ΕΠΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ΤΟ ΘΕΜΑ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

Η παράκαμψη Νίκαιας έμεινε στα χαρτιά...

Δημοσίευση: 04 Νοε 2015 0:33

 

Δρόμος ευρείας κυκλοφορίας και βασική αρτηρία σύνδεσης της Νίκαιας με τη Λάρισα και αντίστοιχα με τα Φάρσαλα, που διέρχεται μέσα από κατοικημένη περιοχή της, αποτελεί εδώ και χρόνια τον εφιάλτη των κατοίκων της.

Χρόνια τώρα, ζουν με φόβο ψυχής μπροστά στην επικινδυνότητά του, καθώς έχουν θρηνήσει πολλά θύματα, αλλά δυστυχώς μέχρι σήμερα οι φωνές τους, δεν βρίσκουν ανταπόκριση.

Μάλιστα κάθε χρόνο η κατάσταση γίνεται όλο και χειρότερη, με τον όγκο της κίνησης των οχημάτων να αυξάνεται ραγδαία, μεταξύ αυτών και οι νταλίκες που διέρχονται πλέον όλο και πιο συχνά, μετά την αύξηση των διοδίων στον νέο εθνικό άξονα.

Οι κάτοικοι ζητούν το αυτονόητο: Να μην θρηνήσουν άλλα θύματα στον βωμό της ασφάλτου της κεντρικής οδού πρόσβασης στη Νίκαια, στην κατοικημένη περιοχή της, η οποία αποτέλεσε καρμανιόλα για πολλές ζωές.

Πρόκειται για ένα χρόνιο πρόβλημα, για το οποίο έχουν γίνει παλιότερα προσπάθειες επίλυσής του, που στόχευαν στη διάνοιξη νέας οδού εκτός οικισμού, αλλά δεν τελεσφόρησαν.

Μάλιστα το 2004, επί υπουργού ΥΠΕΧΩΔΕ Σουφλιά είχε συνταχθεί μελέτη κατασκευής παρακαμπτήριου δρόμου, εκτός κατοικημένης περιοχής, στο πλαίσιο μελέτης ενός μεγαλύτερου οδικού έργου, αυτό της συνδετήριας οδού Λάρισας –Φαρσάλων, αλλά κανένα από αυτά δεν προχώρησε ποτέ.

Η ανάγκη για ασφάλεια των κατοίκων της Νίκαιας, γίνεται επιτακτική και τα θέμα το ξαναφέρνουν στην επιφάνεια, καταθέτοντας σχετική επιστολή στον δήμαρχο Κιλελέρ, κ. Αθ. Νασιακόπουλο, αναφέροντας τα εξής: «Θέλουμε να σας θέσουμε ένα πρόβλημα που αφορά στον οικισμό της Νίκαιας και πού είναι αυτό, της διέλευσης της οδού Φαρσάλων, ενός δρόμου προτεραιότητας και πολύ μεγάλης κυκλοφορίας μέσω του οικισμού της.

Όπως είναι γνωστό ο δρόμος αυτός είναι τμήμα του παλιού εθνικού άξονα Θεσσαλονίκης - Αθήνας. Σήμερα με την αύξηση των αυτοκινήτων αλλά και μετά την αύξηση και των διοδίων στον νέο εθνικό άξονα, η κυκλοφορία αυξήθηκε κατακόρυφα όλο το 24ώρο και μάλιστα από φορτηγά αυτοκίνητα μεγάλου φορτίου, πολλά δε από αυτά είναι φορτηγά με ρυμουλκούμενα.

Η κατάσταση ειδικά τους θερινούς μήνες είναι αφόρητη, τόσο από τη πλευρά των θορύβων, όσο και των καυσαερίων και των κινδύνων για τροχαία ατυχήματα.

Θεωρούμε ότι η διέλευση ενός δρόμου προτεραιότητας μεγάλης κυκλοφορίας από το κέντρο ενός μεγάλου οικισμού, μόνο αρνητικά αποτελέσματα μπορεί να έχει για το περιβάλλον και την υγεία των κατοίκων όλου του οικισμού και όχι μόνο για όσους τα σπίτια τους βρίσκονται δίπλα ή κοντά στον δρόμο. Δεδομένου ότι η ηχορύπανση και τα καυσαέρια διαχέονται σε αρκετή απόσταση από αυτόν, ειδικά δε στο δημοτικό σχολείο που βρίσκεται δίπλα στον δρόμο. Σημειώνουμε ότι ο δρόμος αυτός στις εξόδους του από τον οικισμό έχει και σχετικές κλίσεις, έτσι η ένταση του θορύβου και η έκλυση των καυσαερίων είναι εκ των πραγμάτων μεγάλη, πολύ δε περισσότερο στις μεγαλύτερες ταχύτητες των οχημάτων.

Τέλος επειδή υπάρχει και μια αντίληψη ότι κάποια από τα διερχόμενα αυτοκίνητα σταματούν και εξυπηρετούνται από τα καταστήματα που βρίσκονται στην οδό Φαρσάλων, μπορεί ο οποιοσδήποτε να διαπιστώσει ότι τα μεγάλα ιδίως οχήματα είναι αδύνατον να σταθμεύσουν, έστω και στιγμιαία.

Κανένα φορτηγό δεν σταματά ούτε για τσιγάρα. Για δε το τμήμα του δρόμου μπροστά από το εμπορικό κέντρο, δημιουργείται πολλές φορές αδιαχώρητη κατάσταση, με αυξημένο τον κίνδυνο ατυχημάτων ή πρόκλησης υλικών ζημιών.

Η Νίκαια, είναι ίσως ο τελευταίος οικισμός της περιφερειακής ενότητας της Λάρισας, αν όχι και της Θεσσαλίας, που συνεχίζει να περνά ένας δρόμος μεγάλης κυκλοφορίας μέσω του οικισμού της, χωρίς μάλιστα να υπάρχει δυνατότητα εκτροπής των φορτηγών αυτοκινήτων.

Είναι γνωστό ότι σε άλλες χώρες, όχι μόνο εκτρέπεται η διέλευση φορτηγών μέσω οικισμών, αλλά και η όποια κίνησή τους απαγορεύεται στις ώρες κοινής ησυχίας. Έτσι παρακαλούμε να μπει ως πρόβλημα προτεραιότητας για τον Δήμο μας η λύση του. Ζητάμε:

-Να γίνει η εκτροπή της κύριας κίνησης των οχημάτων σε παράκαμψη εκτός οικισμού.

-Να μειωθεί περαιτέρω το όριο ταχύτητας εντός οικισμού, στο ελάχιστο δυνατόν και να υπάρξει περισσότερη σήμανση.

-Μέχρι της εκτροπής της κίνησης εκτός οικισμού, να απαγορευτεί η διέλευση φορτηγών αυτοκινήτων τις ώρες κοινής ησυχίας».

ΛΕΝΑ ΚΙΣΣΑΒΟΥ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass