Αισιοδοξία εμπόρων εν μέσω εκλογών...

ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΧΘΕΣ Η Γ. Σ. - ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ - ΑΡΓΟΤΕΡΑ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΩΡΑΡΙΟ ΤΑ ΣΑΒΒΑΤΑ

Δημοσίευση: 05 Μαϊ 2023 11:16

«Παρά τα όποια προβλήματα το τελευταίο διάστημα, η κίνηση στην αγορά της Λάρισας δημιούργησε ελπίδες και προσδοκίες, ειδικά στις δύο εορταστικές περιόδους, αλλά χρειαζόμαστε δυναμική και διαρκή άνοδο, ώστε να καλύψουμε τη χαμένη περασμένη δεκαετία».
Η ευχάριστη αυτή είδηση τονίστηκε στη χθεσινή γενική Ετήσια Τακτική Συνέλευση των μελών του Εμπορικού Συλλόγου Λάρισας, που πραγματοποιήθηκε σε αίθουσα του Επιμελητηρίου Λάρισας.


Όπως επισήμανε και ο πρόεδρος του Ε.Σ.Λ. κ. Χαράλαμπος Παπαδόπουλος, «η περσινή ήταν μία ακόμα δύσκολη χρονιά για όλους τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, καθώς δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες τους, αντίθετα δυσχέρανε συσσωρευτικά ακόμα περισσότερο τη θέση τους και αποτέλεσε ανασταλτικό παράγοντα για την επιβίωσή τους.
Σε όλα τα παραπάνω, όπως τονίστηκε, ήρθε να προστεθεί και η ενεργειακή κρίση που εκμηδένισε τις όποιες προσπάθειες, προκειμένου ο εμπορικός κόσμος να ορθοποδήσει και να ξαναβρεί τους κανονικούς για την αγορά ρυθμούς.
ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΕΚΛΟΓΕΣ
Η Διοίκηση του Εμπορικού Συλλόγου εξέφρασε, άλλωστε, και τον προβληματισμό της «από την εκλογική χρονιά που καλείται να «περπατήσει» η χώρα». «Οι πολλές εκλογικές διαδικασίες που έχουμε φέτος μπροστά μας δεν βοηθούν στην ομαλή λειτουργία της αγοράς» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδόπουλος.
«Το εμπόριο έχει ανάγκη να λειτουργήσει απερίσπαστο και ανεμπόδιστο, αλλά δεν μας αφήνουν να δουλέψουμε.
Ωστόσο, εμείς πρέπει να συνεχίσουμε να λειτουργούμε χωρίς εφησυχασμό, να διεκδικούμε και να αγωνιζόμαστε για τα συμφέροντά μας.
Σταθερά, λοιπόν, θεωρούμε ότι απαιτείται συνέχιση της στοχευμένης στήριξης με ουσιαστικά μέτρα ελάφρυνσης του κόστους λειτουργίας των επιχειρήσεων, μείωση του μη μισθολογικού κόστους, εφαρμογή και συνέχεια των 120 δόσεων για όλες τις οφειλές, ακόμη και για αυτές που δημιουργήθηκαν από τον Covid και μετά και δεν είχαν ενταχθεί σε καμία ρύθμιση, συνολική κατάργηση του μνημονιακού τέλους επιτηδεύματος και ταυτόχρονα εγρήγορση για να εκσυγχρονίσουμε ψηφιακά τις επιχειρήσεις με ταχύτερους ρυθμούς» τόνισε χαρακτηριστικά.
Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΑ ΣΑΒΒΑΤΑ
Ωστόσο, για το θερινό ωράριο της τρέχουσας χρονιάς και κυρίως για τα Σάββατα δεν πάρθηκε σχετική απόφαση λόγω των ασταθών καιρικών συνθηκών που επικρατούν μέχρι και σήμερα. Έτσι, αποφασίστηκε να σταλεί σε όλα τα μέλη του Συλλόγου, από την εννιαμελή διοίκηση, σχετικό ερωτηματολόγιο για το τι θα προκρίνουν οι Λαρισαίοι έμποροι. Σημειώνεται πως τα καταστήματα για τη θερινή περίοδο πρόκειται να παραμείνουν κλειστά ή για πέντε ή για 8 ημέρες.
ΕΝΔΙΑΜΕΣΕΣ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ
Αναφερόμενος στη χρονιά που πέρασε, επισήμανε πως «επετεύχθη με τη σύμπνοια όλων των Εμπορικών Συλλόγων στην Ελλάδα η κατάργηση των ενδιάμεσων εκπτώσεων, μία απαίτηση χρόνων, αφού ο θεσμός αυτός δεν λειτούργησε ποτέ θετικά για τον εμπορικό κόσμο. «Δυστυχώς, όμως, και ενώ όλοι περιμέναμε το αυτονόητο, δηλαδή την άμεση κατάργηση των δύο Κυριακών, είδαμε την Πολιτεία να λειτουργεί για άλλη μία φορά αυθαίρετα και να επιμένει στη μη κατάργησή τους, παρά τις έντονες αντιδράσεις του συνόλου των μικρομεσαίων επιχειρηματιών και αυτό είναι ένα θέμα σοβαρό που είναι μπροστά μας και θα πρέπει να το λύσουμε. Οι Κυριακές και τα διευρυμένα ωράρια εξυπηρετούν μόνο τις πολυεθνικές και τα μεγάλα συμφέροντα, χωρίς να υπάρχει κανένα ουσιαστικό όφελος για όλους εμάς τους μικρομεσαίους εμπόρους που είμαστε η ραχοκοκαλιά του κλάδου».
OPEN MALL
Τέλος, αναφερόμενος στην πρωτοβουλία του ΕΣΛ για τη δημιουργία OPEN MALL στην περιοχή παρέμβασης, τόνισε πως μπήκε στην τελική ευθεία και πολύ σύντομα αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία ολοκλήρωσής του.
Κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης συζητήθηκαν και εγκρίθηκαν ο οικονομικός, διοικητικός απολογισμός του 2022 και ο προϋπολογισμός του 2023…
ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Επίσης, σε χθεσινή ανακοίνωση του Εμπορικού Συλλόγου Λάρισας επισημαίνονται τα εξής:
«Σας υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με τον Νόμο 4965/2-9-2023 καταργήθηκαν οι ενδιάμεσες εκπτώσεις, δηλαδή το 10ήμερο του Νοεμβρίου και το 10ήμερο του Μαΐου, πάγιο αίτημα των εμπόρων εδώ και χρόνια.
Επίσης, σύμφωνα με τη νέα τροπολογία του Νόμου 5039/4-2023 που ισχύει για την προαιρετική λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές και σε συνδυασμό με την κατάργηση των ενδιάμεσων εκπτώσεων, η πρώτη Κυριακή του Νοεμβρίου μεταφέρεται στο τέλος Νοεμβρίου (μετά την Black Friday), ενώ η πρώτη Κυριακή του Μαΐου μεταφέρεται στη δεύτερη Κυριακή των χειμερινών εκπτώσεων. Κατά συνέπεια άνοιγμα των καταστημάτων για την Κυριακή 7 Μαΐου 2023 δεν υφίσταται.
Ωστόσο, οι προσφορές επιτρέπονται όλο τον χρόνο εκτός από τις περιόδους των εκπτώσεων.
Επίσης, με το άρθρο 6 του Νόμου 4965/2022 (ΦΕΚ 162Α’) επιτρέπεται πλέον η διενέργεια προσφοράς ειδών των οποίων η ποσότητα υπερβαίνει το 50% του συνόλου των ειδών που διαθέτει κάθε κατάστημα.
Σημειώνουμε και τονίζουμε την υποχρεωτικότητα της αναγραφής διπλών τιμών (προγενέστερης και νέας) σε όλα τα είδη που βρίσκονται σε προσφορά (είτε στη βιτρίνα είτε εντός του καταστήματος), όπως και την ομαδοποίησή τους στο κατάστημα.
Τέλος, εφιστούμε την προσοχή σας για άλλη μια φορά στο γεγονός ότι για την πόλη της Λάρισας δεν επιτρέπεται για κανέναν λόγο η αναγραφή ποσοστού και η λέξη εκπτώσεις στην όποια επικοινωνία των προσφορών της επιχείρησης με το καταναλωτικό κοινό».

Γ. ΠΕΤΡΟΥ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass