ΚΑΖΑΜΙΑΣ 2016: Ω ντιρλαντά ντιρλανταντά, τι είδαμε στη Λά- ρισά…

Δημοσίευση: 31 Δεκ 2015 16:32

Του Σωτ. Ζαχαριά

Έτσι όπως εξελίχθηκε η χρονιά που αποχωρεί τιμή και δόξη, ουδείς μπορεί να διαβεβαιώσει πως δεν δύναται, το επερχόμενο ορμητικά 2016, να επιφυλάξει κι αυτό εκπλήξεις και απρόοπτα, παράξενες συμπεριφορές και αναπάντεχες δράσεις από τους τοπικούς παράγοντες. Ακολουθεί προσπάθεια που φιλοδοξεί να πέσει σε όλα έξω.

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ

*Ο Αντώνης Γκουντάρας, δεν βουτάει για τον σταυρό. Βαδίζοντας επί των υδάτων, φτάνει σε δύο νησάκια που έχουν ξεφυτρώσει στη θάλασσα της Βελίκας. Σε δήλωσή του, ο δήμαρχος Αγιάς και Νήσων, που το 2019 θα είναι 50 χρονών, τα 25 εξ αυτών εκλεγμένος, διαβεβαιώνει ‘’Σχολεία, Ιατρεία, Δρόμους φτιάξαμε, και Γεφύρια επίσης. Νησιά στη θάλασσά μας τώρα’’.

***

*Ο Βαγγέλης Μπούτας με την κάπα ανάρριχτα στους ώμους, σκούφο και γένια αλά Βελουχιώτη, ο αδιαφιλονίκητος αρχηγός των Ατάκτων στον θεσσαλικό κάμπο, ροβολάει προς την εθνική οδό. ‘’Αρά γιένετι αντάρτκου κι στουν κάμπου, σι λέου… Αρκεί να είνι Γενάρς μήνας, λουκάνκα νάχουμι κι από ιτήματα δε σώνουμι’’.

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ

*Ο Κώστας Κολλάτος κάνει δοκιμές ως Κολοσσός της Ρόδου. Στέκεται πάνω από μακέτα έργων στην Κοιλάδα των Τεμπών, να πατάει με το ένα πόδι σε Κίσσαβο, ανάμεσα από Αμπελάκια- Ομόλιο και στον Όλυμπο με το άλλο, μεταξύ Γόννων-Πυργετού. «Κουκλάρα θα την κάνουμε την Ιδιαιτέρου Φυσικού Κάλλους. Αυτή χωρίζει τα βουνά μας, αυτή ενώνει τα χωριά μας», εξηγεί ο δήμαρχος.

***

*Ο Γιώργος Λαμπρούλης κυκλοφορεί κρατώντας ένα δρεπάνι κι ένα σφυρί σε κάθε χέρι του. Κλασική εικόνα, ωστόσο ο βουλευτής του ΚΚΕ ανακοινώνει ότι θ΄ ανοίξει μικρομεσαία επιχείρηση, ένα συνεργείο επισκευής τρακτέρ και εξηγεί πως αυτά είναι τα εργαλεία του για τα μαστορέματα. Σέρβις ‘’Ο Γιώργος’’, βοηθώντας τα Μπλόκα.

ΜΑΡΤΙΟΣ

*Ο Νίκος Παπαδόπουλος, ο αγαθός γίγαντας του ΣΥΡΙΖΑ, έχει κουβαλήσει στην πλάτη του ως το Κιλελέρ ένα τεράστιο βάρος, ένα μενίρ αλά Οβελίξ, όπου γράφει ‘’Φόροι- Αγροτικό Πετρέλαιο-Προκαταβολή Φόρου -Εισφορά ΟΓΑ- Νέα ΚΑΠ’’. Εξηγεί πως αυτό θα είναι το νέο μνημείο του αγρότη. «Γιατί είναι τούτο ανατριχιαστικό; Κι όχι εκείνο που έβαλαν οι άλλοι, μ΄ αυτόν τον χάρο που βαστάει την κοσιά».

***

*Ο Γιώργος Κατσιαντώνης, ως πατέρας βρέφους κι άρα εξοικειωμένος, ο Ελασσονοαμερικάνος βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων, κρατάει με άνεση στην αγκαλιά του τον Β. Λεβέντη φασκιωμένο κι αναρωτιέται. ‘’Μα εξαμηνίτικο πρόεδρε; Άσε με τουλάχιστον να χρονίσω;’’ . Απρίλη μήνα, το ανά εξάμηνο ροτέισιον στους βουλευτές προβλέπει πρόωρη λήξη της θητείας.

ΑΠΡΙΛΙΟΣ

*Ο Κώστας Αγοραστός με σακάκι αλλά με πετραχήλι αντί γραβάτας, εμφανίζεται τη Μεγάλη Εβδομάδα να κρατάει στα χέρια ανοιχτό το μεγάλο μυστικό του βιβλίο. Που στο εξώφυλλο γράφει ‘’Ρητά & Άρρητα’’ και στη ράχη του ‘’Άπαντα Άλλων Μεγάλων Ανδρών’’ . Ο περιφερειάρχης ακούστηκε να λέει ‘’Υπάγετε και είπατε τοις δημάρχοις ότι ΕΣΠΑ εστί το σώμα μου…’’

***

*Ο Βασίλης Κόκκαλης πασχαλιάτικα μπροστά σε μια μεγάλη πιατέλα με αρνί, ως γνήσιος σαρακατσάνος ο βουλευτής Αν. Ελ. , κοκάλες να εξέχουν, αναρωτιέται. «Ένα κοκαλάκι εξουσίας ζητήσαμε κι εμείς, όμως οι συριζοσυνέταιροι αλλιώς κατάλαβαν, θα φουσκώσουμε με τόση κυβερνητική ισχύ…»

***

*Ο Ράτκο Ντόστανιτς κάνει τον σταυρό του ως ορθόδοξος Σέρβος, ψήνοντας πασχαλινό αρνί στη Λάρισα. ‘’Παναγία μου Βυσσινιώτισα, έβαλες το χεράκι σου. Αν ήταν και φέτος πρόεδρος ο Πλεξίδας, ούτε την παρέλαση του Οκτωβρίου δεν θα προλάβαινα να κάνω’’, παραδέχεται ο προπονητής.

ΜΑΪΟΣ

*Η Άννα Βαγενά με τη σκυλίτσα της πάντα αγκαλιά, το συζητά μαζί της: ‘’Τι θέλουν βρε Λουλού μου και νιαουρίζουν αυτοί στην αντιπολίτευση; Το καραβάνι πάντως προχωρεί’’. Φυσικά δημιουργείται εσωκομματικό θέμα με τη βουλευτίνα του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ο Τσίπρας είχε ξεκαθαρίσει πως το καραβάνι σκυλιά που γαβγίζουν έχει αντιπάλους, κι όχι γατιά.

***

*Ο Νίκος Ευαγγέλου, οδηγεί με ταχύτητα και με διαφορετικό αυτοκίνητο κάθε φορά στις στροφές της Μελούνας, φυλάγεται αφού πίσω από κάθε βράχο τον περιμένει καρτέρι της αντιπολίτευσης. Ο Ελασσονοδήμαρχος αμύνεται ανταποδίδοντας τα πυρά. ‘’Αμάν αυτή η αντιπολίτευση, πότε θα κοπάσει…’’ Ο αέναος πόλεμος Βορείων και Βορείων.

ΙΟΥΝΙΟΣ

*Ο Χρήστος Κέλλας συνεχίζει να γράφει αλλεπάλληλες επιθετικές πολιτικές ανακοινώσεις, φορώντας πάντα την πράσινη ιατρική μπλούζα του αναισθησιολόγου, ανταποδίδει μονίμως τα ίσα στους κυβερνώντες. Ο νεοδημοκράτης βουλευτής, προσπαθεί λέει να ξυπνήσει τον λαό, ο οποίος εξακολουθεί να κείτεται στο φορείο ναρκωμένος. ‘’Βρε πόσο αναισθητικό έβαλαν οι μπαγάσηδες στο 3ο Μνημόνιο;’’

***

*Ο Πάνος Σάπκας περπατάει, μιλώντας στο κινητό-πώς αλλιώς, κι ακούγεται να λέει κάτι ‘’bridging perspectives 2021’’ κι άλλα ακαταλαβίστικα. Πότε-πότε ξυπνάει μέσα του η βλάχικη καταγωγή και ‘’το είπα, μπομπαρτισιάστου Αθήνα, πρωτευουσιάστου Λάρσα’’, ξαναρίχνει το υποτιθέμενο κατοχικό σύνθημα των Σαμαριναίων διεκδικώντας την Πολιτιστική Πρωτεύουσα του Κάμπου.

ΙΟΥΛΙΟΣ

*Ο Απόστολος Καλογιάννης με τα μπράτσα φουσκωμένα, κάνει μονόζυγο κάθε πρωί στα ‘’Σίδερα’’ του Φρουρίου. Από πάνω τους απλωμένη σε πανιά η επιγραφή ‘’Η Ωραία Διαβούλευση’’. Και κάθε που κατεβαίνει ο δήμαρχος απαγγέλλει τη βασιλική ρήση ‘’Ισχύς μου η Επιθυμία του Λαού’’. Κυκλοφόρησε πως θα κάνει και Δημοψήφισμα για το έργο, στις 5 Ιουλίου αλά Τσίπρα.

***

*Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος κουβαλάει μαζί του ένα σκαμνάκι, στο οποίο κάθεται όταν πάει στο γραφείο του κι αρμέγει σε κουβά μια φανταστική αγελάδα. Τη Νεοδημοκρατούλα, έτσι τη φωνάζουν, στο πρόσωπο φτυστή ο Μεϊμαράκης. Κι ο βουλευτής, που τον στοιχειώνει η υπόθεση του γάλακτος, αναρωτιέται ‘’Πόσες τετραετίες διάρκεια να διαθέτει, τι ημερομηνία λήξης να έχει; ’’

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ

*Ο Νίκος Τσιλιμίγκας, μονίμως ντυμένος στα ιατρικά ανοιχτοπράσινα, ο πράσινος γιατρός επιχειρεί να χειρουργήσει και τον καταπράσινο ήλιο του ΠΑΣΟΚ. ‘’Ξέρω καλά τι πρέπει να κάνω’’, διαβεβαιώνει. ‘’Έτσι είναι και η καρδιά, σε κεντροαριστερή θέση στο στήθος’’.

***

*Η Ηρώ Διώτη εξακολουθεί να φορά μενταγιόν με εικόνισμα τη μορφή Τσίπρα. Το κοιτάει πότε-πότε κι αναρωτιέται ‘’Αλέξη, σε λιτανεία να πάμε για το νέο μνημόνιο ή σε πορεία; ’’. Κι αποφασίζει να τελέσει στον ΣΥΡΙΖΑ ετήσιο μνημόσυνο για το μνημόνιο.

***

*Ο Χρήστος Σιδερόπουλος, ζωσμένος φυσεκλίκια, πιστόλες, φορώντας φουστανέλα από κάτω, τζιαμαντάν σια πάν΄ κι πχάμσου καβακλιώτκο, καβαλικεύοντας τρακτέρ, μετέχει σε ροντέο γεωργικών ελκυστήρων. ‘’Εγώ είμαι τώρα ο καπετάνιος, άλλαξαν τα γράμματα και τα χρώματα. Ποιος ούλης- Κοκκινούλης, όπουλος-Γαλαζόπουλος πια…».

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ

*Ο Κώστας Μπαργιώτας, καθώς συμπληρώνεται ένας χρόνος μετά τον τραυματισμό του κόμματος στις εκλογές του Σεπτεμβρίου το ΄15, με πατερίτσες και το ένα πόδι στον γύψο ο Λαρισαίος βουλευτής, μονολογεί μπροστά στον Πηνειό. ‘’Μετά το εκλογικό ατύχημα, θα χρειαστεί οπωσδήποτε καλός ορθοπαιδικός για να περάσουμε το Ποτάμι. Και αν…’’

***

*Ο Παναγιώτης Σαρχώσης στο γραφείο του στο Δημαρχείο μονίμως αγκαλιά με Τσίπρα, τι άλλο. Τσίπρα σε διάφορες συσκευασίες, εμφιαλωμένα, που τα κυκλοφόρησε το Οινοποιείο Τυρνάβου με την φάτσα του Τσίπρα στις ετικέτες. «Έτσι θα κατακτήσουμε την Ευρώπη», διατρανώνει ο δήμαρχος. «Πες μας, τι πίνεις…» αναρωτιούνται κάμποσοι.

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ

*Ο Θανάσης Νασιακόπουλος παρκάρει χαλαρός το αυτοκίνητό του έξω από το Δημαρχείο Κιλελέρ. Κατεβάζει και εγκαθιστά συμβολικά μια φουφού. ‘’Αν δεν βγάλω τώρα εγώ τα κάστανα από τη φωτιά, τότε ποιος;’’ δηλώνει. Και δείχνει έξω στον κάμπο να βοσκούν οι αγελάδες της εποχής. Οι ισχνές, της αυτοδιοίκησης και του κράτους.

***

*Η Ελένη Αναστασοπούλου, ως τοπική υπουργός Παιδείας, ξαναβλέποντας το ‘’Μάθε παιδί μου γράμματα’’ απαριθμεί το κλασικό ‘’6+6+6 χρόνια’’ και εμπνέεται διαφοροποίηση του σχεδίου. Τρεις οι έξι, 18ετής η υποχρεωτική εκπαίδευση ειδικά στη Θεσσαλία. Δεν θα μείνει δάσκαλος αδιόριστος, μήτε καθηγητής.

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ

*Ο Κώστας Τζανακούλης αραχτός στο οικογενειακό τους Οινοποιείο στη Μεσοράχη, πετάει καπάκια σε κάδο απέναντί του, ο οποίος γράφει απέξω ‘’Λάρισα’’. Ως άλλος ‘’τζανακντάνιελς’’. Με την εμπειρία του μακροβιότερου όλων των εποχών μονολογεί. ‘’Χρειάστηκε να περάσει 16 χρόνια μαζί μου για να ωριμάσει’’.

***

*Ο Άρης Καραχάλιος κυκλοφορεί με επιγονατίδες στις φτέρνες, ενίοτε κρατά κι ένα ταψί χαλβά για ασπίδα, εξοστρακίζοντας τα βέλη των εχθρών. Ως κλασικός Φαρσαλινός, από τα μυθικά χρόνια ταλαντούχοι είχαν όμως και τα αδύναμα σημεία τους, όπως ο Αχιλλέας, όχι η ποδοσφαιρική ομάδα αλλά ο ομηρικός ήρωας, ο δήμαρχος διατρανώνει ‘’Προσέχουμε μην πληγωθούμε, για να προχωρούμε’’.

***

*Ο Νέστορας Αντωνίου, στην πορεία της 17ης Νοέμβρη φορώντας πλέον δημοσίως μαύρο μπερέ αλα Τσε με κόκκινο αστέρι. Και αμπέχονο με ετικετούλα αναγνώρισης στο στήθος ‘’ Comandante Nestor’’. Ο διοικητής ΥΠΕ με τη γροθιά υψωμένη διεκδικεί από τον εαυτό του: ‘’Λεφτά για την υγεία του λαού’’. Και δηλώνει ‘’Είμαι εφαπτόμενος του ΣΥΡΙΖΑ, σύρριζα από αριστερά’’.

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ

*Ο Κώστας Καραμπάτσας εμφανίζεται στο Πανεπιστημιακό ένα χρόνο μετά την καρατόμησή του, με την αποτμηθείσα κεφαλή του παραμάσχαλα. Μαζεύονται γύρω του οι 29 διευθυντές κλινικών, που τον συστήνουν ως Skip, για να εξετάσουν το φαινόμενο πολυπραγμοσύνης. Ταυτοχρόνως μιλάει στο τηλέφωνο, υπογράφει έγγραφα, σχεδιάζει πλάνα, συζητά με υπηρεσιακούς, εμφανίζεται στην τηλεόραση, λέει την προπαίδεια, επικοινωνεί με τον υπουργό και βάζει και θερμόμετρο σε ασθενή.

***

*Ο Αλέξης Κούγιας, ο πιο πολυταξιδεμένος Αϊ - Βασίλης, μ΄ ένα σάκο φορτωμένο μπάλες ποδοσφαίρου και πλήθος αυτοκόλλητα πάνω του, τα οποία γράφουν Κόρινθος, Κορυδαλλός, Γιάννενα, Πετρούπολη, Βέροια, Αιγάλεω, Πάτρα, φτάνει πια στη Λάρισα και συναντά ένα κοριτσάκι με βυσσινί φόρεμα. Του προσφέρει δώρο ένα στέμμα βασίλισσας. ‘’Πρωταθλήτρια είπες ότι θες να γίνεις όταν μεγαλώσεις; ‘’

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass