ΠΟΛΛΑ ΛΑΘΗ ΚΥΡΙΩΣ ΣΕ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ ΔΙΑΠΙΣΤΩΝΟΝΤΑΙ ΦΕΤΟΣ ΣΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ

Εκκαθαριστικά… με καθυστέρηση

* Πότε πρέπει να πληρωθεί ο φόρος και πότε μπορεί να υποβληθεί ανακλητική ή τροποποιητική δήλωση

Δημοσίευση: 11 Ιουλ 2008 3:34 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 14:19
Ελλιπή στοιχεία κυρίως για τις κατοικίες και εκπιπτόμενοι τόκοι στεγαστικού δανείου που ξεχάστηκαν να δηλωθούν ως τεκμήριο, ήταν τα συνηθέστερα λάθη που εντόπισαν Εφοριακοί κατά τον έλεγχο των φετινών φορολογικών δηλώσεων γεγονός που θα καθυστερήσει σε πολλούς την αποστολή των εκκαθαριστικών σημειωμάτων.
Η καθυστέρηση γι αυτούς που θα πάρουν χρεωστικό εκκαθαριστικό έχει σημασία, καθώς πιθανότατα θα χάσουν το πλεονέκτημα της καταβολής του φόρου σε δόσεις με αποτέλεσμα να το πληρώσουν εφάπαξ. Να θυμίσουμε πως όσοι πάρουν το εκκαθαριστικό του εντός του Ιουλίου θα πληρώσουν το φόρο σε τρεις δόσεις δηλαδή κεχρί τις 29/8, 30/10 και 31/12. Όσοι το πάρουν εντός του Αυγούστου θα πληρώσουν το φόρο σε δύο δόσεις μέχρι 30/9 και 28/11. Όσοι πάρουν το χρεωστικό εκκαθαριστικό το Σεπτέμβριο, πάλι σε δύο δόσεις θα το πληρώσουν, μέχρι 30/10 την πρώτη δόση και μέχρι 31/12 τη δεύτερη. Αν λάβουν το εκκαθαριστικό τους τον Οκτώβριο, τον Νοέμβριο και το Δεκέμβριο τότε η δόση είναι μόνο μία. Δηλαδή ο φόρος θα πρέπει να πληρωθεί αντίστοιχα μέχρι 31/12 για όσους λάβουν το εκκαθαριστικό εντός του Οκτωβρίου, μέχρι 30/1/2009 για όσους το λάβουν το Νοέμβριο και μέχρι 27/2/2009 για όσους το λάβουν το Δεκέμβριο.
Μέχρι στιγμής σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών έχουν εκκαθαριστεί 3.080.158 φορολογικές δηλώσεις και εντός των ημερών αποστέλλεται η 7η παρτίδα των εκκαθαριστικών τα περισσότερα των οποίων είναι μηδενικά. Συγκεκριμένα από τα 550.265 που αποστέλλονται, τα 156.680 σημειώματα είναι χρεωστικά με επιπλέον φόρο ύψους 290.806.081 ευρώ, ενώ τα 139.272 σημειώματα είναι πιστωτικά με την επιστροφή φόρου να είναι 82.133.119 ευρώ. Τα υπόλοιπα σημειώματα (254.313) είναι μηδενικά, ενώ από τα 550.265 εκκαθαριστικά σημειώματα τα 460.612 δηλαδή ποσοστό 83,71% επέχουν θέση φορολογικής ενημερότητας.
ΤΑ ΣΥΝΗΘΕΣΤΕΡΑ ΛΑΘΗ
 Όσον αφορά στα λάθη που διαπιστώθηκαν κατά τον έλεγχο των δηλώσεων σχετίζονται με τα εξής:
* Ιδιοκτήτες κύριας ή δευτερεύουσας κατοικίας συμπλήρωσαν την επιφάνεια των κύριων χώρων της κατοικίας τους, αλλά δεν έχουν αναγράψει τα λοιπά στοιχεία.
* Δεν δηλώθηκαν τα τετραγωνικά μέτρα των κύριων χώρων της κύριας και των δευτερευουσών κατοικιών, ενώ είχαν αναγραφεί τα λοιπά στοιχεία τους (ποσοστό συνιδιοκτησίας, μήνες).
* Σε πολλές δηλώσεις, ενώ η επιφάνεια της κύριας κατοικίας είναι μεγαλύτερη του αφορολόγητου ορίου, δηλαδή άνω των 200 τ.μ., οι φορολογούμενοι δεν έχουν συμπληρώσει τη τιμή ζώνης και το έτος έκδοσης οικοδομικής αδείας με βάση τα οποία υπολογίζεται το τεκμαρτό ενοίκιο.
* Σε δευτερεύουσες κατοικίες που είναι μεγαλύτερες των 150 τ.μ. δεν έχουν αναγραφεί οι τιμές ζώνης και το έτος έκδοσης οικοδομικής άδειας.
* Φορολογούμενοι που απέκτησαν πρώτη κατοικία με στεγαστικό δάνειο στον πίνακα των εκπιπτόμενων δαπανών (πίνακα 7), έγραψαν τους τόκους του στεγαστικού δανείου, αλλά δεν μετέφεραν τα ποσά των τόκων αυτών στους κωδικούς 727-728 του πίνακα 5, για τον προσδιορισμό της ετήσιας τεκμαρτής δαπάνης.
* Αν και η πρώτη κατοικία είχε επιφάνεια μεγαλύτερη των 120 τετραγωνικών μέτρων, οι κωδικοί 727-728 είχαν συμπληρωθεί μόνο με το ποσό των τόκων του στεγαστικού δανείου για την απόκτησή της, ενώ έπρεπε να είχε συμπεριληφθεί και το ποσό του αποπληρωθέντος κεφαλαίου του δανείου που αντιστοιχούσε στα πάνω από τα 120 τ.μ. της κατοικίας.
* Ελεύθεροι επαγγελματίες, ενώ δήλωσαν τα καθαρά κέρδη από τη δραστηριότητά τους, «ξέχασαν» να αναγράψουν τα αντίστοιχα ακαθάριστα έσοδα.
* Δεν υπήρχε σωστή σχέση μεταξύ αναλογούντος και παρακρατηθέντος φόρου μισθωτών υπηρεσιών.
* Φορολογούμενοι έγραψαν ποσά προκαταβληθέντων - παρακρατηθέντων φόρων, χωρίς να έχουν δηλώσει εισοδήματα προερχόμενα από τις αντίστοιχες πηγές.
ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΤΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ
 Στο μεταξύ αρκετοί θα είναι και φέτος οι φορολογούμενοι που θα λάβουν «κλήση» από την Εφορία για να προσέλθουν να διορθώσουν οι ίδιοι τη φορολογική τους δήλωση υποβάλλοντας τροποποιητική δήλωση. Στην περίπτωση αυτή, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να περιμένουν να γίνει νέα εκκαθάριση της φορολογικής τους δήλωση.
Να επισημάνουμε επίσης πως οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα και ανάκλησης της δήλωσης, αρκεί να αποδείξουν τους λόγους για τους οποίους πρέπει να γίνει. Αν και η δήλωση αποτελεί δεσμευτικό τίτλο, μπορεί για λόγους συγγνωστής πλάνης να ανακληθεί ολικά ή μερικά. Ο φορολογούμενος φέρει το βάρος απόδειξης των λόγων ανάκλησης. Με την ανακλητική δήλωση ανακαλείται φορολογητέα ύλη ή τεκμαρτή δαπάνη ή οποιοδήποτε προσδιοριστικό στοιχείο της δαπάνης, προκειμένου να προσδιοριστεί το εισόδημα με βάση τα τεκμήρια.
Χρόνος ανάκλησης εντός του οικείου οικονομικού έτους η ανάκληση γίνεται με την υποβολή δήλωσης μέσα στο οικείο οικονομικό έτος. Ως οικονομικό έτος νοείται το έτος φορολογίας του εισοδήματος που ανακαλείται. Δηλαδή η ανακλητική δήλωση για το 2008 (εισοδήματα 2007) υποβάλλεται έως 31/12/2008. Μετά τη λήξη του οικείου οικονομικού έτους, σε ορισμένες περιπτώσεις η ανακλητική δήλωση υποβάλλεται μετά τη λήξη του οικείου οικονομικού έτους. Ενδεικτικές περιπτώσεις αποτελούν:
α) Ανακλητική δήλωση λόγω έκδοσης λανθασμένων βεβαιώσεων (μισθωτών ή συνταξιούχων) του αρμοδίου φορέα.
β) Λήψη του εκκαθαριστικού μετά την 31/12.
ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΕΩΡΟΥΝΤΑΙ ΑΝΑΚΛΗΤΙΚΕΣ
Οι δηλώσεις (συμπληρωματικές, τροποποιητικές) με τις οποίες συμπληρώνονται ποσά στην αρχική δήλωση που δεν συνιστούν ανάκληση φορολογητέας ύλης ή τεκμαρτής και πραγματικής δαπάνης ή κάποιου προσδιοριστικού στοιχείου της δαπάνης, δεν θεωρούνται ως ανακλητικές και μπορούν να υποβληθούν μετά τη λήξη του οικείου οικονομικού έτους.
Παράδειγμα: δήλωση με την οποία δηλώνονται διάφορα ποσά όπως ανάλωση κεφαλαίου προηγουμένων ετών, χρηματικά ποσά από ρευστοποίηση περιουσιακών στοιχείων, εισαγωγή συναλλάγματος μη υποχρεωτικά εκχωρητέου, κέρδη από λαχεία κ. λπ., με τα οποία επέρχεται μείωση της ετήσιας δαπάνης τεκμηρίων, δεν θεωρείται ανακλητική. Οι δηλώσεις αυτές μπορούν να υποβληθούν μετά τη λήξη του οικείου οικονομικού έτους.
ΔΗΛΩΣΗ ΜΕ ΕΠΙΦΥΛΑΞΗ
Δήλωση με επιφύλαξη υποβάλλεται στις περιπτώσεις που ο φορολογούμενος αμφιβάλλει: α) για τη φορολογική του υποχρέωση, β) για το είδος της φορολογίας που υπάγεται γ) σε ποια κατηγορία πρέπει να συμπεριλάβει ορισμένα εισοδήματα (π. χ. Εισόδημα Α΄Δ΄ ή Ζ΄ πηγής). Η επιφύλαξη πρέπει να είναι ειδική, αιτιολογημένη και σαφής. Ο προϊστάμενος ΔΟΥ έχει υποχρέωση να απαντήσει στην επιφύλαξη μέσα σε 3 μήνες από την ημερομηνία υποβολής της δήλωσης, είτε με ιδιαίτερη ανακοίνωση είτε με διοικητική πράξη καταλογισμού (π. χ. εκκαθαριστικό).
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass