ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟΥΧΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΝΟΝΙΣΤΙΚΗ

Ίσες ευκαιρίες για όλα τα περίπτερα…

Δημοσίευση: 10 Οκτ 2015 0:45

Την εφαρμογή του κανονισμού για όλους χωρίς εξαιρέσεις, ζητούν οι περιπτερούχοι της πόλης μετά και την ανάρτηση του σχεδίου του Κανονισμού Διαχείρισης Κοινοχρήστων Χώρων του Δήμου Λαρισαίων και τη διαβούλευσή του έως και τις 15 Οκτωβρίου.

Η εικόνα που παρουσιάζει κυρίως το κέντρο της πόλης, σε σχέση με τη λειτουργία των κοινοχρήστων χώρων είναι γνωστή σε όλους. Σύμφωνα με τη δημοτική αρχή «η συστηματική παρέκκλιση, επί σειρά ετών, από στοιχειώδεις κανόνες που διέπουν τη λειτουργία του κέντρου και των κοινοχρήστων χώρων γενικότερα, δημιούργησε μία ανεξέλεγκτη κατάσταση που καταλύει ουσιαστικά την έννοια του κοινόχρηστου χώρου».

Διαγράμμιση προκειμένου να είναι ευδιάκριτοι οι χώροι που μπορούν να χρησιμοποιηθούν και συνεργασία ζητούν στην πλειοψηφία τους οι ιδιοκτήτες περιπτέρων στο κέντρο της πόλης, από τις υπηρεσίες του Δήμου, καθώς ο Κανονισμός Διαχείρισης Κοινοχρήστων Χώρων περιλαμβάνει και τους όρους για τη λειτουργία των περιπτέρων και την παραχώρηση κοινοχρήστου χώρου στον περίβολό τους.

Για τα περίπτερα επιτρέπεται σύμφωνα με τον κανονισμό του δήμου που βρίσκεται σε διαβούλευση, η εγκατάσταση ψυκτικών θαλάμων και προθηκών έκθεσης προϊόντων προς πώληση έξω από το περίπτερο, εντός του οριοθετημένου κοινοχρήστου χώρου που παραχωρείται από τον Δήμο. Ειδικότερα κάθε περίπτερο, εφόσον οι συνθήκες το επιτρέπουν, μπορεί να τοποθετήσει, σε παραχωρούμενο κατά χρήση κοινόχρηστο χώρο, ένα ψυγείο παγωτών, δύο ψυγεία αναψυκτικών μονά ή διπλά ή ένα ψυγείο τριπλό, μέχρι τρία κινητά σταντ εφημερίδων και ένα ηλεκτροκινούμενο παιχνίδι. «Οι κανονισμοί πρέπει να εφαρμόζονται για όλους. Ήθελα να βάλω μια τέντα πάνω από τα ψυγεία, ρώτησα αν επιτρέπεται, μου είπαν όχι δεν το έκανα προκειμένου να είμαι νόμιμος, ενώ την ίδια ώρα άλλοι έχουν στήσει ολόκληρα αντίσκηνα γύρω από τα περίπτερά τους», αναφέρει στην «Ε» περιπτερούχος για να προσθέσει ότι «ας έρθουν να οριοθετήσουν τον χώρο μας όπως συμβαίνει για τα τραπεζοκαθίσματα των καφετεριών, προκειμένου να γνωρίζουμε τι δικαιούμαστε».

Στο σημείο αυτό να αναφερθεί ότι ο τύπος και οι διαστάσεις των περιπτέρων καθορίζονται ως εξής: μέγιστο μήκος 1,50 μ., μέγιστο πλάτος 1,70 μ., μέγιστο ύψος 2,60 μ. εφόσον οι συνθήκες το επιτρέπουν, από το περίγραμμα του περιπτέρου μπορούν να αναπτύσσονται κινητά προστεγάσματα χωρίς κάθετα στηρίγματα και σε ελάχιστη απόσταση από τυχόν κράσπεδα. Πέραν του καταλαμβανόμενου κοινόχρηστου χώρου από τα περίπτερα, δύναται να παραχωρείται κατά χρήση κοινόχρηστος χώρος, σε συνέχεια και εφαπτόμενα με τον χώρο των περιπτέρων μεγίστου μήκους 2 μ. και μεγίστου πλάτους 2 μ. εφόσον εξασφαλίζεται η ελεύθερη απαιτούμενη όδευση κίνησης πεζών και η ασφαλής κίνηση των οχημάτων.

Την ίδια ώρα οι ιδιοκτήτες αναφέρθηκαν και στο θέμα της απομάκρυνσης των περιπτέρων που βρίσκονται πάνω σε πεζοδρόμια υποστηρίζοντας ότι «μας έχουν διαλύσει με τα μειωμένα ποσοστά δεν μπορούν να μας τα ξηλώσουν και τα περίπτερα. Η οικογένειά μου ζει από αυτή την επιχείρηση εδώ και 45 χρόνια, δεν είναι δυνατό να τους χαλάει τώρα την αισθητική», τονίζει ιδιοκτήτης. Για να ξεκαθαρίσει στη συνέχεια ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Δημήτρης Μαβίδης ότι «όταν ένα περίπτερο βρίσκεται πάνω σε πεζοδρόμιο πρέπει να εξασφαλίζεται η προσβασιμότητα όλων όπως και των ατόμων με αναπηρίες».

Ζωή Παρμάκη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass