Χρηματοδοτικά εργαλεία για μικρομεσαίους επιχειρηματίες

ΠΟΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΥΠΟ ΣΥΣΤΑΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΕΙΝΑΙ ΕΝΕΡΓΑ

Δημοσίευση: 29 Ιουν 2019 22:20

Σε πλήρη εξέλιξη τα προγράμματα επιδοτήσεων ΕΣΠΑ, Αναπτυξιακός Νόμος 4399 και ΠΑΑ - Leader, τα οποία στοχεύουν στην βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων δίνοντας στους επαγγελματίες την ευκαιρία να εκσυγχρονιστούν και να αναπτύξουν την επιχείρησή τους με επιδότηση από 50%.

Ειδικότερα τα προγράμματα που "τρέχουν" την περίοδο αυτή είναι:

* ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΝΟΜΟΣ 4399/2016

Σε ισχύ μέχρι 01/07/2019 είναι ο τρίτος κύκλος υποβολών του Αναπτυξιακού Νόμου με ενισχύσεις έως 55% για τους κλάδους του Τουρισμού, της Μεταποίησης και της Παροχής Υπηρεσιών, μέσω του καθεστώτος της «Γενικής Επιχειρηματικότητας». Για το πρόγραμμα μάλιστα αυτό δόθηκε νέα παράταση. Όπως ενημέρωσε η γενική γραμματεία Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων η καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων υπαγωγής στο καθεστώς της Γενικής Επιχειρηματικότητας (3ος κύκλος) του ν.4399/2016 παρατείνεται εκ νέου έως την Δευτέρα 15 Ιουλίου 2019. Επίσης, όπως ανακοινώθηκε, αναμένεται άμεσα η προκήρυξη του καθεστώτος Επιχειρηματικότητα Πολύ Μικρών και Μικρών Επιχειρήσεων.

* ΕΡΓΑΛΕΙΟΘΗΚΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΜΜΕ

Οι υποβολές εξετάζονται με σειρά προτεραιότητας και μέχρι εξαντλήσεως του προϋπολογισμού και οι πρώτες εγκρίσεις έργων έχουν ήδη ανακοινωθεί. Συγκεκριμένα χθες ανακοινώθηκε η τρίτη απόφαση ένταξης πράξεων κρατικών ενισχύσεων στο πλαίσιο της πρόσκλησης: «Εργαλειοθήκη Ανταγωνιστικότητας για Μικρές και Πολύ Μικρές Επιχειρήσεις» σύμφωνα με την οποία εντάσσονται επιπλέον 210 επιχειρηματικά σχέδια δημόσιας δαπάνης 16.4 εκατ. ευρώ. Επισημαίνεται στη σχετική ανάρτηση στην ηλεκτρονική σελίδα του υπουργείο  Οικονομίας για το ΕΣΠΑ, ότι η διαδικασία αξιολόγησης των επενδυτικών σχεδίων είναι άμεση και οι εντάξεις αυτών θα είναι σταδιακές και με συνεχή ροή.

Θυμίζουμε πως δικαιούχοι του προγράμματος είναι υφιστάμενες Μικρές και Πολύ Μικρές Επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους κλάδους μεταποίησης, logistics, χονδρικού εμπορίου, παροχής υπηρεσιών, υγείας. Προϋποθέσεις ένταξης είναι να έχουν κλείσει τουλάχιστον 3 πλήρεις διαχειριστικές χρήσεις, να έχουν 2 τουλάχιστον ΕΜΕ μισθωτής εργασίας το 2018 και η βαθμολογία του επενδυτικού σχεδίου να είναι μεγαλύτερη του 50. Ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός μπορεί να είναι από 20.000 € - 200.000€ ενώ το ποσοστό ενίσχυσης των επενδυτικών σχεδίων ανέρχεται από 50% έως και 65%. Η επιλεξιμότητα των δαπανών ξεκίνησε ήδη από 19/12/2018 και είναι η προμήθεια - εγκατάσταση σύγχρονων μηχανημάτων, εξοπλισμού και λογισμικού, οι παρεμβάσεις για την εξοικονόμηση ενέργειας (προμήθεια εξοπλισμού και εγκατάσταση), η εγκατάσταση συστημάτων πιστοποίησης - διαχείρισης ποιότητας, τυποποίησης και πιστοποίησης προϊόντων, τα μεταφορικά μέσα, συσκευασία, ψηφιακή προβολή, παρακολούθηση επενδυτικού σχεδίου και μισθολογικό κόστος νέο προσωπικού.

* ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΔΑΝΕΙΑ ΤΕΠΙΧ

Το πρόγραμμα αφορά τη χορήγηση χαμηλότοκων δανείων σε Ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Χορηγούνται δάνεια επιχειρηματικής ανάπτυξης (κεφάλαια κίνησης) ύψους 10.000 έως 500.000 ευρώ με διάρκεια αποπληρωμής έως 60 μήνες και δυνατότητα περιόδου χάριτος έως 6 μήνες, καθώς και δάνεια επενδυτικού σκοπού από  25.000 έως 1.500.000. Η διάρκεια αποπληρωμής των δανείων αυτών είναι από 5 έως 10 έτη, με δυνατότητα περιόδου χάριτος έως 2 έτη. Οι υποβολές ξεκίνησαν από 26/3/2019 (Έως εξαντλήσεως του Προϋπολογισμού).

* LEADER ΓΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

Παραμένει ανοικτό σε πολλές περιοχές της Ελλάδας όχι όμως στην παρούσα φάση στη Θεσσαλία. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει πάντως ενισχύσεις από 50% έως 65% για ίδρυση, επέκταση και εκσυγχρονισμό, στους τομείς όπως ενδεικτικά κύρια και δευτερεύοντα ξενοδοχειακά καταλύματα, ενοικιαζόμενα δωμάτια, κατοικίες, camping, εναλλακτικός τουρισμός, μεταποίηση και βιομηχανία, παιδικοί σταθμοί, χώροι αθλητισμού, πολιτιστικά κέντρα, κα. Ενδεικτικά τώρα ενεργά είναι τα προγράμματα LEADER Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας, Φθιώτιδας, Καστοριάς, Ηλείας,  Καβάλας, Δράμας, Ημαθίας, Πιερίας, Ροδόπης, Ξάνθης κα.

Τέλος να σημειώσουμε ενεργό είναι και το πρόγραμμα "ποιοτικός εκσυγχρονισμός", μόνο όμως για μεσαίες επιχειρήσεις.

ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑΣ

Στο μεταξύ στη δημιουργία μιας ενιαίας διαδικτυακής πύλης για την ενίσχυση της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων προχωρούν τα υπουργεία Οικονομίας και Ανάπτυξης και Εξωτερικών. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, η διαδικτυακή πύλη θα αποτελέσει «κέντρο γνώσης», το οποίο θα περιλαμβάνει βάσεις δεδομένων που θα παρέχουν πληροφορίες και ενημέρωση με τρόπο διαδραστικό και με δυνατότητα χρήσης πολυμέσων για θέματα εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας. Δηλαδή πέρα από τις πληροφορίες που θα παρέχει τόσο για το εσωτερικό όσο και το εξωτερικό περιβάλλον, η ηλεκτρονική πύλη θα διαθέτει και μια σειρά χρηστικών εργαλείων που θα μπορούν να χρησιμοποιούν οι εξαγωγείς. Θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων σύστημα διαχείρισης ημερολογίου εκδηλώσεων, ηλεκτρονικό ενημερωτικό δελτίο και εφαρμογές διαδραστικής επικοινωνίας χρηστών.   

ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΛΗΣ 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass