύχει; Κατ΄ αρχήν, λόγω της κακής οικονομικής συγκυρίας. Οι επιχειρήσεις δε διαθέτουν την απαιτούμενη ρευστότητα, ούτε μπορούν να δανειστούν εύκολα από τις τράπεζες. Το αποτέλεσμα είναι να βάζουν σε δεύτερο πλάνο την αποπληρωμή αυτών των χρεών. Επιπλέον, δεν είναι λίγοι αυτοί, που περιμένουν να ανακοινωθεί πάγωμα χρεών προς το δημόσιο για τους οικονομικά ασθενέστερους, στο πλαίσιο των μέτρων για την ελάφρυνση των επιπτώσεων από την οικονομική κρίση. Τι εξασφαλίζει με αυτό τον τρόπο; Εκτός από τις σαράντα επιπλέον μέρες, κατά τις οποίες και άλλοι οφειλέτες θα έχουν τη δυνατότητα να μπουν στη ρύθμιση, εκτιμάται ότι μέχρι τότε θα έχουν ξεκαθαρίσει και τα όποια μέτρα ανακοινωθούν κατά της κρίσης, για την πραγματική οικονομία, και θα γνωρίζουν όλοι ποια χρέη και αν θα παγώσουν, ώστε να πουν τελικά το «ναι» στη ρύθμιση.
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass