ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ Η 5ΧΡΟΝΗ ΣΕ ΠΟΛΛΑ ΜΕΓΑΛΑ ΔΙΕΘΝΗ ΜΕΣΑ- ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΞΕΝΑ ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ- ΣΥΣΧΕΤΙΣΜΟΙ ΜΕ ΤΙΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΜΠΕΝ ΚΑΙ ΜΑΝΤΛΙΝ

Ελπίδες με τη φωτογραφία του ζεύγους των «γονέων»

* Μεθοδικές έρευνες της ΕΛΑΣ προς όλες τις κατευθύνσεις *Συγχαρητήρια της ΕΑΛ

Δημοσίευση: 19 Οκτ 2013 21:50 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 12:22
 
Σοβαρές ελπίδες στην αποκάλυψη της ταυτότητας της 5χρονης Μαρίας, που βρέθηκε στον οικισμό ΡΟΜΑ των Φαρσάλων, στηρίζει η αστυνομία, στη δημοσιοποίηση των φωτογραφιών και των φερομένων ως «γονέων» της μικρής, που αναμένεται να γίνει αύριο Δευτέρα, με άδεια της Εισαγγελίας Λάρισας.
Κι ενώ οι έρευνες συνεχίζονται, αξίζει ίσως να προταχθεί ένα στοιχείο από την ανθρώπινη διάσταση της υπόθεσης, που αναδεικνύει όμως και τη δραματική της πτυχή με επίκεντρο τη μικρή.
Έχει να κάνει με την εξάρτησή της από τη «μάνα» της, κι ενώ φιλοξενείτο στην Αστυνομική Διεύθυνση Λάρισας, μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες με την εισαγγελία και να παραδοθεί στο «Χαμόγελο του παιδιού». Ενώ λοιπόν ήταν ήσυχη και απολάμβανε τις φροντίδες όλων, κάποιος της προσέφερε μια σοκολάτα. Το κοριτσάκι, έβαλε αμέσως τις φωνές δείχνοντας προς το μέρος του κρατητηρίου, όπου βρισκόταν η 40χρονη «μητέρα» της. Την οδήγησαν εκεί και τότε η μικρή πρόσφερε το πρώτο κομμάτι στη 40χρονη κρατούμενη και μετά έφαγε η ίδια!
ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ
Από προχθές το απόγευμα και ειδικότερα χθες, που έγινε γνωστή η περίπτωση σε όλη την Ελλάδα και παγκοσμίως, «έσπασαν» τα τηλέφωνα της ΕΛΑΣ στη Λάρισα, από ανθρώπους, που ζητούσαν πληροφορίες για τη μικρή. Εκτιμούν λοιπόν, ότι αν δει ο κόσμος και τους γονείς, θα υπάρξει σημαντική πρόοδος στις έρευνες.
Διεθνές ενδιαφέρον, το οποίο φθάνει και μέχρι τη Μελβούρνη της Αυστραλίας, έχει προκαλέσει η περίπτωση της μικρούλας. Μεγάλα διεθνή μέσα ενημέρωσης (CNN, SKY NEWS, TIMES Λονδίνου, DAILY MIRROR και άλλα) είχαν ως πρώτο θέμα την 5χρονη και αναμένονται αποστολές ξένων δημοσιογραφικών συνεργείων στη Λάρισα, ίσως από σήμερα. Αλλά και από πολίτες, που ενδιαφέρονται για την ταυτότητας της μικρής, που έχουν εκπλήξει και τους ίδιους τους αστυνομικούς καθώς δεν περίμεναν ανταπόκριση αυτού του μεγέθους. Μάλιστα, μέχρι χθες, η αστυνομία ασχολήθηκε ιδιαίτερα με την περίπτωση ζευγαριού Ελλήνων, αλλά τελικά αποδείχτηκε ότι η 5χρονη δεν είχε σχέση.
ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΤΗ ΜΑΝΤΛΙΝ
Η είδηση είναι ανάμεσα στα πρώτα θέματα του BBC, που φιλοξενεί και δήλωση του εκπροσώπου των γονιών της μικρής Μαντλίν, ο οποίος λέει ότι η υπόθεση της Μαρίας έδωσε ελπίδες στο ζευγάρι ότι θα βρεθεί και το δικό τους παιδί.
Το ενδιαφέρον των διεθνών μέσων, είναι αυξημένο και λόγω του γεγονότος, ότι η περίπτωση της 5χρονης Μαρίας (όπως δηλώθηκε ότι είναι το όνομά της), έχει αναζωπυρώσει τις ελπίδες, για την ανεύρεση του Μπεν Νίνταμ και της Μάντλιν ΜαΚάν.
Στις 24 Ιουλίου του 1991 ο Βρετανός Μπεν, 1,5 ετών, εξαφανίστηκε μυστηριωδώς στο νησί της Κω. Το θρίλερ του μικρού που χάθηκε στην Ελλάδα απασχόλησε και εξακολουθεί να απασχολεί, μέχρι σήμερα, τα διεθνή μέσα ενημέρωσης. Η Μάντλιν, ηλικίας τριών ετών, εξαφανίστηκε από το διαμέρισμα που νοίκιαζαν οι γονείς της στο τουριστικό θέρετρο Πράγια ντα Λουζ, στο Αλγκάρβε της Πορτογαλίας, τον Μάιο του 2007, ενώ οι γονείς της δειπνούσαν σε κοντινό εστιατόριο μαζί με φίλους τους. Η εξαφάνισή της προκάλεσε διεθνή έρευνα και συγκέντρωσε το ενδιαφέρον των ΜΜΕ σε ολόκληρο τον κόσμο, αλλά, παρά τις αλλεπάλληλες εκκλήσεις, η τύχη της αγνοείται και η πορτογαλική αστυνομία έκλεισε την υπόθεση πριν από πέντε χρόνια.
Όμως, μόλις πριν έξι ημέρες, η υπόθεση της Μαντλίν επανήλθε στην επικαιρότητα, όταν ομάδα Βρετανών αστυνομικών που ξεκίνησε νέα έρευνα τον Ιούλιο, ανακοίνωσε ότι κατέληξε σε μία νέα αλληλουχία των γεγονότων από τα οποία φαίνεται να προκύπτει πως η Μάντλιν έγινε στόχος απαγωγέων.
Ο ΒΡΕΤΑΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
Ειδικότερα: Κάποιες εφημερίδες όπως η Daily Mirror και η Daily Star έχουν κάνει πρωτοσέλιδο το θέμα με τη φωτογραφία της μικρής. Όλα τα δημοσιεύματα αναφέρονται εκτενώς στο θέμα και επισημαίνουν ότι η ελληνική αστυνομία έχει απευθύνει διεθνή έκκληση για να εξακριβωθεί η ταυτότητα του τετράχρονου κοριτσιού.
Το ρεπορτάζ στην Daily Mirror τονίζει ότι η ιστορία της μικρής δίνει ελπίδες στην οικογένεια της Μαντλίν πως μπορεί η κόρη τους να βρεθεί ζωντανή. Γίνεται, επίσης, αναφορά και στην ιστορία απαγωγής του μικρού Μπεν.
Η Daily Star έχει πρωτοσέλιδο τίτλο «"Μαντλίν" Βρέθηκε στην Ελλάδα». Ανανεώνονται οι ελπίδες καθώς το «κλεμμένο» κορίτσι βρέθηκε σώο σε καταυλισμό τσιγγάνων».
Η εφημερίδα Daily Mail με τη σειρά της, λέει στον τίτλο της: «Το μυστήριο της Μαρίας βαθαίνει καθώς οι ελληνικές αρχές αποκάλυψαν ότι το τετράχρονο ξανθό κορίτσι που έχει "απαχθεί από ρομά" μιλάει μόνο μια δυσνόητη γλώσσα». Η εφημερίδα μιλάει για σπείρα ρομά σε όλη την Ευρώπη η οποία «εμπορεύεται εκατοντάδες παιδιά σε διάφορες χώρες της ηπείρου. Όπως υποστηρίζει, πρόκειται για ένα «διεθνές κύκλωμα εγκληματιών» που αγοράζει και πουλάει παιδιά από τη μια χώρα στην άλλη.
Οι Times με τη σειρά τους λένε: «Μυστήριο με την "απαγωγή ενός κοριτσιού 4 ετών που βρέθηκε σε καταυλισμό τσιγγάνων στην Ελλάδα"».
Το θέμα απασχολεί και τα τηλεοπτικά δίκτυα.
Το BBC εστιάζει στην έκκληση που έχει κάνει η Ελληνική Αστυνομία να βρεθούν οι γονείς της μικρής. «Η Ελληνική Αστυνομία κάνει έκκληση για το μυστήριο ξανθό κορίτσι» είναι ο τίτλος στην ιστοσελίδα του βρετανικού δικτύου.
Ανάλογη είναι και η προσέγγιση του Sky News: «Μυστήριο για το ξανθό παιδί που βρέθηκε σε καταυλισμό των Ρομά».
Αντίστοιχα και τo Channel 4 στο ρεπορτάζ του μιλάει για το πέπλο μυστηρίου που καλύπτει την υπόθεση του τετράχρονου κοριτσιού που βρέθηκε σε καταυλισμό ρομά στην Ελλάδα.
ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Η αστυνομία συνεχίζει μεθοδικά τις έρευνες προς όλες τις πιθανές κατευθύνσεις σε συνεργασία και με διεθνείς οργανισμούς που ασχολούνται με εξαφανίσεις ανήλικων παιδιών. Εκτός από τη διεθνή κινητοποίηση οι αστυνομικές σε συνεργασία με υγειονομικές αρχές ξεκίνησαν εκτεταμένες έρευνες σε νοσηλευτικά ιδρύματα και υπηρεσίες για εμπόριο παιδιών. Θα ερευνήσουν πιστοποιητικά και έγγραφα ώστε να διαπιστωθεί η εγκυρότητά τους, ενώ οι ύποπτες υποθέσεις θα ελεγχθούν εξονυχιστικά. Στο πλαίσιο αυτό δεν αποκλείονται και εξειδικευμένες ιατρικές εξετάσεις DNA.
Έχει σταλεί επείγον σήμα στην Interpol στο πλαίσιο συνεργασίας με τις βαλκανικές χώρες, προκειμένου η έρευνα να επεκταθεί. Έχουν σταλεί τα στοιχεία του παιδιού και μέσω δημοτολογίων θα ψάξουν να βρουν τους βιολογικούς γονείς. Εξετάζεται επίσης και το ενδεχόμενο κυκλώματος που φέρνει στην Ελλάδα έγκυες γυναίκες από τη Βουλγαρία για να γεννήσουν εδώ και στη συνέχεια να τους πάρουν τα παιδιά για να τα πουλήσουν. Θα γίνουν έρευνες και σε μητρώα νοσοκομείων της Αττικής και της επαρχίας.
ΑΔΕΙΟ ΦΕΡΕΤΡΟ
Ακόμα, ερευνάται και περιστατικό- ά, που είχαν καταγγελθεί παλιότερα, στην Αθήνα, για μωρά αλλοδαπών γυναικών, που γεννήθηκαν δήθεν νεκρά και όταν ανοίχτηκε το φέρετρο βρέθηκε άδειο!
* Αύριο Δευτέρα εξάλλου πρόκειται να απολογηθούν στον ανακριτή, το ζευγάρι που κρατούσε τη Μαρία στον οικισμό Ρομά.
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΒΡΟΥΤΣΗ
ΜΕ «ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ»
* Δικηγόρος των κατηγορούμενων δήλωσε σε τηλεοπτικό σταθμό ότι η μικρή υιοθετήθηκε, επειδή η μητέρα της από το εξωτερικό δεν είχε τα μέσα να την αναθρέψει.
* Μετά από εντολή του πρωθυπουργού, ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, επικοινώνησε με τον Κ. Γιαννόπουλο, πρόεδρο του «Χαμόγελου του Παιδιού» και δεσμεύτηκε να παράσχει κάθε δυνατή βοήθεια για την υποστήριξη του ανήλικου κοριτσιού.
* Με αφορμή την υπόθεση αυτή, ο Δήμος Αθηναίων χαρακτηρίζει σε ανακοίνωσή του «εξαιρετικά προβληματικό και απαρχαιωμένο» το νομικό καθεστώς που διέπει τη διαδικασία δήλωσης γεννήσεων. «Για τη σύνταξη ληξιαρχικής πράξης γέννησης δεν απαιτείται πιστοποιητικό γέννησης από μαιευτήριο, αλλά αρκεί η δήλωση ενός γονέα και δύο επιπλέον μαρτύρων που ήταν παρόντες κατά τη γέννηση του παιδιού» αναφέρει.
Ο Δήμος τονίζει ότι θα περιμένει την πιστοποίηση των αστυνομικών και εισαγγελικών αρχών περί ψευδούς βεβαίωσης των γονέων και κατόπιν θα εφαρμόσει τη νομιμότητα, προκειμένου να ανακληθεί η συγκεκριμένη ληξιαρχική πράξη.
Το κορίτσι φιλοξενείται προσωρινά στο Χαμόγελο του Παιδιού.
Σε βάρος των ανωτέρω σχηματίσθηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για τα αδικήματα της αρπαγής ανηλίκου και της υφαρπαγής ψευδούς βεβαίωσης κατ' εξακολούθηση.
Ύστερα από προφορική εντολή του κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Λάρισας, δίνονται στη δημοσιότητα φωτογραφίες του κοριτσιού και παρακαλείται όποιος πολίτης γνωρίζει οτιδήποτε να τηλεφωνήσει στους αριθμούς κλήσης 2410-683.171 και 2410-683.184-5, της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Λάρισας.
Η ΕΑ ΛΑΡΙΣΑΣ
Σχετικά με τις έρευνες για την 5χρονη, η Ένωση Αστυνομικών Λάρισας, με ανακοίνωσή της συγχαίρει τους αστυνομικούς που πήραν μέρος στην επιχείρηση στα Φάρσαλα και σε ανακοίνωσή της αναφέρει: «Μας συκοφαντούν, μας στοχοποιούν, μας εκμεταλλεύονται! Η απάντησή μας... το καθήκον μας! Οι επιτυχίες μας! Συγχαρητήρια σε όλους τους συναδέλφους οι οποίοι κατεύθυναν ή συμμετείχαν στην επιχείρηση σε συνοικισμό Ρομά στα Φάρσαλα, η οποία εκτός των άλλων ευρημάτων, ανέδειξε και την πολύκροτη υπόθεση με το 4χρονο κοριτσάκι και τις, αναμφίβολα, πολύπλοκες πτυχές της. Ευχόμαστε στους συναδέλφους της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Λάρισας, του Τμήματος Εγκληματολογικών Ερευνών, καθώς και όλων των άλλων εμπλεκομένων υπηρεσιών κουράγιο και καλή τύχη στο δύσκολο έργο της διαλεύκανσης της δύσκολης αυτής υπόθεσης. Για μια ακόμα φορά μας κάνατε υπερήφανους! Σας ευχαριστούμε!».
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass