ΣΤΑ 93 ΛΕΠΤΑ ΤΟ ΛΙΤΡΟ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΑΠΟ 15 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ Η ΔΙΑΘΕΣΗ ΤΟΥ ΚΑΥΣΙΜΟΥ ΣΤΟΝ Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ

Ακριβό και φέτος το πετρέλαιο θέρμανσης

* Μικρότερο το επίδομα και για λιγότερους - Πιέζουν οι πρατηριούχοι για μείωση του φόρου κατανάλωσης αντί για τα "ψίχουλα" της επιδότησης…

Δημοσίευση: 06 Οκτ 2017 22:29

 Στα περσινά υψηλά επίπεδα, στα 93 λεπτά το λίτρο δηλαδή, αναμένεται να ξεκινήσει η τιμή διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης στο ν. Λάρισας.

Η διανομή του πετρελαίου αρχίζει επισήμως την Κυριακή 15 Οκτωβρίου και η μέχρι σήμερα διακύμανση των διεθνών τιμών δείχνει, ότι τα νοικοκυριά του νομού που εξακολουθούν να εξαρτώνται από το πετρέλαιο θέρμανσης θα συνεχίσουν να το πληρώνουν ακριβά.  
"Με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα ως προς την εξέλιξη της διεθνούς τιμής του αργού και των προϊόντων του, αλλά και της ισοτιμίας δολαρίου-ευρώ, το πετρέλαιο θέρμανσης θα κάνει πρεμιέρα στη λιανική και φέτος γύρω στα 93 λεπτά το λίτρο και στα ίδια σχεδόν επίπεδα (90-92 λεπτά το λίτρο) με την τιμή κλεισίματος τον Απρίλιο του 2017" εκτιμά η πρόεδρος των πρατηριούχων ν. Λάρισας Ελσα Παπαδοπούλου. Αν και θα πρέπει να περιμένουμε και την ερχόμενη εβδομάδα για να έχουμε μια σαφέστερη εικόνα, ωστόσο δεν φαίνεται ότι θα έχουμε ανατροπές"…    
Το κόστος της θέρμανσης συνεπώς θα είναι και φέτος βαρύ καθώς για να γεμίσει μια δεξαμενή πετρελαίου χρειάζονται κατ΄ ελάχιστον 1.000 λίτρα, οπότε θα πρέπει να καταβληθούν 930 ευρώ. Με τις φορολογικές υποχρεώσεις να "τρέχουν" καθώς μετά το φόρο εισοδήματος και τον ΕΝΦΙΑ παίρνουν σειρά και τα τέλη κυκλοφορίας, η χειμερινή σεζόν δεν ξεκινά και με τους καλύτερους οιωνούς για πολλούς…
 Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης άρχισε να διαμορφώνεται σε υψηλά επίπεδα από πέρυσι, με την επιβολή του αυξημένου Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ)  από τα 230 στα 280 ευρώ το χιλιόλιτρο με αποτέλεσμα η κατανάλωσή του να βαίνει μειούμενη όχι μόνο λόγω της οικονομικής κρίσης αλλά και εξαιτίας της βαθμιαίας διείσδυσης του φυσικού αερίου.
ΠΙΕΖΟΥΝ ΟΙ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΟΙ
Να θυμίσουμε πως η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ) πιέζει διαρκώς την κυβέρνηση να προχωρήσει σε μεγαλύτερη μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης. Σε επιστολή μάλιστα που είχε στείλει προσφάτως στα αρμόδια υπουργεία επισήμανε πως το απαράδεκτο μέτρο της αύξηση των φόρων, πριν από ένα χρόνο, οδήγησε τα νοικοκυριά, ιδιαίτερα στις πιο κρύες περιοχές της χώρας, να περιορίσουν δραματικά την κατανάλωση με αποτέλεσμα από τη μια να στερούνται ένα βασικό είδος ανάγκης και από την άλλη το όφελος για το δημόσιο να είναι μηδενικό εξαιτίας της κάθετης πτώσης της κατανάλωσης. Παράλληλα με την απώλεια εσόδων του ελληνικού δημοσίου και το κοινωνικό πρόβλημα που δημιουργείται, η οικολογική καταστροφή στο περιβάλλον είναι ανυπολόγιστη. Όπως ανέφερε δε, η λαθροϋλοτομία κατέστρεψε μεγάλες δασικές εκτάσεις και η ατμοσφαιρική μόλυνση στα αστικά κέντρα ήταν τεράστια, με ότι αυτό συνεπάγεται για την υγεία των πολιτών, επειδή οι πολίτες προκειμένου να θερμανθούν έκαιγαν οποιοδήποτε καύσιμο υλικό. Η θέση της ΠΟΠΕΚ όπως και του ΣΥΡΙΖΑ πριν από δύο χρόνια περίπου, είναι να επανέλθει από τα 280 ευρώ το χιλιόλιτρο, στα επίπεδα του Μαρτίου 2011, δηλαδή στα 60 ευρώ τα 1.000 λίτρα για όλους, καταργώντας τα ψίχουλα της επιδότησης ορισμένων νοικοκυριών με αναχρονιστικά κριτήρια», κατέληγε η επιστολή.
 "ΚΟΥΡΕΜΕΝΟ" ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ
Στο μεταξύ αρνητικός παράγοντας της ζήτησης φέτος εκτιμάται ότι θα είναι και το μικρότερο επίδομα θέρμανσης που πρόκειται να δώσει σε ευάλωτα νοικοκυριά. Το αναθεωρημένο Μνημόνιο προβλέπει την περικοπή του ετήσιου ποσού επιδότησης κατά 50%. Άλλωστε ένα από τα μέτρα που έχουν ενσωματωθεί στο προσχέδιο του προϋπολογισμού είναι και η περικοπή του επιδόματος καθώς η πρόθεση του υπ. οικονομικών είναι ο επανασχεδιασμός του με τη θέσπιση πιο αυστηρών εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων και με την επιβολή μειώσεων και στο ύψος του επιδόματος ανά λίτρο αγοραζόμενου πετρελαίου θέρμανσης, ώστε να το λαμβάνουν λιγότερα νοικοκυριά και σε χαμηλότερο ύψος.
Η περικοπή του επιδόματος, που θα γίνει για δεύτερη διαδοχική χρονιά, θα ισχύσει τη χειμερινή σεζόν (15 Οκτωβρίου 2017 – 30 Απριλίου 2018). Η πρώτη δόση του «κουτσουρεμένου» επιδόματος θα χορηγηθεί τον Ιανουάριο του 2018 και η δεύτερη τον Ιούνιο.  
Θυμίζουμε πως πέρσι το επίδομα στους δικαιούχους του ν. Λάρισας ήταν από 300 έως 370 ευρώ  ενώ τα εισοδηματικά και τα περιουσιακά κριτήρια είχαν διαμορφωθεί στα εξής επίπεδα:
- Άγαμοι με ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 100.000 ευρώ.
- Έγγαμοι με ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 200.000 ευρώ. Το εισοδηματικό όριο των 20.000 ευρώ προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο. Επίσης υπήρχε και κριτήριο τετραγωνικών μέτρων για την κατοικία που επιδοτείτο. Για άγαμους για τα πρώτα 80 τμ, για τους έγγαμους και μονογονεϊκές οικογένειες για τα πρώτα 100 τμ. Πέραν των τμ αυτών δεν δίνεται επίδομα.
Κάποια από τα κριτήρια αυτά θα αλλάξουν, θα αυστηροποιηθούν, οπότε κάποιοι θα χάσουν οριστικά το επίδομα και για κάποιους άλλους θα είναι μικρότερο.

Του Γιώργου Νούλη
 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass