ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΧΘΕΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ

Ανάπλαση 5 στρεμμάτων στην Αγιά

Δημοσίευση: 30 Νοε 2013 21:04 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 13:12
 
ΑΓΙΑ (Γραφείο «Ε», του Νίκου Γουργιώτη)
Τα εγκαίνια του έργου ανάπλασης χώρου πέντε στρεμμάτων έναντι του Πολιτιστικού Κέντρου της Αγιάς «Χρυσαλλίδα» πραγματοποιήθηκαν, χθες το πρωί, παρουσία του περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού, της αντιπεριφερειάρχη Λάρισας Ρένας Καραλαριώτου και του δημάρχου Αγιάς Αντώνη Γκουντάρα.
Πρόκειται ουσιαστικά για ένα έργο αναβάθμισης μιας περιοχής παντελώς αδιαμόρφωτης μέχρι πρότινος και αρμονικού συνδυασμού της με το κτίριο της «Χρυσαλλίδας», προϋπολογισμού 350.000 ευρώ, με δικαιούχο αυτού την Περιφέρεια Θεσσαλίας, κύριο τον Δήμο Αγιάς και χρηματοδοτούμενο από πόρους τους ΕΣΠΑ, το οποίο αλλάζει ριζικά την εικόνα του περιβάλλοντα χώρου του Πολιτιστικού Κέντρου με την καλαίσθητη αρχιτεκτονική του διαμόρφωση, που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, ποδηλατόδρομους, οδούς περιπάτου, κήπους, προσβάσεις για ΑμεΑ, θέσεις στάθμευσης αυτοκινήτων και δικύκλων. Η ενεργειακή του δε αυτονομία με χρήση φωτοβολταϊκών δεκτών, του δίνει και έναν ιδιαίτερο οικολογικό χαρακτήρα. Αξίζει να σημειωθεί πως διαθέτει μια συστοιχία φωτιστικών τα οποία τροφοδοτούνται από τον ήλιο, τελείως αυτόνομα, χωρίς κατανάλωση, και τα υπόλοιπα είναι με λαμπτήρες τεχνολογίας LED που έχουν ενεργειακή κατανάλωση το ένα πέμπτο από τους κοινούς πυρακτώσεως. Η οικονομία που γίνεται είναι τεράστια, αφού όλη η έκταση φωτίζεται με 1,5kw!
Στον χαιρετισμό του ο κ. Αγοραστός έκανε λόγο για έναν «περιβαλλοντικά αναβαθμισμένο χώρο για την Αγιά, ασφαλή, εύχρηστο και φιλικό, που συμβάλλει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων και των επισκεπτών της περιοχής». «Η ανάπλαση αυτή» τόνισε «σε έναν χώρο πέντε στρεμμάτων, που ήταν τελείως αδιαμόρφωτος, εντάσσει πλέον την όλη περιοχή αρμονικά στο αστικό τοπίο δίνοντας παράλληλα και μια νέα οντότητα στο Πολιτιστικό Κέντρο “Χρυσαλλίδα”». Επισήμανε, επίσης, τα περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά του έργου δίνοντας έμφαση στη χρήση της ηλιακής ενέργειας για τις ανάγκες φωτισμού, ενώ δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει πως «το έργο είναι αποτέλεσμα της άριστης συνεργασίας που υπάρχει με τον Δήμο Αγιάς» λέγοντας μάλιστα χαρακτηριστικά: «Όταν είμαστε ενωμένοι και συνεργαζόμαστε με ειλικρίνεια και συνέπεια, τότε φέρνουμε θετικά αποτελέσματα. Πλέον με τα θεματικά πάρκα που έχουν δημιουργηθεί, μπορούν να πραγματοποιηθούν δραστηριότητες εκπαιδευτικού χαρακτήρα, καθιστώντας με αυτό τον τρόπο την Αγιά, αλλά και την ευρύτερη περιοχή, σημαντικό πόλο έλξης για τους επισκέπτες».
Στη στενή συνεργασία με τον Δήμο Αγιάς αναφέρθηκε και η κ. Καραλαριώτου, αναφέροντας: «Η τριετής, πια, συνεργασία μεταξύ Περιφέρειας και Δήμου Αγιάς αποφέρει σημαντικά αποτελέσματα. Από πού να ξεκινήσει και πού να τελειώσει κανείς. Είτε μιλάμε για αποχετεύσεις, είτε μιλάμε για βιολογικούς καθαρισμούς, είτε για έργα αρδεύσεων, υδρεύσεων και αναπλάσεων, όλα τους προσθέτουν στην ανάπτυξη της περιοχής». «Η Αγιά είναι ένας ευλογημένος τόπος» είπε και συνέχισε «Έχει όλα εκείνα τα στοιχεία που μπορεί με τη στενή συνεργασία των φορέων να την αναδείξουν σαν έναν πολύ σημαντικό τουριστικό προορισμό». Χαρακτήρισε τις δράσεις που γίνονται «στοχευμένες» και τα έργα που υλοποιούνται «ουσίας και όχι βιτρίνας». Για το συγκεκριμένο δε έργο, τόνισε «Οι παρεμβάσεις μας για την αναβάθμιση της περιοχής “Χρυσαλλίδας” οδήγησαν στη δημιουργία ενός συνόλου θεματικών πάρκων, που πέρα από τα προφανή οφέλη της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και της επαφής με τη φύση, για ποδηλάτες και περιπατητές, αφορά όλους τους πολίτες. Είναι ένα έργο που συμβάλλει στην ανάπτυξη δραστηριοτήτων ήπιων μορφών τουρισμού και βασικής αναψυχής. Ταυτόχρονα, δόθηκε μεγάλη βαρύτητα στη δημιουργία εκείνων των υποδομών που θα διευκολύνουν την εύκολη πρόσβαση των ατόμων με ειδικές ανάγκες. Με την ολοκλήρωση του θεματικού πάρκου, και σε συνδυασμό με τον πολυδύναμο Πολιτιστικό – Συνεδριακό χώρο της “Χρυσαλλίδας” παραδίδουμε, πλέον, ένα σύνολο ολοκληρωμένων παρεμβάσεων, πολιτιστικών – περιβαλλοντικών, στον Δήμο Αγιάς, προς όφελος των πολιτών».
 Ο δήμαρχος Αγιάς κ. Αντώνης Γκουντάρας, αφού ευχαρίστησε τον περιφερειάρχη, την αντιπεριφερειάρχη, τους περιφερειακούς συμβούλους, αλλά και τους ανθρώπους της Τεχνικής Υπηρεσίας της Περιφέρειας για τη συνεργασία και την ολοκλήρωση του έργου, δήλωσε: «Η συνεργασία μας με την Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει φέρει έργα προϋπολογισμού 40 και πλέον εκατομμυρίων ευρώ στον Δήμο μας. Όταν υπάρχει διάθεση για συνεργασία, έστω κι αν οι καιροί είναι τόσο δύσκολοι σαν κι αυτούς που βιώνουμε, τότε υπάρχουν λύσεις και διέξοδοι. Στόχος μας είναι μέρα με τη μέρα ο τόπος μας να γίνεται καλύτερος. Σκοπός μας είναι να έχουμε ακόμα καλύτερα αποτελέσματα για τους πολίτες με την ολοκλήρωση των δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης, των αρδευτικών έργων, του βιολογικού καθαρισμού, της ανάδειξης του τόπου μας σε τουριστικό προορισμό. Το έργο εδώ στη “Χρυσαλλίδα” αναβαθμίζει την ποιότητα ζωής των κατοίκων της Αγιάς, αποτελεί συνέχεια του Πολιτιστικού Κέντρου “Χρυσαλλίδα”, αλλά, κυρίως, δίνει κι ένα στίγμα για την περιοχή της Αγιάς. Είναι ένα περιβαλλοντικό έργο το οποίο βοηθάει και στην πολιτιστική ανάπτυξη του χώρου αυτού, αλλά, κυρίως, συμβάλλει στην αναβάθμιση της καθημερινότητας των πολιτών. Τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν και η εφαρμογή νέων τεχνολογιών έχουν ως αποτέλεσμα την ελάχιστη κατανάλωση ενέργειας γι’ αυτόν τον ανανεωμένο αισθητικά χώρο».
Παρόντες κατά την παράδοση του έργου ήταν ακόμη οι περιφερειακοί σύμβουλοι Χρήστος Καλομπάτσιος, Θανάσης Παιδής και Χρήστος Σιδερόπουλος, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αγιάς Γιάννης Αργυρούλης, ο αντιδήμαρχος Δημοτικής Ενότητας Μελιβοίας Αντώνης Μπελιάς, ο πρώην δήμαρχος Αγιάς και νυν δημοτικός σύμβουλος Αντώνης Μαυρογιάννης, οι δημοτικοί σύμβουλοι Αγιάς Βασίλης Λέτσιος, Γιώργος Βαλάρης, Χριστίνα Γιαννουλέα και Θεόδωρος Σουλιώτης, ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Αγιάς Γιώργος Κούκας, ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑ Αγιάς Στέφανος Ριζούλης, ο επιβλέπων μηχανικός του έργου Βάιος Τριανταφύλλου και ο μηχανολόγος μηχανικός Γεώργιος Ζαούτσος ως εκπρόσωπος της κατασκευαστικής εταιρίας «Ηλίας Γιαννούκας & ΣΙΑ ΕΕ».
Ο Σύλλογος Γυναικών Αγιάς προσέφερε εδέσματα στους παρευρεθέντες, ενώ το κρασί και το τσίπουρο ήταν προσφορά του Κτήματος «Μάνδαλο».
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass