ΠΑΝΘΕΣΣΑΛΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

Η κινητικότητα τους βγάζει στον δρόμο!

* «Οι όποιες μετακινήσεις προσωπικού δεν θα είναι εκτός πόλης» διαβεβαιώνει ο διοικητής της 5ης ΥΠΕ Λάζ. Μακρής – Σήμερα η κρίσιμη συνεδρίαση του ΚΕΣΥΠΕ

Δημοσίευση: 15 Νοε 2013 1:35 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 12:54
 Με πανθεσσαλικό συλλαλητήριο, την ερχόμενη Πέμπτη 21 Νοεμβρίου στη Λάρισα, κλιμακώνουν τις αντιδράσεις τους οι εργαζόμενοι στα Νοσοκομεία της περιοχής που ανησυχούν από τις κυβερνητικές προθέσεις, στις οποίες περιλαμβάνεται και το πρόγραμμα του υπουργείου Υγείας που προβλέπει καθεστώς κινητικότητας για 900 εργαζόμενους περιφερειακών νοσοκομείων όλης της χώρας.
Η απόφαση για το συλλαλητήριο ελήφθη σε κοινή σύσκεψη των ΔΣ συλλόγων εργαζομένων σε Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας της Θεσσαλίας, που έγινε χθες στην 5η ΥΠΕ όπου εκατοντάδες εργαζόμενοι των δυο νοσοκομείων της Λάρισας πραγματοποίησαν νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας.
Με τον διοικητή της 5ης ΥΠΕ Λάζ. Μακρή να διαβεβαιώνει εκ νέου τους συγκεντρωμένους ότι «δεν θα γίνουν απολύσεις και δεν θα χαθούν κρεβάτια» προσθέτοντας πως «οι όποιες μετακινήσεις προσωπικού δεν θα είναι εκτός πόλης».
Σήμερα ωστόσο, υπό την ηγεσία του υπουργείου Υγείας συνεδριάζει εκ νέου το κεντρικό συμβούλιο διοικητών ΥΠΕ (ΚΕΣΥΠΕ) στην ατζέντα του οποίου περιλαμβάνεται το κρίσιμο θέμα της κινητικότητας με τον υπουργό Υγείας Αδ. Γεωργιάδη να διαβεβαιώνει χθες, μετά τη σύσκεψη με τους περιφερειάρχες, πως δεν θα υπάρξουν «αιφνιδιασμοί και εκπλήξεις».
ΣΥΣΚΕΨΗ
Οι εξελίξεις απασχόλησαν χθεσινή, κοινή συνεδρίαση Δ.Σ. των συλλόγων εργαζομένων στα Νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας της Θεσσαλίας η οποία, χωρίς να λείψει η αντιπαράθεση μεταξύ συνδικαλιστών παρατάξεων, κατέληξε στην ανάγκη διοργάνωσης του συλλαλητηρίου της ερχόμενης Πέμπτης αφού κοινό τόπο αποτελεί η εργασιακή ανασφάλεια.
Στη σύσκεψη, που έγινε με τη συμμετοχή του προέδρου του ΝΤ Λάρισας της ΑΔΕΔΥ Δημ. Παπαποστόλου, οι συνδικαλιστές συμφώνησαν πως «οι εργαζόμενοι θα πρέπει να βρίσκονται σε επαγρύπνηση» τονίζοντας επίσης ότι θα πρέπει να συντονίσουν τη δράση τους ενώ αφέθηκε ανοικτό το ενδεχόμενο στη συγκέντρωση της Λάρισας, να συμμετέχουν εργαζόμενοι από όλα τα νοσοκομεία της 5ης ΥΠΕ.
ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΗ
Η σύσκεψη των συνδικαλιστών έγινε στην 5η ΥΠΕ όπου, παρά τη βροχή, πραγματοποίησαν νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας οι εργαζόμενοι του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας τους οποίους υποδέχθηκαν με χειροκροτήματα εργαζόμενοι του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας.
Ο διοικητής της Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας Λάζ. Μακρής, μιλώντας στους συγκεντρωμένους διαβεβαίωσε εκ νέου τους εργαζόμενους ότι «δεν θα χαθούν θέσεις εργασίας, δεν θα κλείσουν κρεβάτια και πως στο πλαίσιο της κινητικότητας οι όποιες μετακινήσεις προσωπικού θα γίνουν εντός πόλης».
Για να δηλώσει στα ΜΜΕ πως «την περασμένη φορά, παρά την κινδυνολογία που παρακολουθήσαμε περί κλεισίματος δήθεν του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, η 5η ΥΠΕ σε συνεργασία που προηγήθηκε με στελέχη του Νοσοκομείου, απέσπασε την απόφαση για περαιτέρω υποστήριξή του με δομές που περιγράψαμε ακροθιγώς πολλές φορές και μάλιστα δημοσίως.
Πρόκειται αναμφίβολα για ένα αποτέλεσμα με θετικό πρόσημο, δεδομένης μάλιστα μιας συγκυρίας περιοριστικής δημοσιονομικής πολιτικής και του γεγονότος ότι η 5η ΥΠΕ είναι η μόνη Υγειονομική Περιφέρεια στην οποία όχι μόνο δεν αφαιρέθηκαν δομές όπως συμβαίνει αλλού, αλλά ενισχύθηκαν.
Σήμερα, σε ό,τι αφορά το θέμα της κινητικότητας ,ως διοικητής της ΥΠΕ, θωρακισμένος από τη συγκινητική και δυναμική παρουσία των εργαζομένων, των οποίων την ανησυχία που αντικρίζω στα μάτια τους ,όχι απλά σέβομαι όπως ο καθένας μας άλλωστε ,αλλά υποκλίνομαι σε αυτή, είναι αυτονόητο ότι θα επιδιώξω το βέλτιστο αποτέλεσμα και τούτη τη φορά.
Και είναι αλήθεια ότι τούτη τη φορά δεν είμαι μόνος. Ακριβώς για τον λόγο αυτό θέλω και δημοσίως να ευχαριστήσω το σύνολο του πολιτικού και αυτοδιοικητικού κόσμου που στηρίζει τις προσπάθειές μας και κυρίως τον δήμαρχο Λαρισαίων και τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας, οι οποίοι είχαν την πρωτοβουλία διοργάνωσης της μεγάλης σε όγκο αλλά και ουσίας σύσκεψη των φορέων του νομού Λάρισας, τα αποτελέσματα της οποίας αποφασίστηκε να μεταφέρουν με τρόπο τεκμηριωμένο στο Υπουργείο Υγείας» κατέληξε ο κ. Μακρής.
ΚΕΣΥΠΕ
Να σημειωθεί πως σήμερα συνεδριάζει και το ΚΕΣΥΠΕ, υπό την πολιτική ηγεσία του υπ. Υγείας, όπου αναμένεται να εξετασθούν και θέματα νοσοκομείων της περιφέρειας, μεταξύ των οποίων και αυτό της κινητικότητας.
Με τον υπουργό Υγείας Αδ. Γεωργιάδη, μετά από σύσκεψη που είχε χθες με τους (αιρετούς) περιφερειάρχες, να δηλώνει ότι στη σημερινή συνεδρίαση του ΚΕΣΥΠΕ «όπου θα έχουμε τα τελικά σχέδια για την κινητικότητα στην υπόλοιπη επικράτεια, όπως μας καθιστούν τα σχέδια αυτά θα τα θέσουμε υπόψη των περιφερειαρχών, όπως και των δημάρχων για να ξέρει ο καθένας τι γίνεται στον χώρο του και να μην υπάρχουν αιφνιδιασμοί και εκπλήξεις.
Πιστεύουμε στη συνεργασία, παρά στη διαφωνία για τη διαφωνία. Η χώρα έχει συγκεκριμένα μέσα, έχει συγκεκριμένες ανάγκες, δεν έχει χρόνο για χάσιμο, πρέπει να κάνουμε τη δουλειά μας όσο μπορούμε πιο γρήγορα» κατέληξε ο κ. Γεωργιάδης.
ΨΗΦΙΣΜΑ
Τέλος, στο ψήφισμα που επέδωσαν τα Σωματεία Εργαζομένων στα Νοσοκομεία και ΚΥ της 5ης ΥΠΕ στον κ. Μακρή, σημειώνεται πως «με αγανάκτηση και προβληματισμό παρακολουθούν οι εργαζόμενοι στα Νοσοκομεία και τα ΚΥ της 5ης ΥΠΕ τα σχέδια που εξυφαίνονται στο Υπουργείο Υγείας κατ' επιταγή των δανειστών και της Τρόικας και αφορούν την κινητικότητα - διαθεσιμότητα εργαζομένων στις δομές υγείας της περιφέρειας μέσα από συγχωνεύσεις και καταργήσεις μονάδων υγείας και μειώσεις κλινών.
Τα εφιαλτικά σενάρια που διαρρέουν τις τελευταίες ημέρες έχουν προκαλέσει τεράστια αναστάτωση στους εργαζομένους και τους πολίτες των τοπικών κοινωνιών παρά τις καθησυχαστικές δηλώσεις της Διοίκησης της ΥΠΕ. Δυστυχώς οι μνημονιακές δεσμεύσεις για μειώσεις των δαπανών υγείας οι πολιτικές παλινωδίες των κυβερνώντων και η μεγάλη αναξιοπιστία του πολιτικού λόγου δεν αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού σε κανέναν.
Σαν εργαζόμενοι στον χώρο της υγείας αλλά και σαν πολίτες πιστεύουμε πως περισσότερο από κάθε άλλη φορά το Δημόσιο Σύστημα Υγείας πρέπει να ενισχυθεί για να στηρίξει το χειμαζόμενο ελληνικό λαό που πλήττεται από την οικονομική ανέχεια και την ανεργία.
Κανένα σχέδιο αναδιοργάνωσης δεν μπορεί να πετύχει αν δεν προβλέπει τις συνθήκες που δημιουργεί η οικονομική κρίση με τους χιλιάδες ανασφάλιστους και δεν λαμβάνει υπ' όψιν του τις ιδιαιτερότητες της περιφέρειας που αφορούν στη γεωμορφολογία, στην προσβασιμότητα, τα οδικά δίκτυα, τις υποδομές, τη σύνθεση του πληθυσμού και τις τοπικές υγειονομικές ανάγκες.
Αν όλα αυτά προβλεφθούν και κριθεί σκόπιμη η αναδιάταξη μέρους του προσωπικού αυτό θα μπορούσε να γίνει με εσωτερική προκήρυξη των κενών ή απαραιτήτων θέσεων και να καλυφθούν από εθελοντικές μετατάξεις και όχι από το απεχθές μέτρο της κινητικότητας.
Οι υγειονομικοί υπομένουν να εργάζονται κάτω από δύσκολες και ανθυγιεινές συνθήκες με μισθούς πείνας δεν δέχονται όμως να θυσιαστούν στον βωμό κανενός μνημονίου. Αγωνιζόμαστε και διεκδικούμε για την κοινωνία μαζί με την κοινωνία: Ελεύθερη δημόσια και δωρεάν πρόσβαση στις υπηρεσίες Υγείας – Πρόνοιας. Να μην μείνει κανένας ανασφάλιστος και άνεργος χωρίς ιατροφαρμακευτική κάλυψη, να μην γίνουν συγχωνεύσεις - καταργήσεις νοσοκομείων και μειώσεις κλινών στην περιφέρεια.
Να αναπτυχθεί η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και να ενισχυθεί με γιατρούς και προσωπικό. Να αυξηθούν οι δαπάνες υγείας τουλάχιστον στον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Να σταματήσει το απεχθές και άδικο μέτρο της κινητικότητας και διαθεσιμότητας των υγειονομικών και τα κενά να καλυφθούν με προσλήψεις ή εθελοντικές μετατάξεις» καταλήγει το ψήφισμα.
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass