ΤΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΠΟΥ ΒΡΟΜΙΖΟΥΜΕ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΚΑΙ ΑΔΙΑΛΕΙΠΤΩΣ. ΚΙ ΟΤΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΜΑΣ ΚΑΝΕΙ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΤΟΝ …ΑΠΟΣΤΟΜΩΝΟΥΜΕ:

Κι εσένα τι σε νοιάζει;

* Τα φανάρια είναι τα «μεγάλα τασάκια», οι υπόγειες διαβάσεις …το ανακουφιστήριο, οι δρόμοι για τα πλαστικά μπουκάλια και κύπελλα

Δημοσίευση: 28 Οκτ 2015 0:23
Το κόκκινο του σηματοδότη, γίνεται συχνά ευκαιρία για να αδειάσουμε το τασάκι του αυτοκινήτου. Ελλάς το μεγαλείο σου! Το κόκκινο του σηματοδότη, γίνεται συχνά ευκαιρία για να αδειάσουμε το τασάκι του αυτοκινήτου. Ελλάς το μεγαλείο σου!

 

Της Λένας Κισσάβου

Το «μεγάλο τασάκι» της Λάρισας είναι τα φανάρια, το μεγαλύτερο ουρητήριό της οι υπόγειες διαβάσεις και ο μεγαλύτερος συλλέκτης χάρτινων κυπέλλων καφέ και πλαστικών μπουκαλιών νερού, οι δρόμοι της.

Η πόλη μολύνεται καθημερινά από τους πολίτες της και υπάρχουν συγκεκριμένα σημεία που παραμένουν βρόμικα πάντα, όσες φορές την ημέρα κι αν περάσουν τα συνεργεία καθαριότητας του Δήμου, για να τα καθαρίσουν.

Πρόκειται για συνήθη βρόμικα σημεία, που αποτελούν τον «πονοκέφαλο» της υπηρεσίας Καθαριότητας και μια χρόνια ανοιχτή πληγή, που δεν κλείνει, με αποτέλεσμα υπάλληλοι της υπηρεσίας να επιδίδονται στο κυνήγι του χαρτιού στου δρόμους, στο σκούπισμα των αποτσίγαρων στα φανάρια, στη συλλογή σακουλών απορριμμάτων έξω από τους κάδους, αλλά και σε χώρους που πριν έχει συγκεντρωθεί πλήθος, όπως έξω από εκκλησίες μετά από μυστήρια γάμου και βάφτισης!

Εικόνες της καθημερινότητας της Λάρισας, στον τομέα της καθαριότητας, που δεν τιμούν τους πολίτες της, αφού συστηματικά μολύνουν και ξαναμολύνουν τους δημόσιους χώρους και μάλιστα στα ίδια σημεία.

Χαρακτηριστικά είναι τα λόγια του αντιδημάρχου Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Λαρισαίων, κ. Νίκου Καλτσά, ο οποίος μας μίλησε γι’ αυτές τις «σταθερές» εστίες σκουπιδιών της Λάρισας: «Περιμένοντας στα φανάρια, αδειάζει ο οδηγός αυτοκινήτου το σταχτοδοχείο του. Του κάνεις παρατήρηση και σου απαντά: Κι εσένα τι σε νοιάζει;

Πολίτης αφήνει τη σακούλα σκουπιδιών έξω από τον κάδο απορριμμάτων. Του κάνεις παρατήρηση, τον ρωτάς γιατί δεν ανοίγει τον κάδο και εκείνος σου απαντά: Κι εσένα τι σε νοιάζει;

Κάποιος πετά το άδειο κύπελλο του καφέ στο δρόμο, όταν ο κάδος είναι λίγα μέτρα πιο κει και όταν τον ρωτάς γιατί το κάνει, σου απαντά: Κι εσένα τι σε νοιάζει;».

Διαπιστώνεις ότι όλα αυτά δημιουργούνται λόγω έλλειψης παιδείας, λόγω αδιαφορίας, λόγω έλλειψης σεβασμού σε οτιδήποτε δημόσιο, από ανθρώπους που όπως υποστηρίζει ο κ. Καλτσάς: «Νομίζουν ότι η πόλη έχει πολλούς υπηρέτες, να τους υπηρετούν».

Τα τέσσερα στα πέντε σκουπίδια, που βρίσκονται διάσπαρτα πεταμένα μέσα στην πόλη, είναι χάρτινα κύπελλα καφέ, αποτσίγαρα, περιτυλίγματα σάντουιτς, γύρου, σοκολάτας, κουτάκια αναψυκτικών και πλαστικά μπουκάλια νερού, μας ενημερώνει ο αντιδήμαρχος και τονίζει ότι σε συγκεκριμένα μέρη υπάρχουν σταθερά πάντα σκουπίδια, εξ αιτίας της ασυνείδητης συμπεριφοράς πολιτών μας, αναφέροντας τα εξής:

-Οι διασταυρώσεις με φανάρια: Η ολιγόλεπτη στάση στους φωτεινούς σηματοδότες, είναι μια καλή ευκαιρία για πολλούς οδηγούς να αδειάσουν τα σταχτοδοχεία του αυτοκινήτου τους και ό,τι άλλο τους ενοχλεί μέσα στο όχημά τους, όπως άδεια μπουκάλια με νερό και το κυπελλάκι του καφέ.

Πόσο συχνό είναι αυτό το φαινόμενο; Ο κ. Καλτσάς, αναφέρει πως είναι τόσο συχνό που υπάλληλοι της καθαριότητας έχουν αποστολή «το μάζεμα της γόπας»!

-Προαύλια εκκλησιών: «Ξέρουμε πάντα ότι μετά από ένα Σαββατοκύριακο, κατά το οποίο τελέσθηκαν μυστήρια (γάμος, βάπτιση και κηδεία) στους ναούς, τη Δευτέρα ο περιβάλλοντας χώρος αυτών των εκκλησιών θα είναι γεμάτος σκουπίδια. Έτσι γίνεται πάντα. Δημιουργείται ένας σκουπιδότοπος, με σκουπίδια ανάλογα με το μυστήριο που τελέσθηκε. Στην κηδεία θα βρούμε κόλλυβα, αλουμινένια είδη, στον γάμο κουφέτα, μπομπονιέρες, τούλια και κορδέλες και στη βάφτιση γλυκά και χαρτοπετσέτες!», υποστηρίζει ο κ. Καλτσάς αποτυπώνοντας την εικόνα που αφήνει μετά την αποχώρησή του, ένα πλήθος κόσμου.

-Υπόγειες διαβάσεις: Ο αντιδήμαρχος λέει πως έχουν γίνει δημόσια υπαίθρια ουρητήρια και τονίζει: «Πολλές φορές είναι δύσκολο να τις διαβείς, λόγω της έντονα άσχημης μυρωδιάς, αλλά και των ακαθαρσιών. Παράλληλα βέβαια θα βρεις σε αυτές και πολλά σκουπίδια…».

-Έξω από σχολεία: Σύμφωνα με τον κ. Καλτσά, είναι συνήθης εικόνα τα σκουπίδια έξω από τα σχολεία και κυρίως πλαστικά μπουκάλια και χαρτιά, φαινόμενο που «δικαιολογείται» από τον ίδιο ως εξής: «Τα παιδιά μιμούνται τους μεγάλους. Ό,τι τους δείξεις και ό,τι βλέπουν θα κάνουν».

-Εκδρομές σε πάρκα-πλατείες: Είναι παρατηρημένο, λέει ο κ. Καλτσάς, πως κάθε δημόσιος χώρος που επιλέγεται για προορισμό εκδρομής μαθητών, μετά την αποχώρησή τους είναι γεμάτος σκουπίδια.

-Λαϊκές αγορές: Μέχρι και γραπτές οδηγίες, κανόνων χρήσης δημόσιου χώρου, έχει δώσει ο αντιδήμαρχος, στους παραγωγούς και μικροπωλητές, που συμμετέχουν στις λαϊκές αγορές της Λάρισας, προκειμένου όταν αποχωρούν από αυτές, να μην αφήνουν πίσω τους «βομβαρδισμένο τοπίο» τροφίμων και σκουπιδιών!

«Τα σάρωθρα (μηχανήματα που καθαρίσουν τον χώρο μετά τη λήξη των λαϊκών αγορών), παθαίνουν συνεχώς ζημιές από τους σωρούς τροφίμων που μαζεύουν στο καθάρισμα», υποστηρίζει ο κ. Καλτσάς, ο οποίος έχει καλέσει όλα τα σωματεία μικροπωλητών και παραγωγών, κάνοντάς τους συστάσεις, επί του θέματος της καθαριότητας.

-Σακούλες εκτός κάδων: Είναι καθημερινό φαινόμενο οι σακούλες σκουπιδιών έξω από τους κάδους, ακόμη κι αν αυτοί είναι άδειοι, υποστηρίζει ο κ. Καλτσάς. Το ότι κάποιοι δεν ανοίγουν τους κάδους να πετάξουν τα σκουπίδια τους, ενώ βρίσκονται δίπλα σε αυτούς, είναι άξιο απορίας.

ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ

Όλα τα παραπάνω, όπως τονίζει ο κ. Καλτσάς: «Μειώνουν το έργο της υπηρεσίας μας, αλλά και την εικόνα της πόλης», αναφέροντας ότι θα προβεί σε προσπάθειες με στόχο να αλλάξει- όσο το δυνατόν -την «πηγή» που τα προκαλεί όλα αυτά, δηλαδή την νοοτροπία των πολιτών.

Για τα σχέδιά του μας είπε: «Θα ξεκινήσει μια καμπάνια ευαισθητοποίησης των πολιτών, μέσα από διάφορες δράσεις. Για παράδειγμα σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης προωθούμε προγράμματα με μηνύματα καθαριότητας και σεβασμού του περιβάλλοντος.

Επίσης μέσα στους λογαριασμούς της ΔΕΥΑΛ, θα διανεμηθεί σε κάθε σπίτι, ενημερωτικό φυλλάδιο για τις υπηρεσίες καθαριότητας, για να γίνει γνωστός σε όλους, μεταξύ άλλων και ο τηλεφωνικός αριθμός (2410 680200) το οποίο μπορούν να καλούν οι πολίτες για συλλογή μεγάλων απορριμμάτων που δεν χωρούν στους κλάδους.

Θα δημιουργηθεί στην Υπηρεσία Καθαριότητας, ένα Κέντρο ευαισθητοποίησης-ενημέρωσης για το αστικό περιβάλλον».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass