ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

«Καλλικρατικό» το μοντέλο διοίκησης στη Νέα Δημοκρατία

* Από 845 γίνονται 350 οι ΔΗΜΤΟ, έμφαση στην περιφέρεια και την κοινωνία, στόχος η παραγωγή πολιτικής στην «πηγή» * Το πρώτο 15νθήμερο του Νοεμβρίου οι εσωκομματικές εκλογές * Ποιες είναι οι αλλαγές

Δημοσίευση: 15 Οκτ 2013 2:34 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 12:15
 
 
Της Μαρίνας
Αποστολοπούλου
«Καλλικρατική» λογική, άνοιγμα στην κοινωνία, ενδυνάμωση της περιφέρειας και δημιουργία για πρώτη φορά, περιφερειακών συντονιστικών οργανώσεων, είναι οι άξονες των εσωκομματικών αλλαγών στις οποίες προχωράει η Νέα Δημοκρατία, με στόχο τον εκσυγχρονισμό του κόμματος την ενίσχυση της ευελιξίας του και της επικοινωνίας τόσο με τις τοπικές κοινωνίες όσο και σε εσωτερικό επίπεδο και εν τέλει τον ίδιο τον επαναπροσδιορισμό του στο κοινωνικό γίγνεσθαι.
Πρόκειται για συνολικές αλλαγές στον τρόπο διάρθρωσης και λειτουργίας της Νέας Δημοκρατίας, η οποία οδεύει και προς τις εσωκομματικές εκλογές, που σηματοδότησε η συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής την περασμένη Παρασκευή, καθώς, εγκρίθηκε από το σώμα, το πλαίσιο των αλλαγών στη δομή και λειτουργία των κομματικών οργανώσεων, που πρότεινε ο γραμματέας Αντρέας Παπαμιμίκος, κατόπιν διαβούλευσης που είχε προηγηθεί.
Βασικός άξονας-φιλοσοφία των αλλαγών αυτών, το κόμμα να ανοίξει προς την κοινωνία δίνοντας τη δυνατότητα άμεσης συμμετοχής στα κομματικά όργανα και πιο αντιπροσωπευτικής εκπροσώπησης, υιοθετώντας μία διαδραστική σχέση με τις τοπικές κοινωνίες εναρμονιζόμενο με τις σύγχρονες ανάγκες. Ενώ στόχος είναι και πραγματική παραγωγή πολιτικής στην πηγή.
Η «Ε» παρουσιάζει σήμερα τις βασικές αλλαγές οι οποίες ήδη, μετά την έγκριση των σχετικών προτάσεων, έχουν μπει σε τροχιά υλοποίησης και βάσει των οποίων θα διεξαχθούν και οι ερχόμενες εσωκομματικές εκλογές, οι οποίες τοποθετούνται μέσα στο πρώτο 15νθήμερο του Νοεμβρίου. Άλλωστε, με την ολοκλήρωση των εσωκομματικών εκλογών θα ξεκινήσει και επίσημα (ανεπίσημα ούτως ή άλλως βρίσκεται σε εξέλιξη), η διαδικασία επιλογής υποψηφίων για τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές.
ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ
Η Νέα Δημοκρατία καταρχήν εναρμονίζεται με τον «Καλλικράτη». Πράγμα που σημαίνει ότι θα μειωθούν τόσο οι ΝΟΔΕ ανά την Ελλάδα, που από 71 θα γίνουν 63 όσο και οι Δημοτικές Τοπικές Οργανώσεις, που από 845 θα γίνουν 350, καθώς έχει αποδειχθεί στην πράξη ότι ο μεγάλος αριθμός τους μόνο δυσκινησία εξασφάλιζε, ενώ πολλές από αυτές ήταν και οργανώσεις - «σφραγίδα», οι οποίες στην πραγματικότητα δεν υπήρχαν.
Επί παραδείγματι, όσον αφορά ειδικότερα στον νόμο της Λάρισας, ο αριθμός των ΔΗΜΤΟ θα ακολουθήσει τον αριθμό των δήμων δηλαδή θα είναι 7, με δυνατότητα να φθάσουν έως 9, αν τελικά ισχύσει, η σκέψη σε Δήμους άνω των 100 χιλιάδων οι κομματικές οργανώσεις να είναι περισσότερες από μία, για να καλύπτουν γεωγραφικά-πληθυσμιακά τους δήμους αυτούς.
Οι ΔΗΜΤΟ που θα καταργηθούν στην πραγματικότητα θα «απορροφηθούν» από αυτές που θα είναι σε λειτουργία, καθώς εκπρόσωποι των περιοχών τους θα συμμετέχουν στα συμβούλια που θα συγκροτηθούν, εξασφαλίζοντας έτσι την εκπροσώπηση όλων των περιοχών. Εξάλλου η εκλογή προέδρου στις οργανώσεις αυτές θα γίνεται με ξεχωριστή κάλπη για τον πρόεδρο και τα μέλη.
Παράλληλα καταργείται η εξ οφίτσιο συμμετοχή στελεχών στις ΝΟΔΕ, ενώ υπό αίρεση παραμένει και η πιθανή κατάργηση της ποσόστωσης για την εκλογή γυναικών οι οποίες θα εκλέγονται κανονικά και θα ενδυναμωθεί ο ρόλος τους.
Οι νέες, ΝΟΔΕ θα αριθμούν από 19 έως 21 μέλη και θα απαρτίζονται από τους προέδρους των ΔΗΜΤΟ οι οποίοι θα είναι τακτικά μέλη, τους βουλευτές του Νομού (εν προκειμένω δύο), τον πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ, τον δήμαρχο Λάρισας ενώ-και εδώ βρίσκεται μία ακόμη καινοτομία, θα συμμετέχουν σε αυτή και από 8 έως 10 εκπρόσωποι θεσμικών φορέων (γιατροί, δικηγόροι κλπ), καθιστώντας έτσι αντιπροσωπευτικότερα της κοινωνίας τα κομματικά όργανα. Τα μέλη της ΝΟΔΕ θα εκλέγουν εν συνεχεία τον πρόεδρο.
Επίσης, σε περιοχές που κρίνεται σκόπιμο θα δημιουργηθούν θεματικοί τομείς προκειμένου και να υπάρχει άμεση ενημέρωση-σχέση με τοπικές ανάγκες και προβλήματα. Μιλώντας για τη Λάρισα τομέας αυτός δεν μπορεί να είναι άλλος παρά αυτός που θα σχετίζεται με τη γεωργία.
Εξάλλου για πρώτη φορά δημιουργείται περιφερειακή οργάνωση ανά γεωγραφική και αυτοδιοικητική περιφέρεια. Κάτι που μέχρι σήμερα στη ΝΔ δεν υπήρχε. Ο ρόλος του οργάνου αυτού θα είναι συντονιστικός, των νομών που συγκροτούν την κάθε περιφέρεια σε κομματικό επίπεδο.
Στο νέο αυτό όργανο τον βασικό πυρήνα θα αποτελούν, οι τέσσερις-μιλώντας για τη Θεσσαλία- εκλεγμένοι πρόεδροι των ΝΟΔΕ-οι βουλευτές του κόμματος στην Περιφέρεια, ο περιφερειάρχης εφόσον προέρχεται από το κόμμα καθώς και αντίστοιχοι εκπρόσωποι των ΟΝΝΕΔ των νομών.
Ο ρόλος της Περιφερειακής Οργάνωσης θα είναι όπως προαναφέραμε συντονιστικός και «συγκεντρωτικός» κατά μία έννοια, αφού θα συλλέγει και θα σταχυολογεί σε επίπεδο περιφερειών τα ζητήματα και τα προβλήματα και θα προωθεί προς την κεντρική διοίκηση, καθιστώντας, όπως τουλάχιστον ελπίζεται, πιο άμεση την επικοινωνία αλλά και τη διαπεραίωση των ζητημάτων.
Με τις αλλαγές αυτές στον τρόπο εσωτερικής της λειτουργίας η ΝΔ εκτιμά ότι θα δημιουργήσει μία διοίκηση περισσότερο ευέλικτη και θα μπορεί να παράγει πολιτική στην «πηγή», ακολουθώντας ένα πιο αποκεντρωμένο και περισσότερο κοινωνικοποιημένο μοντέλο διοίκησης.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass