ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΟΥΝ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑΣ

Επαγγελματίες οδηγοί στα θρανία

Δημοσίευση: 05 Νοε 2013 3:04 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 12:41
 Της Λένας Κισσάβου
Οι επαγγελματίες οδηγοί, προκειμένου να έχουν το δικαίωμα να συνεχίσουν την επαγγελματική τους δραστηριότητα, καλούνται να καθίσουν στα θρανία, να διδαχθούν σχετικά με τα νέα δεδομένα του αντικειμένου τους (νέα τεχνολογία, νομοθεσία κ.ά.) ώστε να πιστοποιηθούν για τις γνώσεις τους και να αποκτήσουν το λεγόμενο Πιστοποιητικό Επαγγελματικής Ικανότητας (ΠΕΙ).
Χωρίς το ΠΕΙ, θα είναι σαν να μην έχουν δίπλωμα οδήγησης και πρόκειται για μια υποχρέωση στην οποία πρέπει να αντεπεξέλθουν οριακά μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2014.
Στο νομό Λάρισας, σύμφωνα με εκτιμήσεις του εκπαιδευτή, εκπροσώπου της εταιρίας «Αυτοκίνηση» κ. Χρήστο Μυλωνά, είναι πάνω από 5.000 οι επαγγελματίες οδηγοί που πρέπει να φροντίσουν, να αποκτήσουν το ΠΕΙ, απευθυνόμενοι στα εξειδικευμένα κέντρα, τα οποία έχουν τη δυνατότητα τέτοιου είδους κατάρτισης.
Ειδικότερα, πραγματοποιούνται σεμινάρια στους επαγγελματίες οδηγούς, 35 ωρών, στα κέντρα θεωρητικής εκπαίδευσης οδηγών, μετά τη λήξη των οποίων τους δίνεται βεβαίωση παρακολούθησης, την οποία οι οδηγοί, καταθέτουν ακολούθως στη Διεύθυνση Συγκοινωνιών και Μεταφορών, για να λάβουν το νέο τους δίπλωμα, με τον κωδικό «95» (κάτοχος ΠΕΙ).
Ο κ. Μυλωνάς, αναφέρει σχετικά: «Είναι μια διαδικασία επικαιροποίησης οδηγητικών γνώσεων, διατάξεων, σύγχρονης αντίληψης των μεταφορών και ανάπτυξης νέων δεξιοτήτων για όλους τους οδηγούς που κυκλοφορούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αφορά σε επιμόρφωσή τους σε νέας τεχνολογίας ηλεκτρονικά μέσα (π.χ. ταχογράφος), σε γενικότερες διατάξεις νομοθεσίας, σε σύναψη συμβολαίων εθνικών και διεθνών μεταφορών κ.α.
Αυτά ορίζει το προεδρικό διάταγμα 74, μετά την προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας προς την οδηγία 2003/59/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, σχετικά με την αρχική επιμόρφωση και την περιοδική κατάρτιση των οδηγών, ορισμένων οδικών οχημάτων τα οποία χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά εμπορευμάτων ή επιβατών.
Οι επαγγελματίες οδηγοί για να συνεχίζουν να εξασκούν το επάγγελμα του οδηγού πρέπει να αποκτήσουν ΠΕΙ και να σφραγίσουν το δίπλωμά τους με τον κωδικό 95, το Πιστοποιητικό Επαγγελματικής Ικανότητας.
Με αυτό πιστοποιείται ότι ο οδηγός έχει την απαιτούμενη αρχική επιμόρφωση ή περιοδική κατάρτιση, σύμφωνα με όσα ορίζονται στο διάταγμα και επομένως επιτρέπεται να οδηγεί οχήματα της κατηγορίας που κατέχει δίπλωμα, εφόσον κατέχει και ισχύουσα άδεια οδήγησης αυτής αντίστοιχα. Υπάρχουν δύο κατηγορίες ΠΕΙ. Η μία αφορά σε εμπορεύματα για κατηγορίες διπλωμάτων Γ και Γ συν Ε και η άλλη επιβάτες για κατηγορίες διπλωμάτων Δ και τις υποκατηγορίες αυτών».
Ο κ. Μυλωνάς επισημαίνει δε ότι οι ενδιαφερόμενοι οδηγοί θα πρέπει άμεσα να προβούν στις διαδικασίες απόκτησης του ΠΕΙ, και να μην τα αφήσουν τελευταία στιγμή.
ΣΚΟΠΟΣ Η ΑΥΞΗΣΗ
ΤΗΣ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει ο κ. Μυλωνάς, σκοπός αυτής της διαδικασίας, που πρέπει να περάσουν οι οδηγοί λεωφορείων και φορτηγών, είναι η αύξηση της οδικής ασφάλειας, η διαρκής αναβάθμιση των γνώσεων και ικανοτήτων τους, η αναγνώριση και πιστοποίηση των επαγγελματικών ικανοτήτων τους και η αναβάθμιση και κατοχύρωση του επαγγέλματος των οδηγών λεωφορείων και φορτηγών.
Όλα τα Πιστοποιητικά Επαγγελματικής Ικανότητας έχουν πενταετή διάρκεια.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass