Γεμίζει ακρίβεια το καλάθι...

* ΣΕ ΚΛΟΙΟ ΑΝΑΤΙΜΗΣΕΩΝ ΟΙ ΛΑΡΙΣΑΙΟΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ -Η ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΩΝ ΑΡΤΟΠΟΙΕΙΩΝ ΑΥΞΗΣΕ ΤΟ ΨΩΜΙ ΕΩΣ 12% * ΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΤΗΣ ΕΣΤΙΑΣΗΣ ΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΑΥΞΗΣΗ 30% ΣΤΟΝ ΚΑΦΕ -ΤΑ ΚΑΥΣΙΜΑ ΑΓΓΙΖΟΥΝ ΤΟ 1,80 ΕΥΡΩ/ΛΙΤΡΟ ΚΑΙ ΤΟ ΡΕΥΜΑ ΠΡΟΚΑΛΕΙ «ΗΛΕΚΤΡΟΣΟΚ»

Δημοσίευση: 08 Σεπ 2021 21:00

Σε κλοιό ανατιμήσεων έχει εισέλθει το σύνολο της τοπικής αγοράς, καθώς άρχισαν πλέον να γίνονται περισσότερο εμφανείς και οι αυξήσεις στο λεγόμενο "καλάθι της νοικοκυράς" το οποίο επιβαρύνεται από τις ανατιμήσεις σε σειρά βασικών αγαθών, ως απόρροια εκρηκτικής αύξησης των τιμών στις πρώτες ύλες και τα μεταφορικά.

Σε συνδυασμό μάλιστα με την εκρηκτική αύξηση των τιμών ενέργειας, που αποτυπώνονται ήδη στις τιμές των καυσίμων αλλά και των τιμολογίων ρεύματος, που άρχισαν να στέλνουν οι εταιρείες στους καταναλωτές, δημιουργούν τον κίνδυνο ενός ανατροφοδοτούμενου κύκλου αυξήσεων...
Ήδη ένα από τα βασικότερα καταναλωτικά αγαθά του νοικοκυριού, το ψωμί, μετά από 13 χρόνια ανατιμήθηκε, με την πλειοψηφία των παραδοσιακών αρτοποιείων της Λάρισας να το αυξάνουν από προχθές κατά μέσο όρο 10% με 12%. «Είμαστε σε δύσκολη θέση, δεν έχουμε άλλα περιθώρια να απορροφήσουμε αυξήσεις στα κόστη, σχολιάζει στην "Ε" ο πρόεδρος της συντεχνίας Αρτοποιών ν. Λάρισας Αλέξανδρος Γκούλιος. Μετά από 13 χρόνια, καθώς η τελευταία φορά που υπήρξε ανατίμηση ήταν στο 2008, είμαστε υποχρεωμένοι ή να αναπροσαρμόσουμε τις τιμές ή να κλείσουμε τα αρτοποιεία μας. Το ποσό της αναπροσαρμογής το έχει ατομικά κάθε επιχείρηση, δεν μπορεί κανείς ούτε να παρέμβει ούτε να επιβάλλει τιμές. Με δεδομένο ότι ανάλογα με τον τύπο του ψωμιού η τιμή διάθεσή του στην περιοχή μας κυμαίνεται από 80 λεπτά έως 1 ευρώ, με την αύξηση οι καταναλωτές το πληρώνουν ακριβότερα από 8 έως 12 λεπτά"...
Πάντως ο πρόεδρος των αρτοποιών του νομού αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξει και νέα αύξηση αν το κύμα ανατιμήσεων αποκτήσει διάρκεια και δεν ληφθούν αντισταθμιστικά μέτρα. " Το κόστος παραγωγής στα αρτοπαρασκευάσματα έχει αυξηθεί κατακόρυφα, στα άλευρα παρατηρείται αύξηση 32%, ενώ στα βούτυρα, στα έλαια, στην μαργαρίνη και στα άλλα υλικά αρτοσκευασμάτων η αύξηση αγγίζει το 40%. Δεν μπορούμε να απορροφήσουμε τέτοιες αυξήσεις, με τις αναπροσαρμογές των τιμών απλά θα μειώσουμε λίγο τη ζημιά, το μόνο που περιμένουμε είναι να σταθεροποιηθούν οι τιμές των πρώτων υλών και να μην ακριβύνει άλλο η ενέργεια. Όλες αυτές οι αυξήσεις είναι σε βάρος των επιχειρήσεων, ενώ τα μηνύματα που παίρνουμε για την συνέχεια είναι αποθαρρυντικά" τονίζει αφήνοντας να εννοηθεί ότι επίκειται και νέο κύκλος αυξήσεων...
ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ Η ΕΣΤΙΑΣΗ
Την ίδια στιγμή τα σενάρια για κατακόρυφη αύξηση του καφέ στα 5 ευρώ έχουν θορυβήσει τους καταναλωτές και προβληματίσει τους επιχειρηματίες της εστίασης στον νομό. Θεωρώντας υπερβολικά τα νούμερα που διακινούνται να κρατούν για την ώρα μια επιφυλακτική στάση για το ύψος των αυξήσεων που θα προκύψει αφήνοντας την πρώτη κίνηση στην κυβέρνηση.
«Θα περιμένουμε τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού από τη ΔΕΘ» σχολιάζει από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Καταστημάτων Αναψυχής και Εστίασης ν. Λάρισας Νίκος Αθανασούλης. «Αν δεν μας καλύψουν έχουν ήδη προετοιμαστεί για τη σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης προκειμένου να υπάρξει μια ενιαία στάση στο ποσοστό της αύξησης.
Με τα σημερινά δεδομένα θεωρούμε αναπόφευκτη την αύξηση. Ας μη ξεχνάμε ότι το 2007 πωλούσαμε τον καφέ στα 3,80 ευρώ και σήμερα, μετά από δεκάδες ανατιμήσεις των πρώτων υλών, στα 3,50 ευρώ» τόνισε ο κ. Αθανασούλης χωρίς να είναι σε θέση να προσδιορίσει το ποσοστό της αυτή τη στιγμή. Σύμφωνα πάντως με όσα άφησε να εννοηθούν η αύξηση θα είναι στα επίπεδα των ανατιμήσεων που έχουν ήδη προκύψει από τις μεταφορές και το κόστος ενέργειας, δηλαδή ένα 30% περίπου κατά μέσο όρο. Πράγμα που σημαίνει ότι ο καφές θα ακριβύνει κατά 1 ευρώ περίπου...
ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΝΑΤΙΜΗΣΕΙΣ
Σε κάθε περίπτωση οι επόμενοι μήνες θα αποδειχθούν πολύ δύσκολοι για τα νοικοκυριά. Με τα σημερινά δεδομένα δρομολογούνται αναπροσαρμογές τιμών σε τουλάχιστον 500 κωδικούς προϊόντων διαφόρων κατηγοριών. Μεταξύ αυτών, αυξήσεις από 2% ως 15% αναμένονται το επόμενο διάστημα στα γάλατα, τη φέτα, τον καφέ, το αλεύρι, τα δημητριακά, τα ζυμαρικά, τα κατεψυγμένα λαχανικά, τα τοματοειδή.
Προς το παρόν, σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, οι μεγαλύτερες ανατιμήσεις εμφανίζονται σε βασικά τρόφιμα, όπως είναι τα έλαια, τα κρέατα, τα ψάρια, τα φρούτα, τα λαχανικά, τα τυριά, οι μαργαρίνες. Ενδεικτικά οι μεγαλύτερες ανατιμήσεις σε σχέση με πέρυσι, όπως εμφανίζονται στην τελευταία έρευνα για τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή τον μήνα Ιούλιο, έγιναν: φυσικό αέριο 72,32%, πετρέλαιο κίνησης 20,25%, βενζίνη 16,8%, άλλα βρώσιμα έλαια 16,32%, αρνί και κατσίκι 13,21%, νωπά λαχανικά 8%, νωπά ψάρια 6,58%, νωπά φρούτα 5,19%, φρέσκα θαλασσινά 4,39%, τυριά 3,54%, μαργαρίνη και άλλα φυτικά λίπη 3%, ελαιόλαδο 2,61%, πίτσες και πίτες 2,08%, ζυμαρικά 1,83%, παιδικές τροφές 1,73%, κατεψυγμένα ψάρια 1,73%, αλεύρι 1,69%, πατάτες 1,21%.
ΚΑΥΣΙΜΑ ΚΑΙ ΡΕΥΜΑ
Πάντως το μεγαλύτερο «ηλεκτροσόκ» δέχονται ήδη οι καταναλωτές από τα τιμολόγια του ρεύματος, τα οποία ήδη τους τελευταίους μήνες έχουν επιβαρυνθεί με αυξήσεις της τάξεως του 30%, ενώ οι εκτιμήσεις όλων των παραγόντων της αγοράς μιλούν τελικές επιβαρύνσεις στο 50%. Το γεγονός αυτό, μαζί με την ετήσια αύξηση 72%, που είχαν τα τιμολόγια του φυσικού αερίου σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή της ΕΛΣΤΑΤ, αναμένεται να τινάξουν στον αέρα τον οικογενειακό προϋπολογισμό, ο οποίος παράλληλα έχει να αντιμετωπίσει και το αυξημένο κόστος στα καύσιμα με τη μέση τιμή της βενζίνης να εμφανίζει αύξηση από πέρυσι της τάξεως του 16,8% και του πετρελαίου κίνησης 20,25%. Χθες η τιμή της αμόλυβδης (95 οκτανίων) στη Λάρισα κυμαίνονταν από 1,635 έως 1,797 το λίτρο, ενώ το πετρέλαιο κίνησης από 1,309 έως 1,497 ευρώ το λίτρο.
Πάντως για την ώρα η κατάσταση έχει ως εξής στην αγορά. Για ένα εκκαθαριστικό του Μαΐου, η μέση Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς ήταν 56,17 ευρώ η μεγαβατώρα. Για ένα αντίστοιχο σημερινό εκκαθαριστικό που αφορά κατανάλωση Μαΐου-Αυγούστου, η μέση είναι 92,155 ευρώ. Επομένως καταναλωτής με μεσαία κατανάλωση θα πληρώσει στον εκκαθαριστικό λογαριασμό του Σεπτεμβρίου για το τετράμηνο (Μαΐου-Αυγούστου) μόνο για ρεύμα γύρω στα 190 ευρώ, όταν στο εκκαθαριστικό του Μαΐου (τετράμηνο Ιανουαρίου-Απριλίου) είχε χρεωθεί με 145 ευρώ. Αύξηση 30% για τη χρέωση ενέργειας ή 10%-15% στον τελικό του λογαριασμό. Για έναν πελάτη με μέση κατανάλωση 1.500 KWh το τετράμηνο, η αύξηση αυτή εκτιμάται μηνιαίως στα 15 ευρώ ή 60 ευρώ στον εκκαθαριστικό. Και έπεται συνέχεια...
ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΛΗΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass