ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΜΕ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΤΗΣ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΑΣ

Οργή και αγανάκτηση στα...«βομβαρδισμένα»

* Με δάνεια και θυσίες οι κάτοικοι δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τον χειμώνα. Εκπέμπουν SOS στην πολιτεία

Δημοσίευση: 24 Οκτ 2013 2:25 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 12:27
  
Του Δημήτρη Βάλλα
Πέρασαν σχεδόν τρεις μήνες όταν μια μεγάλη έκρηξη σε πολυκατοικία επί της Υψηλάντου και Μανδηλαρά αναστάτωσε τα πάντα και διέλυσε κυριολεκτικά μία πολυκατοικία, διπλανά καταστήματα και ό,τι αυτοκίνητο ή άλλο όχημα βρισκόταν παρκαρισμένο στην περιοχή.
Ήταν η γνωστή βομβιστική ενέργεια φέτος τον Ιούλιο που είχε σαν αποτέλεσμα σε 28 διαμερίσματα, σε γειτονικά μαγαζιά, αλλά και αυτοκίνητα να προκληθούν καταστροφές και ζημιές που κυμαίνονται από 20-100%.
Η πολυκατοικία για δέκα περίπου ημέρες έμεινε ακατοίκητη και οι ένοικοι μεταφέρθηκαν σε ξενοδοχεία της πόλης με τα διαμερίσματά τους να χάσκουν με ξηλωμένα κουφώματα, κατεστραμμένα έπιπλα και σπασμένα τζάμια.
...Πέρασε καιρός και με παρέμβαση του ίδιου του πρωθυπουργού δημοσιεύτηκε στις 5 Σεπτεμβρίου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως Νόμος με τον οποίον αποζημιώνονται και αυτοί που έχουν υποστεί ζημιές από εγκληματική ενέργεια καθώς η βομβιστική επίθεση δεν θεωρήθηκε τελικά πράξη τρομοκρατίας.
Βέβαια μέχρι σήμερα ουδείς δεν αποζημιώθηκε και οι ένοικοι σχεδόν στην πλειοψηφία τους δανείστηκαν και υποχρεώθηκαν από εδώ και από εκεί για να βρουν χρήματα ώστε να φτιάξουν πρόχειρα τις ζημιές και να ξανακατοικήσουν στα σπίτια τους.
Τώρα όμως έρχεται χειμώνας και στην πολυκατοικία η κατάσταση είναι ακόμα άθλια. Η είσοδος της πολυκατοικίας κινδυνεύει να πάσα στιγμή να καταρρεύσει καθώς σοβάδες και τοίχοι είναι σχεδόν ... έτοιμοι να πέσουν στο κεφάλι του οποιουδήποτε περαστικού αλλά και του κάθε ασθενή που επισκέπτεται σε καθημερινή βάση το ιατρείο που λειτουργεί στην πολυκατοικία.
Οι ένοικοι είναι σε απελπισία καθώς πλέον έχουν διαθέσει και τις τελευταίες τους οικονομίες για επισκευές και δεν έχουν χρήματα να αντιμετωπίσουν τον επερχόμενο χειμώνα.
Ακόμα ένα διαμέρισμα είναι εγκαταλειμμένο καθώς ο ιδιοκτήτης του διαμένει φιλοξενούμενος σε συγγενικό του πρόσωπο, μια που αδυνατεί να διαθέσει χρηματικά ποσά για ανακατασκευή του σπιτιού του.
Απέναντι, κλασική είναι η περίπτωση καταστήματος επίπλων που ουσιαστικά δέχτηκε όλο το ωστικό κύμα της έκρηξης και υπέστη φοβερές ζημιές τόσο στα εμπορεύματα, όσο και στο οίκημα στο οποίο στεγάζεται.
Με δάκρυα στα μάτια, και χτυπώντας με δύναμη το χέρι του στο γραφείο, θα μας πει: «Τι να κάνω, είμαι έντιμος πολίτης και δεν ήθελα να είμαι υποχρεωμένος σε κανέναν. Δανείστηκα, υποχρεώθηκα και πλήρωσα 70.000 ευρώ για τις ζημιές... Και από πάνω με δουλεύουν... Έρχονται και μου λένε, ότι «τα πήρα» και ότι «τα κονόμησα» από τις αποζημιώσεις, άσε που έρχονται στο μαγαζί και μου ζητούν να αγοράσουν τα έπιπλα σχεδόν τζάμπα, γιατί λέει, είναι χτυπημένα από τη βόμβα...
Δεν λέω, κάθε μέρα έχουμε ένα περιπολικό που μας φυλάει κυρίως τη διπλανή πολυκατοικία σε 24ωρη βάση για να μην έχουμε πλιάτσικο και λεηλασίες, όμως πώς να σου το πω κάθε μέρα με το περιπολικό έξω από την πόρτα είναι σαν να είμαι... «καταζητούμενος» και αυτό δεν είναι ό,τι το καλύτερο για το μαγαζί. Βέβαια τους ευχαριστούμε τους ανθρώπους και όλοι εδώ στη γειτονιά έχουμε να το λέμε για τα νέα ένστολα παιδιά που μας βοήθησαν τότε με την έκρηξη ακόμα και μεταφέροντας τα μπάζα χωρίς να έχουν καμία υποχρέωση...».
ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ
Αναλυτικά και σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία για τους παθόντες προβλέπεται...
«Αποζημίωση παθόντων από εγκληματικές ενέργειες
1. Φυσικά ή νομικά πρόσωπα που είναι κάτοχοι ή κύριοι κινητών ή ακίνητων πραγμάτων δικαιούνται αποζημίωσης από την οικεία Περιφέρεια για υλικές ζημίες, που υφίστανται ή υπέστησαν από εγκληματικές ενέργειες, που στρέφονται κατά κρατικού λειτουργού ή της περιουσίας του, με αφορμή την άσκηση των καθηκόντων του. Στην περίπτωση αυτή ο έλεγχος διενεργείται και η ακριβής έκταση της ζημίας προσδιορίζεται από τις αρμόδιες τεχνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας. Αν το αντικείμενο που καταστράφηκε ή εβλάφθη ήταν ασφαλισμένο, αξίωση αποζημίωσης κατά της Περιφέρειας υπάρχει μόνο για το επιπλέον της δικαιούμενης ασφαλιστικής αποζημίωσης ποσό.
2. Η αποζημίωση για αποκατάσταση υλικών ζημιών σε ακίνητα επιτρέπεται να χορηγείται στους μισθωτές ή σε όσους έχουν από οποιαδήποτε νόμιμη αιτία αποδεδειγμένα τη νομή των εν λόγω ακινήτων, εφόσον δεν υποβληθεί σχετική προς τούτο αίτηση εκ μέρους των κυρίων εντός εξήντα (60) ημερών από την επέλευση του γεγονότος ή από τη δημοσίευση του παρόντος, προκειμένου περί πράξεων, που έγιναν προ της δημοσίευσης αυτού.
3. Ο κατά τα ως άνω λαμβάνων την αποζημίωση υποχρεούται στην άμεση αποκατάσταση των ζημιών μετά την είσπραξη της αποζημίωσης. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης αυτού, του καταλογίζεται από τη Διεύθυνση Πολεοδομίας της Περιφέρειας, στην οποία συνέβη το γεγονός, το ποσό της εισπραχθείσας αποζημίωσης, το οποίο προσαυξάνεται με το νόμιμο τραπεζικό τόκο από την ημερομηνία της είσπραξής της. Οι αποζημιώσεις που καταβάλλονται από την Περιφέρεια για τις υλικές ζημίες από τις ανωτέρω πράξεις δεν υπόκεινται σε οποιοδήποτε τέλος ή κράτηση.
4. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών ρυθμίζεται κάθε λεπτομέρεια, αναγκαία για την εφαρμογή του παρόντος άρθρου».
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass