ΔΕΔΟΜΕΝΟ ΟΤΙ ΘΑ ΔΙΕΥΡΥΝΘΕΙ Η ΑΝΕΡΓΙΑ, ΛΕΝΕ ΤΑ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

«Έσχατο μέτρο επιβίωσης οι απολύσεις»

* Δεν αρκεί η αντιμετώπιση της κρίσης, αλλά η διασφάλιση της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας

Δημοσίευση: 20 Νοε 2008 2:35 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 14:58
Τη βεβαιότητα ότι η ανεργία θα διευρυνθεί και την εκτίμηση ότι οι αρνητικές επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης δεν μπορούν να προβλεφτούν άμεσα εκφράζουν οι εκπρόσωποι των Επιμελητηρίων της χώρας. Στο ψήφισμά της, στο πλαίσιο της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε πριν από μερικές ημέρες στην Καβάλα, η γενική συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, ζητά τη διασφάλιση της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας στο μέλλον, πέρα από την αντιμετώπιση της κρίσης, αλλά και υπογραμμίζει την ανάγκη συγκρότησης ενός νέου, σύγχρονου οικονομικού μοντέλου ανάπτυξης. «Είναι δεδομένο ότι η ανεργία θα διευρυνθεί. Η προσπάθεια των επιχειρήσεων-μελών των Επιμελητηρίων της χώρας είναι να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας. Οι όποιες απολύσεις θα είναι το έσχατο μέτρο επιβίωσης των επιχειρήσεων», σημειώνεται σχετικά.
Τα Επιμελητήρια της χώρας διαπιστώνουν ότι η οικονομική κρίση είναι γενική και ανεξάρτητη από τομείς επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, η δε διάρκειά της είναι αδύνατο να προσδιοριστεί, ενώ τα μέλη της Συνέλευσης υπογραμμίζουν ότι απαιτούνται άμεσα και ουσιαστικά μέτρα για τη θωράκιση της εθνικής οικονομίας, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των χαμηλών εισοδημάτων.
Θετική χαρακτηρίζεται η πρωτοβουλία στήριξης της οικονομίας με τα 28 δισ. ευρώ, όπως και οι προτάσεις του Υπουργείου Ανάπτυξης για το Ταμείο Ενίσχυσης των Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων. Εναλλακτικά, εάν δεν ανταποκριθούν στο σχέδιο οι τράπεζες, οι εκπρόσωποι των μικρομεσαίων επιχειρήσεων τονίζουν πως είναι σκόπιμο αυτά τα κεφάλαια να κατευθυνθούν προς τα τραπεζικά ιδρύματα δημοσίου συμφέροντος (όπως Αγροτική, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο).
ΔΕΔΟΜΕΝΗ
Σύμφωνα με το ψήφισμα του σώματος, καλούνται οι κοινωνικές ομάδες που έχουν άμεση σχέση με την ομαλή ροή των εισαγωγών και εξαγωγών να κατανοήσουν τη σοβαρότητα της κρίσης αλλά και τις επιπτώσεις που έχουν οι αρνητικές μορφές κινητοποίησής τους για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά και στο σύνολο της κοινωνίας και της οικονομίας της χώρας.
«Οι αρνητικές επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης δεν μπορούν να προβλεφθούν άμεσα. Είναι δεδομένο ότι η ανεργία θα διευρυνθεί. Η προσπάθεια των επιχειρήσεων μελών των επιμελητηρίων της χώρας είναι να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας των εργαζομένων. Οι όποιες απολύσεις θα είναι το έσχατο μέτρο επιβίωσης των επιχειρήσεων», αναφέρεται χαρακτηριστικά.
ΝΕΟ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ
Η Γενική Συνέλευση τονίζει ότι, ανεξάρτητα από τα παραπάνω μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων βραχυπρόθεσμα, είναι απαραίτητο να υπάρξει ένα νέο αναπτυξιακό σχέδιο. Γι’ αυτό, καλεί την Κυβέρνηση και όλα τα πολιτικά κόμματα να ανοίξουν ένα διαρκή διάλογο για ένα νέο, σύγχρονο οικονομικό μοντέλο ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και της επιχειρηματικότητας.
Παράλληλα, οι εκπρόσωποι των Επιμελητηρίων της χώρας εκτιμούν ότι δεν αρκεί μόνον η αντιμετώπιση της κρίσης αλλά απαιτείται και η διασφάλιση της ελληνικής οικονομίας και της ελληνικής κοινωνίας από μελλοντικές τέτοιου είδους κρίσεις, όπου η ανταγωνιστικότητα, η εξωστρέφεια, η έρευνα και η καινοτομία θα αποτελούν βασικά στοιχεία για τη νέα πορεία.
 
ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ-ΜΕΤΡΑ ΤΩΝ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΩΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ
* Άμεση και χωρίς καμιά καθυστέρηση ενεργοποίηση των μέτρων.
* Μείωση του κόστους της δανειοδότησης των επιχειρήσεων.
* Επικέντρωση της έρευνας για κάθετες παρεμβάσεις σε κλάδους και περιοχές οι οποίες πλήττονται ιδιαίτερα από την κρίση.
* Αλλαγή του θεσμικού πλαισίου του Τειρεσία, κατά τρόπο ώστε να διασφαλίζεται η συναλλακτική πίστη με ταυτόχρονο απεγκλωβισμό των επιχειρήσεων που έχουν εξοφλήσει τις οικονομικές τους υποχρεώσεις.
* Επαναφορά του θεσμού του αφορολόγητου ορίου (10.500 ευρώ).
* Επιμήκυνση του χρόνου καταβολής των δόσεων για όσες επιχειρήσεις έχουν υπαχθεί στην περαίωση.
* Πάγωμα των αυξήσεων των δημοτικών τελών και των τιμολογίων των ΔΕΚΟ.
* Δημιουργία ενός νέου, σταθερού, δίκαιου και αναπτυξιακού φορολογικού συστήματος.
* Επίσπευση των διαδικασιών ελέγχου υλοποίησης των επενδύσεων και την άμεση εκταμίευση των αντίστοιχων επιδοτούμενων πόρων.
* Στήριξη των ελληνικών εξαγωγών, με ιδιαίτερη προσοχή στις διαδικασίες και τις υποδομές αυτών (λιμάνια, τελωνεία, τρένα, φορτηγά Δ.Χ. κ.τ.λ.).
* Άνοιγμα όλων των κλειστών επαγγελμάτων.
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass