Στο Λαογραφικό Μουσείο Γόννων

Δημοσίευση: 31 Δεκ 2015 8:50

 

Αναβίωσαν το παραδοσιακό έθιμο “Κόλλιντα, μέλιντα…”, οι μικροί μαθητές του νηπιαγωγείου των Γόννων στον αύλειο χώρο του Λαογραφικού Μουσείου συνοδεία των νηπιαγωγών τους, όχι μόνο υπό την καθοδήγηση της κ. Βασιλικής Πανάρα, αλλά και των εθελοντών του μουσείου.

Κάθε χρόνο είθισται την παραμονή των Χριστουγέννων τα μικρά παιδιά να γυρίζουν στο χωριό και τα μεσάνυχτα να χτυπούν τις πόρτες με χοντρά ξύλα, τις λεγόμενες “γκουγκουμάκες”, τραγουδώντας:

«Κόλλιντα μέλιντα

Χριστός γεννάται

Σήκω μάκου

Δώσ’ μ’ μια κλούρα

Μη σι κόψω με την τσικούρα…»

Αφού ξεναγήθηκαν από τον υπεύθυνο του μουσείου και τους εθελοντές, κάθε παιδί έπλασε με τα χεράκια του τις παραδοσιακές κουλούρες και όλες μαζί ψηθήκαν στον φούρνο του μουσείου. Έπειτα, τα παιδιά ντυμένα με τα παιδικά τους μαλλιώτα και με τις γκουγκουμάκες ανα χείρας, χτύπησαν την πόρτα του μουσείου, λέγοντας τα κάλαντα, όπου έλαβαν τα δώρα τους, τοποθετώντας τα στα μικρά τους τρουβαδάκια. Τέλος, μεγάλη έκπληξη στάθηκε η παρουσία του αγαπημένου τους αγίου, ο οποίος τους μοίρασε γλυκίσματα, δώρα και ευχές για "Καλά Χριστούγεννα"!

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass