ΤΑ ΑΞΕΠΕΡΑΣΤΑ ΤΕΧΝΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ Η ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΕΡΙΞΑΝ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

Έπεσε η ηλεκτρονική πλατφόρμα του "εξοικονομώ"

* Παρέμβαση του ΤΕΕ Θεσσαλίας που επικρίνει τους κυβερνητικούς χειρισμούς κάνοντας λόγο για προχειρότητες και ανικανότητες…

Δημοσίευση: 14 Μαρ 2018 22:00

Με τα αναμενόμενα τεχνικά προβλήματα, που επιτάθηκαν λόγω και της αυξημένης κίνησης, ενεργοποιήθηκε χθες το πρωί η ηλεκτρονική πλατφόρμα στο https://exoikonomisi.ypen.gr για την υποβολή των αιτήσεων στο νέο "εξοικονομώ".

Τα προβλήματα όμως ήταν πολλά και όπως επισημαίνουν μηχανικοί σε πλήθος περιπτώσεων η καταχώρηση των δεδομένων κατά την διαδικασία εισαγωγής των στοιχείων της αίτησης ήταν  αδύνατη… Λόγω των προβλημάτων αυτών το απόγευμα το ΥΠΕΝ ανακοίνωσε το πάγωμα της διαδικασίας και νέες ημερομηνίες ανά περιφέρεια αυτή τη φορά. Είναι ενδεικτικό ότι λίγα λεπτά μετά τις 8 το πρωί "έσβησε" η προειδοποίηση για την μη ενεργοποίηση της εισόδου στο πληροφοριακό σύστημα. Οι τυχεροί που κατάφεραν να περάσουν στην επόμενη σελίδα λόγω της αυξημένης κίνησης στην ιστοσελίδα, είδαν ενεργές οι επιλογές σύνδεσης των ωφελούμενων, των σύμβουλων μηχανικών και των εκπροσώπων των πολυκατοικιών, ενώ ανενεργές είναι οι επιλογές των προμηθευτών και των εγγυητών. Η συνέχεια για ωφελούμενους και εκπρόσωπους πολυκατοικιών περνούσε μέσα από την ταυτοποίηση του ΑΦΜ, με το μήνυμα "Το Portal θα χρειαστεί το ΑΦΜ σας προκειμένου να ελέγξει αν είστε ήδη εγγεγραμμένος χρήστης. Θα πρέπει να γίνει έλεγχος ταυτότητας από το site της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (ΑΑΔΕ).  Παρακαλώ επιλέξτε 'Επόμενο' για να συνεχίσετε". Επίσης στους σύμβουλους μηχανικούς, εμφανίζονταν μήνυμα που ανέφερε ότι "Δεν έχετε τους ρόλους που απαιτούνται για να προσπελάσετε αυτό το portlet".
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΤΕΕ
Από τις 3:00 το μεσημέρι, όποιος επιχειρούσε να την επισκεφτεί, διαπίστωνε ότι δεν λειτουργεί. Δυστυχώς, τα πράγματα, όπως όλοι φοβόντουσαν, δε εξελίχθηκαν ομαλά με το περιφερειακό τμήμα Κ.&Δ.Θεσσαλίας του ΤΕΕ να παρεμβαίνει, να αποδοκιμάζει τους χειρισμούς της κυβέρνησης να κάνει λόγο για προχειρότητα και ανικανότητα και να ενημερώνει τους πολίτες που ενδιαφέρονται να ενταχθούν στο πρόγραμμα για τα εξής:       
 " Θα θέλαμε να ενημερώσουμε τους συμπολίτες μας, αναφορικά με το πρόγραμμα ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΚΑΤ’ΟΙΚΟΝ ΙΙ. Μετά την παροιμιώδη αναβλητικότητα έναρξης του προγράμματος και χωρίς να γίνει ποτέ διαβούλευση με το Τεχνικό Επιμελητήριο, ενώ το πρόγραμμα έχει ανακοινωθεί, παρατηρούνται πλείστα όσα προβλήματα κατά την διαδικασία εισαγωγής των στοιχείων της αίτησης στην δικτυακή πλατφόρμα και είναι αδύνατη -σε πλήθος περιπτώσεων- η καταχώρηση των δεδομένων.
Επιπλέον επισημαίνουμε πως για την διαδικασία έγκρισης μίας αίτησης ή απόρριψής της, ευθύνεται αποκλειστικά και μόνο η λειτουργία της ψηφιακής πλατφόρμας και κανείς άλλος. Η διαδικασία έγκρισης μίας αίτησης στο εν λόγω πρόγραμμα, γίνεται με σειρά προτεραιότητας. Ο πιο γρήγορος δηλαδή επιδοτείται. Ο πιο γρήγορος σε μια πλατφόρμα εισαγωγής δεδομένων που ακόμη και σήμερα αδυνατεί να εξυπηρετήσει τον κόσμο.
Δυστυχώς η ενεργειακή φτώχεια αλλά και η ενεργειακή θωράκιση των κατοικιών στην Ελληνική Επικράτεια, αν και όφειλε να έχει μία συστηματική αντιμετώπιση, έχει προσεγγιστεί με μεγάλη προχειρότητα από την Κυβέρνηση, η ανικανότητα της οποίας επιβεβαιώνεται για ακόμη μία φορά, καθώς αδυνατεί να διαχειριστεί πλήθος ζητημάτων. Όλα αυτά τα προβλήματα δεν θα υπήρχαν, αν το Υπουργείο είχε διαβουλευτεί με το Τεχνικό Επιμελητήριο.  Σε κάθε περίπτωση – ακόμη και τώρα – δηλώνουμε παρόντες στην κατεύθυνση της υπόδειξης τεχνικής λύσης για αντιμετώπιση των προβλημάτων".
Σε ανάλογο μήκος κινήθηκε και η παρέμβαση του ΤΕΕ που με επιστολή προς το ΥΠΕΝ που προχωρά σε συγκεκριμένες προτάσεις άμεσης επίλυσης των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί ζητώντας να δοθεί νέα ημερομηνία υποβολής - έναρξης υποδοχής αιτήσεων και κατά τη λειτουργία της πλατφόρμας να είναι εμφανής - όπως και θα έπρεπε εξαρχής - ποσοτική/στατιστική ανάλυση των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί, και κατά συνέπεια των χρημάτων που έχουν δεσμευτεί ανά περιφέρεια.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΛΗΣ 

"ΠΑΓΩΝΕΙ" ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΛΕΟΝ ΑΝΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ - ΣΥΓΓΝΩΜΗ ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΑΘΑΚΗ
Από τις 19 Μαρτίου οι αιτήσεις στη Θεσσαλία


«Παγώνει» η υποβολή αιτήσεων υπαγωγής στο πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ' οίκον ΙΙ» λόγω των τεχνικών προβλημάτων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, για τα οποία εξετάζεται και το ενδεχόμενο να οφείλονται σε χρήση κακόβουλου λογισμικού. Η υποβολή αιτήσεων, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα ξεκινήσει σταδιακά από τις 19 Μαρτίου ανά Περιφέρεια ενώ ενδεικτικό του ενδιαφέροντος για το πρόγραμμα είναι ότι από τις 8 χθες το πρωί οπότε ενεργοποιήθηκε η δυνατότητα υποβολής αιτήσεων και σε διάστημα λίγων ωρών, έγιναν 1,5 εκ. προσπάθειες εισόδου στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. Όμως κανένας χρήστης δεν ολοκλήρωσε την αίτηση υπαγωγής.
Ο υπ. Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης, ζήτησε συγνώμη από τους πολίτες ενώ με δηλώσεις του δεσμεύεται ότι «η διαδικασία υποβολής αίτησης θα ομαλοποιηθεί το ταχύτερο δυνατό, με έμφαση στην κατοχύρωση τόσο της ασφάλειας του συστήματος όσο και της διαφάνειας των διαδικασιών που σχετίζονται με την ένταξη στο πρόγραμμα».
Τα στοιχεία που καταχωρίστηκαν στην πλατφόρμα μέχρι τις 5.30 χθες το απόγευμα θα παραμείνουν καταχωρισμένα για να αξιοποιηθούν στη συνέχεια και η δυνατότητα υποβολής αιτήσεων θα ενεργοποιηθεί με το εξής πρόγραμμα:
-Ανατολική Μακεδονία - Θράκη, Κεντρική Μακεδονία, Ήπειρος, Θεσσαλία και Δυτική Ελλάδα: Δευτέρα, 19 Μαρτίου, 8:00 π.μ.
-Πελοπόννησος, Στερεά Ελλάδα, Δυτική Μακεδονία, Ιόνιο, Βόρειο Αιγαίο και Κρήτη: Δευτέρα, 26 Μαρτίου, 8:00 π.μ.
-Αττική και Νότιο Αιγαίο: Δευτέρα, 2 Απριλίου, 8:00 π.μ.
Σε ό,τι αφορά τη  χθεσινή εικόνα, από το ΥΠΕΝ έγινε γνωστό ότι από τα πρώτα λεπτά λειτουργίας της πλατφόρμας διαπιστώθηκε ότι συγκεκριμένες ηλεκτρονικές διευθύνσεις (IP's) επιχειρούσαν ταυτόχρονη είσοδο με πλήθος διαφορετικών κωδικών. Για τον λόγο αυτό διερευνάται εάν πρόκειται για χρήση κακόβουλου λογισμικού. Ο υπερβολικός φόρτος εργασίας που προέκυψε επιβάρυνε την ηλεκτρονική πλατφόρμα στα όρια των δυνατοτήτων της, με αποτέλεσμα μεγάλες καθυστερήσεις και ταλαιπωρία χιλιάδων πολιτών που επιχειρούσαν να καταχωρήσουν στοιχεία.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass