ΤΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΑΝ ΣΤΗΝ ΑΠΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΙ ΠΡΩΗΝ ΔΙΟΙΚΟΥΝΤΕΣ

Αθώοι συνεταιριστές της πρώην ΕΑΣ Λάρισας

Δημοσίευση: 07 Μαϊ 2015 11:15 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαϊ 2015 16:47

Την αθώωση των διοικούντων της πρώην συνεταιριστικής οργάνωσης της ΕΑΣ Λάρισας το 2012 από την κατηγορία της παραβίασης δικαστικής απόφασης που δεν επέτρεπε τη μετατροπή της περιουσιακής κατάστασης της τελούσας υπό εκκαθάριση Ένωσης, αποφάσισε χθες το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Λάρισας.

Η υπόθεση αφορούσε στην εκμίσθωση –από την τότε διοίκηση- παραγωγικών μονάδων της ΕΑΣ, όπως τα 2 εκκοκκιστήρια και το ελαιουργείο, με τον Σύνδεσμο Εργαζομένων να καταθέτει μήνυση εναντίον των συνεταιριστών.

Στην απολογία τους τα μέλη του Δ.Σ. της πρώην ΕΑΣ Λάρισας υποστήριξαν πως «ενοικίασαν τις παραγωγικές μονάδες, ώστε με τα χρήματα που αποκόμισαν από τους ιδιώτες να μπορέσουν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις της οργάνωσης σε Εφορία-ΙΚΑ, αλλά και εργαζόμενους. Τα χρήματα δεν τα κρατήσαμε εμείς, αλλά δόθηκαν υπέρ τρίτων», είπαν οι κατηγορούμενοι.

Απαντώντας στις κατηγορίες του προέδρου των Εργαζομένων κ. Γαρόφλου «περί χαμηλού τιμήματος στην εκμίσθωση», οι συνεταιριστές παρουσίασαν στοιχεία, συνοδευόμενα και από την κατάθεση του οικονομικού διευθυντή της οργάνωσης που αποδείκνυαν ότι «όλα τα προηγούμενα χρόνια, κατά τα οποία τα εργοστάσια λειτουργούσαν με ευθύνη της ΕΑΣ οι απολογισμοί ήσαν ζημιογόνοι, ενώ τις ίδιες τιμές (σ.σ. του 2012) χρησιμοποίησε στο πρόσφατο παρελθόν και ο εκκαθαριστής, προκειμένου να μισθώσει τις παραγωγικές μονάδες σε ιδιώτες».

Μάλιστα ο τότε πρόεδρος της οργάνωσης Σπύρος Τσικρίκας, κατά τη χθεσινή απολογία του αναρωτήθηκε «γιατί οι εργαζόμενοι, ενώ είχαν δεσμεύσει τα χρήματα της οργάνωσης, δεν προχώρησαν στις σχετικές κινήσεις για την πληρωμή τους και γιατί συνεχίζουν -μέσω δικαστικών διαδικασιών- να δεσμεύουν την ακίνητη περιουσία της ΕΑΣ, όταν γνωρίζουν ότι από την εκποίηση θα εξοφληθούν και οι ίδιοι. Ευτυχώς οι επιλογές μας αποδείχτηκαν καλές, το ίδιο και οι άνθρωποι που ανέλαβαν και δούλεψαν τα εργοστάσια ικανοί, πρόσφεραν θέσεις εργασίας σε πολύ κόσμο, βοήθησαν στον ανταγωνισμό της αγοράς και διέψευσαν όσους δαιμονοποιούν κάθε σχετική προσπάθεια».

Επίσης οι συνεταιριστές επικαλέστηκαν και το κατάντημα άλλων παραγωγικών μονάδων της πρώην ΕΑΣ που δεν εκμισθώθηκαν, όπως π.χ. το Αποξηραντήριο στον Πυργετό, και τη ΒΙΟΖΕΛ, τα οποία έπεσαν θύματα πλιάτσικου ή λόγω έλλειψης συντήρησης τα μηχανήματα αχρηστεύθηκαν.

Το δικαστήριο δέχθηκε τους ισχυρισμούς τους και τους αθώωσε.

Ο ΧΡ. ΣΙΔΕΡΟΠΟΥΛΟΣ

Σε δεύτερο χρόνο το δικαστήριο εξέτασε και μια άλλη κατηγορία του Συνδέσμου Εργαζομένων κατά του Χρήστου Σιδερόπουλου, που αφορούσε σε υπεξαίρεση χρημάτων, καθώς ο πρώην πρόεδρος της οργάνωσης κατηγορήθηκε ότι «έπαιρνε χρήματα με τη μορφή προκαταβολής -ταμειακής διευκόλυνσης για τα αγροτικά προϊόντα που θα παρέδιδε, αλλά δεν τα επέστρεφε, ζημιώνοντας την οργάνωση».

Στην απολογία του ο κ. Σιδερόπουλος υποστήριξε ότι «αυτό αποτελούσε μια συνηθισμένη διαδικασία απ’ όλα τα μέλη της Ένωσης, προσκομίζοντας βεβαίωση των εκκαθαριστών ότι αυτή τη στιγμή οφείλουν στην οργάνωση –με αυτή τη διαδικασία- περίπου 4000 ευρώ αγρότες. Προσκόμισε επίσης σχετική βεβαίωση αποδοχής των οφειλών του, για να αποδείξει ότι δεν επιχείρησε να ζημιώσει την οργάνωση». Διευκρίνισε δε ότι «τα μέλη της διοίκησης δεν είχαν μισθό, ούτε έξοδα παράστασης».

Το δικαστήριο δέχθηκε τους ισχυρισμούς του κ. Σιδερόπουλου και τον αθώωσε για δεύτερη φορά.

Σχολιάζοντας τα παραπάνω, ο πρώην πρόεδρος της οργάνωσης εξέφρασε την ικανοποίησή του, καθώς έτσι θα αποκατασταθεί η υπόληψή του που τόσο συκοφαντήθηκε από συγκεκριμένους συνδικαλιστές της ΕΑΣ και ίσως κάποιοι νέοι αγρότες αναθαρρήσουν και αποφασίσουν να ασχοληθούν με τον συνεταιρισμό. «Όταν κάποιοι άκουγαν για αγροτοδικεία, για συνεχείς δίκες των συνεταιριστών της ΕΑΣ και για ανελέητο κυνηγητό της Εφορίας και του ΣΔΟΕ με κομματικές σκοπιμότητες, ποιος θα τολμούσε να ασχοληθεί με αυτά. Όσον αφορά στους εργαζόμενους της πρώην ΕΑΣ Λάρισας, με θλίβει το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία αυτών, έπεσαν θύματα παραπλάνησης από μια μειοψηφία συνδικαλιστών που δεν επιθυμούν την εξυγίανση ή την εκκαθάριση της οργάνωσης, ώστε να εξοφληθούν, αλλά αποσκοπούσαν μέσω επισχέσεων σε παχυλές αποζημιώσεις».

*Υπενθυμίζεται ότι στις 5 Ιουνίου στο Εφετείο οι συνεταιριστές της πρώην ΕΑΣ θα ξανακαθίσουν στο εδώλιο του κατηγορουμένου (πρωτόδικα είχαν καταδικαστεί) για τη μη καταβολή δεδουλευμένων στους εργαζόμενους.

Γ. Ρούστας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass