ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ - ΝΕΑ ΔΙΑΔΙΚΑΣIΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ ΧΘΕΣ ΤΟ ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Ενός ΕΤΑΚ… μύρια προβλήματα έπονται

* Μέσω Ιντερνετ και τηλεφώνου η διόρθωση λαθών - Όσοι διαφωνούν με την εκκαθάριση… στην Εφορία

Δημοσίευση: 11 Νοε 2008 2:20 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 14:56
Ο θόρυβος και η αγανάκτηση των ιδιοκτητών ακινήτων, που προκάλεσε η αποστολή των λανθασμένων εκκαθαριστικών από την πρώτη παρτίδα σημειωμάτων, ανάγκασε το υπουργείο να ανακοινώσει χθες νέο μηχανισμό διόρθωσης λαθών. Χωρίς να δώσει απαντήσεις στις «γκρίζες ζώνες» της επιβολής του νέου φόρου κατοχής ακινήτων (όπως οι περιπτώσεις ψιλής κυριότητας και επικαρπίας ή ιδιοκτησίες επί κοινόχρηστων χώρων), ανακοίνωσε το αυτονόητο! Ότι δηλαδή εντοπίστηκαν κατά την επεξεργασία των εντύπων Ε9 αρκετά λάθη και παραλείψεις που θα πρέπει να διορθωθούν… από τους φορολογούμενους (!) προκειμένου να υπολογιστεί το Ενιαίο Τέλος κατοχής (Ε.Τ.ΑΚ.).
Για τον λόγο αυτό, η Γ.Γ.Π.Σ. θα αποστείλει εντός των ημερών επιστολές με τις οποίες θα καλούνται οι φορολογούμενοι εντός 10 ημερών να διορθώσουν τα λάθη στο Ε9. Η διόρθωση, χωρίς κυρώσεις, θα γίνει είτε ηλεκτρονικά είτε τηλεφωνικά.
Ωστόσο όμως στην Εφορία θα πρέπει να προσέλθουν οι φορολογούμενοι που αμφισβητούν την αξία των ακινήτων που έχει υπολογίσει η Γ.Γ.Π.Σ. Στην περίπτωση αυτή, θα πρέπει να ζητήσουν νέα εκκαθάριση του φόρου. Το ίδιο ισχύει και για τις περιπτώσεις που το υπ. Οικονομικών χρέωσε παράνομα φόρο σε συνιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι απαλλάσσονται από το Ε.Τ.ΑΚ.
Δηλαδή όσοι διαφωνούν με το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης αλλά και εντάσσονται στις περιπτώσεις συγκυριότητας στην πρώτη κατοικία, θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν στην εφορία αίτηση για νέα εκκαθάριση και επαναπολογισμό του Ενιαίου Τέλους Ακινήτου.
Με τη διαδικασία αυτή το υπουργείο επιβεβαιώνει την αδυναμία του συστήματος να επιμερίσει το αφορολόγητο των 300.000 ευρώ για τις περιπτώσεις συνιδιοκτησίας. Το μόνο που μπορεί να κάνει στην παρούσα φάση είναι να διορθώσει τα λάθη για τα νέα ζευγάρια που έχουν αγοράσει εξ ημισείας την κύρια κατοικία ενώ όταν πρόκειται για περισσότερους του ενός συνιδιοκτήτες, τότε οι τελευταίοι θα πηγαίνουν αναγκαστικά στην Εφορία για την υποβολή της υπεύθυνης δήλωσης που θα τους απαλλάσσει από τον φόρο.
Σε ότι αφορά την ηλεκτρονική εφαρμογή στο Ιντερνετ, θα ενημερωθούν μέσω της επιστολής για τους κωδικούς που θα παρέχουν πρόσβαση σ' αυτήν, ενώ θα ενημερωθούν και για τον αριθμό κλήσης στην ειδική υπηρεσία που θα δημιουργήσει το υπουργείο Οικονομικών.
Σε κάθε περίπτωση όπως ενημέρωσε χθες ο κ. Μπέζας:
* Η αποστολή των ειδοποιητηρίων για το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων θα συνεχιστεί κανονικά.
* Όσοι φορολογούμενοι διαφωνούν με το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης ή εντάσσονται στις περιπτώσεις συγκυριότητας στην πρώτη κατοικία, θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν στην εφορία υπεύθυνη δήλωση και αίτηση για νέα εκκαθάριση και επαναπολογισμό του Ενιαίου Τέλους Ακινήτου.
* Από το 2009 καθιερώνεται και ο ΑΤΑΚ (Αριθμός Ταυτότητας Ακινήτου), ο οποίος θα αναγράφεται υποχρεωτικά στο βασικό έντυπο Ε1 της φορολογικής δήλωσης. Το νέο έτος οι φορολογούμενοι θα γράψουν σε ειδικό κωδικό, την κύρια κατοικία τους, προκειμένου να απαλλάσσεται από το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων και να αποφευχθούν τεχνικές δυσκολίες που υπήρξαν φέτος.
* Από την 1-1-2009 οι φορολογούμενοι, οι οποίοι ενώ είναι υπόχρεοι δεν έχουν καταβάλλει ΕΤΑΚ, δεν θα μπορούν στο μέλλον να μεταβιβάσουν τα ακίνητά τους.
* Για τα Νομικά Πρόσωπα τα οποία δεν έχουν υποβάλει δήλωση για την πληρωμή του φόρου, το υπουργείο Οικονομικών αποστέλλει τις επόμενες ημέρες τα στοιχεία τους στις εφορίες προκειμένου να ξεκινήσει έλεγχος.
Πως υπολογίζεται φέτος ο φόρος
Ειδικά για φέτος στους εγγάμους αφαιρείται ποσό μέχρι 300.000ευρώ, το οποίο επιμερίζεται στους ιδιοκτήτες που έχουν αναγραφεί στη δήλωση στοιχείων ακινήτων, ανάλογα με τη μεγαλύτερης αξίας κατοικίας τους. Απαλλάσσεται, δηλαδή, η μεγαλύτερης αξίας κατοικία κάθε ιδιοκτήτη στην ίδια δήλωση, εφόσον η συνολική αξία των μεγαλύτερης αξίας κατοικιών των ιδιοκτητών κάθε δήλωσης δεν υπερβαίνει τις 300.000 ευρώ. Στην περίπτωση που η συνολική αξία των παραπάνω ακινήτων ξεπερνάει τις 300.000 ευρώ, τότε το ποσό αυτό κατανέμεται στους ιδιοκτήτες αναλογικά με την αξία της μεγαλύτερης σε αξία κατοικίας τους και αφαιρείται από αυτήν.
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ
 1. (2 διαφορετικές κατοικίες) Ο σύζυγος έχει κατοικία φορολογητέας αξίας 400.000 ευρώ και η σύζυγος κατοικία αξίας 600.000 ευρώ. Από το σύζυγο θα αφαιρεθούν 120.000 ευρώ και από τη σύζυγο 180.000 ευρώ
 2. (η ίδια κατοικία με διαφορετικά ποσοστά συνιδιοκτησίας) Ο σύζυγος έχει ποσοστό συνιδιοκτησίας 30% μιας κατοικίας αξίας 210.000 ευρώ και η σύζυγος έχει το 70% του ίδιου ακινήτου αξίας 490.000 ευρώ. Από το σύζυγο θα αφαιρεθούν 90.000 ευρώ και από τη σύζυγο 210.000 ευρώ. 3. (διαφορετικά ακίνητα και διαφορετικά εμπράγματα δικαιώματα και ημιτελές ακίνητο) Ο σύζυγος έχει ποσοστό συνιδιοκτησίας 50% μιας κατοικίας αξίας 60.000ευρώ, η σύζυγος το 100% μιας ημιτελούς κατοικίας αξίας 30.000 ευρώ και το τέκνο έχει το 100% της ψιλής κυριότητας μιας κατοικίας αξίας 120.000 ευρώ. Το αφορολόγητο επιμερίζεται και στα τρία μέλη της οικογένειας.
 4. (ίδιο ακίνητο που ανήκει κατά διαφορετικά ποσοστά και εμπράγματα δικαιώματα στο σύζυγο, στη σύζυγο και στα τέκνα) Ο σύζυγος έχει ποσοστό 50% της επικαρπίας μιας κατοικίας αξίας 40.000 ευρώ, η σύζυγος έχει ποσοστό 50% της επικαρπίας της ίδιας κατοικίας αξίας 60.000 ευρώ και το κάθε ένα από τα δυο προστατευόμενα κατά τον Κ.Φ.Ε. τέκνα τους έχει το 50% της ψιλής κυριότητας του ιδίου ακινήτου αξίας 100.000 ευρώ το κάθε εμπράγματο δικαίωμα. Απαλλάσσονται για το σύνολο της κατοικίας.
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass