ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΤΟΥ «ΠΟΤΑΜΙΟΥ» ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

Η επιστροφή στη δραχμή είναι ένα εφιαλτικό σενάριο

* Δύο οικονομολόγοι και ο βουλευτής Λάρισας του κόμματος εξήγησαν πόσο πιθανό είναι ένα «Grexit» και ποιες οι επιπτώσεις του

Δημοσίευση: 04 Απρ 2015 10:55 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαϊ 2015 15:43

Της Λένας Κισσάβου

Εφιαλτικό και απεχθές σενάριο, χαρακτήρισαν, χθες, μια επιστροφή της Ελλάδας στη δραχμή, δύο οικονομολόγοι και ο βουλευτής του «Ποταμιού» κ. Κώστας Μπαργιώτας, κατά τη διάρκεια του τρίτου πολιτικού εργαστηρίου, το οποίο οργάνωσαν οι εθελοντές του «Ποταμιού» Λάρισας, στο «Χατζηγιάννειο» Πνευματικό Κέντρο, με θέμα «Πόσο πιθανό είναι ένα Grexit, ποιες οι επιπτώσεις;».

«Θεωρώ ότι υπάρχει μόνο ως πιθανότητα, αλλά ρεαλιστικά δεν μπορεί να συμβεί εύκολα», είναι η άποψη του καθηγητή Εφαρμοσμένης Οικονομικής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας κ. Χρήστου Κόλλια, για το θέμα της μετάβασης της Ελλάδας από το ευρώ στη δραχμή, σημειώνοντας: «Στο ερώτημα, κατά πόσο η μετάβαση θα βοηθήσει στην ανάπτυξη της χώρας, η λογική λέει και η ιστορία διδάσκει, ότι στο παρελθόν τρεις υποτιμήσεις που έγιναν στη δραχμή τη δεκαετία του ’80, δεν έφεραν την ανάπτυξη, αντιθέτως…

Η χώρα λοιπόν, χρειάζεται βελτιώσεις σε άλλους τομείς και όχι βελτίωση μέσω αλλαγής του νομίσματος», συμπλήρωσε.

Για εφιαλτικό σενάριο έκανε λόγο ο βουλευτής κ. Μπαργιώτας υποστηρίζοντας ότι: «Αρκετοί προπαγανδίζουν τη δραχμή είτε λόγω αφέλειας και άγνοιας κινδύνου, είτε λόγω ιδεοληψιών που τυφλώνουν, είτε τέλος για λόγους καθαρού συμφέροντος, καθώς το λόμπι της δραχμής ενδιαφέρεται να επαναπατρίσει τα ακριβά ευρώ του», συμπληρώνοντας: «Σε αυτή την κρίσιμη στιγμή το Grexit είναι ένα εφιαλτικό σενάριο. Για το Ποτάμι είναι η στιγμή της φυγής προς το μέλλον. Είναι η στιγμή που αφήνοντας βαρίδια, ιδεοληψίες και μικροπολιτικές η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει σε πραγματικές μεταρρυθμίσεις. Γιατί η ένταση των φοροεισπρακτικών μέτρων δεν είναι μεταρρύθμιση. Ούτε ο διορισμός κομματικών στελεχών στην κρατική μηχανή.

Μεταρρύθμιση είναι η αξιοκρατία, η διαφάνεια, η δημιουργία ενός σύγχρονου δικαστικού συστήματος. Δυστυχώς, μέρα με τη μέρα, παγιώνεται η εικόνα μιας κυβέρνησης που ακολουθεί την πεπατημένη του παλαιοκομματισμού και της κομματοκρατίας, που δεν έχει όραμα μεταρρύθμισης, πάρα φιλοδοξίες αναπαλαίωσης ενός χρεοκοπημένου μοντέλου. Όμως, ακόμη κι αν κατάφερνε να εξασφαλίσει πακτωλούς νέων δανείων είναι ο μετασχηματισμός της χώρας σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή κοινωνία που θα κρίνει το τελικό αποτέλεσμα».

Ο βουλευτής, έκανε μια σύντομη ανάλυση της συγκυρίας, που όπως είπε «σιγά-σιγά κάνει και τους πιο αισιόδοξους από εμάς να προβληματιζόμαστε», υποστηρίζοντας: «Δυο μήνες και κάτι μετά τις εκλογές πλησιάζοντας ολοταχώς τις «100 μέρες» της κυβέρνησης, το νομοθετικό έργο είναι εξαιρετικά φτωχό. Ψηφίστηκαν μόλις δυο νομοσχέδια, η Βουλή μετατράπηκε σε αρένα τρεις φορές με ευθύνη της προέδρου της, ενώ η σύσταση επιτροπών -εξεταστικών και άλλων- γίνεται σε χρόνο και με τρόπο που εξυπηρετεί την ανάγκη δημιουργίας θεάματος, που επιχειρεί να συγκαλύψει την έλλειψη ουσίας. Πραγματικά ισχνό αποτέλεσμα για μια χώρα στην κόψη του ξυραφιού. Ελλείψει έργου, η κυβέρνηση συνεχίζει τις προεκλογικές εξαγγελίες. Αυτό έκανε, για παράδειγμα, ο πρωθυπουργός στο υπουργείο Υγείας χθες, καταχρώμενος τη φράση «επεξεργαζόμαστε και θα ανακοινώσουμε» εξαγγέλλοντας μόνο -και για πολλοστή φορά- προσλήψεις νοσηλευτών.

Προς το παρόν, το πιο σημαντικό επίτευγμα - αν όχι το μόνο- παραμένει η σαφής δέσμευση της κυβέρνησης περί παραμονής στην ευρωζώνη.

Επιτέλους η χώρα απέκτησε - έστω σε επίπεδο δηλώσεων- Ευρωπαϊκή Αριστερά. Η δέσμευση αυτή, ωστόσο, απομένει να επιβεβαιωθεί. Αντιλαμβάνονται όλοι τώρα πως Ευρώπη α λα καρτ δεν υφίσταται. Προσφέρεται κατόπιν συνολικών συμφωνιών, ως ένα περιβάλλον όπου δικαιώματα, απολαβές και υποχρεώσεις είναι συνυφασμένες αποτελώντας τον διαρκώς μεταβαλλόμενο καμβά της ίδιας της ευρωπαϊκής υπόστασης. Η κυβέρνηση διαγράφοντας την τροχιά της προσγείωσης σε αυτή την πιεστική πραγματικότητα απαρνήθηκε με τη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου, τη ρευστότητα της τελευταίας δόσης του μνημονίου και ανέλαβε τη συγγραφή ενός νέου memorandum of understanding, όπως κι αν μεταφράζεται αυτό στα ελληνικά. Όπως φαίνεται, δυσκολεύεται σημαντικά στο εσωτερικό της να βρει τις απαραίτητες ισορροπίες και δείχνει να αδυνατεί να συμβιβαστεί με την αναγκαιότητα των μεταρρυθμίσεων.

Στο μεταξύ η οικονομία στραγγαλίζεται τόσο από την απορρόφηση κάθε ικμάδας ρευστότητας από την ίδια την κυβέρνηση όσο και από μια πρωτοφανή -ακόμα και για την Ελλάδα της κρίσης- αβεβαιότητα που συμπιέζει έως εξαντλήσεως την έτσι κι αλλιώς αναιμική ανάπτυξη.

Η χώρα παρακολουθεί τη διαπραγμάτευση, και στον βαθμό που δεν ολοκληρώνεται, ο αρχικός ενθουσιασμός υποχωρεί δίνοντας τη θέση του σε μια επιτεινόμενη αγωνία.

Αν και η έξοδος από το ευρώ έχει αποκλεισθεί ως πολιτική επιλογή από την κυβέρνηση, το διαφαινόμενο δημοσιονομικό αδιέξοδο την ξαναφέρνει στο προσκήνιο διαρκώς ως επαπειλούμενο φιάσκο».

Στις επιπτώσεις που θα έχει η έξοδος της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αναφέρθηκε ο κ. Παύλος Γολέμης οικονομολόγος-χρηματιστής, εξηγώντας: «Μηδέν επιβολή περιορισμών στην ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων και στις αναλήψεις από την πρώτη μέρα. Θα κάνει αδύνατη την αποπληρωμή του χρέους της χώρας αναγκάζοντάς τη να χρεοκοπήσει. Η χρεοκοπία θα φέρει ανατροφοδότηση της υποτίμησης- καθοδικό σπιράλ. Φτωχοποίηση 30% του πληθυσμού, στο όριο της φτώχειας άλλο 30% και πτώση καταναλωτικής εμπιστοσύνης. Κλείσιμο επιχειρήσεων, απολύσεις και ανεργία 35%. Αδυναμία πληρωμής ασφαλιστικών εισφορών, έλλειμμα στα ταμεία, μείωση συντάξεων… κ.ά.».

* Παρεμβάσεις για το θέμα έκαναν ο Δρ. Μιλτιάδης Δεληχάς, στέλεχος της πολιτικής κίνησης «Ευρώπη Οικολογία» και υποψήφιος βουλευτής με το «Ποτάμι», καθώς και ο κ. Γιώργος Καραβάνας, μέλος της Δ. Επιτροπής της Δράσης – υποψήφιος βουλευτής με το «Ποτάμι».

Συντονιστής ήταν ο καθηγητής του ΤΕΙ Θεσσαλίας κ. Βασίλης Βλάχος, εθελοντής του «Ποταμιού» στη Λάρισα.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass