ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΔΙΑΦΩΝΟΥΝΤΩΝ ΜΕ ΤΑ ΕΡΓΑ ΣΤΟ ΦΡΟΥΡΙΟ ΕΓΙΝΕ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Να γίνει το έργο, να εξετασθούν βελτιώσεις

Δημοσίευση: 14 Οκτ 2015 0:57

Στην ανάγκη ολοκλήρωσης του έργου «βιοκλιματικής ανάπλασης τμήματος του ιστορικού κέντρου Λάρισας» στον λόφο του Φρουρίου και στην εξέταση, παράλληλα, τυχόν αλλαγών στο σύμπλεγμα των μεταλλικών δοκών πάνω στις οποίες θα τοποθετηθούν πανιά σκίασης, κατέληξε η πολύωρης διάρκειας ενημερωτική συζήτηση που έγινε χθες το απόγευμα στο Δημοτικό Συμβούλιο Λάρισας.

Μια συζήτηση που έγινε με τη συμμετοχή πολιτών και φορέων που αντιτίθενται στη μορφή του έργου, εστιάζοντας σε «αισθητικού χαρακτήρα» παρεμβάσεις, ζητώντας παράλληλα «σεβασμό στα μνημεία της περιοχής», με τη δημοτική αρχή, από τη δική της πλευρά, να σημειώνει την ανάγκη της «ψύχραιμης αντί της αποσπασματικής κριτικής» αφού το όλο έργο βρίσκεται σε εξέλιξη και ακόμη δεν έχουν τοποθετηθεί τα πανιά σκίασης, πάνω στις μεταλλικές δοκούς, ο όγκος των οποίων έχει προκαλέσει προβληματισμό.

Με εξαίρεση ελάχιστες στιγμές έντασης και αντιπαράθεσης των «δυο» πλευρών η συζήτηση προσέλαβε ουσιαστικό χαρακτήρα αφού από τις τοποθετήσεις απαντήθηκαν αρκετά ερωτήματα, ενώ παράλληλα κατατέθηκαν απόψεις και επιχειρήματα.

Όπως είναι γνωστό, ο όγκος των μεταλλικών βάσεων των σκιάστρων που για λόγους στατικούς ενισχύθηκαν με πρόσθετες οριζόντιους δοκούς αλλά και πλαϊνά στηρίγματα (αντηρίδες) προκάλεσε αντιδράσεις πολιτών και φορέων με αποτέλεσμα το θέμα να έρθει προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Στο ιστορικό του έργου, που ξεκίνησε το 2006 με την πεζοδρόμηση της Βενιζέλου, αλλά και στον χαρακτήρα του έργου αναφέρθηκε η διευθύντρια της Τεχνικής Υπηρεσίας, Λίλη Γιοβρή, για να καταλήξει υπογραμμίζοντας πως «είναι ένα πολύ σημαντικό και καινοτόμο έργο για την πόλη μας, θα συντελέσει στην αναβάθμιση της περιοχής του λόφου Φρουρίου, στη σύνδεση και άρθρωσή της με το δίκτυο των αστικών υπαίθριων χώρων, το δίκτυο των αρχαιολογικών χώρων και των πολιτιστικών κέντρων, και θα αναδείξει σε σημείο αναφοράς αλλά και σε πόλο έλξης επισκεπτών και δημοτών τον χώρο του ιερού ναού του πολιούχου Αγίου Αχιλλίου και όλη την περιοχή, η οποία την τελευταία χρονική περίοδο ήταν ένας απομονωμένος ασφαλτοστρωμένος χώρος στάθμευσης».

Υπογραμμίζοντας ότι «η αρχιτεκτονική της κατασκευής, η έμπνευση και η φιλοσοφία της, αλλά και η οπτική και η αίσθηση των περιπατητών δεν διαφέρει από την αρχική μελέτη όπως φαίνεται μετά την τοποθέτηση των πανιών για αυτό και δεν ζητήθηκε η εκ νέου έγκριση από την αρμόδια επιτροπή (ΕΠΑΕ). Διευκρινίζοντας, πως στο τμήμα της οδού Βενιζέλου, μετά από παρέμβαση της ΔΕΥΑΛ – λόγω δικτύων – δεν θα τοποθετηθούν μεταλλικές δοκοί αλλά πιθανότατα δέντρα.

Με τον αντιδήμαρχο Πολεοδομίας Δημ. Μαβίδη να τονίζει πως «είναι ένα σημαντικό έργο, είμαστε ανοιχτοί στις προτάσεις αλλά το έργο δεν μπορεί να κριθεί αφού δεν ολοκληρώθηκε».

Ο δήμαρχος Λαρισαίων Απ. Καλογιάννης επέκρινε τις τοποθετήσεις προηγούμενων ημερών περί «εκτρώματος» σημείωσε πως «βρισκόμαστε στο 40% του έργου» για να τονίσει πως «η απένταξη του έργου από το ΕΣΠΑ, σημαίνει πως η πόλη θα πρέπει να πληρώσει 4 εκατ. ευρώ».

Στις παρεμβάσεις που ακολούθησαν, ο πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Κων. Σαπουνάς τόνισε πως «το έργο που υλοποιείται σήμερα απέχει από την αρχική μελέτη, το έργο δεν πρέπει να ακυρωθεί αλλά να γίνει με σωστό τρόπο». Ο εκπρόσωπος του ΤΕΕ Γ. Γκόγκος τόνισε πως «το έργο έχει αδυναμίες, η μελέτη δεν έχει πρακτική εφαρμογή και να γίνουν διορθώσεις στην υπάρχουσα κατασκευή».

Από τη δημοτική παράταξη «Πράσινη Πόλη» (σ.σ. παράταξη που στήριξε τη σημερινή δημοτική αρχή) ο Αστ. Χλωρός τόνισε πως «δεν φανταζόμουν ότι όλα αυτά για τα οποία φωνάζαμε τόσα χρόνια θα συνέβαιναν σήμερα» για να διακόψει την τοποθέτησή του και να αποχωρήσει από την αίθουσα μετά την παρέμβαση του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Δημ. Τάχου να ολοκληρώσει την τοποθέτησή του.

Ο συμπολίτης Βασ. Καλαϊτζίδης τόνισε πως «το έργο προσβάλλει την εικόνα του μοναδικού αυτού σημείου της πόλης», ενώ ο συμπολίτης Κυρ. Μεσσήνης τόνισε πως «το έργο δεν το θέλει ούτε ένας πολίτης».

Συναισθηματικά φορτισμένη ήταν η τοποθέτηση της πρώην διευθύντριας των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Μίνας Αϊβαλιώτου που υπερασπίθηκε τους συναδέλφους της, υπενθυμίζοντας πως στις πρώτες πεζοδρομήσεις στο κέντρο πριν από δεκαετίες, συμπολίτες αντέδρασαν «με καραμπίνες και υπογραφές».

Ο Λαρισαίος εκπρόσωπος του πολιτικού φορέα (με επικεφαλής τον Αρτ. Σώρρα) «Ελλήνων Συνέλευσις» Κων. Περιστέρης, δηλώνοντας πως στο τεχνικό μέρος της συζήτησης καλύφθηκε από προλαλήσαντες, παρατήρησε την απουσία ελληνικής σημαίας από την αίθουσα, ενώ με αφορμή την απειλούμενη απώλεια 4 εκατ. ευρώ από την απένταξη του έργου, τόνισε πως το «Ταμείο Καταπιστεύματος μπορεί να διαθέσει 20 δισ. ευρώ μόνο για τη Λάρισα» με τον κ. Καλογιάννη να παρεμβαίνει κάνοντας λόγο για «εκφυλισμό της συζήτησης».

Ο κάτοικος της περιοχής Αναστ. Τσιαμπαλής περιέγραψε την εικόνα που δημιουργεί το έργο, η συμπολίτης Ελ. Μακρή τόνισε πως «δεν χρειαζόταν αυτή η ογκώδης παρέμβαση στη συγκεκριμένη περιοχή», ο συμπολίτης Χρ. Τσόκανος έθεσε θέμα νομιμότητας του έργου σημειώνοντας πως «δεν υπάρχει ούτε ένας να υπερασπίζεται, όχι το έργο, αλλά τον τρόπο που γίνεται», ο συμπολίτης Αθ. Γκουγκλιάνας ζήτησε ενημέρωση για το αν υπάρχει πρόβλεψη «για ΑμεΑ και ποδηλατοδρόμους» και τέλος ο συμπολίτης Αντ. Μόρας αφού επισήμανε τα λάθη της μελέτης έθιξε θέματα που αφορούν στη νομοθεσία των αρχιτεκτονικών διαγωνισμών με αφορμή και άλλα έργα στη Λάρισα.

Μετά τους πολίτες ακολούθησαν οι τοποθετήσεις των επικεφαλής των παρατάξεων. Η Ρένα Καραλαριώτου τόνισε  πως «το έργο είναι σημαντικό για την πόλη αλλά η αγωνία μας, όταν ολοκληρωθεί είναι αν θα είναι χρήσιμο για την πόλη» προσθέτοντας πως «δεν μπορεί να προχωρήσει ως έχει αλλά με την αρχική μορφή για να μετριασθεί ο όγκος».

Ο πρώην δήμαρχος Κων. Τζανακούλης υπεραμύνθηκε το έργο αλλά και την Τεχνική Υπηρεσία επικρίνοντας τον «λαϊκισμό παρατάξεων στο Δημοτικό Συμβούλιο» τονίζοντας ότι «το έργο να κριθεί αφού ολοκληρωθεί».

Ο Εκτ. Νασιώκας τόνισε την ανάγκη «να μελετήσει η δημοτική αρχή τη δυνατότητα αλλαγών στο έργο που σήμερα φαίνεται να τραυματίζει την εικόνα της περιοχής» σημειώνοντας «να μην χαθεί το έργο, να αλλάξει η εικόνα».

Τον πρώην αλλά και τον νυν δήμαρχο για τον τρόπο «που παράγεται έργο με μοχλό την Τεχνική Υπηρεσία» εγκάλεσε ο Ντ. Διαμάντος που έκανε λόγο για «αλά καρτ νομιμότητα» και για «νόθευση της προκήρυξης» ζητώντας να γίνουν αλλαγές.

Ο Π. Κρίκης σημείωσε πως «η όλη αντιπαράθεση έχει σχέση με την αισθητική αντίληψη» υπενθυμίζοντας ότι η Λαϊκή Συσπείρωση είχε εξ αρχής διαχωρίσει τη θέση της για το έργο αφού δεν συζητείται ούτε για ποιον γίνεται, ούτε τι εξυπηρετεί».

Τέλος ο αντιδήμαρχος Διοίκησης Γ. Σούλτης υπενθύμισε πως «το έργο είχε εγκριθεί ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο του 2011». Με τη συζήτηση να ολοκληρώνεται, μετά από 5 ώρες συνεδρίασης, με τοποθετήσεις δημοτικών συμβούλων.

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass