ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΜΟΝΤΕΛΑ ΕΡΓΑ-ΤΕΧΝΗΣ ΣΕ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟ ΟΥΗΛ

Παγώνοντας τον χρόνο μέσα στην ιστορία!

Δημοσίευση: 10 Δεκ 2015 0:20

Του Δημήτρη Βάλλα

‘Ένας ολόκληρος κόσμος σε μικρογραφία, όπου την απόλυτη σημασία έχει η λεπτομέρεια που φτάνει ακόμα και σε μέγεθος κεφαλής καρφίτσας!

Η λεπτομέρεια που όμως θα πρέπει να έχει σχέση με την πραγματικότητα, τους ανθρώπους της εποχής και την ιστορία που καλείται να αναβιώσει, έστω και υπό κλίμακα.

Η χθεσινή ήταν πρώτη έκθεση Συλλόγου που εγκαινιάστηκε χθες βράδυ στο ισόγειο του Δημοτικού Θεάτρου ΟΥΗΛ και που θα διαρκέσει μέχρι και τις 13 Δεκεμβρίου.

Εμπνευστής αλλά και δημιουργός η νεοσύστατη Λέσχη Στατικού Μοντελισμού Λάρισας και υποστηρικτής ο Δήμος Λαρισαίων που τη φιλοξενεί.

Όσο για τα υπόλοιπα ένας κόσμος μαγικός, σε άλλη διάσταση μέσα από χρώματα και μεράκι μόλις ξεκινά…

Απόστρατος αξιωματικός της Αεροπορίας και μέλος του Δ.Σ της Λέσχης ο κ. Μάρκος Δέλλας, ασχολείται με το στατικό μοντελισμό, από το 1973, «από τότε που η νονά μου χάρισε ένα αερομοντέλο συναρμολογούμενο, θα μας πει»…

Ο μοντελισμός είναι μια ενασχόληση (χόμπι) που σκοπό έχει την αναπαράσταση ενός αντικειμένου (πλοίο, αεροπλάνο, αυτοκίνητο, τρένο, κτίρια, ιστορικά πρόσωπα) ή και ενός ιστορικού γεγονότος (μιας ιστορικής μάχης ή ενός στιγμιότυπου της καθημερινής ζωής) υπό κλίμακα, δηλαδή σε μικρογραφία.

Έχει τις ρίζες του στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, όπου κυκλοφόρησαν τα πρώτα μοντέλα. Μέχρι τότε όμως, ήταν διαδεδομένη η αναπαράσταση καθημερινών αντικειμένων, προσώπων, ζώων κτλ. από πέτρα, ξύλο ή μέταλλο, κατασκευών που μπορούν να θεωρηθούν ένα είδος πρώιμου μοντελισμού.

Με το χόμπι αυτό μπορεί να ασχοληθούν άτομα κάθε ηλικίας, μορφωτικού και κοινωνικού επιπέδου καθώς η χαρά της δημιουργίας αφορά τον καθένα μας. Ο μοντελισμός είναι ένα χόμπι το οποίο ξεκουράζει τον μοντελιστή από την καθημερινότητα, κάτι που ειδικά στις μέρες μας είναι επιτακτική ανάγκη λόγω του έντονου στρες που όλοι βιώνουμε. Επίσης, κατά την κατασκευή ο μοντελιστής απομακρύνεται από άλλους επικίνδυνους εθισμούς όπως η τηλεόραση ή το internet, μια κακή συνήθεια που μαστίζει κυρίως τη νέα γενιά. Έτσι, απολαμβάνει τη χαρά της δημιουργίας και της ικανοποίησης που αυτή επιφέρει.

Για την κατασκευή ενός μοντέλου υπό κλίμακα, ο μοντελιστής συλλέγει ιστορικές πληροφορίες που υπάρχουν στη βιβλιογραφία ή το διαδίκτυο τόσο για το ίδιο το θέμα της κατασκευής του, όσο και για διάφορες τεχνικές που μπορεί να χρησιμοποιήσει για την καλύτερη αναπαράστασή του. Με τον τρόπο αυτό εμπλουτίζει τις γνώσεις του αλλά και τις τεχνικές του δεξιότητες.

Η σύσφιξη σχέσεων αλλά και η διάδοση του μοντελισμού ήταν οι βασικοί λόγοι για τους οποίους σε όλο τον κόσμο δημιουργήθηκαν πολλοί μοντελιστικοί σύλλογοι, με πρώτη την IPMS (International Plastic Modellers Society - Διεθνής Κοινότητα Πλαστικομοντελιστών) που ιδρύθηκε στην Αγγλία στις αρχές της δεκαετίας του ‘60.

Έτσι και στη Λάρισα, μια παρέα φίλων μοντελιστών στη Λάρισα αποφάσισε το 2013 να ιδρύσει τη Λέσχη Στατικού Μοντελισμού Λάρισας (ΛΣΜΛ), η οποία αναγνωρίστηκε ως Σύλλογος στις 9 Μαΐου του 2014, και σήμερα αριθμεί περί τα 40 μέλη».

ΜΕΡΑΚΙ, ΥΠΟΜΟΝΗ

ΚΑΙ ΠΑΓΩΜΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ

Μεράκι, υπομονή, τέχνη, και πάγωμα του χρόνου ή διόραμα !

Ατέλειωτες ώρες δημιουργικής απασχόλησης και ένα τελικό αποτέλεσμα που σε κάνει να νιώθεις… περήφανος. Ο μοντελισμός, αντίθετα με το τι μπορεί να πιστεύει κανείς δεν είναι «μόνο για παιδάκια» και σίγουρα δεν αποτελεί μια μορφή …παλιμπαιδισμού!

Ο στατικός μοντελισμός πλέον απασχολεί ολοένα και περισσότερο κόσμο ιδιαίτερα στις ημέρες της κρίσης καθώς είναι αρκετά φθηνότερος από τον τηλεκατευθυνόμενο .

Υπάρχουν μοντέλα, μας λένε, τα οποία τα συναρμολογείς ή τα αγοράζεις έτοιμα και τα βάφεις και άλλα με μεγαλύτερη λεπτομέρεια, στα οποία πρέπει να πηγαίνεις σταδιακά. Δηλαδή πρώτα το εσωτερικό, μετά το εξωτερικό. Επίσης, υπάρχουν μεταλλικά σετ βελτίωσης, τα οποία μπορούν να αναδείξουν ένα πλαστικό μοντέλο, για παράδειγμα σε ένα πλοίο μπορείς να βάλεις μεταλλικές αντένες οι οποίες είναι πολύ πιο αληθοφανείς σε σχέση με τις έτοιμες που σου δίνει το κιτ», προσθέτει ο ίδιος.

Στον στατικό μοντελισμό, είναι της μόδας η κατηγορία του war gaming. Παιχνίδια, δηλαδή, με φιγούρες τα οποία αφορούν τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά και μυθικές μάχες από fantasy games (π.χ. Άρχοντας των Δαχτυλιδιών κ.α). H ενασχόληση με αυτού του είδους τον μοντελισμό είναι αρκετά απαιτητική όσον αφορά το βάψιμο, καθώς οι φιγούρες είναι σχετικά μικρές και η ακρίβεια στην απόδοση των στόλων στο χέρι έχει μεγάλη σημασία.

Στην ίδια υποκατηγορία ανήκουν και τα diecast μοντέλα, τα οποία τα αγοράζει κανείς βαμμένα και έτοιμα από την εταιρία. Αφορούν συνήθως άρματα μάχης, πολεμικά αεροπλάνα, ελικόπτερα κτλ. Σε γενικές γραμμές ένα άβαφο μοντέλο αυτής της υποκατηγορίας κοστίζει 10 με 15 ευρώ, ενώ τα diecast ξεκινούν από 35€ το κομμάτι.

Ο στατικός μοντελισμός περιλαμβάνει οτιδήποτε μπορεί να φτιαχτεί σε μινιατούρα ,φιγούρες, αυτοκίνητα, πλοία, αεροπλάνα…

Σημαντικό του κομμάτι είναι το βάψιμο. Είναι αυτό που προσδίδει στο χόμπι τον καλλιτεχνικό χαρακτήρα και σε βάζει αυτόματα στη θέση του ζωγράφου ο οποίος με το καβαλέτο του , το πινέλο ή τον αερογράφο, δημιουργεί ένα αντικείμενο τέχνης.

Ο μοντελισμός, πέρα από τη γοητεία που αποπνέει η συλλογή κομματιών, είναι μια πολύ καλή αφορμή για να έρθει κάποιος σε επαφή με την ιστορία των μοντέλων που αγοράζει ή δημιουργεί. Παράλληλα, αποτελεί μια ιδανική μορφή καλλιτεχνικής… αφύπνισης για μικρά και μεγάλα παιδιά, ακόμα και δεν «πιάνει» το χέρι τους.

Ραντεβού με την ιστορία μέσα από τα μοντέλα του έργα- τέχνης δίνει για τους συμπολίτες μας η Λέσχη Στατικού Μοντελισμού Λάρισας και όσοι πιστοί ελάτε μια βόλτα από το Θέατρο ΟΥΗΛ για ένα ταξίδι στον μοναδικό μικρόκοσμο της λεπτομέρειας και των χρωμάτων.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass