ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΣΚΑΦΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ

Το Κάστρο της Μελιβοίας

Δημοσίευση: 28 Νοε 2013 3:14 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 13:09
 ΑΓΙΑ (Γραφείο «Ε»)
Του Νίκου Γουργιώτη
Την ευκαιρία να μάθουν από πρώτο χέρι στοιχεία που προέκυψαν από την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της αποκάλυψης του Κάστρου της Μελιβοίας από τη στιγμή που το έργο εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ, είχαν όσοι βρέθηκαν το βράδυ του περασμένου Σαββάτου στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Γυμνασίου Μελιβοίας.
Εκεί, η γυναίκα η οποία έχει συνδυάσει το όνομά της με την ανασκαφή σ’ αυτό, η αρχαιολόγος Σταυρούλα Σδρόλια, μίλησε εκτενώς για τα σπουδαία ευρήματα, την πορεία των εργασιών, το μέλλον αυτών, και παρουσίασε με φωτογραφίες και βίντεο τη θαυμαστή πράγματι κατάσταση στην οποία βρίσκεται, πια, ο εν λόγω χώρος.
Μια κατάσταση η οποία ασφαλώς δεν έχει καμιά σχέση με την αρχική. Κανείς δεν πίστευε στο ξεκίνημα των εργασιών πως ο λόφος πάνω από τη Βελίκα με την οργιώδη βλάστηση και τα μισοπεσμένα πέτρινα τοιχία, θα έκρυβε στα σπλάχνα του αυτό που σήμερα επιστημονικά επισκευάστηκε ή επίσης επιστημονικά, μεθοδικά, υπομονετικά, με πολλή και σκληρή δουλειά αποκαλύφθηκε. Κανείς, εκτός – ίσως μόνο – από τη Σταυρούλα Σδρόλια, αλλά και τον δήμαρχο Αγιάς Αντώνη Γκουντάρα, οι οποίοι κινήθηκαν από κοινού, ώστε και τα κονδύλια να βρεθούν και το έργο να προχωρήσει, παρά τις αντιξοότητες που στον δρόμο συνάντησαν, παρά τις αντίθετες φωνές που στην αρχή τουλάχιστον θεωρούσαν το όλο εγχείρημα ως μία τρέλα. Το αποτέλεσμα τους δικαίωσε και, φυσικά, στόχος, πλέον τώρα, είναι η ολοκληρωτική αποκάλυψη του Κάστρου, που πιστεύεται πως έχει να ενώσει πάρα πολλά κομμάτια του παζλ της μεγάλης ιστορίας που έχει η ευρύτερη περιοχή.
Η εκδήλωση του Σαββάτου διοργανώθηκε από τον Δήμο Αγιάς, μέσω της νεοσύστατης Ομάδας Ιστορικής Έρευνας «Δημήτρης Αγραφιώτης», από την 7η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, την Κοινωφελή Επιχείρηση «Καλυψώ» και το Τοπικό Τουριστικό Δίκτυο του Δήμου Αγιάς.
Χαιρετισμό απηύθυνε ο περιχαρής για την εξέλιξη της ανασκαφής Αντώνης Γκουντάρας, ενώ στοιχεία για την αρχαία Μελιβοία έδωσε ο άοκνος μελετητής της τοπικής ιστορίας, φιλόλογος Οδυσσέας Τσιντζιράκος.
Εντυπωσίασε το βίντεο με τίτλο «Κάστρο Μελιβοίας», το οποίο δημιούργησε η Εφορεία Αρχαιοτήτων για την ανάδειξη του έργου του ΕΣΠΑ μέσω του παρόντος στην αίθουσα σκηνοθέτη Αστέριου Γερογιάννη, μέλους της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών και της εταιρείας «Ευρωίριδα», και το οποίο παρουσιάστηκε μαζί με απόσπασμα αρχαίου δρώμενου που πραγματοποιήθηκε το περασμένο καλοκαίρι στο Κάστρο.
Η εκδήλωση έκλεισε με ξενάγηση στον χώρο όπου φιλοξενείται η αρχαιολογική συλλογή Μελιβοίας, ενώ προσφέρθηκε σε όλους ο οδηγός του Κάστρου, έκδοση που χρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ.
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass