ΚΑΤΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ Ο ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟ 2014

Αναχρονιστικό το σύστημα ελέγχου - διαχείρισης των ΟΤΑ

Δημοσίευση: 14 Οκτ 2015 0:00

Με κριτική για αλλαγές στο ισχύον σύστημα από το 2015 αλλά και με δεσμεύσεις της δημοτικής αρχής για αναδιάρθρωση του «αναχρονιστικού» και «αναποτελεσματικού», όπως το χαρακτήρισε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Παν. Νταής, οικονομικού και λογιστικού συστήματος εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία χθες από το Δημοτικό Συμβούλιο Λάρισας, ο οικονομικός απολογισμός και ισολογισμός του Δήμου για το 2014.

Του οικονομικού έτους που διαχειρίσθηκαν δυο δημοτικές αρχές, μετά τις δημοτικές εκλογές και, τον δήμαρχο Λαρισαίων Απ. Καλογιάννη να δεσμεύεται, σε διαχειριστικό επίπεδο, για «βελτιώσεις που θα απεικονίζουν την καλύτερη λειτουργία του Δήμου» και σε πολιτικό επίπεδο «για καλύτερη διαχείριση και στοχευμένες παρεμβάσεις».

Με τον κ. Νταή να παρουσιάζει αναλυτικά στοιχεία του προϋπολογισμού και του ισολογισμού, μεταξύ των οποίων τα 87,7 εκατ. ευρώ των εσόδων και τα 77 εκατ. ευρώ των εξόδων (χρηματικό υπόλοιπο 10 εκατ. ευρώ) όπως και στοιχεία του ισολογισμού της ίδιας περιόδου.

Ο κ. Νταής απαντώντας σε ερωτήματα συμβούλων της αντιπολίτευσης σημείωσε μεταξύ άλλων πως «σήμερα η οικονομική κατάσταση του Δήμου είναι καλή» αφού διαθέτει 15 εκατ. ευρώ με εξοφλημένο μεγάλο αριθμό υποχρεώσεων (πέραν των δανείων που εξυπηρετούνται) από τα 9 εκατ. ευρώ που παρέλαβε το 2014.

Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών επισήμανε το πρόβλημα των ανείσπρακτων οφειλών από 44.000 οφειλέτες που ανέρχονται σε 22 εκατ. ευρώ (από 21,3 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2013) όπως και τον υψηλό ΕΝΦΙΑ (121.000 ευρώ) που θα πρέπει να πληρώσει ο Δήμος για το 2014.

Ωστόσο ο κ. Νταής, σημειώνοντας «το σφιχτό νομικό πλαίσιο κάτω από το οποίο λειτουργούν οι ΟΤΑ», στάθηκε ιδιαίτερα στις θεσμικές αλλαγές που πρέπει να γίνουν προκειμένου να αλλάξει το «αναχρονιστικό λογιστικό, οικονομικό και διαχειριστικό σύστημα».

Διευκρινίζοντας ότι «είναι εξαιρετικά δύσκολο να γίνουν οι απαραίτητες και ζωτικές για το μέλλον του Δήμου αναδιαρθρώσεις» ο κ. Νταής επισήμανε πως «πρέπει να σχεδιασθεί και να υλοποιηθεί η αναδιάρθρωση στο σημερινό μοντέλο όπως και στον μηχανισμό διοικητικής πληροφόρησης» με «αμελητέο οικονομικό κόστος» και «τη συνδρομή του ανθρώπινου δυναμικού» υπογραμμίζοντας τέλος την πολιτική βούληση της δημοτικής αρχής.

Η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Ρένα Καραλαριώτου αντέτεινε πως ο Δήμος Λαρισαίων σήμερα «έχει υποχρεώσεις 19 εκατ. ευρώ, άλλα 7 εκατ. ευρώ είναι οι απαιτήσεις τρίτων από αγωγές άρα οι υποχρεώσεις του φθάνουν περί τα 27 εκατ. ευρώ και με 10 εκατ. ευρώ ταμειακά διαθέσιμα, του λείπουν περί τα 14 εκατ. ευρώ. Νιώθετε και υπερήφανοι που βρήκατε 9 εκατ. ευρώ και τώρα έχετε 14 εκατ. ευρώ» τόνισε.

«Το ερώτημα είναι αν το 2015 έχει γίνει κάποιο σημαντικό βήμα στη διοίκηση του Δήμου» πρόσθεσε η κ. Καραλαριώτου, σημειώνοντας την ανάγκη «να υπάρξει τομή στις προμήθειες». Η κ. Καραλαριώτου καταψήφισε τα οικονομικά αποτελέσματα σημειώνοντας πως τα μέλη της παράταξής της θα ψηφίσουν κατά συνείδηση, όπως και έγινε αφού όλοι οι υπόλοιποι σύμβουλοι της παράταξής της υπερψήφισαν την εισήγηση.

Ο δημοτικός σύμβουλος Αθ. Μαμάκος, υπερψηφίζοντας την εισήγηση, υπερασπίσθηκε το έργο της δημοτικής αρχής Τζανακούλη αφήνοντας αιχμές για την κριτική της δημοτικής αρχής λέγοντας πως «τελικά δεν ήταν και τόσο καυτή η πατάτα που παραλάβατε».

Ο δημοτικός σύμβουλος Εκτ. Νασιώκας υπερψήφισε την εισήγηση παρατηρώντας την ανάγκη αλλαγών στο σύστημα, όπως έπραξε στη συνέχεια και ο δημοτικός σύμβουλος Ντ. Διαμάντος χαρακτηρίζοντας θετικές τις δεσμεύσεις για θεσμικές αλλαγές.

Την εισήγηση καταψήφισε η Λαϊκή Συσπείρωση με τον δημοτικό σύμβουλο Π. Κρίκη να χαρακτηρίζει «αποπροσανατολιστική τη συζήτηση για τη διαφάνεια» καθώς «δεν επικεντρώθηκε στην ακολουθούμενη πολιτική» υπενθυμίζοντας πως «με εξαίρεση το ΚΚΕ, όλοι οι υπόλοιποι εκθείαζαν τα προβλεπόμενα στον Καλλικράτη».

Σημειώνεται πως στο πλαίσιο της συνεδρίασης, που ολοκληρώθηκε με τοποθετήσεις δημοτικών συμβούλων, παρευρέθηκε και ο ορκωτός λογιστής Νικ. Κατσίδης που συνέταξε την έκθεση ελέγχου, απαντώντας σε ερωτήσεις συμβούλων.

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass