ΝΕΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ERASMUS» ΥΛΟΠΟΙΕΙ ΤΟΝ ΕΡΧΟΜΕΝΟ ΝΟΕΜΒΡΙΟ Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ

Ευρωπαϊκή τεχνογνωσία αποκτούν οι Λαρισαίοι χρυσοχόοι

* Ο επίτιμος πρόεδρος και «ψυχή» των προγραμμάτων Χρ. Γουργιώτης μιλά στην «Ε.τ.Δ.» για τα οφέλη που προκύπτουν για τα μέλη

Δημοσίευση: 17 Ιουλ 2017 22:35

Ένα ακόμη ευρωπαϊκό πρόγραμμα ERASMUS+ που θα δώσει την ευκαιρία σε 10 νεαρά μέλη του συλλόγου να επισκεφθούν τη Γερμανία, φιλοξενούμενοι του γερμανικού ινστιτούτου πολύτιμων λίθων και διαμαντιών και να επιμορφωθούν στο αντικείμενό τους πρόκειται να υλοποιηθεί από τους Αργυροχρυσοχόους και Ωρολογοποιούς του ν. Λάρισας τον ερχόμενο Νοέμβριο.

Χρόνια τώρα ο Σύλλογος χάρη στις άοκνες προσπάθειες του σημερινού επίτιμου προέδρου του και πρώην προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας του κλάδου Χρήστου Γουργιώτη συμμετέχει σε όσο το δυνατόν περισσότερα σεμινάρια και εκπαιδευτικά προγράμματα. Σήμερα στην αργυροχρυσοχοΐα δραστηριοποιούνται χιλιάδες επιχειρήσεις που η παραγωγή τους καλύπτει ένα μικρό κομμάτι των αναγκών της εγχώριας αγοράς με πολύ μικρή εξαγωγική δραστηριότητα. Υπάρχει έλλειψη κατάλληλα καταρτισμένων τεχνιτών με γνώσεις και εμπειρία στις σύγχρονες τεχνικές επεξεργασίας και ανάδειξης πολυτίμων λίθων και διαμαντιών (Gems).

Ο Σύλλογος Αργυροχρυσοχόων και Ωρολογοποιών Ν. Λάρισας (Σ.Α.Ω.Ν.Λ), όπως εξηγεί στην «Ε.τ.Δ.» ο κ. Γουργιώτης εφαρμόζοντας το τρίπτυχο «αξιοπιστία – εντιμότητα – ποιότητα» έχει ξεκινήσει από το 2007, σε συνεργασία με εξωτερικούς συνεργάτες να καταστήσει τον ΣΑΩΝΛ ως τον μοναδικό επαγγελματικό φορέα του νομού που χρηματοδοτήθηκε φέτος από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα ERASMUS+».

Αλλά και παλιότερα, τον Μάιο του 2008, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Leonardo Da Vinci, ο σύλλογος χρηματοδοτήθηκε για μια επίσκεψη στη Β. Ιταλία πάνω σε θέματα τεχνολογιών στην αργυροχρυσοχοΐα, όπου και υπέγραψε σύμφωνο φιλίας και συνεργασίας με τον αντίστοιχο Ιταλικό σύλλογο της Φλωρεντίας. Τότε οι συμμετέχοντες επισκέφτηκαν την Διεθνή Έκθεση Αργυροχρυσοχοΐας και Κοσμημάτων της Vicenza στην οποία συμμετέχουν κάθε χρόνο 1.200 Ιταλοί εκθέτες και 300 ξένοι από 30 χώρες.

Τον Νοέμβριο του 2011, με το ευρωπαϊκό προγράμματος Leonardo Da Vinci, ο ΣΑΩΝΛ επισκέφθηκε την Ισπανία όπου οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν ημερίδα πάνω στις καινοτομίες στη διαχείριση πολύτιμων λίθων, στην αναγνώριση συνθετικών διαμαντιών και στη σχεδίαση εμπορικού και καλλιτεχνικού κοσμήματος. Επίσης πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις σε μικρές μονάδες επεξεργασίας πολύτιμων λίθων και έγιναν συναντήσεις με θεματικούς φορείς σε Σαραγόσα, Μαδρίτη και Βαρκελώνη.

Το Νοέμβριο 2013, πάλι μέσω του προγράμματος Leonardo Da Vinci, ο ΣΑΩΝΛ, ως συντονιστής φορέας, σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Βιοτεχνών Αργυροχρυσοχόων και Ωρολογοπωλών (ΠΟΒΑΚΩ) επισκέφθηκε το Μιλάνο. Εκεί οι συμμετέχοντες καταρτίστηκαν σε θέματα μόδας, σχεδίασης, επεξεργασίας, κατεργασίας και ανάδειξης πολύτιμων λίθων, επισκέφθηκαν τον αντίστοιχο σύλλογο της Valenza, το διεθνούς φήμης ιταλικό γεμολογικό ινστιτούτο αλλά και βιομηχανικές μονάδες κοσμημάτων του Μιλάνου, το οποίο θεωρείται ως ένα από τα κορυφαία κέντρα διεθνούς παραγωγής και εμπορίας κοσμημάτων της Ευρώπης.

Την περίοδο 2008 – 2017 ο ΣΑΩΝΛ συμμετείχε εκ νέου ως φορέας, στέλνοντας μέλη του σε δράσεις κινητικότητας άλλων φορέων όπως του Επιμελητηρίου Λάρισας στηρίζοντας τη δράση άλλων συλλόγων αργυροχρυσοχοΐας ανά την Ελλάδα και μεταφέροντας έτσι τη μακροχρόνια τεχνογνωσία του σε θέματα ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

Ο σύλλογος το 2014 δέχτηκε έλεγχο οικονομικής διαχείρισης των προγραμμάτων του και αξιοπιστίας των δράσεων κινητικότητας και κατάρτισης. Αποτέλεσμα των αξιολογήσεων και των ελέγχων ήταν να βαθμολογηθεί με άριστα και το σχέδιο του 2013 στο Μιλάνο να παρουσιαστεί σαν παράδειγμα καλής πρακτικής για άλλους ενδιαφερόμενους φορείς σε ειδικό έντυπο από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών – ΙΚΥ που είναι ο εθνικός φορέας του προγράμματος LDV - Erasmus+.

Σε συνέχιση των προσπαθειών αυτών που αποσκοπούν πάντα στην διεύρυνση των γνώσεων και των επαφών των μελών του σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ο σύλλογος προχώρησε φέτος στην υποβολή πρότασης που εγκρίθηκε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος ERASMUS+ πάνω σε θέματα σύγχρονων τεχνικών επεξεργασίας και ανάδειξης Πολυτίμων Λίθων και Διαμαντιών. Στο πλαίσιο υλοποίησης του σχεδίου (Νοέμβριο 2017) 10 μέλη του σε σχετικά νεαρή ηλικία αλλά με σημαντική μακροχρόνια εμπειρία στην κατασκευή κοσμημάτων με τη χρήση πολύτιμων λίθων και διαμαντιών, θα επισκεφτούν την Γερμανία για μια εβδομάδα φιλοξενούμενοι γερμανικού ινστιτούτου πολύτιμων λίθων και διαμαντιών.

Οι συμμετέχοντες θα καταρτιστούν μέσω πρακτικών εργαστηριακών εφαρμογών πάνω στους πολύτιμους λίθους - Gems, θα παρακολουθήσουν εργασίας σε βιοτεχνίες και παραγωγικά εργαστήρια κατασκευής και εμπορίας κοσμημάτων και θα μετέχουν σε ποικίλες θεματικές επισκέψεις και δράσεις πάνω στα αντικείμενα του σχεδίου. Οι συμμετέχοντες θα επισκεφθούν παγκοσμίου αναγνώρισης χρηματιστήριο αγοραπωλησιών διαμαντιών και Gems, ιστορικά και βιομηχανικά μουσεία επεξεργασίας και παραγωγής Gems, εκθέσεις με παρουσιάσεις Gems από όλο τον Κόσμο. «Ψυχή» όλων των ευρωπαϊκών προγραμμάτων και συντονιστής και του νέου αυτού του προγράμματος παραμένει ο κ. Χρήστος Γουργιώτης.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΛΗΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass