ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΠΟΥ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΩΝ

Στο δρόμο που χάραξε η Εθνική

Δημοσίευση: 11 Νοε 2008 2:21 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 14:56
Κι άλλες τράπεζες ακολουθούν το δρόμο που άνοιξε η Εθνική Τράπεζα και ανακοινώνουν τη λήψη δέσμης μέτρων για ανακούφιση και στήριξη των ασθενέστερων οικονομικά δανειοληπτών, των ανέργων, καθώς και των ΜμΕ. Μέτρα ήδη ανακοίνωσαν οι: Πειραιώς, Eurobank, Τράπεζα Αττικής, ενώ σχετική ανακοίνωση εξέδωσε και η ΑΤΕ.
Η EUROBANK
Ειδικότερα η Eurobank, με στόχο τη στήριξη νοικοκυριών, οικονομικά ασθενέστερων ομάδων και ΜμΕ, ανακοίνωσε την Δευτέρα ότι διατηρεί τα επιτόκια καταθέσεων αμετάβλητα παρά την μείωση των επιτοκίων των δανείων που προσαρμόζονται αυτόματα στις αντίστοιχες μειώσεις των επιτοκίων αναφοράς ΕΚΤ και Euribor/Libor. Επίσης, ανακοίνωσε ότι αναστέλλει κάθε ενέργεια πλειστηριασμού ή κατάσχεσης ακινήτου που αφορά στεγαστικό δάνειο 1ης κατοικίας μέχρι του ποσού των 300.000 ευρώ, για περίοδο 6 μηνών. Επίσης, αναστέλλει τις δόσεις στεγαστικών δανείων για κεφάλαιο και τόκους στους ανέργους δικαιούχους επιδόματος ΟΑΕΔ, έως το τέλος του 2009 κατόπιν σχετικού αιτήματος για υπαγωγή τους στο πρόγραμμα και μειώνει τα επιτόκια των πιστωτικών καρτών έως και 1% και των καταναλωτικών δανείων έως και 0,5% αναλόγως του τύπου των προϊόντων, με ισχύ από 17.11.2008.
Για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και επαγγελματίες η Eurobank διαθέτει 200 εκατ. ευρώ σε νέες εκταμιεύσεις το τελευταίο τρίμηνο του 2008 για την ενίσχυση της ρευστότητας μικρών επιχειρήσεων και επαγγελματιών.
Χορηγεί επιπλέον 30 εκ. ευρώ., σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, για τον εκσυγχρονισμό των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και συμμετέχει στο πρόγραμμα ενίσχυσης της ρευστότητας των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων μέσω των επιδοτούμενων και εγγυημένων προγραμμάτων του ΤΕΜΠΜΕ ΑΕ. Επιπλέον, ήδη από την αρχή της οικονομικής κρίσης, η τράπεζα ακολουθεί ευέλικτη πολιτική αναδιάρθρωσης δόσεων των δανείων και διευκόλυνσης των δανειοληπτών που ανήκουν στις οικονομικά ασθενέστερες ομάδες και αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας.
ATTICA BANK
Στο ίδιο μήκος κύματος η εκτελεστική επιτροπή της Attica Bank αποφάσισε σειρά μέτρων για τη διευκόλυνση και υποστήριξη των πελατών της, ΜμΕ και νοικοκυριών.
Όπως ανακοίνωσε διατηρεί τα επιτόκια καταθέσεων αμετάβλητα, παρά τη μείωση των επιτοκίων πολλών κατηγοριών δανείων που προσαρμόζονται αυτόματα στις αντίστοιχες μειώσεις των επιτοκίων αναφοράς ΕΚΤ και Euribor.
Επίσης:
* Αναστέλλει κάθε ενέργεια πλειστηριασμού ή κατάσχεσης ακινήτου που αφορά στεγαστικό δάνειο πρώτης κατοικίας μέχρι του ποσού των 300.000 ευρώ για περίοδο 6 μηνών.
* Μειώνει τη δόση για τα στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας μέχρι 200.000 ευρώ κατά 50% μέχρι το τέλος του 2009 μετά από έγγραφη αίτηση του δανειολήπτη.
* Προωθεί τη συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων με ευνοϊκούς όρους.
* Συμμετέχει στο πρόγραμμα ενίσχυσης της ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω των επιδοτούμενων και εγγυημένων προγραμμάτων του ΤΕΜΠΜΕ.
* Επιστρέφει τόκους κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες (2%) σε κατόχους ενήμερων καρτών με εγκεκριμένο όριο κάρτας έως 1.500 ευρώ (ισχύει από 12/12/2008 έως 12/12/2009).
Η ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Ανακοίνωση σχετική με την «κοινωνική» πολιτική που ακολουθεί, εξέδωσε η Αγροτικη Τράπεζα, με αφορμή δημοσίευμα εφημερίδας «που διαστρεβλώνει την πραγματικότητα καταλογίζοντας στην Τράπεζα πρακτικές που καμία σχέση δεν έχουν με ό,τι συμβαίνει». Όπως αναφέρει, η ΑΤΕbank, μετά από τις μειώσεις των επιτοκίων για τους Έλληνες αγρότες, αλλά και παρά τις συνεχείς αυξήσεις του επιτοκίου της ΕΚΤ, έχει κρατήσει αμετάβλητα τα επιτόκια των αγροτών τα τέσσερα τελευταία χρόνια, γεγονός μοναδικό στην τραπεζική αγορά. Η ευαισθησία της ΑΤΕbank έχει διαχρονικό χαρακτήρα και έχει διαμορφώσει στα χαμηλότερα ιστορικά επίπεδα για την τράπεζα το κόστος χρηματοδότησης προς τον αγροτικό τομέα. Οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες απολαμβάνουν, ήδη, το 50% των επιτοκίων σε σχέση με το 2004 και οι συνεταιριστικές οργανώσεις μειώσεις που φτάνουν τις 4,5 ποσοστιαίες μονάδες, αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση.
Για την άμεση διευκόλυνση των αγροτών, η ΑΤΕbank παρέτεινε όλες τις λήξεις των κεφαλαίων κίνησης προς κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, πέραν της 31ης Δεκεμβρίου 2008.
Παράλληλα διευκολύνει, περαιτέρω, τους αγρότες, τόσο στην εξασφάλιση δανείων με χαμηλά επιτόκια όσο και στην αποπληρωμή των δανείων τους. Αποτελεί πάγια τακτική της Τράπεζας, όταν μια αγροτική εκμετάλλευση υποστεί ζημιές από έκτακτα γεγονότα και υπάρχει αδυναμία πληρωμής, οι οφειλές της όχι μόνο να μην καθίστανται ληξιπρόθεσμες αλλά και χωρίς τόκους ποινής. Επιπλέον παρέχεται η δυνατότητα επαναδανειοδότησής της για την συνέχιση της παραγωγικής της δραστηριότητας.
Η ΑΤΕbank ήταν από τις ελάχιστες εξαιρέσεις στον τραπεζικό χώρο, που όχι μόνο εφάρμοσε το Νόμο για τα πανωτόκια, αλλά υπερακόντισε στην εφαρμογή του, διαγράφοντας ληξιπρόθεσμα χρέη 1,8 δισ ευρώ, από τα οποία 1,1 δισ ευρώ αφορούσαν χρέη αγροτών, με το ποσοστό των διαγραφών να ανέρχεται, κατά μέσο όρο, στο 70% του συνόλου των οφειλών. Από την εφαρμογή του σχετικού νόμου ευνοήθηκαν συνολικά 63.220 οφειλέτες εκ των οποίων οι 54.000 ήταν αγρότες.
Επίσης, σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση, η ΑΤΕbank είναι η πρώτη τράπεζα που δήλωσε τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα για τη στήριξη των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, μέσω του ΤΕΜΠΜΕ.
Επιπλέον η τράπεζα σημειώνει ότι κατά τη διάρκεια της θητείας της παρούσας Διοίκησης δεν έχει προχωρήσει στην πράξη σε πλειστηριασμούς, ειδικά μάλιστα κατά ευαίσθητων ομάδων πελατών της, όπως οι οφειλέτες δόσεων στεγαστικών δανείων, οι δανειολήπτες με οφειλές κάτω των 100.000 ευρώ και οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass