ΠΡΩΤΟΦΑΝΗΣ Η ΚΟΣΜΟΣΥΡΡΟΗ - ΛΗΓΕΙ ΣΗΜΕΡΑ Η ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΒΟΛΗ ΤΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ

«Έμφραγμα» στο Κτηματολογικό Γραφείο

* Όσοι δεν εξασφαλίσουν το αποδεικτικό εμπρόθεσμης προσέλευσης κινδυνεύουν με πρόστιμο

Δημοσίευση: 21 Νοε 2008 3:15 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 14:59
Η λέξη αδιαχώρητο είναι μικρή για να αποδώσει το μέγεθος της κατάστασης που επικρατούσε χθες στο Κτηματολογικό Γραφείο Λάρισας. Χιλιάδες στην κυριολεξία Λαρισαίοι πολίτες έσπευσαν μαζικά μια ημέρα πριν από τη λήξη της προθεσμίας της διαδικασίας κτηματογράφησης να υποβάλουν τις δηλώσεις ιδιοκτησίας τους. Είναι ενδεικτικό ότι στο Γραφείο Λάρισας από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ καταγράφηκαν 5.000 δικαιώματα, όταν ο μέσος όρος σε περιόδους αιχμής ήταν 3.000 ημερησίως.
Σήμερα, τελευταία ημέρα της προθεσμίας και ενώ το σύνολο των προσδοκώμενων δικαιωμάτων έχει ξεπεραστεί, φτάνοντας το 107%, η κίνηση αναμένεται να είναι μεγαλύτερη και η ταλαιπωρία όλων αναπόφευκτη.
Το ωράριο εξυπηρέτησης του κοινού είναι σήμερα 8.30 - 3.30 μ.μ. και οι υπάλληλοι του Γραφείου για να διευκολύνουν την κατάσταση θα δίνουν σε όσους έχουν πολλά δικαιώματα, ραντεβού για τις πρώτες ημέρες του Δεκεμβρίου. Το σύστημα της εμπρόθεσμης προσέλευσης θα είναι αυτό δηλαδή που θα προκριθεί σήμερα για να αποφευχθούν οι πολύωρες αναμονές. Απλά οι δικαιούχοι να έχουν μαζί τους την πρωτότυπη απόδειξη πληρωμής των δικαιωμάτων τους στην Τράπεζα και συμπληρωμένη την πρώτη σελίδα της δήλωσης (με τα Στοιχεία του Δικαιούχου), όπου σφραγίζεται και σημειώνεται η ημερομηνία και συγκεκριμένη ώρα προσέλευσης του πολίτη για να καταθέσει ολοκληρωμένο το φάκελο.
Εννοείται πως όσοι δεν θα δηλώσουν τα ακίνητά τους μέχρι και σήμερα θα θεωρούνται εκπρόθεσμοι και θα κινδυνεύουν με πρόστιμα. Το Κτηματολογικό Γραφείο Λάρισας θα συνεχίσει και τις επόμενες ημέρες να παραλαμβάνει δηλώσεις αλλά όσοι δεν έχουν το αποδεικτικό της εμπρόθεσμης προσέλευσης πιθανότατα να υποστούν και τις κυρώσεις. Το αν βέβαια η ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΑΕ θα επιβάλλει τα πρόστιμα που ανακοίνωσε, είναι άλλο θέμα. 
Πάντως να θυμίσουμε πως τα πρόστιμα κυμαίνονται από 50 έως 250 ευρώ. Όσοι δηλώσουν τα δικαιώματα τους μετά τις 21 Νοεμβρίου αλλά μέχρι τις 12 Δεκεμβρίου θα πληρώνουν το 50% του προστίμου που τους αναλογεί ενώ απαλλάσσονται από τα πρόστιμα όσοι πρέπει να να δηλώσουν μόνο βοηθητικούς χώρους.
 Στο μεταξύ επείγουσα επιστολή προς τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ έστειλε χθες η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων, ζητώντας την άμεση επίλυση εκκρεμών ζητημάτων που έχουν να κάνουν με το Κτηματολόγιο. Σημειώνοντας ότι πολλοί ιδιοκτήτες αντιμετωπίζουν γραφειοκρατικά προβλήματα ζητά αναστολή των προστίμων μέχρι την 30ή Δεκεμβρίου. Σχετικά με τα αδήλωτα ακίνητα με νόμιμους τίτλους σημειώνει ότι «τα αδήλωτα μέχρι σήμερα στο κτηματολόγιο ακίνητα για τα οποία οι κάτοχοί τους διαθέτουν πλήρεις νομίμους τίτλους ιδιοκτησίας πρέπει να μπορούν να καταχωρούνται οποτεδήποτε στο κτηματολόγιο με απλή αρχική δήλωση προς το κτηματολογικό γραφείο, και όχι με δαπανηρές και χρονοβόρες δίκες. Αν αυτό δεν γίνει γενικά δεκτό, επιβάλλεται να νομοθετηθεί τουλάχιστον για τις οριζόντιες ιδιοκτησίες.»
Για τα ζητήματα ιδιοκτησίας των εκτός σχεδίου, η ΠΟΜΙΔΑ εκφράζει τη διαμαρτυρία της για το γεγονός ότι ζητούνται από πολίτες τίτλοι ακόμα και από το 19ο αιώνα. «Η εξοντωτική αυτή υποχρέωση φέρνει εκατομμύρια πολιτών σε απόγνωση και δημιουργεί σωρεία αμφισβητήσεων και δικών, δημιουργεί το πρόβλημα των «διακατεχομένων ακινήτων».
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass