ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΡΧΙΑ

Η «Σύγχρονη Πινακοθήκη» των Γόννων

Δημοσίευση: 19 Απρ 2015 11:20 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαϊ 2015 16:11

* Γράφει ο Δημήτρης Ζ. Γουγουλιάς

 

 

Σε λίγες μέρες και σε πείσμα των δύσκολων καιρών κλείνει τρία χρόνια λειτουργίας η «Σύγχρονη Πινακοθήκη» των Γόννων, μια πινακοθήκη από τις λίγες που συναντά κανείς στην ελληνική επαρχία και η μοναδική στη θεσσαλική ύπαιθρο, η οποία εγκαινιάστηκε στις 8 Ιούλη 2012, με έργα που δώρισαν το ζεύγος Κριστιάνε και Ζήσης Παπαδημητρίου και μετά από ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τεμπών να στεγαστεί στο παλιό κοινοτικό κατάστημα στην κεντρική πλατεία των Γόννων. Η συλλογή άρχισε να δημιουργείται από το ζεύγος Παπαδημητρίου από το 1990.

Ο επισκέπτης της Πινακοθήκης έχει τη δυνατότητα να πάρει μια γεύση από ένα σύνολο εκατόν τριάντα πέντε έργων σύγχρονων Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, που στα είκοσι πέντε χρόνια που πέρασαν πήραν μέρος με έργα τους στις καλοκαιρινές εκθέσεις που με μεράκι και ζήλο οργάνωναν και συνεχίζουν να οργανώνουν στο πατρικό τους σπίτι στους Γόννους το ζεύγος Κριστιάνε και Ζήσης Παπαδημητρίου. Η Πινακοθήκη καλύπτει ένα ευρύ φάσμα της σύγχρονης εικαστικής πραγματικότητας και στις πέντε αίθουσές της η κατανομή των πινάκων γίνεται σε θεματικές ενότητες (έργα Mail-Art, ξένοι ζωγράφοι, θέματα από την αρχαιότητα, θέματα ερωτικά, κ.ά.).

Εκτίθενται έργα Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, κυρίως ζωγράφων αλλά και γλυπτών. Σε μία από τις αίθουσες εκτίθενται 66 έργα ζωγράφων από 22 χώρες (Αμερική, Αργεντινή, Βραζιλία, Ιαπωνία, Ταϋλάνδη, Τουρκία, Ρωσία, Γαλλία, Ιταλία, κ.λ.π.) τα οποία αποτελούν και τη θεματική ενότητα της Mail-Art που οργάνωσε το ζεύγος Παπαδημητρίου με θέμα «Προμηθέας – Φωτιά – Άνθρωπος». Μια άλλη ενότητα είναι η αίθουσα με πίνακες που αφορούν θέματα από την αρχαιότητα και θέματα ερωτικά και στην οποία υπάρχει και η τοιχογραφία, δωρεά προς την Πινακοθήκη του Κ. Παπαργύρη και έχει σαν θέμα την «Αρκαδία». Σε ξεχωριστή αίθουσα εκτίθενται έργα ξένων ζωγράφων όπως των Γερμανών Μ. Άμπς και Τζ. Σουλτς, του Ιταλού Μ. Ρόσσι και του Μάρνη Γέρα από τον Άγιο Δομίνικο. Στη μεγάλη αίθουσα εκτίθενται έργα Ελλήνων ζωγράφων ενώ στο κέντρο της αίθουσας αυτής σε ένα μεγάλο τραπέζι μπορεί ο επισκέπτης να δει έντυπα και Λευκώματα Τέχνης Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών με θέματα από τη ζωγραφική, τη φωτογραφία, τη γλυπτική κ.ά. Σε εμφανές σημείο της Πινακοθήκης είναι αναρτημένη στα ελληνικά και αγγλικά η ιστορία της Πινακοθήκης ενώ στην είσοδο του νεοκλασικού κτιρίου μια ταμπέλα αναγράφει : «Συλλογή Ζήση και Κριστάνε Παπαδημητρίου».

Τη μέρα των εγκαινίων ο ομότιμος καθηγητής στο ΑΠΘ ανέφερε : «Πάνω από όλα θέλω να ευχαριστήσω τη γυναίκα μου Κριστιάνε Παπαδημητρίου, η οποία όχι μόνο μου συμπαραστάθηκε, αλλά χωρίς τη δικιά της συμβολή και χωρίς την αγάπη της για την Ελλάδα δεν θα γίνονταν όλα αυτά». Κάλεσε επίσης όλους τους δημότες μέσα στους δύσκολους καιρούς που περνάει η χώρα μας αλλά και εμείς οι ίδιοι να αγκαλιάσουν την τέχνη και τον πολιτισμό γιατί αυτά είναι που συνδέουν τους ανθρώπους μεταξύ τους λέγοντας χαρακτηριστικά ότι χωρίς αλληλεγγύη μεταξύ μας δεν θα μπορέσουμε να πετύχουμε την επιβίωσή μας.

Για την ιστορία να αναφέρω ότι στην Πινακοθήκη Γόννων μέχρι σήμερα έλαβαν χώρα και παράλληλες εκθέσεις όπως :

Εργαστήρι για τη γνωριμία με την τέχνη της χάραξης. Από τις 15 Δεκέμβρη μέχρι τις 31 Γενάρη 2013 φιλοξενήθηκε στην Πινακοθήκη η έκθεση χαρακτικών έργων, ομάδας σπουδαστριών–στών του Εργαστηρίου Χαρακτικής του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. ενώ στις 18 και 19 Γενάρη 2013 οι σπουδαστές, Ελένη Ζέππου, Δημοσθένης Μπογιατζής, Ελένη Νικολακοπούλου, Ισιδώρα Παπαδούλη οργάνωσαν στον χώρο της έκθεσης εργαστήριο για τη γνωριμία της τέχνης της χάραξης και τη διαδικασία των τυπωμάτων.

Έκθεση με θέμα «Ελιά – Έλαιον Ειρήνης» που οργάνωσαν η Φλώρα και ο Δημήτρης Γουγουλιάς. Η έκθεση ήταν συνέχεια της 1ης συνάντησης ερασιτεχνών δημιουργών, στο πατρικό σπίτι του ζεύγους Κριστιάνε και Ζήση Παπαδημητρίου στους Γόννους, τον Σεπτέμβρη του 2012 και λειτούργησε μέσα στις γιορτές των Χριστουγέννων και πιο συγκεκριμένα από τις 3 μέχρι τις 10 Γενάρη 2014.

Στις 13 Απρίλη 2014 εγκαινιάστηκε έκθεση με θέμα «Η Σταύρωση στη Δυτική Ζωγραφική από τον Μεσαίωνα μέχρι Σήμερα». Εκτέθηκαν περισσότερες από 50 αναπαραγωγές έργων μεγάλων καλλιτεχνών της δυτικής ζωγραφικής από τους Giotto, Tiziano, Rubens κλπ. μέχρι τους Picasso, Bacon,Velickovic και άλλους σύγχρονους.

Ένα πρωτότυπο θέμα για έκθεση φωτογραφίας διάλεξαν οι υπεύθυνοι της Πινακοθήκης Γόννων για τις γιορτές και ολόκληρο τον μήνα Γενάρη του 2015. Το θέμα ήταν οι «Κωδωνοφορίες» στη χώρα μας αλλά και στις χώρες της ευρωπαϊκής ηπείρου. Την έκθεση οργάνωσαν από κοινού η Πινακοθήκη Γόννων, το Λαογραφικό Μουσείο Γόννων, το Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης και η ομάδα δράσης «Οι δρόμοι του Κουδουνιού» και κράτησε από τις 28 Δεκέμβρη μέχρι τις 31 Γενάρη 2015. Την επιμέλεια των δύο παραπάνω εκθέσεων είχε ο εικαστικός Θάνος Καρώνης.

Στις 22 Μάρτη 2015 οργανώθηκε με πρωτοβουλία της Πινακοθήκης Γόννων και με τη στήριξη του Δήμου Τεμπών ημερίδα με θέμα «Ο Δήμος Τεμπών μέσα από την Ιστορία» με ομιλητές τους Κώστα Σπανό, Δημήτρη Ζ. Γουγουλιά, Απόστολο Κοντογιάννη και Ζήση Δ. Παπαδημητρίου.

Από τις 5 Απρίλη και μέχρι τις 10 Μάη 2015 λειτουργεί στην Πινακοθήκη παράλληλα με την Πινακοθήκη της Λάρισας «Έκθεση του Κλεάνθη Χατζηνίκου». Πρόκειται για έργα από την ίδια θεματολογία «Ελληνική Διαχρονικότητα Λαογραφία και Εθνογραφία» που απασχολεί τον καλλιτέχνη.

Πριν λίγες μέρες πραγματοποιήθηκαν και οι εργασίες της πρώτης Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου Φίλων της Πινακοθήκης Γόννων, όπου εγκρίθηκε το Καταστατικό και έγινε η εκλογή Διοικητικού Συμβούλιου και Εξελεγκτικής Επιτροπής. Το νέο Δ. Σ. σε συνεργασία με τη Διαχειριστική Επιτροπή του Δήμου Τεμπών ξεκινούν μια νέα περίοδο για την ανάπτυξη, προβολή και λειτουργία της Πινακοθήκης.

Η λειτουργία μιας σύγχρονης Πινακοθήκης θέτει στο κέντρο των δραστηριοτήτων της ισότιμα τα έργα τέχνης και το κοινό της και έχει σαν στόχο να κεντρίζει ευαισθησίες και να διαμορφώνει κριτική σκέψη και αισθητικά κριτήρια. Μουσεία χωρίς κοινό δεν υπάρχουν. Όταν με θέληση η τοπική κοινωνία αποφασίσει ενεργά να εντάξει τη σύγχρονη τέχνη στη ζωή της, σαν συνέχεια μιας πολιτισμικής κληρονομιάς που αριθμεί αρκετούς αιώνες, τότε στο χωριό μας, τους επαρχιακούς Γόννους, που κάποιοι άνθρωποι έβλεπαν πολύ πιο μακριά από τους άλλους, «συνωμότησαν» πριν μερικά χρόνια για ένα παιχνίδι, με φιλόδοξο στόχο τη δημιουργία της Πινακοθήκης, το μόνο που μας μένει είναι να τους τιμήσουμε στηρίζοντάς την.

Ανέφερα τη λέξη συνωμοσία. Είναι η πλέον ακριβής, αν επιθυμεί να ορίσει κανείς πράξεις που αποβλέπουν στη δημιουργία μιας γωνιάς για τη σύγχρονη τέχνη σήμερα στην Ελλάδα.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass