Εκτινάχτηκαν οι μεταβιβάσεις ακινήτων

ΠΑΝΩ ΑΠΟ 117.000 ΑΓΟΡΑΠΩΛΗΣΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ - ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΟΙ ΨΕΥΔΕΙΣ ΔΩΡΕΕΣ

Δημοσίευση: 17 Μαϊ 2023 11:07

Περισσότερες από 117.000 ηλεκτρονικές δηλώσεις για αγοραπωλησίες ακινήτων, γονικές παροχές, δωρεές και κληρονομιές, με τους φόρους που έχουν βεβαιωθεί, να φθάνουν στα 170 εκατ. ευρώ έχουν υποβληθεί από την αρχή του έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων. Την ίδια στιγμή οι ενδείξεις ότι η αγορά ακινήτων θα συνεχίσει την ανοδική της πορεία έχει ενισχύσει το ενδιαφέρον Ελλήνων και ξένων για επενδύσεις. Ειδικότερα και με βάση τα στοιχεία:


- Σε 56.060 ανέρχονται οι δηλώσεις φόρου μεταβίβασης ακινήτων, με τον φόρο που έχει εισπραχθεί να ξεπερνά τα 145 εκατ. ευρώ.
- Έχουν υποβληθεί 24.548 δηλώσεις φόρου γονικής παροχής.
- 13.959 δηλώσεις δωρεών και 23.130 ηλεκτρονικές δηλώσεις φόρου κληρονομιάς, με τους φόρους να υπερβαίνουν τα 24 εκατ. ευρώ.
Το αμείωτο ενδιαφέρον που καταγράφουν τα στοιχεία είναι αποτέλεσμα και της αύξησης του αφορολόγητου ορίου στις γονικές παροχές και δωρεές στις 800.000 ευρώ. Οι συγγενείς της πρώτης κατηγορίας (γονείς, παππούδες, παιδιά) μεταβιβάζουν ακίνητα στα παιδιά ή στα εγγόνια χωρίς να καταβάλουν ούτε ένα ευρώ φόρου. Σημειώνεται ότι ο φετινός προϋπολογισμός προβλέπει αύξηση των εισπράξεων από μεταβιβάσεις ακινήτων κατά 40%.
ΨΕΥΤΙΚΕΣ ΔΩΡΕΕΣ
Στο μεταξύ, σε εξονυχιστικούς ελέγχους των φορολογούμενων που αναγράφουν στις δηλώσεις, ότι πραγματοποίησαν δωρεές χρηματικών ποσών το 2022, προβαίνουν οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ. Στόχος είναι η αναζήτηση φορολογούμενων οι οποίοι επικαλούνται εικονικές δωρεές, προκειμένου να γλιτώσουν φόρο εισοδήματος, όπως έχουν αποκαλύψει οι έλεγχοι των προηγούμενων ετών. Λόγω της ηλεκτρονικής υποβολής των φορολογικών δηλώσεων και της μη προσκόμισης δικαιολογητικών στην εφορία, ορισμένοι φορολογούμενοι δηλώνουν πως έκαναν δωρεές, ενώ δεν τις έχουν κάνει ή δηλώνουν μεγαλύτερα από τα πραγματικά, ρισκάροντας πως δεν θα ελεγχθούν. Έτσι εξασφαλίζουν μείωση του φόρου εισοδήματος, αλλά ελλοχεύει πάντα ο κίνδυνος του ελέγχου.
Θυμίζουμε πως το ποσό του φόρου εισοδήματος μειώνεται κατά 10% ή 20% (ανάλογα με τον αποδέκτη της δωρεάς), επί των ποσών δωρεών προς συγκεκριμένους φορείς, εφόσον οι δωρεές υπερβαίνουν στη διάρκεια του φορολογικού έτους το ποσό των 100 ευρώ.
Το συνολικό ποσό των δωρεών δεν μπορεί να υπερβαίνει το 5% του φορολογητέου εισοδήματος. Κάποιες περιπτώσεις που έφτασαν και εκδικάστηκαν στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών, ανέδειξαν το πρόβλημα και με αφορμή τις διαπιστώσεις αυτές, οι δωρεές χρηματικών ποσών μπήκαν στο στόχαστρο των ελεγκτών της ΑΑΔΕ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass