ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΖΟΝΤΑΙ ΣΕ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Αυτοκινητιστές: Θα μας φάει ο... παράδρομος

Καραλαριώτου: Θα μειωθούν έσοδα, ενώ θα αυξηθούν τιμές προϊόντων και τροχαία δυστυχήματα

Δημοσίευση: 30 Νοε 2013 21:15 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 13:12
 
 
 
Του Δημήτρη Βάλλα
Τις έντονες αντιδράσεις από τους αυτοκινητιστές της Ομοσπονδίας Φορτηγών Δ.Χ. Κεντρικής Ελλάδας και Κεντρικής Μακεδονίας έχει προκαλέσει η διαφαινόμενη αύξηση των τιμών διέλευσης στα διόδια που προβλέπεται να ισχύσει από την καινούργια χρονιά.
Μιλώντας στην «Ε» οι επαγγελματίες αυτοκινητιστές επισήμαναν ότι ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Β. Τζιμουράγκας θα έχει αύριο Δευτέρα συνάντηση με τους αρμόδιους υπουργούς στην Αθήνα για την εξεύρεση κάποιας λύσης, ενώ ολόκληρος ο κλάδος βρίσκεται σε αναστάτωση και προετοιμάζεται για κινητοποιήσεις.
«Για ένα πήγαινε-έλα στην Αθήνα πληρώνουμε 400 ευρώ σε πετρέλαια και τώρα με τις αυξήσεις θα πρέπει να πληρώνουμε και άλλα 200 ευρώ στα διόδια.
Θα μας φάνε οι παράδρομοι με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την επικινδυνότητα αυτών των δρόμων.
Πρόκειται για αυξήσεις που φθάνουν για μας ακόμα και στο 100%! Οι επαγγελματίες του κλάδου έχουν εξοργιστεί και είμαστε έτοιμοι για κινητοποιήσεις διαρκείας εάν χρειαστεί...».
Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες οι αυξήσεις υπολογίζονται από 33% έως 60% σε κάποιες περιπτώσεις, ενώ πρόκειται να προστεθούν και νέοι σταθμοί διοδίων.
Στον αυτοκινητόδρομο Μαλιακός – Κλειδί προβλέπεται να αυξηθούν κατά 33% (στα 4 από 3 λεπτά ανά χιλιόμετρο) οι τιμές διοδίων στα διόδια Μοσχοχωρίου (στα 4 ευρώ από 3,1 σήμερα για τα ΙΧ) και Πελασγίας (στα 3,5 ευρώ από 2,7 ευρώ για τα ΙΧ), ενώ αντίθετα για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα (πιθανόν ένα χρόνο) θα παραμείνουν σταθερές για τους οδηγούς που έχουν ηλεκτρονικό πομποδέκτη. Δεν αλλάζουν οι τιμές στους υπόλοιπους σταθμούς διοδίων της εταιρίας «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου».
Αυξήσεις έρχονται από την Πρωτοχρονιά και στο υπόλοιπο τμήμα της εθνικής οδού προς την Αθήνα.
ΚΑΡΑΛΑΡΙΩΤΟΥ: ΕΚΤΟΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
Mε αφορμή τις νέες αυξήσεις τιμών διοδίων που προωθεί η Κυβέρνηση στο πλαίσιο των αναθεωρημένων Συμβάσεων για την κατασκευή των μεγάλων οδικών αξόνων η αντιπεριφερειάρχης Λάρισας κ. Ρένα Καραλαριώτου έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Έχω την εντύπωση ότι μερικοί είναι εκτός πραγματικότητας. Δεν είναι μόνο απαράδεκτη η πολιτική των συνεχών αυξήσεων των τιμών διοδίων, αλλά είναι κάτι χειρότερο: είναι μια κακή και πρόχειρη πολιτική.
Πρώτον: Στρέφεται κατά των πολιτών που θα κληθούν και πάλι να πληρώσουν το μάρμαρο αλλά και κατά της ασφάλειάς τους.
Δεύτερον, στρέφεται εναντίον των ίδιων των έργων για την ολοκλήρωση των οποίων υποτίθεται ότι μπαίνουν τα νέα διόδια, αφού αντί για αύξηση θα έχουμε μείωση εσόδων.
Τρίτον, ναρκοθετεί την οικονομία της χώρας, αφού η αύξηση του κόστους μεταφοράς των προϊόντων θα οδηγήσει μεσοπρόθεσμα σε νέες αυξήσεις τιμών.
Αλλά θα πρέπει επιτέλους να επιδείξουμε ρεαλισμό και λογική.
Αλήθεια, τι προσδοκούμε με τη νέα αύξηση των διοδίων; Μήπως αύξηση των εσόδων για ολοκλήρωση των έργων; Το μόνο που θα πετύχουμε είναι να στρέψουμε στους παράδρομους και τους τελευταίους που απέμειναν να χρησιμοποιούν πια τον αυτοκινητόδρομο. Αυτό θα επιφέρει δυο πράγματα:
Πρώτον, μείωση εσόδων. Δεύτερον, τεράστια επιβάρυνση για τις Περιφέρειες οι οποίες θα καλούνται κάθε τόσο να επισκευάζουν τις ζημιές στους παράδρομους που θα δεχτούν όλο τον φόρτο και θα έχουν μεγάλες και συχνές φθορές. Πέραν βεβαίως του σπουδαιότερου όλων, που θα είναι η κατακόρυφη αύξηση των ατυχημάτων και του συνεπαγόμενου φόρου αίματος.
Με δυο λόγια συνεχίζεται μια λανθασμένη πολιτική. Ο κίνδυνος μάλιστα να οδηγηθούν τα έργα σε νέο τέλμα και να ζητήσουν οι Εταιρίες νέα αναθεώρηση είναι υπαρκτός.
Αλλά και αν καταφέρουμε κάποτε να τελειώσουμε τα έργα, μπαίνει ένα απλό ερώτημα: Τελικά τους δρόμους για ποιους τους κατασκευάζουμε; Για πολίτες που δεν θα μπορούν να τους χρησιμοποιήσουν ποτέ; Και σ’ αυτή την περίπτωση με ποια έσοδα αυτοί θα συντηρούνται;
Εμείς αποδεχόμαστε ότι χρειάζονται πόροι για τα μεγάλα έργα. Αλλά αυτοί θα προέλθουν από την εκλογίκευση των τιμών. Προτείνουμε γενναίες μειώσεις που θα αυξήσουν κατακόρυφα την κίνηση, άρα και τους πόρους για την χρηματοδότηση των έργων. Και αυτό με παράλληλη αστυνόμευση του δικτύου, ώστε να μην εισέρχονται παράνομα στους παράδρομους τα μεγάλα φορτηγά όπως συμβαίνει στην καρμανιόλα του Πυργετού.
Ο νομός Λάρισας, λόγω της θέσης και λόγω λανθασμένων πολιτικών, πλήρωνε πάντα βαρύ κόστος σε διόδια
Πληρώσαμε αρκετά και πήραμε εν τέλει πολύ λίγα για αυτά που δώσαμε. Κυρίως, δεν πήραμε οδική ασφάλεια.
Η αύξηση στα διόδια Μοσχοχωρίου θα επιβαρύνει επίσης και την παλιά Εθνική οδό Λάρισας – Βόλου που λόγω συχνής κίνησης αγροτικών μηχανημάτων είναι ακατάλληλη και πολύ επικίνδυνη για χρήση από Ι.Χ. αυτοκίνητα.
Ζητούμε από το αρμόδιο Υπουργείο να αναθεωρήσει την απόφασή του. Να σκεφτούν υπεύθυνα και σοβαρά. Όχι άλλες αποφάσεις στο γόνατο και πάντα με την ίδια αδιέξοδη φοροεισπρακτική αντίληψη».
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass