ΠΑΝΩ ΑΠΟ 2.000 ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΑΝ ΕΩΣ ΧΘΕΣ ΣΤΙΣ Δ.Ο.Υ. ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ - ΣΥΝΩΣΤΙΣΜΟΣ ΜΕ ΕΝΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ "ΟΥΡΕΣ" ΠΡΟΜΗΝΥΕΤΑΙ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Κύμα κατάθεσης πινακίδων στις εφορίες

* Λήγει στις 2/01 η προθεσμία για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας - Στον «αέρα» για την ώρα τα μειωμένα τέλη σε περίπτωση άρσης ακινησίας το 2017

Δημοσίευση: 29 Δεκ 2016 14:20 | Τελευταία ενημέρωση: 29 Δεκ 2016 14:34
Οι εφοριακοί, λόγω των προβλημάτων που εντοπίζονται στο taxis, κάνουν έκκληση στους ιδιοκτήτες οχημάτων να μην αφήσουν για την τελευταία ημέρα την κατάθεση των πινακίδων… Οι εφοριακοί, λόγω των προβλημάτων που εντοπίζονται στο taxis, κάνουν έκκληση στους ιδιοκτήτες οχημάτων να μην αφήσουν για την τελευταία ημέρα την κατάθεση των πινακίδων…

Μαζικά προσέρχονται πλέον στις εφορίες της Λάρισας οι ιδιοκτήτες των οχημάτων που θέλουν να απαλλαγούν από τέλη κυκλοφορίας, τα υπέρογκα τεκμήρια και "χαράτσια".

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος εκατοντάδες είναι αυτοί που σπεύδουν να καταθέσουν τις πινακίδες κυκλοφορίας και να γλιτώσουν από τις επιβαρύνσεις…

Οι εφοριακοί διαπιστώνοντας πως το taxis έχει υπερφορτωθεί τις τελευταίες ημέρες και παρουσιάζει προβλήματα, κάνουν έκκληση στους πολίτες, για να αποφευχθούν εντάσεις και ουρές να μην αφήσουν για την τελευταία στιγμή την επίσκεψη στις οικονομικές υπηρεσίες. Πάντως το ότι το σύστημα παρουσιάζει προβλήματα, αποτελεί ικανό λόγο, το Υπ. Οικονομικών να δώσει παράταση στην πληρωμή των τελών, κάτι που θα σημάνει αυτόματα πως θα παραταθεί και ο χρόνος κατάθεσης των πινακίδων κυκλοφορίας.

Για την ώρα, το ΥΠΟΙΚ προκειμένου να μην ανακοπεί η πληρωμή τους, διαμηνύει ότι δεν πρόκειται να δώσει παράταση στην εξόφληση των τελών, αλλά θεωρείται κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι και φέτος δεν θα υπάρξει παρέκκλιση από τη συνήθη παράταση των λίγων ημερών. Σε κάθε περίπτωση οι ιδιοκτήτες οχημάτων έχουν περιθώριο μέχρι τη Δευτέρα 02 Ιανουαρίου 2017 να τα εξοφλήσουν με μετρητά (σε τράπεζες ή ΕΛΤΑ) ή μέχρι το Σάββατο 31 Δεκεμβρίου μέσω e-banking ώστε να γλιτώσουν από τα υπέρογκα πρόστιμα.

Να θυμίσουμε πως ήδη στις εφορίες όλης της χώρας βρίσκονται πάνω από 1 εκατ. πινακίδες κυκλοφορίας ενώ περίπου 800.000 ιδιοκτήτες κινούν παράνομα τα οχήματά τους καθώς δεν έχουν εξοφλήσει τα Τέλη Κυκλοφορίας παλαιότερων ετών ενώ παράλληλα δεν έχουν ασφάλεια αλλά ούτε τα έχουν περάσει από Τεχνικό Έλεγχο. Ειδικότερα το 2015 κατατέθηκαν περίπου 70.000 πινακίδες κυκλοφορίας, το 2014 πάνω από 100.000, το 2013 περίπου 135.000, το 2012 πάνω από 365.000, το 2011 περίπου 205.000 και το 2010 παραδόθηκαν 170.000 πινακίδες κυκλοφορίας.

Στις εφορίες της Λάρισας για την ώρα έχουν παραδοθεί πάνω από 2.000 πινακίδες και μέχρι να λήξει η προθεσμία υπολογίζεται πως ο αριθμός τους, θα υπερδιπλασιαστεί καθώς κάθε χρόνο τα τελευταία χρόνια κατατίθενται περί τις 5.000 πινακίδες. Ενδεικτικά το 2012 είχαν κατατεθεί 4.305 πινακίδες, εκ των οποίων 1.473 στην Α΄ εφορία Λάρισας και 2.832 στη Β΄ εφορία. Το 2013 ο αριθμός τους αυξήθηκε σε 5.545, εκ των οποίων οι 2.095 κατατέθηκαν στην Α΄Δ.Ο.Υ. και 3.450 στη Β΄Δ.Ο.Υ. Πέρυσι το 2014 κατατέθηκαν συνολικά 5.163 πινακίδες, 2.150 στη Α΄Δ.Ο.Υ. και 3.013 στη Β΄Δ.Ο.Υ. Το 2015, 5016 εκ των οποίων στην Α΄Δ.Ο.Υ. είχαν κατατεθεί 2.296 και στη Β΄Δ.Ο.Υ. 2.720.

ΤΙ ΓΛΙΤΩΝΟΥΝ ΜΕ ΤΗΝ ΑΚΙΝΗΣΙΑ

Φέτος παρά τις όποιες εξαγγελίες στελεχών του οικονομικού επιτελείου δεν άλλαξε σχεδόν τίποτα στα ποσά των τελών κυκλοφορίας του 2017, εκτός από εκείνα που αφορούν στα εισαγόμενα μεταχειρισμένα ΙΧ, ενώ επίσης αμετάβλητα παρέμειναν τόσο τα τεκμήρια όσο και ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης, οπότε η «έκρηξη» κατάθεσης πινακίδων από ιδιοκτήτες οχημάτων για να γλιτώσουν από την «τσιμπίδα» της εφορίας, είναι αναμενόμενη.

Σημειώνεται ότι όσοι υποβάλλουν δηλώσεις «ακινησίας» και καταθέτουν τις πινακίδες:

* εφόσον κατέχουν αυτοκίνητα με κινητήρες μέχρι 1.928 κυβικά, απαλλάσσονται των τελών κυκλοφορίας του 2017, τα οποία κυμαίνονται από 22 έως 300 ευρώ).

* εφόσον κατέχουν αυτοκίνητα άνω των 1.928 κυβικών, απαλλάσσονται από την πληρωμή των τελών, τα οποία κυμαίνονται από 660 έως 1.320 ευρώ.

* Επιπλέον, όσοι εξ' αυτών κατέχουν αυτοκίνητα τα οποία κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα από 1/1/2006 και μετά δεν θα πληρώσουν καθόλου φόρο πολυτελείας. Θα γλιτώσουν δηλαδή ποσά από 287 έως 4.000 ευρώ τουλάχιστον.

ΤΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ

Οι φορολογούμενοι που ενδιαφέρονται να υποβάλουν δηλώσεις «ακινησίας» και να καταθέσουν τις πινακίδες των ΙΧ αυτοκινήτων τους στην εφορία πρέπει να προσκομίσουν:

- Την άδεια κυκλοφορίας του οχήματος και τις πινακίδες. Οι πινακίδες παραμένουν στην εφορία για 12 μήνες και μετά καταστρέφονται.

- Αντίγραφο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος (έντυπο Ε1) από την οποία να προκύπτει ότι έχει δηλωθεί η ιδιοκτησία του ΙΧ και στη ΔΟΥ και ένα αντίγραφο του εκκαθαριστικού στο οποίο επίσης φαίνεται ο αριθμός κυκλοφορίας του οχήματος.

- Αντίγραφο του εντύπου Ε9. Για να θέσουμε το ΙΧ σε ακινησία, πρέπει να αποδείξουμε ότι έχουμε ιδιόκτητη ή μισθωμένη θέση στάθμευσης στην οποία και θα αφήσουμε το όχημα. Αν το δικό σας Ε9 δεν περιλαμβάνει θέση στάθμευσης, θα πρέπει να προσκομίσετε μισθωτήριο συμβόλαιο για μια θέση πάρκινγκ. Εναλλακτικά μια βεβαίωση ότι έχει παραχωρηθεί μια θέση στάθμευσης από κάποιο συγγενικό ή άλλο πρόσωπο.

- Το αποδεικτικό ότι έχουν πληρωθεί τα τέλη κυκλοφορίας του προηγούμενου έτους (για το 2016 εν προκειμένω) και αστυνομική ταυτότητα ή σχετική εξουσιοδότηση σε περίπτωση που ο προσερχόμενος δεν είναι ο ιδιοκτήτης.

ΤΑ ΜΕΙΩΜΕΝΑ ΤΕΛΗ

'Όσον αφορά στην καταβολή των μειωμένων τελών κυκλοφορίας σε περίπτωση άρσης ακινησίας για το 2017, το ΥΠΟΙΚ δεν έχει ξεκαθαρίσει τι θα γίνει. Το μόνο που έχει ειπωθεί για την ώρα, και αυτό από την υφυπ. Κ. Παπανάτσιου, είναι ότι… "εξετάζεται". Άρα το ενδεχόμενο επαναφοράς του μέτρου είναι ανοικτό. Πάντως η απόφαση που ενεργοποίησε την καταβολή μειωμένων τελών κυκλοφορίας φέτος δημοσιεύθηκε στις 12 Μαΐου, με αποτέλεσμα να μην κάνουν χρήση του ευνοϊκού μέτρου πολλοί ιδιοκτήτες αυτοκινήτων αλλά κυρίως εταιρίες ενοικιάσεων οχημάτων…

Του Γιώργου Νούλη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass