ΟΙ ΕΜΠΟΡΟΙ ΠΡΟΣΔΟΚΟΥΝ ΣΕ ΤΟΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΤΖΙΡΟΥ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΖΗΤΟΥΝ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ

Πρεμιέρα για τις θερινές εκπτώσεις τη Δευτέρα

• Στη Λάρισα θα διαρκέσουν μέχρι τις 5 Σεπτεμβρίου • Kλειστή -προαιρετικά- σήμερα η αγορά

Δημοσίευση: 08 Ιουλ 2017 15:15

Με γενναίες μειώσεις τιμών, κατά μέσο όρο 30%-40% και προσδοκίες για τόνωση της κίνησης και του τζίρου της αγοράς που παρουσιάζει σοβαρή κάμψη από την αρχή της χρονιάς, ξεκινούν μεθαύριο Δευτέρα οι θερινές εκπτώσεις στη Λάρισα.   


Η φετινή εκπτωτική περίοδος τυπικά λήγει στις 31 Αυγούστου αλλά ο εμπορικός σύλλογος λόγω των αλλαγών που επήλθαν στο καθεστώς των ενδιάμεσων εκπτώσεων θα την επιμηκύνει επί πενθήμερο και θα διαρκέσει έως και την Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου. Η παράταση στη χρονική διάρκεια των εκπτώσεων οφείλεται στο ότι οι ενδιάμεσες εκπτώσεις διαρκούν πλέον 30 ημέρες και όχι 20. Τις επιπλέον 10 ημέρες, οι Λαρισαίοι έμποροι, αποφάσισαν να τις προσθέσουν στις τακτικές και να αφήσουν ως έχουν τα δεκαήμερα των «μίνι» εκπτώσεων, του Μαΐου και του Νοεμβρίου. Έτσι, τόσο οι θερινές όσο και οι επικείμενες χειμερινές θα διαρκούν πέντε ημέρες επιπλέον.
 Επί της ουσίας, οι φετινές καλοκαιρινές εκπτώσεις θα διαρκέσουν 9 συνολικά εβδομάδες, περισσότερες από κάθε άλλη χρονιά, διάστημα ιδιαίτερα μεγάλο για φθηνές και έξυπνες αγορές.   
«Οι εκπτώσεις λόγω της γενικότερης οικονομικής δυσχέρειας και της έλλειψης ρευστότητας, έχουν πάψει να αποτελούν από μόνες τους ισχυρό κινητήριο μοχλό για την αύξηση της αγοραστικής κίνησης», επισημαίνει στην «Ε» ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Λάρισας Χαράλαμπος Παπαδόπουλος. «Δυστυχώς, προσθέτει, τα «τραύματα» που έχει δεχτεί η εμπορική δραστηριότητα από την πολυετή οικονομική κρίση είναι μεγάλα και η όποια εκπτωτική περίοδος δεν μπορεί να επουλώσει τις πληγές της. Οι εμπορικές επιχειρήσεις της Λάρισας πάντως δραστηριοποιούνται με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους καταναλωτές και θα ήταν συνετό και επωφελές οι καταναλωτές να στηρίξουν την αγορά και τα καταστήματά της».  Παρενθετικά θυμίζουμε πως τα εμπορικά καταστήματα, των μελών του ΕΣΛ σήμερα θα είναι κλειστά. Το μέτρο έχει προαιρετικό χαρακτήρα και ολοκληρώνεται το Σάββατο 19 Αυγούστου.  Βάσει του νόμου επίσης οι έμποροι έχουν τη δυνατότητα να λειτουργήσουν προαιρετικά τα καταστήματά τους την πρώτη Κυριακή μετά την έναρξη των εκπτώσεων, δηλαδή την Κυριακή 16 Ιουλίου. Ο Εμπορικός Σύλλογος σύμφωνα με πληροφορίες θα προτείνει στα μέλη του να μην ανοίξουν τα καταστήματα. Θυμίζουμε πως για τη συγκεκριμένη Κυριακή η Ομοσπονδία εμποροϋπαλλήλων έχει προκηρύξει 24ωρη πανελλαδική απεργία στο εμπόριο ενάντια στην κατάργηση της αργίας των Κυριακών.    
 Σημειώνεται πως κατά τη διενέργεια των εκπτώσεων, σύμφωνα με τις οδηγίες και τις διευκρινίσεις που έδωσε η ΕΣΕΕ στα μέλη της, εκτός από την αναγραφή της παλαιάς και της νέας μειωμένης τιμής των αγαθών και υπηρεσιών που πωλούνται με έκπτωση, επιτρέπεται και η αναγραφή και εμπορική επικοινωνία ποσοστού έκπτωσης. Εφόσον παρέχεται μειωμένη τιμή σε περισσότερα από το 60% του συνόλου των πωλούμενων ειδών, θα πρέπει να αναγράφεται στην προθήκη του καταστήματος και σε οποιαδήποτε άλλη εμπορική επικοινωνία το παρεχόμενο ποσοστό έκπτωσης και στην περίπτωση που υπάρχουν διαφορετικά ποσοστά έκπτωσης ανά κατηγορίες προϊόντων, θα πρέπει να αναγράφεται το εύρος του παρεχόμενου ποσοστού («από …. % έως …. %»). Σε κάθε άλλη περίπτωση θα αναγράφεται ότι οι εκπτώσεις αφορούν σε επιλεγμένα είδη με αναφορά στο αντίστοιχο ποσοστό.
ΑΥΣΤΗΡΕΣ ΠΟΙΝΕΣ
Οι καταστηματάρχες θα πρέπει, σε περίπτωση ελέγχου, να είναι σε θέση να αποδείξουν ότι η παλαιά τιμή πώλησης που αναγράφεται στην πινακίδα ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή   γιατί οι κυρώσεις είναι αυστηρές και δεν επιτρέπεται να επιβάλλονται πρόστιμα λόγω λάθους και μάλιστα σε αυτήν την δύσκολη εποχή. Γενικά, στους παραβάτες των διατάξεων περί εκπτώσεων επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσου με το 0,5% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο των 5.000 €. Σε περίπτωση που επιβληθεί για δεύτερη φορά πρόστιμο για την ίδια παράβαση μέσα σε διάστημα 5 ετών, το πρόστιμο αυξάνεται στο 3% του ετήσιου κύκλου εργασιών της συγκεκριμένης επιχείρησης.
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΕΛΠΕ
Στο μεταξύ ανακοίνωση για την έναρξη των εκπτώσεις εξέδωσε και ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων & Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ) επισημαίνοντας πως την Κυριακή 16 Ιουλίου τα καταστήματα των μελών του θα είναι ανοικτά σε όλη τη χώρα από 11 π.μ. έως 8 μ.μ. «Κατά τη διάρκεια τόσο των εκπτώσεων όσο και του ανοίγματος των καταστημάτων την Κυριακή 16 Ιουλίου οι λιανεμπορικές επιχειρήσεις θα εκθέσουν μεγάλη ποικιλία προϊόντων τους σε εξαιρετικά ελκυστικές και συμφέρουσες τιμές», επισημαίνεται στην ανακοίνωση του ΣΕΛΠΕ.
 ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΛΗΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass