ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΔΑΣΟΠΟΝΙΑΣ

Δημοσθ. Κουπτσίδης: ευλογημένος ο τόπος μας

Δημοσίευση: 21 Μαρ 2013 16:32 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 15:01

ΓΡΕΒΕΝΑ

Του Κώστα Τσόλα

 

Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας η οποία επιλέχθηκε από τον ΟΗΕ –ΦΑΟ στη Ρώμη το 1973 για να μας θυμίζει την σημασία που έχει να διατηρηθούν τα δάση στον πλανήτη.

Δεκαετίες τώρα στη χώρα μας κάθε χρόνο  από απερισκεψία ή από  εσκεμμένο εμπρησμό καταστρέφονται χιλιάδες στρέμματα δασών με ότι αρνητικό συνεπάγεται αυτό.

Σύμφωνα με στοιχεία, στις αρχές του 19ου αιώνα  το σημερινό Ελληνικό έδαφος καλύπτονταν με περίπου 50%  από δάση,  για να φτάσει σήμερα να  είναι δάση μόνο στο 19% του Ελληνικού εδάφους.

Ο νομός Γρεβενών ως ένας από πλέον ορεινούς νομούς, ευτυχώς ακόμα και σήμερα είναι ένας νομός με τεράστιες δασικές εκτάσεις απαράμιλλου κάλλους.

Ο δήμαρχος  Γρεβενών κ. Δημοσθένης Κουπτσίδης  εκφράζοντας το ενδιαφέρον και την  ευαισθησία  όλων των Γρεβενιωτών εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

« Η 21η Μαρτίου συμπίπτει με την έναρξη της εαρινής ισημερίας και την πρώτη ημέρα της άνοιξης. Η ημέρα αυτή ανακηρύχτηκε από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών ως Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας με στόχο να φέρει τον άνθρωπο πιο κοντά στο δάσος, να το γνωρίσει, να μάθει για τις λειτουργίες του, τη μεγάλη σημασία του για την ανθρώπινη επιβίωση και να τον ευαισθητοποιήσει για την προστασία του. 

Ένα σημαντικό αγαθό της φύσης, με πολύπλευρη προσφορά για την ίδια μας τη ζωή, που εκτός των άλλων ευεργετικών του λειτουργιών (διατήρηση υδατικών αποθεμάτων, οικολογικής ισορροπίας, σταθερότητας του κλίματος κ.λπ.), συμβάλει στην οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη ενός τόπου, έχει ανάγκη από ευαισθητοποιημένους πολίτες όλο το χρόνο, από όποια θέση και αν κατέχουν και όχι από απλούς παρατηρητές, ιδιαίτερα σήμερα με τις τεράστιες περιβαλλοντικές και κλιματικές αλλαγές που παρατηρούνται καθημερινά.

Ο τόπος μας είναι ευλογημένος από τη φύση, καταπράσινος με πλούσια και μοναδική ποικιλία δασών, υδάτινους πόρους, τον πανέμορφο  Εθνικό Δρυμό της «Βάλια Κάλντα», με σπάνιας ομορφιάς φυτική και ζωική ζωή.

Οφείλουμε αυτό το ανεκτίμητο δώρο της φύσης να το σεβαστούμε, να το προστατέψουμε ώστε να παραδώσουμε στα παιδιά μας ένα καλύτερο και καθαρό περιβάλλον.

Τα Δάση αποτελούν εθνική κληρονομιά και η προστασία τους αφορά όλους μας. Η σημερινή ημέρα ας αποτελέσει και ημέρα αποφάσεων για ένα καλύτερο παρόν και ένα ελπιδοφόρο αύριο για τα δάση και τον άνθρωπο».

Φωτογραφία: Ο πυθμένας του Εθνικού Δρυμού της «Βάλια Κάλντα» στον ορεινό όγκο  της Βόρειας Πίνδου (φωτ.: Γ. Κολοβός)

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass